vandaag hier LG Totaal.
Vanmiddag ga ik de groentehapjes maken!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Lotgeringvoerders deel 2" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
De een egt dat je niet meerdere dagen bevleesd bot mag geven maar bij de barf methode ( boek voer voor carnivoren van fan etje koning ) worn echt wel meerdere dagen bevleesd bot gegeven. Hiebij wat orgaan, groentemix en/of spiervlees en je hebt een compleet menu.
@ hadassa lees het boekje maar eens. Daar staat oa in dat we veel te moeilijk doen met percentages etc. Een hond kan niet zo aar te veel dierlijke eiwitten binnenkrijgen. Dus als je lekker varieert en naar de ontlasting van je hond kijkt wordt je al heel veel wijzer... Ik geef ook meer bevleesd bot en groente ( volgens de barf methode) anders wordt de ontlasting toch wat slapper op enkel lotgering KVV. Groente erbij anders is Casper net een koe. Hij heeft dus behoefte aan extra groente..
Link maar een naar de rangorde regels in een roedel. De alfa eet het eerste. Hij zal de meest voedzame producten eerst opeten. De wolven die later komen houden vaak maar wat reaten over. Zij zijn niet minder gezond...
las de vraag, een hele kip ? en dan vasten, ? als je kvv geeft moet je niet vasten, kvv verlaat snel het lichaam, als je alleen maar barft kan je een vaste dag inlassen, anders niet.
zal even het antwoord duidelijker omschrijven.
je kan ook de kip doormidden snijden en de helft geven, de andere helft eet je zelf op.
en scherpe botten van gevogelte dat klopt. gevogelte is rijk aan calcium, vandaar dat de botjes broos en scherp zijn, ben je toch angstig, met de hamer pletten, flink erop slaan dan zijn de botjes gebroken.
toch nog een weetje ....de vraag was....hoe te vasten ? lees het even op je gemak door.
Voedselfrequentie_____________________________________
Hondachtige, en met wolven als voorbeeld zullen niet elke dag over voedsel kunnen beschikken. Immers: een wolvenroedel vangt niet elke dag een prooi. Hun hele verteringsstelsel is ingesteld om zich één keer goed vol te vreten en om dan vervolgens enkele dagen achter elkaar te vasten. Het spijsverteringskanaal van een wolf en van een hond zijn identiek aan elkaar. Wolven zullen als ze ziek zijn uit zichzelf vasten. De energie die normaal verbruikt wordt bij de vertering, wordt nu ergens anders in het lichaam verbruikt voor herstel en groei. Het vasten bij zieke huishonden is iets wat je het beste kunt doen in overleg met een dierenarts.
Een hondenmaag is erg rekbaar, er kan dus erg veel voedsel in. Veel mensen voeren twee maal daags of zelfs vaker. Aangezien een hond zo'n 8% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel kan opnemen zal een hond die vaker dan één maal per dag gevoerd wordt nooit een volle maag kunnen ervaren. Daarbij is een hondenmaag na zo'n 24 uur leeg en mensen die vaker voeren als éénmaal per dag geven hun hond voedsel terwijl er nog eten in de maag zit. Hier kunnen probleemeters door ontstaan omdat de maag nog halfvol zit. Het voeren van éénmaal per dag voor volwassen honden wordt dan ook aangeraden. Honden die een maagtorsie hebben gehad behoren niet te vasten, deze mogen zich immers niet helemaal meer vol eten. Deze honden kunnen het beste twee maal daags gevoerd worden.
Het voeren op verschillende tijden is ook belangrijk, ook als je jouw honden niet wilt laten vasten. Allereerst is dit natuurlijk veel natuurlijker: een wolf of hondachtige zal ook niet altijd op dezelfde tijden eten. Als je jouw hond altijd op dezelfde tijd eten geeft, neem als voorbeeld 5 uur dan zullen de maag en alle spijsverteringsorganen alvast sappen aangaan maken omdat deze immers voedsel verwachten. Geef je dus een keer later of vroeger eten dan normaal dan raakt het lichaam van streek: het weet zich geen raad met de maag en spijsverteringssappen en het maagzuur van de maag zal de maagwand gaan irriteren. Hierdoor krijg je honden die gaan overgeven. Als je op onregelmatige tijdstippen voert 'leert' het lichaam af te wachten om pas te gaan werken als er voedsel het lichaam binnenkomt. Dit is overigens ook al bewezen door de alom bekende experimenten van Ivan Pavlov. Hij stuitte op het verschijnsel dat men ook wel klassieke conditionering noemt. Bij zijn experimenten gingen zijn honden al speeksel produceren nog voor hij het voedsel had gegeven, en zelfs als hij zonder voedsel deed alsof hij ze ging voeren.
