Hallo allemaal,
Mijn Mieke is een teefje van nu 8 maanden.
Ik denk erover om onze Mieke te laten steriliseren. Dit is me ook aangeraden door de dierenarts, ivm baarmoederhalskanker. Maar ik hoor graag ook wat van jullie hierover...
Wat mijn redenen zijn om voor sterilisatie te kiezen, zijn;
- Ik wil geen nestje bij Mieke (Dat laat ik aan de echte fokkers met superkennis over)
- Gezondheid; ivm Baarmoederhalskanker.
- Loopsheid; Geen 'gepruts' met bloedspetters en kleine kinderen.
- Buurthonden; Veel honden op de buurt zijn reuen. Zij lopen ook los. Ik wil me niet (nóg meer) druk maken over loslopen en het 'oepsnestje- gevolg'.
En daarbij heb ik zoiets; Ze hoeft van mij geen pups. Dan doet ze niks met dat 'spul'. Als ze er dan alleen maar ziek aan kan worden terwijl ze er niks aan heeft, kan ik haar beter laten steriliseren...
Maar dan; hoe gaat dit, en wanneer is dat het beste moment? Ik heb wel het een en ander hierover gehoord en gelezen natuurlijk, maar jullie zijn de ervaringsexperts
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterilisatie; waarom en wanneer ???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik houd mijn teven het liefst intact. Omdat een gezonde teef prima met de hormoonwisselingen kan leven.
Echter, zou ik 1 van mijn teven straks wel laten steriliseren. Juist omdat ze door die hormoon schommelingen elke keer vreselijk onzeker wordt. Zij zal er bij gebaat zijn dat stukje weg te nemen. Dat zal meer rust geven voor haar. Voor de verhoudingen in de roedel maakt het niet uit, zal het haar enkel meer rust geven.
Als je Mieke wilt laten steriliseren, zou ik dat doen als ze geestelijk en lichamelijk is uitgegroeid. Wanneer ze stabiel is qua karakter.
Dat is puur gedragsmatig. Dat heeft mijn voorkeur. Honden die ' vroeg' zijn gecastreerd, worden niet volwassen. Die ontwikkelen niet verder . Je hebt dikke kans dat ze blijft hangen in gedrag wat ze dan heeft. Een jonge onbezonnen hond bijvoorbeeld. Dan kan je met training een heel eind komen, maar - voor mij - blijf je ergens hangen waar ik niet zou willen.
Reuen die jong gecastreerd zijn , worden geen echte reu. Zullen door anderen gezien blijven worden als jonge hond. Dat kan goed uitpakken. Maar ook net verkeerd, doordat ze net op zo'n punt zaten waar ze geremd zouden moeten worden, andere regels en grenzen zouden krijgen van roedelgenoten.
Mijn voorkeur gaat er naar uit een hond uit te laten groeien, volwassen te laten worden. En pas dan, als het voor de hond meer rust geeft, laten castreren.
Qua gezondheid; zou je voor de eerste loopsheid moeten steriliseren vanwege de baarmoederhalskanker en melkkliertumoren. Als er eenmaal zo'n stoot hormomen door het lijf is geweest, kan een proces al getriggerd zijn.
hihihi ik denk dat je heel verschillende meningen te horen gaat krijgen
Ik persoonlijk heb indy laten stereliseren omdat ik ook geen nestje wilde.
Indy is ook een ongezond hondje waar absoluut niet mee gefokt mag worden.
verder was voor mij nog redenen van de kanker en,
-3 weken geen hondenschool
-3 weken niet los in de duinen
-3 weken niet naar het losloopveld
-3 weken niet naar de bossen.
Dat waren voor mij redenen. Indy vind het mega leuk om te trainen en los te lopen.
Dat bloed maakte voor mij niks uit. Dat is een kwestie van of ze houden het zelf goed
schoon of je doet een broekje aan.
Maar tja dat waren mijn redenen om wel te stereliseren.
Over wanneer te stereliseren lopen de meningen ook uiteen (misschien ook wel interessant)
wij hebben indy 3 maanden na de eerste loopsheid laten stereliseren.
Hey, ik zit een beetje met zelfde vraag. Veel honden in de buurt en heb ook schrik dat 3 weken loopheid tot veel frustratie zal leiden.
Ben echter in principe tegen onnodige operaties, dus indien ik bij eerste loopsheid zou zien, dat het allemaal goed meevalt denk ik niet dat ik zou kiezen voor operatie.
Mijn vorig teefje heb ik op 12 of 13 jaar moeten laten steriliseren omdat ze door de hormonen ofzo suiker ontwikkeld had. Maar ze was dan ook wel al 13 jaar in super fitte shape geweest. Na operatie was suiker ook weer weg en heeft ze nog 2,5j geleefd.
