Vorig jaar hebben we een pup, een berner sennenhond, gekocht bij een erkende fokker. (we hebben stamboompapieren van sint hubertus)
Nu is er begin dit jaar (februari), zware artrose geconstateerd bij drie van de vier poten. (de vierde heeft mogelijk ook artrose maar hier is nooit een rontgenfoto van genomen). Dit is geconstateerd door zowel onze dierenarts als door een specialist. Onze hond heeft toen een kijkoperatie gehad aan haar rechterelleboog omdat er een groot stuk kraakbeen was losgekomen.
Een aantal weken na de kijkoperatie heeft onze hond haar heupkop gebroken. Dit heeft ze simpelweg gedaan door recht te staan. door de kijkoperatie in haar elleboog moest ze leren om bij het recht te komen geen gewicht op haar rechtervoorpoot ze zetten. Dit heeft geleid naar het maken van een foute beweging en met als gevolg een gebroken heup.
We hebben ze wederom laten opereren. Ditmaal een heupkopamputatie. Deze amputatie was nodig omdat het kraakbeen van de heup te broos was (door de artrose) om de heup met pinnen vast te zetten. Onze hond heeft met deze amputatie een zeer zware herstelling achter de rug.
Ze heeft nu nog steeds last van zowel haar femulkopamputatie als haar artrose, dit merken we omdat wandelingen niet meer kunnen en er dagen zijn dat ze moeilijk recht kan komen en duidelijk pijn heeft. Bij zo'n dagen geven we haar pijnstillers en onstekingsremmers (op voorschrift van dierenarts), maar dit proberen we zo weinig mogelijk te doen.
Wij hadden de fokker van onze hond heel het proces op de hoogte gebracht, van het moment van de eerste consultatie tot nu. Na de tweede operatie hadden we gevraagd aan de fokker om ons aankoopbedrag terug te vorderen of om ons een nieuwe pup te geven (eigenlijk wordt dan de pup door haar verkocht en geeft zij ons het verkoopbedrag). De fokker wil hier echter niet op ingaan, omdat het volgens haar niet aangeboren is. Nochtans hebben we haar verslagen en rontgenfoto's mee opgestuurd van zowel onze dierenarts als specialist met de verklaring dat onze hond ernstige artrose heeft en dat dit (vermits ze nog geen jaar was) duidelijk erfelijk is.
Naast de artrose is er trouwens ook een serieuze overbeet geconstateerd (er is een vinger ruimte tussen) en bij de aankoop hebben we nooit een aankoopbewijs met garantie gekregen terwijl we hier expliciet naar hadden gevraagd. De fokker beweerde dat dit allemaal bij de stamboekpapieren zou zitten, maar bij de stamboekpapieren is niets te vinden.
Wat zijn nu onze rechten als koper?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "rechten koper?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Wat een verhaal! Dan zou ik al beginnen twijfelen aan de stamboompapieren.
Kan je wat meer vertellen over de fokker? Je moet geen namen noemen, maar waren er meerdere nesten aanwezig? Ouderdieren aanwezig? Hebben jullie de testresultaten van de ouderdieren gezien?
De fokker had idd meerdere nesten aanwezig en de oudjes waren er ook. We hebben de papieren van de ouders ook te zien gekregen en de ouders waren alletwee HD A.
Maar volgens de specialist kan er met die testresultaten ook geknoeid zijn.
De fokker is welgekend in het milieu en heeft meerdere kampioenen voort gebracht. Daarom dat we ook voor deze hadden gekozen.
We hebben ondertussen ook contact opgenomen met de stamboek en die zegt koudweg, ga naar het vredegerecht.
Ik had een keer op tv gezien bij het programma van Das je goed recht.
Dat als je het aankoopbedrag van de pup terug wilt je ook de pup terug moet geven.
Het is zo dat een dier dan als product gezien word, heel raar ik weet het.
Maar als er iets mis is het met een product uit de winkel dan breng je het terug en krijg je je geld terug.
Maar ook hier zitten regels aan verbonden.
Heb geen idee hoeveel tijd je hebt om je geld terug te krijgen.
Ik zou zeggen zoek dit even goed uit op internet of je in je recht staat en of je er eigenlijk wel wat aan kan doen.
