Hallo allemaal,
Wij hebben een hele mooie, lieve maar ook eigenwijze bordeaux dog.
Een paar maanden geleden begon ze kaal te worden. De plukken haar vielen uit. We zijn naar de DA geweest om der te laten testen omdat een broertje van Mila is gestorven aan demodex. Wij hebben natuurlijk op internet gekeken en er bleken 2 soorten te bestaan van demodex. Een bij pups en een voor de oudere honden. De DA heet hier 2x op getets maar gelukkig niets te vinden.
Nu hebben ze ook getetst op de ziekte van cushin en een te langzame schildklier. We zitten nu al bijna 3 maanden aan de medicijnen voor de schildklier en alles is weer goed. der haar valt niet meer uit en der haar is weer terug.
Nu vraag ik me af of iemand van jullie ervaring heeft met een hond die een te langzame schildklier heeft. Ik kan me er namelijk niets bij voorstellen en weet ook niet wat ik me erbij voor moet stellen. Moet je rekening houden met bepaalde dingen zoals uitlaten en rennen enz?
Maandag moet Mila weer terug om bloed te prikken om te zien of het inderdaad aan de schildklier ligt.
Alvast bedankt voor jullie antwoord(en)
Groetjes Natasja en een poot van Mila
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Te langzame schildklier? T4? Heeft er iemand ervaring mee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
komt best veel voor, en met thyroxine is het goed op te vangen, maar het is nooit meer de "natuur", maar een hond kan er goed oud mee worden.
wij hebben ook enkele jaren een hond gehad met schildklier falen, maar leten wel elk jaar even de T4 bepalen of we nog goed zaten met de medicatie, in het begn doet de schildklier nog wel wat, maar dat kan veranderen. eigenlijk had de tsh ook geprikt moeten worden, heel belangrijk om te weten of de schildklier werkelijk uitdooft
en ik zou zelf nu een aanvullend onderzoek laten doen, bv door echo om te zien of er niets met de schildklier zelf aan de hand is, kortom, wat dieper graven over het waarom, maar op zichzelf kan een hond goed leven met de juiste dosering thyroxine
het is prettig om de medicatie over 2 portie's per dag te verdelen
en heeel !!! belangrijk dat dat telkens op dezelfde tijdstippen is, zo houdt je de spiegel in het bloed zo goed mogelijk.
Oke, nou heel erg bedankt voor je antwoord. Maandag moeten we weer bloedprikken zal dan ook eens informeren over verdere onderzoeken.
Mila krijgt nu 1 tablet per dag en die krijgt ze 's avonds om dezelfde tijd.
Ben wel heel erg blij om te horen dat ze er oud mee kunnen worden. Mijn meisje moet nog 3 worden dus ze is nog maar klein...
Er zijn meerdere aandoeningen die een laag T4 kunnen geven (bv ziekte van Cushing).
Het TSH moet ook altijd worden onderzocht bij een afwijkende T4. Bij een laag T4 zou er bij hypotheoidie een hoog TSH moeten zijn.
Ook kan het gebruik van medicatie en een infectie een laag T4 geven.
Met het tabletje vul je de thyroxine aan die de schilklier zou moeten produceren. Het lichaam ondervind dus weinig problemen hiervan. Dat is natuurlijk anders wanneer het probleem ergens anders vandaan komt.
Het is zeker in het begin belangrijk om regelmatig de waarden te laten controleren om te kijken of je goed zit met de dosering. Na een paar weken moet je wel verbetering zien in de klachten.
Als je zoekt op hypotheoidie zul je een hoop vinden. Succes en beterschap !
Hier alvast 1 linkje
http://www.huisdierenziekenhuis.nl/diereninfo/honden/verminderde-schildklier-werking.html
Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, ik heb het zelf namelijk ook. Ik dacht eerst dat ik een burn-out had, de klachten zijn echt hetzelfde. Niet meer kunnen, op, maar wel gestressd, angstaanvallen, hyperventilatie, het gevoel hebben dat je niks meer kan hebben. Dat is hoe een te trage schildklier voelt.
De bloedwaardes zijn erg afhankelijk van een antal dingen; hormonen, rust, stress, al die dingen kunnen een negatieve invloed hebben.Een te trage schildklier kan dus psychische gevolgen hebben.
Ik ben net bij Nelis Verhoeven geweest en hij vertelde heel veel hierover. 80% van de honden die hij in gedragstherapie heeft hebben een te trage schildklier. Hij vertelde er veel over.
Ten eerste dat er bij een afwijking in de schildklier veel meer moet worden onderzocht, en nog meer dan wat Priscilla zei. Er is namelijk een nieuw onderzoek en dierenartsen weten dat nog niet, maar er zijn een heleboel stoffen die dan gemeten moeten worden en dan gaat het om de verhouding. Hij gaf mij een hele lijst mee wat we bij Fedor moeten laten meten, en dan uitlag met hem overleggen ipv dat de DA gaat zeggen of het goed of fout is, aangezien die waardes dus vaak verkeerd worden gelezen. Hij is nu aan het afstuderen hierover, misschien als je meer erover wil weten eens contact opnemen?
nee, het is zeker nog een heel te onderzoeken gebied
ik al nooit zeggen; oww, pilletje erin, en dan is het weer geregeld"
de door de schildklier aangestuurde hormoonwerking is zeer complex, bv epilepsie wordt er mee in verband gebracht
bij onze hond bleek op het eind dat hij helemaal geen kapotte schildklier had, maar een tumor op de hypofyse..... zijn schildklier waarde ging op een bepaald moment door het plafond, zo hoog dat de machine geen waarde meer kon geven, vandaar dat ik nu altijd zeg bij een jonge hond zeker: laat aanvullend onderzoek doen, wat is er aan de hand, de tsh zegt al veel, maar een onderzoek van de schildklier zelf ook.
er is T4 en T3 (vrije T4) en eigenlijk is die het die er toe doet, de t4 die werkelijk geopend is en gebruikt wordt, een hond kan dus laag staan (of aan de lage kant zijn) zonder een werkelijk te kort te hebben, en zo is er heel veel over te vertellen.
gorby heeft ook heel laag gestaan, dat de da twijfelde over medicatie, maar hij vond het uit zijn ervaring "geen schildklierhond", en dat waren we met hem eens, het bleek dus een gevolg van de zeer zware infectie in zijn maag/darmstelsel, en herstelde vanzelf naar totaal normaal.
van enige gedrgasproblemen heb ik bij mijn vorige hond niets gemerkt, hij was die hij was.
oud kunnen ze er wel mee worden hoor, laat je niet te veel afschrikken, maar zomaar een bloedonderzoekje, lage t4 en op pillen.... zou ik niet gauw meer doen, eerst meer weten.
Ik ken geen honden met een te langzame schildklier, mijn vriend heeft het wel..
Die krijgt Thyrex en daarmee zou hij normaal moeten functioneren!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Te langzame schildklier? T4? Heeft er iemand ervaring mee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?