Kalmerende signalen - een trainingsmethode?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel justinejustine 3 doggies

honden foto van justine

ik train mijn hond ook, een beetje, aan de hand van boeken en site's.
of tips van mijn moeder.
en nu begrijp ik waarom honden zo blaffen, als ze iets raars zien, zoals de gorilla in het filmpje.
het laat ze schrikken, en mij eigenlijk ook een beetje :-D ;-)
groetjes


Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kalmerende signalen - een trainingsmethode?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

" Daar van leert je hond geen commando's. "


Haha, leuk dat je dat noemt :-)

Mijn honden krijgen 'in het dagelijks leven' heel weinig commando's. Juist omdat ik wil dat ze zich kunnen gedragen en kunnen beheersen zonder dat ze die steun van mij hebben.

In de training - de geestelijke uitdaging - echter, gebruik ik de clicker . En ik doe behendigheid met mijn honden, met de border collies ook schapendrijven.

Terwijl als je het echt volgens het boekje van de kalmerende signalen zou doen, je dat soort sporten niet met je hond gaat doen. Speuren wellicht. Maar geen obedience/agility, geen commando's.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

" ....

Het met de rug toekeren, niet aankijken, onder de kin of op borst aaien ipv bovenop, ga zo maar door; dat zie ik nu meer als een normale benadering bij een hond dan als kalmerende signalen.
Wat je zelf ook zegt, je behaald super snel resultaat, is mijn ervaring tenminste. Veel rust en geduld, relaxed alles aanpakken, niet intimiderend overkomen en voila, je hebt de hond waar je hem hebben wilt, even heel simpel en kort gezegd.
Uiteraard zit er dan nog veel training in, als we het hebben over (zeer) angstige of agressieve honden, maar als je eenmaal een begin hebt, een basis, ben je al een heel end vind ik zelf.

Wat je zegt is wel een valkuil, soms kan je ook té gefocust zijn op de hond, en dan dingen zien die er eigenlijk niet zijn, of waar de hond zelf helemaal geen last van heeft.
Blijft altijd interessant, ik zie iedere hond als een puzzel die je moet ontdekken en waarvan je leert hoe de puzzelstukjes in elkaar horen ;-) "


Dat wat je schrijft heb ik dus ook wel. Ineens heet het ´kalmerende signalen´ maar het bestond natuurlijk allang.. gewoon hondentaal. Nou vind ik dat met alle methoden wel hoor. Nu heb je ´De CM-methode' maar die bestond allang.. soms in een iets andere vorm..

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

"

Toevallig had ik een dicussie met iemand hierover. Mijn hond praat constant tegen mij, met een hoop van deze signalen, ik vat dit vaak niet op als stress signalen maar gewoon lekker kletsen. Ik heb een gevoelig hondje, en zij reageerd erg snel op iets. bv als ik met de kat zit te knuffelen, dan word zij druk, gaat gapen, spelboog maken en probeerd van alles te doen om die kat weg te krijgen. Ze snapt het niet, waarom die kat daar op schoot zit. Andere zouden dit zien als jaloezie. Ik reageer hier op door te negeren en daardoor juist kalmte uit te stralen. Meestal werkt dit en gaat ze liggen.

Op cursus bij Nelis voor de opleiding was er een vrouw die de opleiding ook gaat doen. Deze wou samen met mij gaan wandelen. Zij vond dat ik Kalmerende signalen niet goed begreep omdat Kaily deze steeds uitzond en ik er amper op reageerde, of niet goed genoeg(volgens haar)

Vervolgens ging zij bij haar hond bijna op de grond zitten met haar zij naar de hond omdat ze hem moest aanlijnen, de hond die was erg druk en probeerde steeds naar haar boorkant te gaan, maar zij draaide zich steeds weg.
Bij kaily buig ik me (bijna) altijd over haar heen om haar vast te maken, dit omdat ik slechte knieen heb en daardoor niet zo goed door mijn knieen kan zakken. Nou dit was volgens haar al volkomen fout want dat is bedreigend voor de hond. Prima, meestal is dit ook zo. Maar ik sta wel met mmijn zijkant naar haar gericht, ik sta naast haar en Kaily is het gewent. Ze laat op dat moment dan ook geen enkel stress of kalmerend signaal zien.

Omdat dit al een stressvolle situatie was omdat we op een vreemde plek waren, met vreemde honden en vreemde mensen en Kaily moest ook nog eens in een kennel waar ze nog nooit in gezeten had. Was ze al wat meer gestressed dan normaal. Logisch dus dat ze veel signalen laat zien. Maar die vrouw vond dit dus kenmerkend voor mijn omgang met de hond en tada de conclussie ik ging niet goed met mijn hond om en wist niets van kalmerende signalen.

Deze vrouw heeft volgens mij te veel gestudeerd op het theorie gedeelte en te weinig naar de praktijk gekeken.
Als een hond gaapt betekend dit niet meteen dat er een probleem is. Kijk naar de volledige sitautie en gebeurtenissen.