Maar waarom wil je eigenlijk een nieuwe pup?
we willen geen nieuwe pup en we willen onze hond ook niet afgeven vermits je er toch gehecht aan geraakt. Maar omdat ze ons aankoopbedrag niet wilde teruggeven (zelf geen gedeelte hiervan) hadden we om een pup gevraagd zodat de fokker die voor ons zou verkopen ( of desnoods wij zelf) en hiervan het geld houden
Heb je contact gehad met sint hubertus zelf? Anders moet je eens vragen of het hier over een erkende fokker gaat.
Ik heb zelf een hond uit de broodfok (ik zeg niet dat deze hond een broodfokpup is!)
Op 9 maanden grote problemen met heupen, elleboog,...
Ik heb niets kunnen doen! Ik had wel een garantiebewijs.. ééntje voor 1 week en dat was natuurlijk te laat. Ik mocht Lucky ook terugbrengen en dan zou ik mijn geld terugkrijgen, maar dat doe je gewoon niet...
heb contact gehad met sint hubertus en het gaat om een erkende fokker. Ik heb het gevoel dat sint hubertus er ook enkel is om de fokkers te beschermen en niet de kopers.
Ik weet niet of je de fokker hier kan neerzetten?
Ik wil dit gerust doen, maar weet niet of dit is toegelaten
Ik weet het ook niet? je kan ook een profiel aanmaken... Dan kan je een privé bericht sturen.
Liever geen gegevens vermelden van betreffende fokker. Dit kan altijd per PB uitgewisseld worden als daar behoefte aan is.
Ik neem aan als de fokker zijn fokhonden geen artrose hadden ten tijde van de aanschaf van de pup en heeft laten testen HD en ED en dit kan aantonen, hij juridisch kan aantonen ter goeder trouw gehandeld te hebben. Er zijn immers dingen die een fokker niet kan voorzien ook al doet hij nog zo zijn best.
Jullie moeten immers ook juridisch kunnen aantonen dat de hond goed opgegroeid is, juiste voeding gehad heeft, juiste beweging en behandeling gehad heeft en niet koud of vochtig gelegen heeft enz.
Daarbij heb je een ras uitgezogt dat bekend staat als risico mbt botontwikkeling.
Juridisch wordt dit dus waarschijnlijk een welles/nietes, en hebben jullie beide, een en geen punt.
Ik kan me ook voorstellen, dat een fokker niet een pup weggeeft om verder te laten verhandelen (dit behoort een goede fokker mi niet te doen).
Wat is voor jullie belangrijk, geld of het welzijn van je hond? Indien dit laatste zou ik me daarop ook concentreren.
helaas , de fokker geeft aan dat de ouders hd A zijn. okee, dat kan natuurlijk, maar dat jouw jonge hond zo,n ernstige hd ocd artrose heeft, nee dat kan niet door verkeerde opvoeding, tuurlijk kan er wat misgaan met de opvoeding, beweging enz. maar niet in die mate, als fokker moet tie dat zeker weten.
en in intriest als er zulke fokkers zijn, die totaal geen verantwoording nemen voor hun pups.
wat je kan doen, is de vereniging inlichten en vragen of deze fokker bekend staat, uitleggen wat er gebeurd is, misschien dat zij wat voor je kunnen doen.
of naar een rechtswinkel gaan, daar krijg je gratis advies.
Even een vraagje aan de mensen die er iets van weten. Hoe lang moet er tussen twee nestjes zitten?
Sofie daar zijn regels voor bij de raad van beheer en bij de rasvereniging, dit kan per ras verschillen. Waarbij ook de minimum leeftijd en maximum leeftijd van een teefje besproken is.
Verder is natuurlijk de conditie, nestgrootte, ras en omstandigheden van belang. (bv twaalf pups vergen meer dan drie, een keizersnede vergt ook meer enz.)
Biologisch lijkt me dat een teef niet meer dan een nest per jaar moet hebben. Wij zelf hebben tot nu toe per leven van een teefje niet meer dan drie nesten maximaal gedaan (twee keer voorgekomen) overige minder.
Oké... Ik heb via privebericht even naar de website van de fokker gekeken. Ziet er oké uit.
