Bobbie is een parson-jackrussel van 14,5 jaar oud.Zij heeft een flinke hartruis, hoogstwaarschijnlijk door een lekke hartklep. Zij krijgt nu furosamide-plaspil- en enalapril. Maar toch heeft zij soms last van hoesten en traag-gedrag/vermoeidheid. Zijn er betere medicijnen?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hartruis" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Dat is moeilijk te zeggen. Wij hebben onze hond laten scannen zodat wij precies weten waar wat en hoe erg de hartruis is. Zodoende kunnen wij de medicijnen er beter op afstemmen.
Wij hebben dit laten doen bij een spicialist en noordwijkerhout
Jackelien
Onze 13-jarige teckel heeft sinds kort hartruis,. Hij krijgt sinds een paar weken Fortekor en hij plast nu om de drie uur en drinkt ook veel meer. Eigenlijk kan hij zijn plas niet meer ophouden. Is dat een bijwerking van de medicijnen of is er nu iets anders aan de hand? Wie herkent dat?
Beste Joke
Ik heb een jackrussel van 12 jaar oud en ook bij hem is er een hardruis ontdekt.Ik heb de zelfde medicijnen als jij maar mijn hond plast juist minder als daar voor. Wel valt hij bij het minste geringste inspanning flauw.Ik ben benieuwd of jou hond dit ook heeft ondanks de medicatie.
Beste,
Misschien even navraag deon in een hondenkliniek. Daar hebben ze meestal een specialist.
Verder kan ik u tot mijn spijt niet helpen.
Groetjes
Toshi
Hoi
Mijn maltezer van 8 jaar heeft ook een hartruis. Hiervoor krijgt hij fortekor, dit voor een betere doorbloeding, en lasilette plastabletten.
Hij plast nu ook veel meer en drinkt ook meer. Ook hoest hij veel. Dit komt door een ingezakte luchtpijp.
Wel zielig allemaal
groetjes ans
Ik heb ook een maltheser van 9jaar met een enorme hartruis, sinds een week is hij heel hard achteruit gegaan en viel hij dagelijks wel 3 tot 5 keer flauw met stuiptrekkingen (heel vreemd) hij neemt nu fortekor maar heb niet de indruk dat dit helpt... hij is niet actief, ik draag hem overal mee naar toe. De minste inspanning brengt zijn ademhaling naar omhoog en valt hij neer! beangstigend om te zien dat ik elke keer bang heb dat hij er niet door komt! mijn vraag is hoelang kan dit nog duren?? heeft er nog iemand zo een hartpatient in huis?
groetjes en aan allen nog een happy 2008
Hoi Neska,
Wij hebben een cavalier met hartproblemen en zij krijgt fortekor met vetmedin samen. Hier kon ik na 3 dagen wel wat merken qua conditie en hijgigerheid. Ik zou toch voor de zekerheid weer naar de dierenarts gaan want het lijkt erop dat hij meer medicijnen of andere medicijnen nodig heeft.
Veel sterkte toegewenst.
Groetjes van Esther
Mijn hond gebruikt ook chronisch Fortekor, ik bestel dit hier:https://www.medpets.nl/dierenarts/bestellen/Fortekor+25+mg+28+tabletten/82/1/1/ is erg handig wordt gewoon thuisbezorgd, hoef ik niet steeds helemaaal naar de dierenarts.
Groetjes,
Elies
Hallo allemaal,
Tja........bij mijn hond werd ook een hardruis ontdekt toen hij 12 jaar was. Ik heb er nooit wat voor gekregen. Er werd bij gezegd dat veel honden op die leeftijd een hardruis(je) hebben. Snoopy was een kruising. Moeder maltezer, vader onbekend. Uiteindelijk is hij 18 jaar geworden.
Vaak geven al die medicijnen weer andere vervelende kwalen.
mijn grand basset griffon vendeen wordt morgen een half jaar en afgelopen maandag is een hartruisje ontdekt,bij eerdere groeicontrole niet ben best bang dat het nu al fout gaat. heeft iemand dit al meegemaakt?
Hallo allemaal,
Mijn hond had een hartruis vanaf zijn 6e jaar maar er werd dus ook niks aan gedaan.