Ik gebruik kalmerende signalen als lijdraar in mijn "methode" maar alleen maar naar signalen kijken, nee daar kom je er niet mee. Daar van leert je hond geen commando's. "


Dit vind ik nou een heel mooi voorbeeld wat een beetje illustreert wat ik bedoel. En ik zie hetzelfde gebeuren met de 'dominantietheorie' en 'rangorderegels' maar ook de 'clickertraining'.
Sommige mensen gaan eigenlijk op 1 stoel zitten. Die zitten op de stoel van 'rangorderegels' en dus mag geen enkele hond op de bank, mogen ze nooit voor je uitlopen, moet je koekje boven de etensbak eten enzovoorts.
Zonder zich af te vragen of de hond eigenlijk wel een probleem heeft! Want massa's honden liggen zonder enkel probleem op de bank.
En in jouw voorbeeld is dat heel mooi, deze vrouw zit op de stoel 'Kalmerende signalen' en dus mag je nooit over een hond heen buigen. Maar jij hebt een vertrouwensrelatie met je hond opgebouwd en nog eens een goede reden om te bukken. Het is dus geen probleem!
Ik lig weleens bij Biko op de grond, liggen we lekker te kroelen :-) Nou een andere trainer had daar geen goed woord voor over, dat ik me zo laag plaats! Maar is er een probleem? Denkt Biko echt: 'ohh ze ligt op de grond, zie je! ik ben de baas!' Nee.. we liggen te kroelen, dat is echt alles :-)

honden page profiel zonnetjezonnetje 3 doggies

honden foto van zonnetje

Ja dat lijkt me ook onzin...
Het is een beetje als met godsdiensten O-) O-) O-)
Hallelujah, we hebben DE METHODE! ontdekt O-) O-)
De ander ziet het helemaal fout, en dit is de enige juiste weg.

Elke vorm van fundamentalisme is natuurlijk gevaarlijk, zo ook de fundamentalisten onder de hondentrainers... O-) O-)

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

" Hoi Margje,

Leuk dat je je ook verdiept in de kalmerende signalen.

Ze helpen mij om de div. cursisten in te laten zien dat hun hond bv. niet pittig is maar juist onzeker en dat ze hun hond echt leren lezen.

Bv. Laatst een labrador kwam hier omdat de hond erg druk was. Na 10 min. theorie was het niet te doen. Blaffen en nog eens blaffen. Ik heb er een riem aangezet en zelf gaan lopen. Rustig tempo en de hond mocht snuffelen (kalmerend signaal) en ja hoor, rust in de hond. Mensen stonden verbaast. Bij de volgende priveles proberen om bij mij te komen. Ik zat op een bankje buiten, nou dat lukte bijna niet. Met boogjes om mij heen maar nee, hoor. Ik ging staan en ja hoor en het was beter. Oogcontact maakte de hond in kwestie druk. Altijd aandacht geven wanneer de hond aangekeken werd. We hebben de hond vastgezet aan de trekhaak van mijn auto en ik ben kennis gaan maken met de hond, eerst in een boogje en gelijk mijn rug aangeboden en laten ruiken. Dit ging goed, geen gespring of geblaf. Daarna een minder boogje en weer ging het goed. Daarna ging ik recht op de hond af en hond bood mij allemaal kalmerende signalen aan, oogjes klein, kop wegdraaien, oren naar achteren en op het laatst zelfs op de rug gaan liggen. Ik had nog steeds geen oogcontact gemaakt.

Deze lab. kreeg op puppycursus gelijk "wat een pittige pup" stempel en mocht met spelen met andere pups in een vrij kleine ren. Veel successen gehad en veel nee-en gehad.

Ook de ontmoetingen met Chantal gingen niet goed. Vanaf afstand blaffen, springen etc.etc. De lab in kwestie moest eerst kalmeren d.m.v. voertjes zoeken in het gras. Daarna weer geprobeerd met voertjes gooien op de grond. De lab. mocht kijken naar Chantal, was dat zonder blaffen dan een goed zo en een koekje erin. Was het blaffen dan gewoon afstand vergroten zonder goed zo. Ze zijn bijna bijelkaar gekomen.

Door dit alles zijn de eigenaren er achter gekomen dat juist onzeker is en niet pittig en daar hebben ze hun wandelingen en traingen op afgestemd en daardoor een andere hond gekregen. Rustiger en meer handelbaarder. Ze zijn er nog niet maar eigen handelen zijn meer begripvoller naar de hond.

Nog een ander vb. in een puppygroep van afgelopen week. 2 nieuwe mensen en na de oefening twist en turn gingen ze hun pup aaien over de kop en rug. Beide pups werden druk na het aaien. Ik zei doe de oefening nog eens en dan zonder te aaien. En beide pups waren vele malen rustiger en het viel de mensen ook op waarom.

Mocht je nog eens een keer een les echt mee willen maken want dat was de vorige keer niet zo dan ben je welkom hoor.

