Hey Allemaal,
Biko is 8,5 en ik ga het ineens heel erg merken
Hij heeft een paar maanden geleden een aanval gekregen en waarschijnlijk was dat een kleine tia. Hij liep ineens als een krab en viel telkens om. Ik schrok me natuurlijk rot.. eenmaal bij de dierenarts was het zo goed als weggetrokken alleen zijn staart hing nog scheef.
Omdat hij zo snel herstelde vond de da het niet nodig allemaal testen te gaan doen.
Hij heeft ook geen aanval meer gehad, gelukkig. Maar ik merk wel andere dingen. Hij slaapt veel meer. Sinds Mekje er was, was hij meer levendig. Nu gaat hij met enige regelmaat boven liggen als het hier te druk is beneden.
Ook als er bezoek is gaat hij naar boven, terwijl normaal hij graag alle aandacht heeft en in het middelpunt wil staan.
Buiten is hij wel heel levendig en vrolijk, zwemt nog als vanouds, is snel, mensen schatten hem meestal een jaar of drie
Maar binnen merk ik dus veel verandering.
En zijn vacht.. voor het eerst vervilte plekken, schiet er haast in. Ik kamde hem nooit heel vaak, nu moet ik dagelijks in de gaten houden of het niet vervilt bij zijn oksels, maar ook gewoon op zijn flanken. Hij heeft een vette huid en hij stinkt ook behoorlijk
Van de DA een shampoo gehad. Maar hij is als de dood voor water en hij zwemt heel graag en iedere keer is ie dan dus weer helemaal vies. Aangezien een 300 ml flesje shampoo 32,50 kost, was ik m niet iedere keer.
Hebben jullie tips voor die vacht? Borstelen vind hij vreselijk, logisch ook, want die viltklitten zitten er nu regelmatig tussen, hoe goed ik het ook bijhou. En van teveel borstelen krijgt hij weer schilfers..
Ik vind het maar lastig!
Groeten, Margje
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ouder worden & vacht" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
hoi hoi
ik zou wat biotine door voer en wat omega vetzuren geven (olie)
sterkte ermee
ik heb eerder ouder of zelfs heel oude honden gehad, maar hoewel op het einde de vacht echt wel veranderd (dunner wordt en verkleurd) herken ik hier niet zoveel in.
is er niet iets anders aan de hand?
iets in het lichaam zelf
de huid is een orgaan en toont vaak heel veel van wat er binnen gebeurd
en dat wegkruipen, Gorby is ruim 7, ik zie hem helemaal niet als ouder, en mijn vorige honden hebben hoge leeftijden gehaald, achteraf zijn ze tussen 4-9jaar in de kracht van hun leven, daarna komen langzaam de dingen die wat minderen en afbouwen.
maar......... tis maar wat ik zie in de loop der (honden)jaren.
is bv zijn schildklier getest?
drinkt hij normaal en plast hij normaal, leverfunctie's??
ik zou geloof ik toch een gedegen bloedonderzoek laten uitvoeren, gewoon om te weten dat er verder niks is.
en kunnen honden tia's en beroertes krijgen?
das gewoon een open vraag omdat ik weleens iemand heb horen beweren dat honden dat niet kunnen krijgen, omdat de bebloeding van de hersenen bij hun heel anders is als bij mensen.
maar dat kan net zo goed onzin zijn hoor, wat ik nu schrijf
probeer eens in de week een rauw ei over de brokken of zijn voer.
prachtig glanzende vacht en het blijft mooi glad.
Lilo heeft ook snel viltige stukken.
Maar sinds mijn buurman mij op rauw ei wees heb ik dat toch maar eens geprobeerd.
en ik zie wel duidelijk verschil.
Bij Gwenny zie ik nog niet echt verschil,maar die is er ook ng maar net
Ik heb met mijn vorige honden (14 en 15 geworden, stokhaar en lang stokhaar) geen vachtveranderingen gemerkt toen ze oud werden.
Idd wat Gorby zegt.
het vele slapen en een vette stinkende vacht kan duiden op een traag werkende schildklier.
@ Gorby: Ja zeker kunnen honden Tia's e.d krijgen.. een TIA is een verstopping van een of meer bloedvat(en) in de hersenen. Dit veroorzaakt een tijdelijke uitval van bepaalde functies.. bijvoorbeeld kunnen lopen of zelfs alleen al kunnen staan.. bijvoorbeeld spraak bij mensen of blaffen bij honden lukt dan soms ook niet meer.. het enige wat er dan vaak nog uitkomt is een beetje geroggel bijvoorbeeld.. honden hebben ook bloedvaten in de hersenen natuurlijk, ook die kunnen verstopt raken..
Maar dit is bij honden wel een ouderdoms kwaaltje.. honden krijgen dit zelden op jonge leeftijd, zoals wel mogelijk is bij mensen..
Deze klachten zijn vaak binnen 20 minuten al voorbij, maar een TIA is vaak een voorbode van een beroerte.. een TIA is zeg maar de lichte versie van een beroerte..