Ik heb de vraag ook gesteld aan de fokkers die ik bezocht heb en weinig fokkers raden sterilisatie aan. Vraag mij af of een hond niet rapper oud, futloos, dikker wordt wanneer ze gesteriliseerd is. Zijn het de hormonen niet die je jong en fit houden? of sla ik nu alles door elkaar?
Volgens fokkers is er bij sterilisatie ook risico op incontinentie, krijgen ze lelijker vacht en neiging tot dik worden + iedere operatie houdt risico in.
Vind het heel moeilijk topic.
Ja, ik vind het eigenlijk ook wel een moeilijke kwestie... Maar ik weet zeker dat ik geen nestje bij haar wil (al vinden sommigen hier dat erg jammer). Onze buurhond is net ook gesteriliseerd omdat zij heel erg veel vloeide en erg aanhankelijk en onzeker was tijdens de loopsheid. Daarnaast is de hond veel op een boerderij waar ook een reu losloopt. Dat snap ik dan wel...
Maar om een gezonde hond te laten opereren vind ik ook erg 'mwoah'!
Ik heb er zelf ook mijn redenen voor, en neig er ook nog steeds toe. Maar het gaat wel om iets ingrijpends, dus ik wil er goed over nadenken!
Heel verstandig dat je niet over 1 nacht ijs gaat!
Ik heb geen moeite met loopse teven . En als als als er een teef dan toch per ongeluk gedekt wordt, dan is het jammer maar helaas voor mij en worden ze alsnog op dat moment gesteriliseerd.
Maar dan nog, zou ik het doen als de hormonen weer wat gedaald zijn, dus inderdaad zo'n 3 maand na de loopsheid. Of als ze nu een stabiele periode heeft. Dan zou ik niet te lang wachten. weet je wanneer haar moeder/oma loops werden voor het eerst? Met 8 maanden heb je kans dat die loopsheid niet meer maanden op zich laat wachten.
Luca en Noa zijn beide gesteriliseerd.
Ze hebben beide geen stamboom en ik wil niet dat er een nest bij komt; niet door mij, niet door een eventuele ander (wat ik natuurlijk nooit hoop, maar je weet niet hoe het loopt). Ik wil ook niet in de gelegenheid komen voor een nestje met deze honden.. Daarbij de mogelijke gezondheidsrisico's op latere leeftijd, door een sterilisatie kan dit verminderen.. En dat ze niet meer loops worden is mooi meegenomen.
Beide zijn ze gesteriliseerd na de eerste en voor de tweede loopsheid.
Succes met je beslissing!
ik lees aandachtig mee
Hanneke, ik zit met precies hetzelfde als jij....
twijfel alom dus over sterilisatie, wel of niet, en zo ja, wanneer het beste...
Mijn honden zijn overigens niet veranderd door de sterilisatie en ze zijn al helemaal niet dik geworden (daar pas ik zelf wel voor op!).
En ik heb ook zoiets: als ze baarmoederontsteking (oid) krijgen, moeten ze direct gesteriliseerd worden, terwijl ze ziek zijn, dan heb je meer risico bij de operatie.
Ik zal de fokker eens vragen wanneer de moederteef voor het eerst loops werd...
Hele domme vraag nu even; wanneer kan ik die eerste loopsheid ook alweer ongeveer verwachten??? (Yes, shame on me!)
Ik neig er nog steeds naar hoor, maar wil alle + en - weten !
Volgens mij waren die van mij allebei rond een jaar...
Maar precies weet ik het niet meer, is alweer ff geleden
Castratie teef voor de eerste loopsheid geeft vaker en ernstiger nadelen en gelijke voordelen in vergelijking met castratie na de eerste maar voor de vierde loopsheid. Hier staat het wel aardig in http://dierenartspraktijk.telenet.be/castreren.htm
ja dat is heel persoonlijk, je dierenarts zegt........maar je hebt al vele malen aangegeven dat je het niet prettig vind de loopsheid, bloedspetters, kinderen enz.
baarmoederhalskanker is bijna nihiel, wel baarmoeder ontstekingen die kunnen optreden. dat is gewoon zo.
zelf houd ik mijn teven intact, het hoort erbij, en een goede loopsheid is normaal en niet storend, maar ik lees ook van je dat je het vervelend vind dat de reuen in de buurt op je teef afkomen,nou ik heb dat hier nog nimmer gehad, maar ook dat is persoonlijk, hoeveel reuen er in de straat zijn enz.
baarmoederhalskanker, ik zeg het verkeerd, baarmoederkanker moet het zijn, dat is wel degelijk aanwezig.
je wilt toch graag steriliseren, castreren, kijk niet alleen naar de voordelen ook naar de nadelen, die zijn er ook. al zegt je dierenarts er daar niet veel over.
wel zou ik dan aanraden om tenminste een keer loops te laten worden, dan is je hond volwassen, vanaf dag een geteld, drie maanden erbij opgeteld, dat is dan de datum dat je kan steriliseren, dan zijn alle hormonen, rustig, en de baarmoeder is gekrompen, dat is het beste tijdstip van steriliseren/castreren.