Op zijn 11e jaar begon hij met hoesten, nu blijkt dat hij een ernstig hartprobleem heeft.
De kleppen sluiten niet meer goed en het hart is vergroot, waardoor dat op de luchtpijp drukt. Door het vocht en het drukken op de luchtpijp van het hart gaan ze hoesten.
Ik moest naar Noordwijkerhout voor een echo en daarna kreeg ik gelijk Fortekor, Vetmedin (hartmedicijn) en Furosoral (plaspillen).
Natuurlijk heeft hij veel te lang met die hartruis gelopen en ik raadt iedereen aan met een hond met hartruis regelmatig naar de DA te gaan om te kijken of het erger wordt.
Op tijd medicijnen geven is een must, had ik het 6 jaar geleden maar geweten!
Helaas ben ik toendertijd van DA verandert en die heeft nooit naar z;n hart geluisterd.
Als ik toen alles wist wat ik nu weet had het nooit zo ver gekomen als nu.
Helaas is hij ernstig ziek, maar de Vetmedin werkt wel heel erg goed!
De flauwtes zijn er haast niet meer maar het hoesten gaat niet meer over.
Inmiddels is hij 12 jaar geworden en we hopen dat er nog een jaar bijkomt, alles is meegenomen!
Dus voor iedereen die een hond heeft met hartruis, zorg dat je er op tijd bij bent met bloeddrukmedicijnene om erger te voorkomen!!
Groetjes, Anja
Nog even over de plaspillen...mijn hond plast dus de hele dag en nacht door, heel erg vervelend dus.
Wat wij hebben gedaan is het volgende;
Uit een theedoek een 3 banden geknipt met klittenband aan de uiteinden genaaid. (dus 3 aparte banden om af te wisselen)
Hier leggen we dan een halve luier in en maken het als een soort riem vast om zijn buik, niet te strak natuurlijk!
Nu heeft hij zelf geen last meer van natte poten en wij niet meer van urine door het hele huis.
Gelukkig heeft hij er totaal geen last van want als ik hem roep en zeg, even broek aan, dan komt hij kwispelend aanlopen en gaat er helemaal voor staan.
Misschien een oplossing voor meer mensen die een hond hebben die "lekt".
Tsja, je hebt nou eenmaal alles voor je hondje over!
Groetjes, Anja
Onze vorige hond had ook op latere leeftijd last van een hartruis en hij had daarbij wat vlekjes op zijn longen. Hij hoestte echt ontzettend. Zo'n hele droge hoest. Als hij begon met hoesten, dan kwam hij daar bijna niet meer uit. Vooral 's morgens...Het leek wel zo'n rokershoestje! Hij kreeg toen dagelijks codeïne. Dit moest op vaste tijden gegeven worden. Vergat ik het een keer, dan werd het hoesten weer veel meer. Het hoesten ging trouwens niet helemaal weg...Het werd minder. Tevens kreeg hij daarbij een homeopatisch hoestmiddeltje....Heel gek, de codeïne is om de hoestprikkel te dempen en het hoestdrankje was juist om de hoest los te krijgen! Later ben ik ook van dat hoestdrankje afgestapt en heb ik hem alleen nog codeïne gegeven. Het is trouwens geen officieel diergeneesmiddel, maar ik kreeg er wel een bijsluiter bij dat het bij huisdieren gebruikt kan worden......Onze Buster had er baat bij! Ik vond het vreselijk als hij zo veel moest hoesten. Dat was gewoon zielig!
Liefs Monique
Hallo,
Mijn ouders hebben een Engelse Cocker Spaniel, genaamd Rocky, van bijna 9 jaar oud.
De DA heeft onlangs tegen hun gezegd dat hij hartruis heeft.
Ze hebben deze info naast hen neergelegd, want "de hond heeft nog nergens last van".
Nu ik jullie berichten lees, denk ik dat ik ze beter tot actie kan aansporen..? Zou hij nu al beter medicijnen kunnen nemen?
Graag jullie advies!