TIA staat voor Transcient Ischemic Attack.
http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/beroerte/wat_is_tia/?gclid=CNG369LBz6oCFQaIDgodgCDBzA
Dit is een link van de hartstichting, dit gaat dan over mensen, maar ditzelfde gaat dus op voor oudere honden.. een oudere hond hoeft het niet te krijgen, maar het risico is wel erg verhoogd..
We hebben Cloe helemaal geknipt, ze is een langharige Collie. Dit omdat ze hetzelfde probleem heeft, met haar vacht, geen tia.
Ik geef altijd zalmolie over het voer, en kvv. Mar toch is haar vacht in een groot tempo aan het vervilten. Ze was puur verwaarloost toen ik haar kreeg, heeft waarschijnlijk als pup hondenziekte gehad, dat kon de DA aan haar gebit zien.
Ik heb haar geknipt, omdat ze A. bang is en B. ik bang was dat haar huid verstikt en plekken gaat krijgen.
Heb één keer dure shampoo gekocht, maar dit helpt niet...ze is nu geschat 13 jaar, kan ook ouder zijn. Ik accepteer het maar..ze is per slot nu bejaard.
Zo was ze met lange vacht.
Zo ziet ze er nu uit
Heb je malaseb shampoo gekregen? GEB deze ook ooit gehad. Vreselijk duur en ik vond het niet eens werken! Het komt toch van binnen uit.
Visolie van Doils voor de huid (je hebt verschillende soorten) werkte bij ons héél erg goed!
Een tia is een vaatkramp.
Het is meestal een voorteken dat er een cva dreigt.
Wat er gebeurt met de hond, ligt waar in de hersens de "kramp" heeft plaatsgevonden.
Dat kan in het deel dat het bewegingsapparaat aanstuurt, of in het deel dat het zicht bepaalt,
het gehoor, een hond kan zelfs tijdelijk incontinent zijn.
Een kramp trekt weg en na bv. een paar uur, het kan zelfs 1 tot 2 dagen duren voordat het herstelt,
komt het langzaamaan weer goed.
Het is wel zaak dit in de gaten te houden.
Er zijn honden die dit al op jonge leeftijd krijgen en verder nooit geen last meer hebben.
En wat de vacht aangaat, zalmolie over het voer doen.
Misschien is ondersteuning door een klassieke homeopate aan te bevelen.
Oke, dat is naar zeg.. Mijn vader heeft 2 tia's gehad, gelukkig is het door snel ingrijpen van mijn stiefmoeder en de artsen daar bij gebleven..
Maar goed, wat dus bij mensen gebeurt, gebeurt dus ook bij honden.. de doorbloeding zou anders kunnen zijn, maar honden hebben net zo goed als mensen aderen in het hoofd, deze kunnen net als bij mensen verstopt raken.. maar bij honden gaat het meestal om honden op leeftijd, het komt zelden voor dat het bij jonge honden gebeurt..
Bedankt voor alle antwoorden!
Ik ga zowiezo nog een bloedonderzoek laten doen, ook al zagen ze daar dus geen aanleiding voor.
Ik wil het toch wel zeker weten.. het is Biko.. ze kunnen me bij elkaar vegen als er iets met hem is.
Wat mij verteld is over die TIA is dat als het zo snel hersteld er waarschijnlijk met een MRI niets meer te zien is en een spoed MRI kost 660 euro.. Ik heb wel een verzekering, moet nog nakijken of een MRI er onder valt.
Ik zou het doen hoor als het nodig was. Maar die DA vond het absoluut niet nodig, bloedonderzoek ook niet.
Wat ze wel zei is dat het soms een voorbode is van een ernstige bloeding, maar dat het ook vaak gebeurd dat er daarna nooit meer wat aan de hand is.
Dat laatste hoop ik natuurlijk..
Buiten is Biko echter geen spat veranderd hoor, rennen en vliegen, zwemmen, lekker drijven als hij daarvoor de kans krijgt. Hij eet ook heel goed. Alleen dat rust opzoeken, dat is typisch.. en die vacht..
Ik ga in ieder geval naar die zalmolie kijken en bestellen (tips?) en van de week of begin volgende week het bloedonderzoek laten doen. Want ik wil toch zeker weten dat alles goed is.
Bedankt mensen!
Wat betreft die TIA klopt inderdaad.. het kán een voorbode zijn van... maar het kan ook iets eenmaligs zijn, waar je hond daarna nooit meer last van heeft.. hou het goed in de gaten zou ik zeggen..
Verschijnselen zijn net zo snel weer vertrokken, als dat ze zijn gekomen .. enige wat ze nou zouden kunnen zien is een propje in een ader.. dus een mogelijke oorzaak. het is alleen niet gezegd dat dat eventuele propje ook echt de oorzaak is.. het hoeft namelijk niet.. dat is het rotte er aan..
Zalmolie kan je geloof ik gewoon bij de drogist of apotheek halen, weet ik niet zeker hoor.. maar ik dacht dat ik het een keer bij de kruidvat heb gezien..
Een bloedonderzoek kan nooit kwaad, en je bent ook nog verzekerd ervoor.. dus gewoon doen hoor.. heel verstandig!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ouder worden & vacht" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?