Hey Willemijn,
Dat klopt; het is heel persoonlijk. Maar bedoel je nu dat ik graag wil dat Mieke gesteriliseerd word, alleen maar om de kinderen en bloedspetters ??? Als je dat zo bedoelde; dat vind ik niet helemaal eerlijk tegenover mij...
Waarom ik er zelf eigenlijk begon aan te dénken, is dat de oma van Mieke gestorven is aan baarmoederhalskanker, en een zusje van haar ook. Blijkt dat zij dus mogelijk een beetje meet vatbaarder hiervoor is...?
Hier nog iemand met het zelfde 'probleem'. Mira is nu bijna 8 maanden. Ik wil haar wel laten steriliseren, om diverse redenen.
Mijn DA zegt dat dit het beste voor de eerste loopsheid kan. Anderen zeggen weer na de eerste keer loops. Tja wat doe je dan??
Hanneke, dan speelt er voor mij een erfelijke component/gevoeligheid mee. Dan kan ik me goed voorstellen dat je niet met haar wilt fokken en haar wilt laten steriliseren.
Ik zou in jouw situatie, alsnog niet steriliseren maar dit stukje info meenemen naar een klassiek homeopaat. Met de juiste middelen zijn dit soort processen nog prima in banen te leiden, zeker als je er tijdig bij bent.
Maar dat is ieders keus. Als je dat pad niet kiest, zou ik gewoon zsm haar laten steriliseren.
Mijn border collie teven waren met 12 maand loops. De kleintjes met 7 a 8 maand voor het eerst. Maar de loopsheid van de moederhond kan je een indicatie geven.
Hee Hanneke,
lang niet gezien hier.
Het is inderdaad belangrijk dat je je van te voren goed informeerd,
en het niet zomaar doet om het gemak.
Ik heb dit een hele tijd gelezen uitgezocht en ben op deze voor- en nadelen gekomen;
Voordelen
Niet meer loops
Geen kans op puppy’s
Geen schijnzwangerschap
Minder kans op suikerziekte
Geen kans op baarmoederontsteking
Minder kans op melkkliertumoren
Onzekere teef kan zekerder worden
Nadelen
Operatie
De stofwisseling veranderd, ze kan dikker worden
Kan op latere leeftijd urine-incontentie ontwikkelen (vooral bij grotere rassen)
Vachtstructuur kan veranderen
Minder energie nodig
Teef kan dominant worden
Kan invloed hebben op de botgroei
Teef kan mentaal onvolwassen blijven
Ik geloof dat teven van grotere rassen na de 1e of 2e loopsheid worden gesteriliseerd,
niet daarvoor, want dan is de kans op incontinentie zeer groot heb ik me laten vertellen.
Succes met je keuze!
Bedankt allemaal !!!
Ik ga me nog eens flink lezen overal.
Mocht ik haar wel laten steriliseren, dan doe ik dat sowiezo ná de 1e loopsheid. Ik zal de fokker eens vragen
vat het niet persoonlijk op. je schreef dat je het lastig vind de bloedspetters de reuen achter je aan, daar heb ik natuurlijk ook begrip voor, en als eerste als je mee gemaakt hebt in je buurt dat er een hond deze aandoeningen gehad heeft, zit de angst er goed in.
dus zeker heb ik er begrip voor. maar een gezonde loopsheid zal minder kans krijgen op een baarmoederontsteking. en over de nadelen wordt nooit zo vaak gesproken. dus geen kritiek .
Hey Willemijn,
Dat begrijp ik. Ik wil zeker het beste voor Mieke, en niet het gemakkelijkste voor mij...
Als ik daar geen zin in had gehad, dan had ik beter voor een reu kunnen kiezen... Maar dat heb ik bewust niet. Dat je vaak alleen de voordelen hoort, dat snap ik. Dat deed onze dierenarts ook, maarja. Gelukkig bestaat er internet
incontinentie problemen , zeker bij grote rassen, maakt het niet uit wanneer ze geholpen worden, dat kan altijd gebeuren, of op vroegere leeftijd of op latere leeftijd.
en een kortharige hond zal weinig of niets geen last hebben van de vacht structuur , dat is meestal weg gelegd voor de langharige vachten.
wanneer je de hond steriliseerd/castreerd op een goeie leeftijd, dus wat ouder, volwassen laten worden, zal je weinig of geen gedrags veranderingen aantreffen, dat kunnen er hier veel beamen.