Hartelijke groetjes van Esther "


Dank je voor je uitleg!
Ik heb ook zeker wel dingen geleerd hoor de vorige keer. Bijvoorbeeld het strooien van voertjes om te kalmeren. Gebruik ik nu regelmatig.
Het boek van Turid Rugaas heeft mijn ogen in die zin ook geopend dat ik in het asiel waar ik werkte met de lastige honden contact kon maken. Puur door met mijn rug naar het kennel, hoofd omlaag te gaan zitten. En te wachten, tot de hond kwam ruiken, voertjes rustig in de kennel gegooid. Bij gebrom rustig blijven wachten. Nieuwsgierigheid belonen met wat meer brokjes. Daarna langszaam zijkant toekeren, van de brokjes strooien naar uit je hand laten eten. Zachtjes onder de kin gaan aaien (allemaal uiteraard als voorstaande goed gaat).
Binnen zo'n 20 minuten (maar je moet niet op de tijd letten) kan je het hok in, de hond rustig aanlijnen en mee naar buiten nemen.
Zo zijn vele honden in het asiel in Rotterdam toch buiten gekomen! Dankzij Turid zeg ik altijd :-)
Dierenambulance mensen die een hond wilde vangen hier in de buurt. Daar werd ik echt boos op. Als je wil dat een hond komt, moet je hem niet met een stok met lus achterna gaan zitten!
Nee, je gaat rustig op de grond zitten met heerlijk geurend eten :-) En dan komt hij vanzelf en dan kan je hem rustig in de auto zetten. Als je maar geduld en rust hebt.
Dus ik heb veel geleerd, dat zeker!

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

" . Haha, leuk dat je dat noemt :-)

Mijn honden krijgen 'in het dagelijks leven' heel weinig commando's. Juist omdat ik wil dat ze zich kunnen gedragen en kunnen beheersen zonder dat ze die steun van mij hebben.

In de training - de geestelijke uitdaging - echter, gebruik ik de clicker . En ik doe behendigheid met mijn honden, met de border collies ook schapendrijven.

Terwijl als je het echt volgens het boekje van de kalmerende signalen zou doen, je dat soort sporten niet met je hond gaat doen. Speuren wellicht. Maar geen obedience/agility, geen commando's. "


Dat was dus ook een beetje mijn vraag. Hoe stop je het in een trainingsmethode?
Maar dat gaat eigenlijk niet.

Met bijvoorbeeld Mekje heb ik niets gedaan aan gehoorzaamheid, maar heel veel aan training. Alleen op het vlak van rustig worden, hersenspelletjes, nadenken, niet zo snel in de stress schieten, maar rustig aan. Stapje voor stapje.
En ze is nu weer terug bij de fokker, maar die zien een grote stap vooruit. Ik had dat zelf minder door, maar dat komt omdat je er in meegroeit.
Lig en blijf kan ze nog steeds niet.. haha.. maar rustig over straat dan gaat wel :-)
En wat is nou eigenlijk het belangrijkst ;-)

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Vanaf het begin dat wij les geven aan mensen met honden letten wij op de lichaamstaal van de honden, en doen hier wat mee, De reden dat we een eigen hondenschool zijn begonnen was omdat er toendertijd weinig tot niet gekeken werd naar de signalen(toen bestond het boekje van turid rugaas ook nog niet), "de hond moest gewoon doen wat de baas zei en daarmee uit" was het motto toen nog, en dit vonden wij niet oké.
De signalen en de lichaamstaal kan je verdelen in bepaalde categorieën,
- De gewone standaard lichaamstaal die honden leren en wat een universele taal is met hier en daar verschillende dialecten.
- En de conflict signalen die honden simpelweg niet onder controle hebben.

De gewone standaard lichaamstaal, die honden leren na de geboorte, is een omgangstaal waardoor honden communiceren met elkaar om de sociale structuur in orde te houden en om binnen deze sociale structuur conflicten te vermijden, denk aan;
- De stand van de staart.
- De houding van de hond.
- De stand van de kop.
- De stand van de oren.
- Het ontwijken van iets of iemand(Bijv. weg kijken, snuffelen, de rug toe keren).
- De manier van toenadering van iets of iemand(Bijv. met een boogje zonder oogcontact en een lage houding).
- Grommen, blaffen, tanden laten zien.
enz.
Dit is een gewone taal die honden gebruiken en heeft in principe niets te maken met kalmerende signalen, dit is, voor honden een gewone omgangstaal, zoals ook wij mensen onze lichaamstaal ook gebruiken in omgang met elkaar. Omdat honden zich niet kunnen aanpassen aan onze taal kunnen wij gebruik maken van de hondse lichaamstaal om op deze manier te communiceren met de honden. De lichaamstaal van honden is zo verschrikkelijk uitgebreid dat wij bijna onmogelijk kunnen leren wat de hond verteld in alle situaties, dit omdat wij heel gauw ook onze eigen menselijke conclusies trekken over bepaald gedrag , bijvoorbeeld; de hond heeft de oren plat op de kop en de staart laag, wij schijnen allemaal te weten wat dit betekend, maar is dat ook wat de hond bedoeld? Lager geplaatste wolven, binnen een roedel, die benadert worden of toenadering zoeken met een hogere in rang doet dit namelijk ook, alleen heeft die vaak de staart tussen de poten zelfs tot aan de buik toe, is zo’n wolf bang? Leeft deze wolf onder stress? Nou ik geloof het niet. Waarom zou onze hond deze houding dan anders bedoelen? Omdat het een hond is? Ja heel misschien….maar ook dat geloof ik niet.

