Hallo,
Igor is nu bijna twee en heeft tot op de dag van vandaag nog altijd moeite om aan te geven wanneer hij moet plassen.
Hij is wel degelijk zindelijk maar soms midden in de nacht dan zit hij in zijn bench en moet hij poepen of plassen, als hij dit zou aangeven dan ga ik uiteraard met hem naar buiten. Maar hij heeft altijd al het probleem gehad om het niet aan te geven dat hij moet plassen.
Zouden honden dit instinctief moeten doen of kunnen ze het aangeleerd worden?
Ik heb al zoveel geprobeerd bij hem maar het mag maar niet baten.
Hij heeft vannacht de hele nacht in zijn uitwerpselen gelegen, hij is er absoluut niet vies van om in zijn eigen urine, poep of zelfs diarree of spuug te slapen!
Lieve groetjes,
Denise
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Doen honden dit instinctief of kunnen ze dat aangeleerd worden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Apart. Dan zou ik terug gaan in de tijd dat hij bij de fokker was...Bij wat voor fokker komt hij vandaan?
Dat hij het niet erg vindt om in zijn eigen poep te liggen ,lijkt dan alsof hij dat in het nest al heeft geleerd,vuil nest.
Mila heeft vanaf het begin(kreeg haar met 5 maanden oud) gepiept als zij diarree had of iets nodig moest.
Pim heeft ook heel lang in zijn bench geplast en gepoept... en dan heb ik het niet over een paar maandjes . Al liet ik meneertje 10 keer uit op een dag, we kwamen terug en hij pieste doodleuk in zijn bench (die open stond) en ging er vervolgens in liggen. Als ik hem aanstalten zag maken, was ik wel op tijd. Maar zodra ik even niet keek, plaste of poepte hij vaak alsnog.
Het negeren van het plasje, Pim naar buiten brengen zonder iets te zeggen, plasjes buiten belonen etc... niets hielp. Hij vond het gewoon niet vies of vervelend en vond dat extra gangetje naar buiten voor een plasje alleen maar extra leuk.
Pim kon al volgen, wachten, luisterde feilloos als we hem riepen... dus het had ook niets met leergierigheid te maken. Hij is juist een heel gevoelig hondje, af en toe een tikkeltje eigenwijs, maar erg gevoelig voor te veel druk. Uiteindelijk heb ik gebruik gemaakt van de 'Nee-oefening' om het hem af te leren. Die kende hij goed van het afleren van dingen van straat te eten. Deze oefening heb ik rustig ingezet en hij begreep het gelijk. Pim wilde gaan plassen: 'Nee, Pim', naar buiten, 'Goed zo, Pim!'. Het is misschien wat gek, maar het hielp gelijk. Hij begreep het, er lag geen druk op hem omdat ik het rustig gebruikt heb. Net of het kwartje toen pas viel. En dat terwijl zijn 'zus' al binnen een weekje zindelijk was volgens de 'normale' manier'
Pim komt overigens van een goede fokker, heeft geen trauma's... Het is wel een beetje een viespeukje hoor, dus dat hij niet begrijpt dat het ranzig is om in poep of plas te liggen, is niet zo gek
Kijk hier eens naar:
http://poochie-pets.net/
als je op "instructions" klikt dan staat er beschreven hoe het moet....
En die belletjes kun je natuurlijk prima zelf in elkaar knutselen
In America en Australie zweren veel hondeneigenaren hierbij... en ik zie geen enkele reden waarom het niet ook een volwassen hond aangeleerd kan worden....
Dank je wel voor de reacties!
Maar wat ik nou ook me afvraag, wat vinden of zeggen jullie ervan?
Moeten honden het instinctief aangeven? Piepen? Etc?
Die belletjes is wel een heel goed idee alleen Igor slaapt 's nachts in de bench en dan kan hij dus niet bij die belletjes, en als hij zijn behoefte binnen doet dan doet hij dat 's nachts in zijn bench ..