Hoe begin je met vasten?
Zorg eerst dat je jouw hond op wisselende tijden eten gaat geven. Geef je hond dus eens een uurtje eerder eten dan normaal of een uurtje later. Neem hier je tijd voor, en ga zo langzaam aan een beetje wisselen met tijden tot er voor je hond geen regelmaat meer in zit. Honden die altijd op dezelfde tijd worden gevoerd worden vaak galbrakers of spuwers omdat de maag op vaste tijden al maagzuur begint aan te maken. Aangezien de hond dan geen voedsel krijgt irriteert dit de maagwand waardoor de hond gaat overgeven. Indien je last hebt van honden die galbraken kun je eventueel een heel klein beetje yoghurt geven.
De tweede stap is, indien je meerdere keren per dag voert, langzaam aan naar 1 grote maaltijd te werken. Geef nooit een grote hoeveelheid voedsel ineens aan een hond die dit niet gewend is, dit kan leiden tot een maagtorsie. De maag moet langzaam wennen aan grotere hoeveelheden. Stel dat je 2 keer per dag voert, maak dan één maaltijd steeds kleiner, en de hoeveelheid die je weglaat geef je dus bij de andere maaltijd totdat je nog maar 1 keer per dag voert. Je mag hier gerust minimaal twee weken voor uittrekken.
Indien dit allemaal goed gaat kun je beginnen om je hond 1 dag in de week te laten vasten. Stel dat je op dinsdag wilt vasten, dan geef je op maandag extra veel eten zodat de maag lekker volzit. Je geeft op maandag dan de portie erbij die je eigenlijk op dinsdag zou geven. Op een vastendag mag je enkel vloeibaar geven, en het liefst niets! Minimaal één vastendag per week is aan te raden.
Een hond die brok of gemalen vleesvoeding krijgt kun je beter niet laten vasten: in de maag wordt dit een grote brijerige massa die de maag en de darmen al heel snel verlaat. Dit betekent dat een hond al snel weer een lege maag heeft en vanzelfsprekend is dit niet wenselijk.
Bij pups mag je één maaltijd in de week overslaan. Die hoeveelheid die je "weglaat" bij 1 maaltijd dien je wel bij een andere maaltijd op die dag te geven. Vanaf ongeveer een jaar kun je jouw hond een hele dag laten vasten. Liefst niet eerder omdat de hond dan nog volop in de groei is.
zo werkt het vasten, dus lees het even goed.
Dank je voor de info Willemijn.
Hier ga ik niet barfen, dus er wordt ook niet gevast. Ze krijgen wel eens extra veel in de ochtend (bij vleesbotten bijvoorbeeld) en dan geef ik in de avond voor de vorm een klein hapje. En dan de andere ochtend pas weer. Ik leef heel onregelmatig en mijn honden dus ook. Lees ik hier dat dat juist goed is. Hele geruststelling gelijk.
@ missy. Zo doe ik het ook! Casper kan niet tegen 1 keer eten per dag. Hij gaat snel gal spugen... Dus vasten daar behin ik al helemaal nie aan...
ik vast ook niet, hier wordt gebarfd maar hoofdzakelijk toch meer kvv gegeven door de hele week.
en smorgens geef ik bamse magere kwark, en een rauw eit, zodat ze wat in de maag heeft, dat voorkomt gal spugen, en zo als je leest , juist goed verschillende tijden voeren, zodat ze niet weten dat wanneer het tijdstip van eten is, minder gal produceren.
Vandaag Lotgering Paard met Spinazie en voor het eerst de zalmolie erbij.
Werd vanochtend erg gewaardeerd
Hier vanavond Smuldier compleet Glutenvrij + een groentenmengsel van Doperwtjes en sperzibonen uit de blender en Doils skin.
Tussen de middag een smoothie van magere kwark/verse vruchten en koudgeslagen honing.
