Ik heb toch eens even een vraagje. Onze Morris is nu 10 maanden oud, maar hij weet totaal niet wat straf is. Wij hebben hem altijd beloont voor zijn goede dingen en weinig gemoppert op hem. Nu is het zo dat hij soms iets te veel zijn eigen zin door wil drijven. Als ik hem dan toch een keer daarvoor straf, door hem op zijn plaats te wijzen, dan snapt hij er helemaal niets van en dan denkt hij dat ik met hem wil spelen! Ik wijs hem dan naar zijn plaats, maar zodra ik mijn kont gekeert heb, loopt hij me al weer achterna. Nu zet ik hem wel eens even apart in de keuken, maar dat boeit hem ook niet. Dan gaat hij daar gewoon lekker in zijn mand liggen. Dit is dus geen straf voor hem. Ook even buiten zetten, vind hij niet erg. Hij gaat gerust een half uur voor de tuindeur zitten kijken tot ik hem weer binnen laat. Zonder te piepen/blaffen. Hoe leer ik hem dat hij bepaalde dingen gewoon moet laten? Een voorbeeld is als hij de hele tijd Flos zit te klieren, terwijl die al lang aangegeven heeft dat hij rust wil. Ook straf van Flos snapt hij gewoon niet! Ik ben het dan wel eens zat en dan wil ik eigenlijk dat hij naar mij luistert, maar hij snapt mijn taal dus niet....Zelf heb ik het idee dat het komt doordat wij hem dus altijd erg beloont hebben en weinig gecorrigeert hebben. Ik vind dat Morris nu wel de leeftijd heeft dat hij moet weten wat nu wel en niet mag. Maar nog steeds vraag ik me af hoe ik hem dat leer. Hard aanpakken wil ik niet, want ik weet dat ik dan zijn karakter kan breken. Maar wat kan voor hem nu toch een duidelijke straf worden? Nee en foei helpen ook niet. Hij weet dan wel wat dit betekent, maar dit werkt bij hem maar even! Wie weet raad hoe ik het op een juiste manier toch bij hem bij kan brengen?
Groetjes Monique
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Morris weet niet wat straf is!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hoihoi!
Ik heb je verhaal gelezen...vraag me af wat jij onder ´hard aanpakken´ verstaat?Je moet in elk geval duidelijk zijn in wat je niet toestaat.Dat hoeft niet persé gepaard te gaan met stemverheffing,maar soms wel...ik vergelijk het een beetje met Poppy,waar duidelijk nooit tegen gepraat is,hij was helemaal blanco.Toch heb ik hem dingen moeten leren wat wel en niet kon hier in huis...grenzen aangeven...dat moet jij ook.Belonen voor goed gedrag is goed,maar je mag ook zeggen wat je niet wil en dat niet als straf,maar gewoon als wat jij toelaatbaar vindt!
Overigens heeft Poppy ook veel geleerd door naar de andere honden te kijken,hoe die reageren...en als b.v.Joep op Sam aan het rijden is en Sam verveelt dat en hij gromt van zich af en Joep wil nog doorgaan,dan zeg ik tegen Sam dat hij duidelijker moet zijn naar Joep en als hij dat dan doet(b.v. door even flink van zich af te bijten),heeft Joep wel respect voor Sam en houdt op en dan geef ik Sam een groot compliment!
Veel sterkte meis!