ja ze worden wat slomer en dikke, de hormonen vallen inderdaad helemaal weg, vandaar ook de incontinentie die kan optreden, het hormoon versterkt de blaas en dan is er geen hormoon meer die de blaas aanspant. onzinderlijk daar is geen sprake van, ze gaan liggen en ze drukken de plas eruit. hoe ouder ze worden hoe meer dat gebeurt. medicijnen zijn er voor, maar ook daar zijn bijwerkingen van, en er moet steeds meer gegeven worden, en de bijwerkingen worden dan ook heviger, nogmaals het hoeft helemaal niet dat de hond incontinent wordt, hoewel grote rassen dat vaker hebben dan kleine rassen, ook reuen die gecastreerd zijn hebben dit probleem.
Oke, dan moet ik daar serieus meer van weten.
Hoeveel mensen hebben meegemaakt dat hun teef incontinen(ter) werd na sterilisatie? Of in je omgeving ???
hier wil ik dan ook even antwoord op geven, ik heb twee teven gehad die met 4 jaar zijn geholpen, door medische indicaties.
allebei werden ze op een leeftijd van ongeveer 9 jaar de een wat eerder, incontinent. je hebt het nog niet helemaal door, want als eerste denk je aan een blaasontsteking, je vind in het begin alleen maar druppels, tot het duidelijk wordt dat ze incontinent zijn/worden.
de eerste tijd gaat het goed met medicijnen, maar dan helpt dat niet meer, steeds meer moet er worden gegeven, en ja dan zijn de bijwerkingen niet zo leuk.
en de hond voelt zich er ook niet prettig onder. je kan het best verhelpen hoor door snachts een luierbroekje aan te doen, zoals zo,n broekje voor grote kinderen. dat helpt, en je hond voelt zich er echt niet rot door.
op de dag wat extra uitlaten, wil ook helpen. maar op een gegeven moment blijft het lopen.
Zowel mijn reu als mijn teef zijn incontinent geweest. Reu met 5 jaar gecastreerd en op 13 jarige leeftijd incintinent geworden, prima onder controle met medicijnen. Teef met 8 jaar gecastreerd wegens mammatumoren, bleek ook een pyometra te hebben. Is met 12 jaar incontinent geworden, ook prima onder controle met medicijnen, wel 1 keer aan moeten passen. Maar ja dat mag ook wel, ze is uiteindelijk dikke 15 geworden.
Ik heb mijn chihuahua laten castreren (zo heet het steriliseren als ze ook baarmoeder en alles weghalen). Dit heb ik onder andere gedaan omdat ze vanaf 2 jaar veel kans hebben op baarmoederhalskanker en omdat ze heel erg last had van haar loopsheid. Ik wilde ook geen nestje en ik wilde ook dat andere honden bij haar uit de buurt bleven. hetzelfde dus als bij jou! Ik heb het bij haar gedaan toen ze anderhalf was.
Ik heb altijd mijn teefjes laten steriliseren
Alleen Isa heb ik op aanraden van de dierenarts et voor haar eerste loopsheid gedaan ivm borstklierkanker.
Maar daar zijn de meningen ook verdeeld over.
Mmmmm... Moeilijk hoor
ook ik heb joy na haar eerste loopsheid 1 1/2 was ze toen en uitgeroeid....laten stereliseeren.
jill nog niet ivm met nestje....
ik ben voor sterelisatie omdat ik al verschijnende teefjes heb gehad ....die toen niet gestereliseerd waren en allemaal baarmoeder.melkklierkanker hadden,allemaal verschllende soorten honden,kruising malteser/cairnterrier,laekense/tevuer,en een kruising wat ik ff niet meer weet.
suc6 met je beslissing
wij laten onze Senna( berner sennen )vrijdag steriliseren.ze is nu 2 keer loops geweest en ook 2 keer een schijnzwangerschap wat niet echt prettig voor haar is de eerste keer heeft daardoor een baarmoederontsteking gekregen 14 dagen aan de antibiotica en toen was ze er weer bij maar heeft in totaal 4 weken weingig tot niks gegeten van alles geprobeerd maar niks wilde ze hebben pffff wat kun je je dan zorgen maken om zo'n beesie.
we wilde nog 1 keer afwachten maar ook na haar 2 de loopsheid schijndrachtig en dat is nu net afgelopen alleen het eten is nog niet van harte.
maar nu lees ik dat je het beste zo'n beetje 3 a 4 maanden na de loopsheid steriliseren en als het om wat voor reden dan ook eerder gebeurt dat een teef direct na de operatie schijndrachtig kunnen worden.is dat echt zo en is er iemand die mij dat kan vertellen.
zit er niet op te wachten dat ze weer schijndrachtig word.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterilisatie; waarom en wanneer ???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?