@ Soraya:
Hij komt inderdaad uit een vies nest, de fokker is wel een goeie fokker Willems Choice in Loon op Zand, alleen toen we de pups gingen bekijken met 7 weken toen lagen ze in een kamerkennel op kleden en die kleden waren doordrenkt van de urine en er lagen uitwerpselen en daar lagen de pups bovenop.
Zou dat verder nadelig gewerkt kunnen hebben voor Igor?
Hij heeft vanaf 12 weekjes tot 8 maanden echt serieus elke ochtend standaard binnen gepoept en geplast, elke ochtend!
Met 8 maanden werd hij pas een beetje zindelijk
Groetjes!
Mijn hond blaft nooit, alleen als de nood hoog is nachts.
Ze doet dit uit zich zelf. Ze heeft wel de mogelijkheid om onder bij de trap te komen zo dat wij haar horen. Bij mijn vorige 2 honden kwam de geen die de trap op dorst mij likkende wakker maken voor de hond beneden.
Als een hond zindelijk is,zal deze het niet meer in huis doen dus zeker niet meer in de bench .Jou hond geeft er niet om,dan wordt het moeilijk.Of het aan te leren is ik heb geen idee.Bij de meeste honden gaat het van zelf.
De hond uit de bench zou ik zeggen en kijken wat er gebeurt.Bijna 2 jaar dan mag naar mijn mening de bench wel eens weg.Misschien voelt de hond zich nog steeds een pup door de bench,daar bedoel ik me dat het als pup niet zo erg was dat het is de bench gebeurde.
Ik zal er wel helemaal naast zitten maar heb geschreven hoe ik denk, en dat de bench weg moet.
wat een moeilijk probleem wat je hier beschrijft. twee jaar en het niet erg vinden dat tie in zijn eigen uitwerpselen gaat liggen.
het enigste wat je kan doen dacht ik zo, om snachts de wekker te gaan zetten, zodat je voorkomt dat tie poept of plast in zijn bench.
als hij weken zinderlijk is snachts zodat tie niet meer in zijn viezigheid ligt, kan het misschien zijn dat tie dan gaat aangeven dat tie moet, zoals bij kinderen die het op een gegeven moment toch vies vinden om in een vieze luier moeten blijven lopen.
nou weet ik ook wel dat je dat niet moet vergelijken, maar je zou dat eens kunnen doen, zorgen dat tie niet meer in de viezigheid ligt.
heel vervelend dat je dan de wekker moet zetten natuurlijk.
ook zou je hem volledig op vers vlees kunnen gaan zetten, daar poepen ze veel en veel minder van, hier is een grote zware hond die echt maar een keer per dag poept, en ook met vers vlees plassen ze veel minder.
misschien is dit een optie voor je, want kan me heel goed voorstellen dat dit echt vreselijk is voor jou.
Ze staan hier beide op versvlees, op smuldier.
Dit is het meest betaalbare voor mij, ik heb het niet breed maar wilde koste wat het kost ze op vers vlees zetten. En ze poepen sinds een half jaar ( ze krijgen het nu een kleine 8 maanden ) en plassen , en drinken een heel stuk minder inderdaad en ze doen het er erg goed op!
De bench weg doen is geen optie, hij heeft de bench echt nodig voor verplichte rust.
Het is een Border Collie die zelf heel moeilijk zijn rust pakt.
Groetjes
Het zelf aangeven komt in het begin voort uit frustratie, de hond moet maar daar waar ie wil (buiten) is niet bereikbaar. Wat de pup dan doet en door de eigenaar herkend wordt wordt het aangeven.
Als jouw hond zich niet gefrustreerd voelt als ie moet en niet zelf buiten kan zal ie geen signaal geven. Het aanleren van een signaal zal je dan zelf moeten trainen. Misschien kan je hem 's nachts meer ruimte geven zodat ie kan kiezen niet in zijn eigen vuil te liggen.