Vandaag Lotgering totaal zonder opsmuk voor Saltarin
Sam alleen maar gekookte rijst, want die was gisteren waanzinnig aan de schijterij , maar gelukkig vandaag al een stuk beter
Gisteren in de dierenspeciaalzaak werd nogal negatief gedaan over volledig KVV voeren. Wanneer een hond alleen vers vlees zou krijgen moet je met bijv. poedertjes mineralen etc. aan gaan vullen....
Op dit moment krijgt mijn pup nog 4x daags een halve prins "hamburger" en brokjes van Royal Canin. Ik vroeg of ik inplaats van die hamburgers bijvoorbeeld Rodi (doosjes met rollen vlees) zou kunnen geven. Maar nee, dat was absoluut niet verstandig. Aan Prins zouden allerlei belangrijke toevoegingen gedaan zijn, terwijl Rodi dat niet heeft. Daarna dus die opmerking over volledig vers vlees voeren!
Binnenkort gaat mijn pup Lotgering proberen. Klopt dat van die mineralen?? Kan er eigenlijk niet zo snel iets over vinden.
Grote onzin hoor van die dierenspeciaalzaak, niks mineralen toevoegen.
Die willen je liever brokken verkopen
Zorggen dat je 4 diersoorten gemiddeld geeft per 3 weken, krijgen ze alles binnen wat ze nodig hebben
Sammy en Deva hun onlasting is erg dun als ze Lotgering op hebben, nu hebben ze het nog maar 3 keer 2 dagen gehad, dus 6 dagen totaal, zou het kunnen dat ze er nog aan moeten wennen? Zou echt balen als blijkt dat ze er niet tegen kunnen....
Gisteren hebben ze haaksbarf konijn op en vandaag is de ontlasting al stukken beter van alle twee...
Vandaag krijgen ze haaksbarf konijn en Carnibest lam/rijst...
Ik heb nog twee pakjes van 500 gram lotgering totaal met pens...
Ben benieuwd dat als ik die geef over 2 dagen of hun ontlasting dan weer dun is...
Hoop het niet
tara's ontlasting is juist hartstikke stevig.
hou het ook goed in de gaten, want soms heeft zij er ook wel last van.
Ik denk dat het mineralen enzovoorts toevoegen verhaal wel zou kloppen als je alleen rundergehakt voert. Dus veelvuldig vlees zonder bot er in. Als je gewoon oplet dat je complete kvv voert is het niet nodig.
Soms moet het maag/darm stelsel van honden wennen aan voer met een groter deel pens. De dunnere ontlasting komt dan van de pens. Gaat op den duur vanzelf beter hoor.
Precies wat ik dus ook al dacht!
Bedankt voor de reacties.
Natastich./ je geeft totaal lotgering, daar zit pens in, als je hond het niet gewend is, dan kan die dunne poep hebben, heus na gewenning is dat over.
wil je toch wat weerstand verhogend aan je hond geven ? groene bladgroentes.
en magere kwark, magere yoghurt, allebei goed voor de darmflora. en weer als je hond het nog niet gewend is, even aanlengen met wat water en na een week puur geven, iedere dag kan je dat gerust geven,
zo krijg je hond voldoende binnen, en wat marty al zei, zorg voor variatie wat betreft de diersoorten, zeker in de drie weken vier diersoorten.
je kan gaan voor de lamsrundkip of lamsrundpaard of de lamsrundeend. of de 6 combisoorten. of een kippetje door de weeks dan heb je alle weken , vier diersoorten.
bijvoorbeeld, lamsrundpaard de hele week en midden van de week een kippetje, vier diersoorten, nou wat wil je nog meer.
Kan het kwaad als je door de weeks in de ochtend brok (graanvrij uiteraard) en in de avond vlees (afgewisseld met nekken en zalmkoppen) en in het weekend alleen hart en pens voert?
Shai haar aller eerste kippenboutje
Wij gaan vandaag voor de gewone totaal varatie van LG.
Als hij zin heeft krijgt hij vanmidag een hele appel zonder klokhuis.
Blijf me verbazen over de ontlasting lijkt wel of ik poep opruim van een chiwawa inplaats van een middel grote hond.
bedoel natuurlijk chihuahua
Dank je wel voor de reacties, fijn dat het waarschijnlijk toch gewoon weg trekt....
Ze zijn wel pens gewend, ze krijgen ook wel eens pens met wat lamshart.. Maar de samenstelling is natuurlijk toch anders, daar moeten ze misschien dan toch aan wennen
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Lotgeringvoerders deel 2" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?