groetjes van Ingrid en alle honden
Hoi Ingrid,
Onder hard aanpakken versta ik dat ik hem bv bij zijn nekvel pak of hem een lel verkoop of hard tegen hem schreeuw. Dat wil ik gewoon niet doen. Onze Buster (zelfde ras als Morris) heeft in het begin wel eens van ons een tik op de neus gehad en hij heeft hier zijn hele leven last van gehad. Als je hem wilde aaien, kon hij altijd wel even zijn kop omlaag trekken. Tja 14 jaar geleden waren de trainingstechnieken nog met een aanpak. Van Flos leert Morris het ook niet! Bij Flos hoef ik maar mijn stem een beetje te verheffen en meneer weet genoeg. Flos is echt een hond zonder streken! Die doet niet gauw iets verkeerd. Morris snapt een correctie gewoon niet. Hij ziet het als spelen! Zelfs als ik hem wel een keer bij zijn nekvelletje pak (als ik er echt genoeg van heb), dan ziet hij dat nog als spelen. Nee en foei begrijpt hij wel, maar het helpt maar even. Hij probeert het na een minuut gewoon weer opnieuw. Of het is uitdagen van zijn kant, dat weet ik niet. Maar zelf vind ik het soms best irritant dat hij mij niet begrijpt en dat ik hem andersom dus ook niet begrijp....Er moet een manier zijn dat hij het wel gaat snappen! Maar zelf zou ik niet weten welke manier...
Groeten Monique
Lieve schat,ik probeer je net uit te leggen,dat je duidelijk moet leren zijn en je grenzen aan moet geven van wat wel en niet toelaatbaar is voor jou!Kijk iedere hond is anders en vergt een andere aanpak!Morris is je op deze leeftijd aan het uitproberen en verwacht van jouw leiding,duidelijke leiding.Hij heeft blijkbaar een hardere kop dan Flos.Flos is een gevoelige muts.Morris moet je dus anders aanpakken.Nee=nee op een rustige toon en daar moet hij naar luisteren,anders je stem wat zwaarder maken en wat harder NEE!En als hij dan wel luistert hem belonen door te zeggen:goed zo!!!Dan weet hij dat wat hij doet goed is.Neemt hij dan een loopje met je dan weer herhalen en nóg
duidelijker zijn.Onderzoek ook je gedachten of je niet stiekem denkt,eigenlijk vind ik het wel een beetje zielig,die gedachten pakt hij ook op en dan denkt hij,ze meent het toch niet echt!Dus wees eenheid met wat je uitspreekt en wat je denkt!
Dat zijn soms moeilijke lessen,maar de hond is onze leermeester.Morris leert JOU om duidelijk te zijn o.a.Hij daagt jou letterlijk uit hoever je grenzen gaan.En nu je in blijde verwachting bent ben je misschien extra gevoelig en kan je niet veel hebben.
Wens je wijsheid!
groetjes van Ingrid en de honden
Hoi Monique,
Ik heb zelf altijd moeite mee om de grens te vinden tussen effectief corrigeren en te hard aanpakken, dus ik voel wat dat betreft met je mee. Ik zie daarbij ook wel wat in Ingrid's antwoord: als het NEE gepaard gaat met een sterk gevoel van, dat wil ik niet, dan komt de boodschap over, zoniet telepathisch dan wel met lichaamstaal. En ja, zodra ze bij mij een spoor van schuldgevoel bemerken, maken ze daar fors misbruik van.
Bij mij werkt apart zetten gelukkig wel, rot voor je dat Morris dat kennelijk niet zo erg vindt!
Als je het echt even niet meer weet, kun je je Nee versterken met een dominant gebaar, door je hand in een omgekeerde V over zijn neus te zetten. Z'n snuitje in de holte tussen duim en wijsvinger, maar je hand voor de rest gewoon open laten. Je oefent dan druk uit op de neusbrug, zonder de rest van zijn gevoelige neus aan te raken.
Maar is er misschien een reden dat Morris doorgaat met zijn gedrag? Misschien probeert hij een behoefte onder je aandacht te brengen. Het is erg leuk om tien maanden te zijn, en dan ineens veel meer dingen te kunnen. De behoefte om nieuwe dingen te doen, beziggehouden te worden, is op die leeftijd erg groot.
Grenzen stellen is zeker ook nodig, maar dat gaat vaak bij mij net iets beter als ik ook even naga of ik voldoende aan hun behoeftes ben tegemoet gekomen.