Dan zijn er nog de signalen die honden niet onder controle hebben, wij noemen dit zelf gewoon conflict signalen ipv. Kalmerende signalen, wat overigens ook prima is.
Tongelen( het puntje van de tong snel in en uit de bek)
- Gapen.
- Met de ogen knipperen.
- Smakken.
- Trillen.
enz.
Deze signalen heeft een hond niet onder controle, dit is een reactie op een innerlijk conflict(denk maar eens aan bijvoorbeeld wat er met ons gebeurt wanneer we heel erg boos op iemand zijn, en ons inhouden). De hond is een conflict vermijdend dier, maar hoeft het niet altijd eens te zijn met de situatie met als gevolg diverse uiterlijke signalen.

Dus wat belangrijk zou moeten zijn is de signalen eerst op de juiste manier te gaan interpreteren en daarna hier op gaan reageren. Maar dit valt niet mee de hondentaal is een zeer uitgebreide taal, en de lichaamstaal bestaat altijd uit diverse combinaties van verschillende lichaamsdelen en dan moet je hier ook nog de juiste conclusie aan hangen, zoals de hond het dus bedoeld.

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

ik heb er ook echt wel een studie van gemaakt, en ik vind het persoonlijk niet meer dan een hulpmiddel, wat bovendien alleen echt geinterpreteerd kan worden als je daadwerkelijk de hond zelf ziet en meemaakt en dat objectief bekijkt

hier op hP wordt gauw geroepen: is een kalmerend signaal, ik vind die term veels te eenzijdig, alsof de hond "alleen maar jou aan het kalmeren is" nee, hij is aan het "communiceren" en dat is (in mijn beleving) niet altijd vanuit de positie van de "kalmerende" cq 'wijze' partij.

bv gapen en de andere kant opkijken, of gaan liggen, is ook een heel slimme manier om de situatie alsnog wel ff naar "jouw poot" te zetten, honden onderling onderscheiden dat bv gaan liggen ook heel goed bij elkaar, zien en lezen de intentie, vandaar dat een gevecht niet altijd afgelopen is als de andere hond op zijn rug gaat, daar is heel wat meer "leesvaardigheid" voor nodig om het juist te interpreteren.

ik vond het interessant, boeiend, zeker eye opener, maar beslist niet zaligmakend, de hele context van de hond, is veel belangrijker, wat bij een onderdanige wat nerveuze hond misschien kalmerend bedoelt is, kan bij een zelfverzekerde sterke hond conflictvermijdend zijn, en dat is beslist niet bedoeld om iets vreedzaam op te lossen uiteindelijk.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

@Zonnetje ja! haha daar zit wel het gevaar!
Ik heb zelf natuurlijk ook voorkeuren, maar ik probeer wel open te staan voor alle trainingsmethoden. Wat ik handig vind, knip ik eruit en plak ik in mijn eigen mixje :-)

Ik werk zelf alleen echt niet met prikbanden of stroombanden.
Waarmee ik niet wil zeggen dat je bijvoorbeeld een stroomband nooit nooit nooit mag inzetten, want ik ken voorbeelden waarvan het inzetten van 2 a 3 keer een stroomband heeft geleid tot een hond die een veel leuker en vrijer leven kon hebben en een gelukkige baas. En dan is het even de twee tegen elkaar afwegen.. wat kost het en wat levert het op.
(vb is een hond die met de schapen meeging drijven, maar als er een auto langskwam (en dat kon een kilometer verder zijn!!) was hij ervandoor.. Alle positieve training, clicker, alles ten spijt.. 2 sessies (bij een andere trainer) met stroomband en het was over. Hond kan nu nog jaren mee schapen drijven.
En zo ken ik er nog een paar. Ook een Malamute die schapen vermoorde.. enz.
Maar.. beetje hypocriet misschien, ik pas het niet toe. Wil een eigenaar dat proberen als laatste redmiddel, dan stuur ik je door..
Ook overigens omdat ik vind dat je alleen een methode moet toepassen waar je geheel achter staat en waar je voldoende ervaring mee hebt. Ik ken een trainer die gewoon een perfecte timing heeft en ervaring met dit soort ernstige gevallen. Dan ga ik niet lopen klooien..
Ik ben bijvoorbeeld ook minder goed met de bullen-rassen die enorme obsessies kunnen ontwikkelen voor bijvoorbeeld katten en dan echt voor de kill gaan.
Is het een ligt geval doe ik het zelf, maar is het zwaarder, verwijs is door.
Schoenmaker blijf bij je leest zeg ik altijd :-)

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

@J. & T. van H & D, mooi omschreven!
Zo leg ik het ook uit in de theorieles. De dingen waar we op letten.
Ik maak het iets simpeler dan: Houding, Gedrag, stress-signalen/kalmerende signalen.
En dat oefenen we dan met filmpjes en foto's en in de lessen komen we er op terug.