Ik vind het erg sneu je,maar hebt geen enkel recht. Meerdere honden ,dus broodfok.
Wil je er zeker van zijn dat de fokker geen broodfokker is ,neem dan eerst contact op met de rasvereniging,meld je aan, daar krijg je bericht van en waar je naar een pup kan gaan kijken,is altijd goed. Wij zijn van Zeeland naar Bilthoven gegaan en het gevoel daar was erg goed. We kregen een paar adressen.
Een stamboom of papieren ,krijg je gewoon hoef je niet om te vragen.
Bij een geregistreerde fokker krijg je een jaar garantie,(wij kregen zelfs 2 jaar garantie)daar hebben wij ook in het verleden gebruik van moeten maken en de fokker heeft de rekening betaald. Keurig afgehandeld.
Je kan het niet meer terug draaien helaas voor jou.Doe het de volgende keer als hier boven staat.
Veel sterkte.
Er zijn inderdaad verschillende nesten, maar wel allemaal hetzelfde ras? Valt dit ook onder broodfok? Of beter gezegd, zou dit ook onder broodfok kunnen vallen? Op de website staan veel foto's van honden die wedstrijden doen. Shows enzo...
Tja...jammer dat de fokker niet tegenmoed komt....
Helaas kan je hem dit ook niet verplichten.
Want artrose is inderdaad niet aantoonbaar erfelijk,dit kan veel verschillende factoren hebben.
Dat los stukje kraakbeen,dat is waarschijnlijk ED wat dus wel ergelijk is,en daardoor kan artrose komen.
Als de fokker het geld terug zou geven dan heeft hij het recht om de hond terug te krijgen...dit is geen optie voor jullie.
Dan een nieuwe pup...maar dan nog heeft de fokker het recht om de hond terug te nemen en dan jullie ene nieuwe pup te geven,het is niet en en,zeg maar...
Ik zou jullie hond in ieder geval wel flink pijnstillers geven...want pijn is pas erg...en daarbij,als hij last heeft kan ontziet hij alles en kan deze geen spiermassa opbouwen.
Zijn er ook HD foto's gemaakt???
Want als ik zo je verhaal lees is het gehele botstelsel niet echt oke...en snap ik niet dat de da aan een heupkopamputaie is begonnen.....
Tussen 2 nesten moet minimaal 1 loopsheid tussen zitten(dus zo'n jaar)
Loopt deze fokker ook veel shows??
Misschien ken ik hem wel....??
Mijn Dober kwam uit een kampioensnest en in het 1e jaar leek alles goed, totdat hij ineens o.a dikker werd, snel moe was, dus we hebben de DA ingeschakled en een bloedtest laten doen op schildklier afwijkingen en ja hoor, hij had een traag werkende schildklier. Beter gezegd, zijn schildklier deed bijna niets meer!
Contact opgenomen met de fokker en ze wist niet wat ze hoorde en vond het heel erg. Zij heeft meteen alle mensen die een pup uit het zelfde nest hadden opgebeld, maar die van mij was de enige. Gelukkig weet ik dat, ook al zijn de ouders en voorouders helemaal goed, toch kan je een hond krijgen die wel iets ontwikkeld.
Deze fokker loopt zeer veel shows en heeft dus ook een aantal kampioenen lopen.
Wij zijn ook zelf een aantal keren gaan zien en alles zag er in orde uit. Wij hadden deze fokker toen gekozen omdat dit door de stamboek vereniging als één van de beste werd beschouwd voor dit ras. We hebben echt onze research gedaan. Anders hadden we even goed een pup dichtbij huis kunnen nemen en zonder papieren.
Wow heftig allemaal joh!
En wat erg dat ze op deze leeftijd al zo'n zware artrose heeft, dat is inderdaad erfelijk lijkt me.
Wat hebben jullie allemaal met de hond gedaan toen hij/zij in de groei was? Ook dat kan erg meespelen...
Als de ouderdieren HD A hebben, heeft de fokker er alles aan gedaan om dit soort dingen te voorkomen, helaas heb je nooit garanties omdat je met levende wezens bezig blijft en afhankelijk bent van de natuur... En die kan soms een foutje maken..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "rechten koper?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?