Groetjes en een poot van Amy
Hoi,
Mij is destijds verteld dat het een ouderdomskwaal is en dat je er vrij weinig aan kan doen. Er zijn wel medicijnen, maar het is soms moeilijk te achterhalen waar de hartruis vandaan komt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ik heb bij onze Buster bv een hartfilmpje laten maken en een longfoto. Hieruit bleek dat hij een iets te groot hart had, wat dus de klachten kon veroorzaken. Maar 100% zekerheid dat het daar aan lag, hebben ze mij nooit kunnen geven. Verder had Buster ontzettend vocht achter zijn longen en vlekjes op zijn longen! In het beginstadium merk je alleen dat de hond sneller moe is. In een later stadium kunnen ze ontzettend gaan hoesten, wat bij mijn Buster dus het geval was. Daar kreeg hij codeïne voor. Verder moet je wel opletten met narcose als de hond een hartruis heeft. Meestal krijgen ze een aangepaste narcose. Je zou dus kunnen onderzoeken waar de hartruis door komt. Vandaar uit zou het mogelijk zijn om passende medicijnen te geven. Mijn ervaring is, dat die onderzoeken peperduur zijn en wij zijn er niet veel wijzer van geworden....
Groeten Monique
Hallo,
Ik heb een vraag mijn hond heeft sinds vrijdag last van kuchen (witte slijm) het begon opeens, hebben helemaal niks aan de hond gemerkt van tevoren, eet goed en is hartstikke fit zeker voor zijn leeftijd (12.5), we weten dat hij een hartruis heeft, dat had hij al langer maar de dierenarts zei dat je er niks aan hoeft te doen zolang je niks aan de hond merkt, vraag me achteraf af of dat wel echt zo is, maar als hij een hartruis heeft zou zijn conditie dan niet als eerste achteruit gaan en dan pas het hoesten beginnen.
Ik maak me er ontzettend veel zorgen over, en vraag me af of dit wel echt van zijn hartje afkomt of dat dit kennelhoest is. Maandag kan ik pas de dierenarts bellen om een afspraak te maken voor de echo, hij heeft inmiddels wel al tabletten plas/ harttabletten, en het kuchen is wel minder geworden. Hoop eigenlijk steeds maar dat het kennelhoest is, ben zo bang om hem kwijt te raken.
Hoe is het bij jullie hond begonnen, ook met dat kuchen en wat slijm??? En werkt zo'n medicatie ook echt goed bij een hond.
Gr. Yvonne
Hallo allemaal,
9 januari kan ik pas met de hond naar de dierenarts voor de echo, nu maar hopen dat we er een beetje op tijd bij zijn, de tabletten helpen wel, de slijm hoest hij niet meer op door de plastabletten maar dat hoesten blijft (ook minder geworden), maar echt een beangstigend geluid vind ik het, ik hoop dat hij daar vanaf komt.
Wens jullie allemaal veel sterkte, na 9 januari laat ik jullie meer weten.
Vele groetjes Yvonne
hallo allemaal
freddy van ons kuicheld ook zij hart is iets vergroot net als moniqeu zelfde verhaal bijna alles geprobeerd veel onkosten gehad bij de dierenarts maar die wist het ook inderdaad niet meer.
freddy is een kooiker 14 jaar nu na meer als 4 mnd kuicheld hij nog steeds gebruik geen medicatie meer.
denk toch dat het ook ze oudrdom is.
als hij wandelt heeft hij trouwens er geen last van.
groetjes jo en dr hondjes
hoi
ik heb ook een maltezer van bijna 14 jaar
ze leeft sinds ongeveer een half jaar op hart en plas tabletten .
furosoral en fortecor .
het gaat steeds slechter met haar ,ze is deze week al 3 keer gestrekt gegaan .
erg zielig .(gebeurt steeds vaker )
wat beweging betreft gaat het allemaal niet meer .
ze komt niet verder dan de tuin .
de ene keer denk je het gaat goed en komt ze naar je toe en begroet ze je en ze eet alleen de lekkere dingen .
en de andere keer ligt ze maar in de kooi en kijkt ze zielig en eet weinig.
de ene keer vind je niks in huis en de andere keer is het een puinhoop aan plas en ontlasting .
wanneer moet ik de knoop door hakken .
ik vind het zo moeilijk en mijn gezin ook .