Biko tongelt makkelijk. Bijvoorbeeld als ik hem vraag tegen me op te springen. (overigens doet hij het met veel enthousiasme, want de aandacht is super! Maar dat maakt niet dat het opspringen tegen mij toch ook wat spanning oplevert..)
En het is inderdaad een 'automatische respons' dat tongelen, dus daar heeft de hond geen controle over.
(net als wij knipperen bij wind in ons gezicht)
Vraag je hetzelfde aan een andere hond, kan hij bijvoorbeeld gaan wegkijken of gapen. Iedere hond heeft zoals ik dat noem vaak 1 of 2 'voorkeurssignalen' :-)
En bij Biko is dat tongelen.

@Gorby
Dat is ook wel een beetje de opzet van dit topic. Omdat ik heeeel veel lees: 'ohw kalmerend signaal!' maar dan is heel moeilijk te zeggen zo via internet. Eigenlijk de hele 'diagnose' kun je niet trekken via internet..

Dit jaar stond het Kynocongres georganiseerd door Peter Beekman ook in het teken van de baas achter de hond. En ook de zin en onzin van 1 bepaalde trainingsmethode.
Heel verhelderend.

Ook bijvoorbeeld de clickermethode. Als je echt aanhanger bent, dan zou je ook het 'behaviorisme' moeten aanhangen, want daar is de methode tenslotte op gebaseerd. Een dier is niets meer of minder dan een 'zwarte doos' waarbij als je A erin stopt er altijd B uitkomt.
Tegenwoordig weten we wel beter, een hond heeft ook emoties en dergelijke.
Grappig was dat bijna de hele zaal zij uitsluitend met positieve training als de clicker te werken en het behaviorisme aan te hangen. Pavlov, Skinner, e.d. geloofde dat een dier een 'dom' wezen was wat uitsluitend reageerde op een bepaalde prikkel, niets meer, niets minder. Zo denken we allang niet meer natuurlijk. Na uitleg waren er een stuk minder behavioristen in de zaal haha

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Het is inderdaad belangrijk om op de houding, gedrag, en de signalen te letten. Maar wat nog veel belangrijker is, bedoeld de hond met het signaal precies hetzelfde zoals wij het signaal uit leggen?

Schud een hond zich uit omdat hij iets prettig vind of omdat hij het onprettig vind?
Zit een hond te trillen omdat hij iets negatief vind of positief?
Kwispelt een hond met zijn staart omdat hij iets positief vind of negatief?

En ook belangrijk hoe kom je erachter dat iets positief is of negatief.

Nog een voorbeeldje wat je vaak tegen komt, een hond moet geaaid worden(door bijv. een vreemde), maar krijgt de opdracht, van het baasje, om de hond niet boven op de kop te aaien, dat vind hij niet leuk, maar onder de kop, op de borst, zijkant van het lijf.....waarom moet zo'n hond op die manier geaaid worden, maar waarom moet die hond sowieso geaaid worden? De hond vind het boven op de kop niet prettig maar wat denk dat hij ervan vind als je hem onder de kop aait? Wat de hond doet is een conflict vermijden door toe te laten om onder de kop geaaid te worden, maar hij vind dit absoluut ook niet prettig. Ook hoor ik vaak “ik mag mijn hond wel over de kop aaien, maar ik mag niet aan haar poten of achterlijf komen, dan begint hij te bijten” Wat vind de hond er dan van als je hem over de kop aait? Kan hij hier wel van genieten? En wat zou je hier dan aan moeten doen?

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Dit "Schud een hond zich uit omdat hij iets prettig vind of omdat hij het onprettig vind?
Zit een hond te trillen omdat hij iets negatief vind of positief?
Kwispelt een hond met zijn staart omdat hij iets positief vind of negatief?" hangt af wat daarna of daarvoor is geweest.

Bv. gisteren Famke, nu 20 weken, meegenomen naar de optocht toe. Op de arm genomen en ze ging trillen. Na het trillen ging ze gapen, dus verwerken van emotie's. Maar in de vakantie ging een reu grommen en dan plassen en na het plassen, trillen en grommen en in de bench rijden op zijn kleedje rijden en toen was het overprikkeling, teveel want de hond in kwestie ging weer stijgen in de emotie's.