Misschien helpt het als je zo hier en daar een speelkwartiertje inlast, op jouw voorwaarden en wanneer het jou uitkomt. En dat je dan af en toe eens een nieuw spelletje met hem doet. Met de clicker een truucje aanleren, of een speeltje in huis verstoppen waar hij op zoek naar kan gaan. Als het maar een nieuw spelletje is, en hem de kans geeft zich een 'grote hond' te voelen en trots op zichzelf te zijn.
Lukt het je om dat op min of meer vaste tijdstippen te doen, dan heeft hij iets om naar uit te kijken, en kan hij zijn fysieke, mentale en emotionele energie beter gedoseerd kwijt over de dag. De verleiding om 'die ouwe' eens te gaan plagen is dan voor hem wat gemakkelijker te weerstaan.
Mijn indruk is dat Morris weet dat je dol op hem bent, dat hij weet dat je hem graag geruststelt, gelukkig maakt, enz. En dat hij jou nu gewoon zo goed mogelijk iets probeert duidelijk te maken. Niet dat hij je niet op andere momenten zal lopen uitproberen, daar is het een jong hond voor, maar, deze keer denk ik niet.
Geen idee of mijn indruk klopt, hoor. Maar mijn gevoel zegt me dat hij je niet bewust loopt te treiteren. Dat ventje is dol op je.
Oh, en hij weet ook dat je van hem geniet, en bij het spelen met hem veel plezier hebt. Dus af en toe zal hij juist je aandacht willen trekken als je daar het minst voor in de stemming bent, gewoon om je op te vrolijken.
Groetjes,
Linda.
Even een korte opmerking nog. Zo rond de 10 mnd zitten honden in de pubertijd, dan zijn ze vaak alles vergeten wat ze eerst wel deden. Net zoals bij mensenkinderen gaat het gewoon weer over.
Hoi Monique,
Waarom straf jij Morris door hem op zijn plaatsje te leggen....
Zo wordt dat plekje een niet fijn plekje...
Als je hem toch goed wilt aan pakken doe dan dan niet op de plaats waar hij moet blijven liggen maar een paar meter ervoor, zodat hij heet straffen niet verknoopt met zijn fijne veiligeligplekje...
Als ik bij Sterre iets zie/zag doen wat ik niet fijn vond dan pakte ik ze -als ze niet op mijn stem reageerde - even bij het halsbandje, trok ze even achteruit en zei dan nog eens een HEEL duidelijke "NEE".
Eventueel daarna nog een keer..
Jip - mijn reu voor Sterre - was altijd onder de indruk als ik gromde als een hond.
Sterre snapt daar niets van en gaat dan heel hard kwispelen.
Over de snuit pakken is een dominant gebaar maar ik zou dat niet als een soort staf willen gebruiken, persoonlijk.
Nadat ik de hond gestopt heb met het "iets te doen wat ik niet toesta" dan geef ik ze afleiding door een speeltje even weg te gooien of een oortje te geven zodat de zinnen weer op iets anders gefixeerd zijn.
Ik heb mijn honden nog nooit écht vreselijk streng hoeven te straffen...
Ze doen bij bij nooit iets stouts....
Nee hoor, grapje...
Natuurlijk doet iedere hond wel iets wat je niet wil zien. Maar ik heb genoeg aan "verbaal geweld".
Moet ik ook zeggen dat ik verder altijd met een zachte stem tegen mijn hond sprak/spreek. Dus dan ineens een donderstem is dan wel indrukwekkend...
Hoop dat je hier iets aan hebt....
Lieve groet, Ilja
High-five van *Sterre*
Knuffel voor je puberende Morris en je oude Flos...