haar zicht en gehoor is ook achteruit gegaan.
wie kan mij zeggen hoe verder moet.
en wat we nog eventuweel kunnen doen.
diana
mijn hond dolly(maltezer)is maandag 23-3-09 s'middags overleden thuis.
na een half jaar op hartpillen en plaspillen heeft ze haar hoofdje neergelegd.
de laatste week had ze veel aanvallen en maandag is het haar vataal geworden.
we waren er allemaal bij toen ze uit haar eigen stierf.
ze kreeg een aanval en is daar in gebleven.
ze zou 7 mei 14 geworden zijn.
mijn andere maltezer van 8 is uit haar doen maar eet gelukkig wel.
en zoekt haar steeds.
dolly rust zacht en we zullen je missen.
Hallo allemaal
Ik heb een Border Collie van 12 jaar oud. Vandaag was ik naar de dierenarts geweest voor haar jaarlijkse vaccinatie en de DA hoorde een hartruis. Als ik ga lopen merk ik wel dat haar conditie erop achteruit is gegaan maar dacht dit kwam door haar leeftijd... Voor de rest gaat alles nog prima met haar. Aan de ene kant wil ik haar zo snel mogelijk verder laten onderzoeken zodat ze de juiste medicatie hiervoor kan krijgen. Aan de andere kant wil ik ook niet dat ze last gaat krijgen van de kwalen van de medicijnen (plassen, flauwvallen,...) Iemand goede raad?
Zijn inspanningen slecht voor een hond met een hartruis?
mijn baegle is 18 jaar en krijgt vetmedin 5 mg toegedient en prilactone 10 mg.
Voor zijn ouderdom doet hij het goed.
Groetjes
karice
Beste forumlezers,
Sinds 2 jaar is er bij onze Salsa (Havanezer) een hartkwaal ontdekt door DA. Wij wilde het zeker weten dus een echo ong. een jaar geleden laten maken en daaruit bleek dat haar linker hartklep lekte maar dat tot nu toe het hart hetzelf nog allemaal regelt. Voor de echo had de DA al Vetamedin uitgeschreven, maar tot heden hebben wij dit nog niet gegeven daar Salsa nog geen symptonen van benauwdheid en hijgen vertoont en ook nog geen vocht achter haar longen heeft. Reden dat ik er nog niet aan begonnen ben, is omdat ik bang ben dat Vetamedin andere gezonde organen in haar lichaam aantast. Is zij nog vrij fit en speel si svoor haar leeftijd.
Heeft iemand ervaring met het middel Vetamedin? Salsa is 10,5 jaar.
Dank alvast voor eventuele reacties.
Gr,
Minoes
Wij hebben een cavalier van anderhalf jaar en hij
heeft een hartruis.
Deze ruis is in Ommen onderzocht door Rob Gerritsen en
hij heeft een zeer groot probleem .
Een lekke klep aan de linkerzijde van het hart en ook de boezem
is al vergroot (40mm)
Hij heeft geen verschijnselen , maar is wel op drie vershillende
medicijnen gezet. Vetmedin endocard en een plastablet.
Dus Minoes ik zou het wel doen hoor voor er schade onstaat want het probleenm is wel aanwezig!!
Onze cavalier zijn levensverwachting is hooguit 4 jaar,
Ik ben er echt naar van en vraag me af of er mensen op het topic zijn die iets weten , of zoiets zelf bij de hand hebben of gehad hebben.
En hoe ga je er mee om he??
Elke keer denk je ,, niet te hard rennen of spelen
maar ook wil ik het hem niet ontnemen.
En dan weer ,, hoe snel ademt ie of hoe snel klopt zijn hart??
We weten het nog maar net dus het zal moeten wennen, maar zou graag wat advies willen.
Alvast bedankt,, Annet
ik heb ook een hond met hartruis dat kreeg toen ze een halv jaar was en is nu 16 jaar heefd nog een goede gonditie hoest av entoe en heefd nog geen medicijne vind dierenarts nog niet nodig als het erger word krijgt ze medicijne
Beste Annet,
Afgelopen donderdag hebben we weer een hartecho laten plaatsvinden, de laatste keer was een jaar geleden. Dit werd dit keer gedaan door een zeer goede hartcardiloog die ons veel heeft verteld en uitgelegd.