Bv. het schudden in de les, eerst schudden ze de emotie's van het lichaam af en zorgt het voor kalmte en later wordt het schudden en opspringen in de lucht en is het dus overprikkeling.

Zo leer je hoe de emotie's zich opstapelen of juist niet.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Het aaien moet je aanleren, koekje ervoor en rustig aanraken. Zelf het liefste zitten op de grond en laat de pup/hond naar je toe komen. Wij zijn vaak te direct en daardoor schrikt de hond. Is dit eenmaal gebeurd dan moet je probleemoplossend werken en dit kost tijd en mensen hebben dit niet.

Alle pups die hier komen, zijn schattig van klein tot groot en daar begint het. Wij, als mensen, MOETEN dat aaien. Nou, hier niet. Gisteren dus meegeweest naar de optocht maar niemand heeft geaaid, ze kregen de kans ook niet en ik laat het niet toe. Het mag wel maar dan onder begeleiding van onszelf.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Vraag je hetzelfde aan een andere hond, kan hij bijvoorbeeld gaan wegkijken of gapen. Iedere hond heeft zoals ik dat noem vaak 1 of 2 'voorkeurssignalen'

kaily gebruikt de spelboog wel 100 keer per dag :-D

Terwijl als je het echt volgens het boekje van de kalmerende signalen zou doen, je dat soort sporten niet met je hond gaat doen. Speuren wellicht. Maar geen obedience/agility, geen commando's.

Ja als je Reili hoorde over geleidehonden dan zag je nog net de tranen niet in haar ogen omdat die honden maar altijd werken enz.
Het is wel waar, veel van die honden mogen nooit hond zijn en dat is zeker triest. Maar alles over 1 kam scheren, nee.

En ik denk best dat je met kalmerende signalen Agility kan doen, je kan je hond best leren dat over hem heen buigen(bv) niet eng is. Mijn hond vind het ook prima, wel een goeie, ze vind het prima BIJ MIJ..
Dit vergeten mensen ook wel eens, wat de baas met de hond kan, kan niet iedereen..

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' .... 3 doggies

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

haha, grappig dat dit onderwerp nu word aangehaald.. ik heb dus net het boekje kalmerende signalen van Turid Rugaas gelezen en dingen van vooral Ceas die ik dus eerst niet snapte, snap ik nu ineens wel en daar weet ik nu dus ook correct op te reageren..

Bijvoorbeeld gisteren liep ik met een zware boodschappen tas het huis binnen, de honden liepen me mega in de weg, ik raakte natuurlijk een beetje geirriteerd en zei: rot nou toch eens op met zn tweeen.. ze gingen wel weg, maar 2 seconden later draaide ceasar zich dus om en liep heeeeeel langzaam met zn kop wat laag gehouden naar me toe.. ik zag dat, snapte het, en begon dus te grinniken, ging op mn hurken zitten en zei: "haha kom maar jochie" en toen liep hij dus kwispelend naar me toe... en toen was er dus niets meer aan de hand.. zo grappig dat je dat soort dingen dan ineens ziet en ook snapt.. ik dacht eerst altijd dat dat voorzichtigheid was.. maar niet dus..


Flip daarintegen gebruikt dus HELEMAAL geen kalmerende signalen he.. snappen jullie hoe dat kan?
Ik probeer het nu elke keer zelf te gebruiken, om het bij hem dus te proberen te activeren..

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

" Flip daarintegen gebruikt dus HELEMAAL geen kalmerende signalen he.. snappen jullie hoe dat kan?
Ik probeer het nu elke keer zelf te gebruiken, om het bij hem dus te proberen te activeren..
"


Gebruikt hij ze naar mensen toe wel? Naar honden toe? Naar mensen toe niet? Of..? Een hond kan prima weer die signalen terugkrijgen, kwestie van heel kleine dingen al opmerken en 'belonen', ze aanstippen, toestaan, goedkeuren. Ze niet negeren.

Hoe het kan dat hij ze niet gebruikt? Of hij zit te hoog in zijn spanning en slaat daardoor alles over. Of ze hebben voor hem geen nut meer , er wordt toch niks gedaan met datgene wat hij 'zegt'.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

"
ik vond het interessant, boeiend, zeker eye opener, maar beslist niet zaligmakend, de hele context van de hond, is veel belangrijker, wat bij een onderdanige wat nerveuze hond misschien kalmerend bedoelt is, kan bij een zelfverzekerde sterke hond conflictvermijdend zijn, en dat is beslist niet bedoeld om iets vreedzaam op te lossen uiteindelijk. "


Dit vind ik ook een interessante opmerking. Want wanneer is het nu een kalmerend signaal en wanneer is het conflictvermijdend?

Bij je eigen hond kan je dit naar mijn idee direct herkennen, tenminste ik kon dat wel, maar bij vreemde honden weet je het niet altijd, omdat je die simpelweg niet kent.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' .... 3 doggies

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

" Gebruikt hij ze naar mensen toe wel? Naar honden toe? Naar mensen toe niet? Of..? Een hond kan prima weer die signalen terugkrijgen, kwestie van heel kleine dingen al opmerken en 'belonen', ze aanstippen, toestaan, goedkeuren. Ze niet negeren.