Hoi hoi allemaal,
Bedankt voor jullie goede adviezen. Het zal toch wel met de puberteit te maken hebben, maar stemverhef van mij heeft bij Morris geen effect. Dat van mijn man deinst hij wel even van terug. Hij ziet straf echt als een spel en kwispelt er gewoon bij. Hij is gewoon te speels. Veel dingen die hij niet mag, heeft hij wel afgeleerd en dat werkte met NEE en FOEI of het ZIT commando, maar sommige dingen blijft hij doen...Daar heeft hij dus een hard hoofd in...Ik denk dat ik dan toch maar iets meer geduld moet hebben en maar door moet gaan met mijn NEE techniek in de hoop dat het kwartje dan toch ooit gaat vallen. Zijn basis-commando's heeft hij allemaal vrij snel geleerd, dus hij is wel slim. Ik stuur hem vaak naar zijn kussen en heb daar eigenlijk nooit zo bij stil gestaan dat dit geen strafplek moet zijn. Het afkoelen buiten of in de keuken doe ik als ik even genoeg van hem heb. Maar ook dit ziet hij niet als straf. Wat ik al eerder heb vermeld. En tja, het zal wel met mijn zwangerschap te maken hebben dat ik nu niet zo veel van hem kan hebben. Ik wil hem natuurlijk ook nu nog zo veel leren, zodat hij straks ook al weer iets rustiger is. Misschien dat ik hem toch eens een dun halsbandje in huis om doe. Zodat ik hem ook via het halsbandje kan corrigeren. En ja Morris is heel anders als Flos. Flos heeft altijd een hele grote wil to please gehad. Morris werkt ook wel graag voor ons, maar gaat vaak toch liever zijn eigen weg. Hij leeft soms nog iets te veel in zijn eigen wereldje en vergeet dan nog wel eens dat hij ons echt nodig heeft....Soms denk ik wel eens dat Morris meer een mannenhond is..Een 1-baas hond! Naar mijn man luistert hij gewoon veel beter, terwijl hij dezelfde aanpak gebruikt....We gaan maar weer verder met hem aan de slag en ik moet maar leren om iets meer geduld met hem te hebben.
Groetjes Monique
Hoi Monique,
Ik lees alle verhalen eens goed en krijg dan een bepaald ´beeld´ voor ogen,hoe het in jouw gezinssituatie nu is...corrigeer me maar,als ik het fout zie hoor!
Jij werkt de hele dag en bent daarbij in verwachting.Morris en Flos zitten de hele dag alleen thuis.Jij komt moe thuis,wil rust,er moet eten gemaakt worden etc.maar net op dat moment willen Flos en vooral Morris jouw aandacht en spelen etc.Ze zijn overdag niet aan hun trekken gekomen(zie bij Linda´s reactie)...Flos heeft ook speciale aandacht nodig,omdat hij oud is en Morris omdat hij jong is en vol energie zit.
Dus je kan dan sneller geiiriteerd raken door het drukke gedrag van Morris,die zijn energie kwijt moet en wil spelen/rennen etc.Dan kan je hem gaan straffen voor zijn drukke gedrag of het rijden op Morris(ja,hij moet toch wat!) en een bandje om gaan willen doen(zeer slecht voor de nek overigens dat getrek aan zijn nek,maar dat terzijde)...maar daar gaat het niet om!
Ik denk,dat je in deze situatie moet gaan zorgen,dat JIJ ontlast wordt en Flos en vooral Morris overdag hun energie kwijt raken en als jij dan thuis komt zij moe en tevreden zijn...er is dan voor hen gezorgd!
Dus of een hondenuitlaatservice inschakelen,die hen meeneemt op een spannend tochtje en lekker de bossen/velden ingaat met ze of toch kennissen/vrienden inschakelen om overdag wat bij je honden te zijn(of zij bij hen)om met Morris te spelen en hem evt. dingen te leren en lekker te gaan wandelen met je 2 honden...en dan kan jij ´s avonds rustig thuiskomen en het rustig aandoen,lekker hapje maken voor jezelf en je kindje in je buik en evt. nog wat met je hondenkindjes Flos en Morris keutelen en spelen en is iedereen tevreden!
Meis,je wordt straks nog meer moe en kan dan nog minder verdragen,terwijl Morris daar niks aan kan doen.Dat is een jonge hond,die nu tekort gedaan wordt in de zin van energie op een positieve manier kwijt raken etc.