Hij vertelde ons ook tijdens dit onderzoek dat de meeste kleine hondjes op een leeftijd van ong. 8 jaar een hartruis krijgen, maar dat het ras Cavalier hier zeer gevoelig voor is en vaak al op jonge leeftijd een hartruis ontwikkelt, zoals bij jullie hondje.
Tevens gaf hij ons aan nog niet te beginnen aan medicijnen zoals vetamedin als de symptonen van benauwdheid, minder uithoudingsvermogen en hoesten nog niet aanwezig zijn.
Bij onze Havanezer kon hij de vergelijking maken of er een geringe achteruitgang was met de echo van vorig jaar. Haar hartje regelt zelf nog heel goed de lekkende hartklep, dus daar heeft gelukkig geen achteruitgang in plaatsgevonden.
Wel constanteerde hij dat haar boezem 2,6mm was gegroeid, wat nog niet heel slecht en ernstig is maar dat je wel moet gaan bedenken om niet aan medicijn Fortekor te gaan beginnen in zeer lichte mate qua dosering. Weet niet hoe zwaar jouw hond is, maar de norm van de boezem van een hondje van 9,5 kilo is 23mm. Zone om zeker aan de medicijnen te beginnen is vanaf 26mm.
Wat wij nu gaan doen, en onze fokker doet dit al jaren met hun hondjes die leeftijd(en)hebben bereikt van 17 jaar, is een kwart Fortekor5 tabelet per dag geven. Maar denk dat jouw hondje wel meer dan een kwart kan innemen.
De hartcardiloog gaf aan dat Fortekor heel goed is bij vergrote boezem en absoluut geen bijwerkingen heeft, wist ik ook al van onze fokker.
De hartcardiloog gaf mij ook gelijk met teveel medicijnen geven als bovenstaande symptonen er nog niet zijn, en Vetamedin dan niet nodig is, want teveel aan medicijnen kan ook andere organen aantasten.
Heeft degene die de hartruis constanteerde het niet gehad met je over Fortekor?
Het spelen moet je haar/hem niet ontnemen want dan gaat de conditie achteruit wat ook weer niet goed is. Wel zou ik aanraden bij te lang spelen haar/hem terug te fluiten zodat niet over eigen grens gaat. Doen wij ook met onze hond.
Verder moet je opletten in normale mate bij warm weer, dus af en toe even nat maken en niet teveel in de zon laten lopen of zitten.
Te koud water in drinkbak is ook niet goed voor het hartje.
Laatste tip; tanden poetsen(maar misschien doen jullie dat al). Tandbacterieen hebben een slecht effect op het hartje...wisten wij ook nooit hoor.
Beetje lang verhaal, maar hoop dat je er misschien wat aan hebt want ik ben door onze hartcardiloog echt een stuk wijzer geworden en geloofde hem ook in wat hij allemaal zei. Onderzoek heeft ook 1 uur en 15 min. geduurd en ik was hem zeer dankbaar.
Mocht je nog vragen hebben, kun je ze altijd stellen aan mij.
Sterkte met jullie hondje.
Gr,
Minoes
Bedankt voor de uitleg ,en voor mij is een verhaal hier over nooit te lang.
Zal om het water denken en id vragen naar de fortekor.
Ja en de medicijnen??
Zijn linkerboezem is 40mm en daar schrok de cardioloog nogal
van.
Wel vind hij het vreemd dat Lobbe nog geen verschijnselen heeft
Maar zijn hart was zooo op hol en onregelmatig dat hij gelijk medicijnen voorgeschreven heeft.
Lobbe weegt 12,5 kilo en is dus een grote cavalier.
Hij is qwa bouw absoluut niet te zwaar, omdat ie gewoon groot is en een heel lang lijf heeft.
Kunnen ze wel zonder te veel gekke bijverschijnselen lang aan de medicijnen?
En wat ik nog het ergste vind is de prognose die gerritsen vertelde van dat hij hooguit jaar wordt.
Groetjes Annet
Ik bedoel dat ie misschien maar 4 jaar wordt
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hartruis" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?