Hoe het kan dat hij ze niet gebruikt? Of hij zit te hoog in zijn spanning en slaat daardoor alles over. Of ze hebben voor hem geen nut meer , er wordt toch niks gedaan met datgene wat hij 'zegt'. "


Flip gebruikt ze helemaal niet, niet naar mensen toe, maar ook niet naar honden toe..
Heeft hij ook nooit gedaan voor zover wij weten .. wij hebben hem nu 4,5 jaar.. en in die tijd heeft hij ze nooit gebruikt, ik heb daar gisteren eens flink over in mijn herinneringen gegraven en hij heeft ze bij ons ook nooit gebruikt.. het is een hondje die "alles wel best vindt", waar je alles mee kan doen en als hij iets niet zo prettig vindt, bijv. aan zn pootjes zitten, trekt hij zn pootje gewoon weg, en dat blijft hij gewoon doen.. voor de rest zit hij niet hoog met spanning ofzo, hij is gewoon onze lay-back Flippie..

Misschien dat zijn vorige eigenaren de oorzaak zijn?
Want ik weet wel, dat hij de eerste keer naar het asiel is gebracht, omdat hij, ik citeer "gromde naar de kinderen, als zij probeerden zijn botje af te pakken".. Hier zijn hoogst waarschijnlijk een hoop signalen aan vooraf gegaan, genegeerd of afgestraft, en daardoor is hij waarschijnlijk gaan grommen.. (afstandvergrotend heet dat zo mooi.. haha, ff lekker wijs doen hoor O-) )

de tweede keer is hij weg gegaan omdat hij, ik citeer nogmaals, "na een week nog steeds niet alleen thuis kon zijn" ..

Het is een getraumatiseerd hondje, het kan natuurlijk dat hij deze signalen daarom niet gebruikt, ik ga er vanuit dat er op nog wel meer manieren verkeerd met hem om is gegaan in het verleden.. want het grommen vanwege het botje zal niet het enige zijn, als een kind probeerd een botje af te pakken, zal dit kind op nog wel meer manieren verkeerd met de hond om gaan, denk ik zo..

Maar goed, het is een goed idee om de kleinste signalen te belonen, maar ja, die kleinste signalen zijn er dus niet..

MIJN IDEE:

Ik probeer ze naar hem toe zelf dus te gebruiken, in de hoop dat hij ze opvangt en denkt "hey, dat ken ik, begrijp ik en kan ik ook" en ze dan ook zelf gaat gebruiken, dan kan ik ze gaan belonen en het daarmee versterken..
Dit was mijn gedachtenspinsel hierover... goed plan of geen goed plan? graag reacties.. :-D

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

`Kalmerende` signalen zelf aan leren door het zelf te doen is niet nodig, en heeft ook geen waarde, waarom moet een hond ´kalmerende´ signalen laten zien?

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Want dan krijg je dus hetzelfde effect als met Saga de hond van Turid Rugaas die 'lachte' eerst naar twee mensen en later naar meerdere omdat andere mensen dit gingen belonen.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' .... 3 doggies

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

" `Kalmerende` signalen zelf aan leren door het zelf te doen is niet nodig, en heeft ook geen waarde, waarom moet een hond ´kalmerende´ signalen laten zien? "


Omdat ik het toch wel fijn vind, dat hij het laat zien als hij iets niet fijn vind bijvoorbeeld, in plaats van meteen maar te gaan grommen en happen.. Flip is namelijk een angstbijtertje, als hij bang is hapt hij .. als hij dan van te voren kalmerende signalen laat zien, kan je daarop anticiperen en weet je, oke, dit is dus iets wat hij niet leuk/eng vindt..

Daarom wil ik dat hij dat laat zien..

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

"

Dit vind ik ook een interessante opmerking. Want wanneer is het nu een kalmerend signaal en wanneer is het conflictvermijdend? "


Een onzekere hond of een zelfverzekerde hond, gebruiken allebei dezelfde signalen en in beide gevallen is het conflict vermijdend, het gevolggedrag wat deze twee zullen laten zien kan verschillend zijn, in beide gevallen kan er ook een correctie of een gevecht uit voort komen.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Ik denk dat het woord kalmerend verkeerd gekozen is, ik vind het vaak dus ook niet kalmerend.