Begrijp me goed,ik probeer me te verplaatsen in jouw situatie en zie dat nu zo voor me...ik bedoel het alleen maar goed naar je...
liefs van Ingrid en alle hondjes hier
Hoi Ingrid,
De dagen dat ik werk, is hij 's avonds juist net heel rustig. En hij zit nooit langer dan 3,5 à 4 uurtjes alleen. Dus echt geen hele dagen! Daar neem ik geen honden voor... Ik laat hem voor dat ik ga werken een half uur uit en als ik thuis kom dan laat ik hem weer een half uur uit. 's avonds wandelen wij altijd meer dan een uur en voordat we gaan slapen lopen we nog een rondje. Voor zijn 10 maanden krijgt hij dus voldoende beweging. Dus ook al werk ik, zijn energie raakt hij wel kwijt. Als ik 's avonds alleen met Morris en Flos thuis ben, dan heeft Morris vaak last van kuren. Overdag is hij altijd vrij rustig en ligt hij vaak op zijn eigen te pitten. Hij kan zelfs goed in een andere ruimte gaan slapen...BV de keuken. Het is niet zo, dat hij voortdurend in onze buurt wil zijn/voortdurend schreeuwt om aandacht. Integendeel zelfs! Daarom zeg ik ook dat hij soms in zijn eigen wereldje leeft. Ook alleen spelen doet hij heel veel. Dan rent hij gewoon met zijn piepbal door de kamer en dat kan hij goed een half uur achter elkaar doen. Hij komt dan ook echt niet met zijn bal bij ons aan! Ik denk echt dat hij mij gewoon uitprobeert. Bij mijn man doet hij het lang zo erg niet. Ik heb nu wel gezegt dat het afgelopen is met de wilde spelletjes. Ik was daar nooit voorstander van, maar mijn man vind het wel leuk om met Morris wild te spelen... Dit deed hij ook altijd met Buster. Die vond dat ook geweldig. Flos heeft nooit echt gespeeld. Hij kijkt niet om naar speelgoed en ligt liever te pitten. Niet vanwege zijn leeftijd, maar dit heeft hij zijn hele leven gedaan. Hij is gewoon heel rustig...Altijd geweest. Morris is gewoon veel wilder/speelser. Wij moeten hem gewoon iets meer dicipline bijbrengen. In mijn ogen heeft het niets te maken met dat hij soms een paar uurtjes alleen zit. Als wij thuis komen, is hij niet eens echt enthousiast, dus hij mist ons echt niet. Of hij laat het niet merken dat hij ons mist! Ik heb zelfs ooit opgenomen wat hij doet als we weg gaan. Hij gaat gewoon rustig ergens liggen en vind het allemaal wel best. Morris is gewoon een hond met een gebruiksaanwijzing denk ik en wij moeten gewoon geduld met hem hebben. Zelf denk ik dat het ook komt doordat wij hem pas gekregen hebben toen hij 12 weken oud was. Hij bleef achter met zijn broertje en die 2 hebben het denk ik een beetje samen uit moeten zoeken. Ook al komt hij van een topfokker. Ik heb het idee dat hij weinig met zijn nestjes doet. Hij zegt van wel, maar ja ik kan dat niet controleren. Morris is vanaf het begin al niet zo enthousiast naar ons en eigenlijk een heel zelfstandige pup in huis. Soms is dat echt niet leuk! Het liefst zie je dat je hond blij met je is, dat hij veel kwispelt. Op straat is hij heel vrolijk en kwispelt hij naar alles en iedereen! Wij zijn erg gek met hem. Onze honden worden beschouwt als onze zoontjes. Knuffelen houdt Morris echter niet van. Zelfs een aai is voor hem geen beloning... Hij hoeft voor mij niet net als Flos te worden, maar hij moet net even iets beter gaan luisteren en snappen wanneer ik even wil dat hij op houdt. Waar ik mij het meeste aan stoor is dat