Zijn de rode taxus besjes giftig als mijn hond ze op eet??
Aly en Laycka
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Taxus besjes giftig????" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ja, taxus is berucht voor mens en dier.
http://www.baaij-hoveniers.nl/beplanting/giftige_planten.htm#Taxus
VERPLAATST naar de juiste rubriek
De besjes niet maar de zaadjes wel, en het een krijg je niet binnen zonder het ander. Ik zou het risico niet nemen.
De hele plant is (sterk) giftig, behalve het rode vruchtvlees. Pitjes zijn giftig als ze stukgekauwd zijn. Heeft je hond ze gegeten, dan beter naar DA. Vergiftiging is namelijk vaak symptoomloos.
30 gram Taxus kan dodelijk zijn voor een hond.
Net zoals Buxus.
Vuistregel: alles wat groen blijft in de winter is giftg, het een wat giftiger dan het ander.
Heeft je hond het dan gegeten?
Persoonlijk heb ik liever ze weinig mogelijk giftige planten in mijn tuin. Wij proberen onze plantjes daarop uit te kiezen. Voor de paardenliefhebbers: paarden zijn gevoeliger voor taxus. Kauwen op een paar takjes kan voor een paard al acuut dodelijk zijn.
Bij ons stond een grote stuik/boom die hebben we verwijderd toen er een pup kwam. We hadden toen veel planten in de tuin en hebben ons laten informeren welke giftig waren. Wat er over bleef kon geen kwaad. De oudste had een favoriete struik waar hij af en toe van at, met kleine blaadjes,gras heeft hij nooit gegeten
Er werd ons verteld dat de Taxus met bes dodelijk was. Vooral de naalden.
Tuinplanten
De allergiftigste tuinplanten voor de hond zijn bolderik (een anjerachtige),doornappel, bitterzoet, eenbes, guichelheil, herfsttijloos, het palmboompje (buxusboompje), de taxushaag, hondspeterselie, honingklaversoorten, monnikskap, wegedoorn, wolfskers en het wonderboompje.
Voor de poes is vooral de taxushaag gevaarlijk, de beenbreek, de gouden- en blauwe regen en de wolfskers.
Bolderik wordt voornamelijk als sierplant gekweekt (bv : de bekende Milas Purple Queen) en geeft mooie paarse bloempjes. Alle plantendelen zijn giftig.
Herfsttijloos is een populair plantje van de leliefamilie met mooie paarse krokusachtige bloemen in de late zomer. Het gif is een zogenaamde stapelgif. Effecten van het gif worden dus erger naarmate er vaker aan de plant wordt geknabbeld.
Guichelheil is een populaire bodembedekker met blauwe of rode bloempjes. Het lijkt een beetje op de zogenaamde muur (de vogelmuur) waar kippen zo dol op zijn.
Bitterzoet wordt als heester beschouwd en vooral de onrijpe bessen zijn erg giftig.
Het palmboompje (buxus) is zeker het vermelden waard omdat dit struikje zeer populair is als echt haagje rond bloembedden en perken. Alle delen van dit haagje zijn giftig. Bij de hond leidt de opname van 0,8 gram buxine (het gif van deze heerster) tot de dood!....
Taxus of venijnboom is zeer populair als tuinafscheiding. De plant blijft groen in de winter en draag rode schijnbesjes. De bladeren (naalden), schors en zaden (bessen) zijn dodelijk giftig. Enkel een zeer snelle interventie kan hond of poes redden.
Een kruid dat men meer in meer in tuinen begint te zien, is het vingerhoedskruid (digitalis). Dit kruid draagt prachtige paarse bloemen. Het gif (digitalis) werkt in op de hartspier. Het gif wordt wel gebruikt in de geneeskunde voor hartpatiƫnten.
De hierna vermelde planten zijn wel giftig voor hond en kat, maar worden door hen zelden beknabbeld, door de vreemde geur of de echt bittere smaak. Nogmaals : tijdens spel en door verveling kan er toch een opname van plantendelen gebeuren. De meeste planten zijn goed gekend en hoeven dus geen aparte beschrijving. Het gaat over : berenklauw, rhododendronstruik, kamperfoelie, de roos, boekweit, anemomen, de clematis, de cotoneaster (zeer populaire bodembedekker met rode besjes), de hulst, de reukerwtbloempjes, de lupine en de acacia.
Beter dus bovenstaande planten, bloemen en struiken mijden in huis of op plaatsen waar hond of poes rondloopt. Denk trouwens ook aan het feit dat de betrokken planten stuk voor stuk ook giftig zijn voor de mensen: kleine kinderen missen het dierlijk instinct om bepaalde planten met rust te laten en vaak kauwen ze blaadjes of eten ze die verleidelijk gekleurde besjes op.
Hoe te handelen:
Het dier laten braken
Daarna meteen naar de dierenarts. Probeer erachter te komen van welke plant de hond heeft gegeten, schrijf de naam van de plant op of neem desnoods een stuk van de plant mee.
Met dank aan dierenarts Marjolein Bultena, die dit artikel heeft geschreven en beschikbaar heeft gesteld.
Dank jullie wel voor de reactie op mijn topic!
groetjes Aly en poot van Laycka
Wij hebben hier een taxus van 10m hoog (of hoger) in de tuin. Die gaat er dus echt niet uit voor de hond. Dus laat ik de hond niet zonder streng toezicht in de tuin als de besjes vallen. Het vruchtvlees is niet giftig, de rest van de plant wel, dus takjes, naalden, zaadjes. Het is ook een bekende paardendoder en er is schokkend weinig nodig voor een dodelijke dosis.
Bron: http://www.poisoncentre.be/article.php?id_article=352
"De zaden bevatten ook taxine. Zaden die in hun geheel ingeslikt worden geven echter geen taxine vrij omdat de zaadwand niet afgebroken wordt door de verteringssappen in maag en darmen. Als de zaadwand door kauwen vernietigd wordt kan taxine vrijkomen.
Taxine werkt in op het hart en ademhalingscentrum van mens en dier. In een eerste fase heeft het een stimulerende werking, nadien werkt het verlammend."
En:
"Ook dieren worden getroffen door het gif van de taxus. Er zijn intoxicaties beschreven bij paarden, ezels, runderen, schapen, varkens, konijnen, pluimvee, honden en katten. Dieren worden vooral blootgesteld op het moment waarop taxushagen gesnoeid worden of door weersomstandigheden omgevallen zijn. Een acute vergiftiging doet zich meestal voor als een plotse dood zonder voorafgaande ziekteverschijnselen. Vooral paarden zijn hier gevoelig aan. Zij kunnen dood neervallen, vijf minuten na de inname van taxusnaalden. De dodelijke dosis voor een paard wordt geschat op 0,5 tot 2 gram naalden per kg lichaamsgewicht.
Soms manifesteert zich een intoxicatie aanvankelijk minder ernstig met symptomen als braken, diarree, beven, opwinding, valneiging en trage hartslag maar uiteindelijk toch leidend tot bewustzijnsverlies en overlijden."
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Taxus besjes giftig????" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?