Verder is het wel belangrijk dat je hond hondentaal kent, in dit voorbeeld denk ik dat Flip wel degelijk deze taal kent en gebruikt, maar misschien op een subtilere manier dan bv je andere hond.
Zo valt het niet op.
Want de meeste honden die deze taal niet spreken, zijn zeer gestressed, en hebben vaak problemen met andere honden (vechten bv)
Als Flip dit niet heeft, denk ik dat hij wel degelijk praat ;-)

En de waarde om een hond kalmerende signalen aan te leren is zodat die ze kan gebruiken om zelf te communiceren, Kaily sprak deze taal namelijk ook totaal niet, was dan ook agressief naar andere honden en katten. Ja ze wist prima hoe ze moest bedelen bij mensen maar verder praten ze daar ook niet mee, ja bijten.
Ik heb het haar weer aangeleerd, natuurlijk niet alleen maar met behulp van andere honden.
Maar als je een hond "beloont" met goed zo, als die weg kijkt van een andere hond in plaats van te fixeren, leer je hem wel degelijk goeie taal aan.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' .... 3 doggies

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Oke, dan denk ik dat je gelijk hebt Gerdine, dat hij het wel gebruikt, maar heel subtiel..Want problemen met honden heeft hij nooit.. hij is heel sociaal..
Ik heb vrijdagmiddag dat boek gelezen en daarna het hele weekend op Flip gelet, ook wel op ceasar, maar van hem wist ik dat hij het gebruikte, maar ik snapte het eerst niet en na dat boek ineens wel.. maar van Flip had ik het nooit gezien, en ook van het weekend heb ik niets gezien.. nu was afgelopen weekend ook wel heel relaxed.. maar goed, zaterdagmiddag was ik flink sacherijnig.. Flip ging er hard vandoor en ceas draaide zich om en kwam heeeel heeel langzaam op me af.. en ook bij het herinneringen-graven kon ik me niet herinneren dat ik bij Flip ooit deze signalen heb gezien..

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Film het eens en zet het hier neer, kunnen wij ook eens kijken ;-)

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

"

Een onzekere hond of een zelfverzekerde hond, gebruiken allebei dezelfde signalen en in beide gevallen is het conflict vermijdend, het gevolggedrag wat deze twee zullen laten zien kan verschillend zijn, in beide gevallen kan er ook een correctie of een gevecht uit voort komen. "


Hier maak ik wel een verschil in. Een zelfverzekerde hond heeft heel weinig signalen nodig om een gevecht te voorkomen. Juist een zelfverzekerde hond wil rust in een roedel. Daar ligt een verschil met een onzekere hond. Een onzekere hond zal wel vechten en geeft alsnog onduidelijke signalen door naar de andere partij.

Een correctie komt hier ook voor in de roedel. Bv. pup speelt met Tessa. Tessa is moe en laat haar tanden zien. Pup pikt het niet op en Tessa laat nogmaals haar tanden zien. Wij zitten erbij en pakken pup bij de situatie vandaan en Tessa gaat liggen. Zij geeft aan dat ze rust wil. Pup laten we los en begrijpt de situatie nog niet en wil weer spelen. Wij grijpen weer in omdat anders de correctie heftiger zal zijn. Pup gaat op de hand en zodra deze rustig is gaat deze in de ren/cq. bench.

Tessa is een onzekere hond en zal wanneer haar signalen niet begrepen worden overgaan op een gevecht.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Ze krijgt dan een waas voor ogen en zal niet gaan uitvallen maar juist bijten en dooddrukken.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

"

Omdat ik het toch wel fijn vind, dat hij het laat zien als hij iets niet fijn vind bijvoorbeeld, in plaats van meteen maar te gaan grommen en happen.. Flip is namelijk een angstbijtertje, als hij bang is hapt hij .. als hij dan van te voren kalmerende signalen laat zien, kan je daarop anticiperen en weet je, oke, dit is dus iets wat hij niet leuk/eng vindt..

Daarom wil ik dat hij dat laat zien.. "


Je kunt ze idd belonen. Maar vaak laat de hond de signalen uit zichzelf zien. Vanaf grote afstand bv. een hond ontmoeten. Vaak gaan ze snuffelen, dan zeg ik braaf.... op een rustige toon of als ze dat niet doen, strooi ik voer zodat ze meer gaan snuffelen en ervaren wat snuffelen doet met hun lijf.

Bv. opspringen bij onszelf. 1 hond legt een poot op onze schouder en een poot op de andere schouder en bied haar nek aan bij ons. Wij draaien ons hoofd af en zo ervaart de hond wat dat doet. Net zolang als de hond uit zichzelf naar beneden gaat en dan zeggen we weer braaf .... op een rustige toon. Niet aankijken dan want dan is het weer aandacht geven.

Bij het schudden, al gebeurt het maar heel kort, zeg ik braaaaaaaf.

Waarom geen goed zo!! Onze toon is dan opwindend en dan is de hond weer uit de emotie vandaan.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Via bovenstaande heb ik menig hond weer de signalen aangeleerd. Goed observeren, goed braaaaf zeggen en rustig ademen, rustig riemgebruik en rustige omgeving zorgt ervoor dat de hond het vertrouwen zal krijgen en dat de signalen dan weer terug mogen komen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kalmerende signalen - een trainingsmethode?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 6 123 4 5 6
Volgende forumvraag: ben bang fouten te maken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^