hij Flos af en toe gewoon niet met rust kan laten. Terwijl Flos heel duidelijk aangeeft dat hij geen zin heeft. Dit gaat soms heel ver. Zo ver, dat Flos niet eens meer even naar zijn waterbak kan lopen. En Flos is echt wel verbaal heel duidelijk.... Hij probeert nog steeds boven Flos te komen. Alleen Flos geeft zijn plaats niet op. Als het te ver gaat, wil ik Morris even duidelijk laten merken dat ik baas ben, maar dat accepteert hij dan niet. Vandaar dat ik hem dan ook vaak naar zijn plaats stuur of hem even een time-out geef in de keuken of buiten. Ik laat dan beide even links liggen, dus niet dat ik Flos ook echt voortrek. Ik hoop gewoon dat ze nog ooit 100% maatjes kunnen worden. Nu zijn ze buiten maatjes en in huis soms helemaal niet. 1 van de 2 moet toch een keer opgeven.....Niet dat ze nu voortdurend stoeien, dat is niet zo. Ze laten elkaar ook vaak links liggen. Maar goed, nu is mijn hele verhaal er uit en is misschien het één en ander iets duidelijker geworden. We gaan gewoon geduld hebben met Morris en we hopen dat hij over een paar maandjes al wat rustiger geworden is. Ik wil dat hij dadelijk een vriendje wordt van onze UK. Ik ben daar niet zo bang voor, omdat hij er mee op zal groeien. Maar dan moet hij wel leiding van mij accepteren en het niet zien als dat ik met hem wil spelen! We gaan ons best doen...
Groetjes Monique
als er 2 reuen zijn, zal op een bepaald moment een de alfa moeten worden. Dat ontwikkelt zich nu. Als Moris volwassen is dan zal het duidelijk zijn/worden. Bij reuen komt er dan meestal ook rust in huis. Teven kunnen hun hele leven blijven wippen. Asl Moris pas met 12 wkn bij julie is gekomen, is het erg belangrijk hoe hij in het nest gesocialiseerd is.
Hoi Monique,
Dan heb ik het verkeerd begrepen,dat ze hele dagen alleen zitten.Ik meende,dat je dat ergens had geschreven...eerst ging Flos mee met je naar het werk en de laatste tijd blijft hij samen met Morris thuis.Goed,dat je nu duidelijk(er) uitlegt hoe het bij jullie in huis er aan toegaat
Ik ga je verder antwoord geven op het persoonlijke bericht,dat je net stuurde...misschien dat we er samen uitkomen...
Fijne dag en doe rustig aan met die hondenmannetjes van je!
P.S.Misschien heeft je man wat meer overwicht door zijn stemgeluid(en houding) en vaak zijn mannen wat korter door de bocht
Dikke knuf voor allemaal!
Ingrid en haar honden
Hoi Monique,
Flos is oud, Morris jong. Flos zal nu de hogere in rang zijn maar het kan zijn dat Morris Flos aan het uitproberen is. Flos word minder sterk, Morris juist sterker, sneller.
Daarbij is Morris waarschijnlijk eigenwijs en aan het puberen. Gefeliciteerd trouwens...
Het is ook nog eens zo dat de ene hond sneller volwassen is dan de ander. Mijn reu 'Jip' was snel verstandig en volwasen. Sterre is veel langer een stoute hond. Jip liep op deze leeftijd los en deed geen stoute dingen onderweg. Sterre loopt ook los met uitlaten - geniet van dat vertrouwen wat ik haar geef - maar kan die verantwoording nog niet geheel aan....
Daar straf ik haar niet voor, ze is jong en leert nog wel dat dit niet de bedoeling is/was. Ze voelt wel aan, dat ik daar ff niet blij mee was, als ze ff wat ondeugends deed. Ze kan die "prikkel" gewoon nog even niet aan...
Wat ik bedoel te zeggen is; de éne is sneller volwassen dan de ander...