Ik zou overigens niet van een goede fokker spreken als ie zijn puppen zo verwaarloost.
Hier houden we een vast uitlaatschema aan. Als ze tussendoor moeten komen ze bij ons staan. Gaan ze na een aai/knuffel niet weg stellen we de vraag: Wat wil je dan? Soms iets lekkers -lopen ze naar de kast- maar soms dus naar buiten, dan lopen ze naar de kamerdeur.
Geeft je hond niet aan dat ie moet of herken jij de signalen niet? (Kan onrustig heen en weer lopen, veel gapen of krabben zijn ook immers).
Ik zou de laatste ronde zo laat mogelijk doen en lang genoeg maken. En dan in de ochtend beginnen met heel vroeg uit te laten. Gaat dit goed kun je de tijd tussen de laatste en de eerste keer uitlaten misschien wat gaan verlengen weer.
Lastig Denise, gevoelsmatig zeg ik dat je hond niet zelf kan aanleren om te gaan piepen als hij nodig moet. De honden gaan uit zichzelf piepen of gaan bij de deur staan om iets aan te geven.
Ik kan ook niet voelen wanneer zij nodig zou moeten ,dat weet alleen zij.
Wel heel sneu dat hij bj de fokker in zijn eigen plas en poep lag,dat is ook precies de reden dat hij het nu zo normaal vindt.Wat er de eerste weken in een hondeleventje gebeurd en wordt aangeleerd is toch wel de basis van de hond.
Heel misschien als je hem alleen 's-nachts met een open bench laat slapen,dat hij dan wel kan aangeven dat hij naar buiten moet. Nu hij in de bench ligt heeft hij nu eenmaal geleerd dat hij er niet uit kan en in rust moet blijven,samen met dat hij bij de fokker al gewend was om in zijn eigen ontlasting te liggen je dus dit resultaat krijgt.
Ik zou het eens proberen,de bench 's-nachts open. Zo kan hij ook naar toe om iets aan te geven.
Hij is nu ook al bijna 2 jaar,wie weet kan hij het 's-nachts aan om met open bench te slapen.
Haai!
In ieder geval dank je wel voor de tips. Als Igor goed moe en voldaan is dan kan hij wel een keertje los slapen. Maar we hebben ook een aantal keer gehad dat hij bij ons los in de slaapkamer sliep, alle deuren stonden gewoon open en 's nachts werd ik wakker van opeens een waterig geluid, ik deed het licht aan en hij had doodleuk geplast op de vloer ( parket ) in de slaapkamer, hij gaf niets maar dan ook niets aan! Hij lag eerst lekker te slapen naast ons, en dan dat! Dit komt eens in de zoveel maanden eens een keer voor , maar hij geeft gewoon niets aan.
Ik denk dat ik het gewoon voor lief neem , het met liefde voor hem opruim en het gewoon hou op het feit dat hij uit een vies nest komt.
Groetjes.
Inderdaad het vieze nest waar hij in heeft egzetn is de boosdoener.
Normaal vind een hond het vies...maar zij weten niet beters...
Dus maakt het hen niet uit dat ze erin liggen.
Dus geeft hij het ook niet aan....wel erg balen....
Jeetje, dat is wel lastig.
Ceas van mij geeft het ook niet super duidelijk aan.. Hij word dan alleen heel onrustig enzo, gaat door de kamer ijsberen en zeurt dan een beetje.. Maarja, dit doet hij ook als hij eigenlijk heel graag aandacht wil ..
Doet Igor dit ook niet? dat onrustig rondlopen o.i.d?
Bij Ceas weet ik nooit precies wat hij nou eigenlijk wil.. Ik ga dan altijd voor de zekerheid maar ff met de twee naar buiten..
Poeh tja Indy doet het uit zichzelf, gaat ze lopen piepen, aandacht vragen, kortom; vervelend doen.
Weet niet hoe je dat aanleert als je hond dat niet doet.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Doen honden dit instinctief of kunnen ze dat aangeleerd worden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?