Als je man Morris streng toe spreekt zou het inderdaad méér indruk kunnen maken dan wanneer jij Morris toespreekt.
Mannen hebben een meer barse stem.
Misschien is het een optie op je stemgeluid te letten.
Als je opgewonden/bozig bent, gaat je stem misschien juist een toontje hoger...
Dat wordt oefenen in de badkamer met stemmetjes maken...
Misschien zou je Morris even kunnen aanlijnen op het moment dat hij Flos zo aan het plagen is. En hem even naast je stoel kunnen neerleggen met een gevulde kong, zodat die "jolige bui" overdrijft... Dan doorbreek je even de betovering...
Heb geduld met je Morrisje...
Er bruist nog gewoon iets té veel confetti uit z'n oortjes....
Komt vast goed....
Lieve groet, Ilja
High-five van Sterre**
Hoi Monique,
Denk ook,dat het scheelt,dat Morris pas met 12 weken bij de fokker is weggehaald.Als hij het daar samen met zijn broertje heeft moeten uitzoeken(wat jij vermoedt),is hij dus weinig gesocialiseerd en werd hij genoodzaakt snel op eigen pootjes te gaan staan!
Ik las eens ergens,dat het nog beter is om een pup al met 7 weken(i.p.v.8 weken)bij mensen te plaatsen...
Alles kan van invloed zijn.Ook kan het zijn,dat hij meer heeft met je man dan met jou!Honden hebben ook hun voorkeur...
Er kan nog wel veel bijtrekken bij Morris,maar je kan niks afdwingen...het is een hond met een Leeuw als sterrenbeeld,dus de King!Die wil graag baas zijn!Maar Flos is nog de baas,dus Morris moet zich schikken en dat is moeilijk voor een Leeuw!
Interessant(voor mij) is ook om te weten wat jij en je man voor sterrentekens zijn...
Het zijn zo overdenkingen...
Knuf voor Flos,Morris en jou!
Ingrid en haar honden
Hoi Monique,
Als het echt puberteit is, dan kan het helpen om gewoon helemaal geen reactie te geven. Toen Christo puberde vond hij het gewoon geweldig om wat voor reactie dan ook uit te kunnen lokken. Onder het motto: negatieve aandacht is ook aandacht, vond hij het geweldig als hij me uit de tent kon lokken. Het maakte niet uit of ik van de bank afkwam om met hem te spelen of om hem eens stevig toe te spreken, hij! had! me van de bank afgekregen! Wat een lol! Voor mij een stuk minder leuk, want hij bleef ermee doorgaan.
Dat is misschien ook de reden dat Morris apart zetten niet werkt. De volgende keer dat hij lastig doet, zou je ook eens kunnen proberen om de kamer uit te lopen, maar heel terloops, alsof het niets met hem en zijn gedrag te maken heeft. Zonder publiek is puberen ineens een stuk minder leuk.
Daarbij moet ik zeggen, ik heb helaas zelf een harde opvoeding gehad en kon niet voorkomen dat dit ook de omgang met mijn honden beinvloedde. Juist daarom hecht ik nu veel waarde aan het ombuigen van al die bruisende energie. Daarom kan ik me goed vinden in Ilja's advies: lekker even vastleggen en wat anders te doen geven.
Ik zag bij Christo wel een groot verschil tussen puberen als zes maanden oude pup en puberen met tien maanden. Met tien maanden kon ik het bij hem erg goed ombuigen, puur door hem steeds uit te dagen. Zo rond die leeftijd heeft hij leren zwemmen, daar was hij erg trots op. En hij groeide, iedere keer dat ik hem een complimentje gaf. Ik bedoel maar, voor positieve aandacht doen ze op die leeftijd ook veel.
Hoe sta jij tegenover castratie? Ga je Morris nog laten castreren? Zelf heb ik best wel spijt dat ik dat niet eerder gedaan heb.
Even een opmerking, ik laat Morris niet castreren, omdat ik van mening ben dat je dan een stuk persoonlijkheid van je hond weghaalt. Dat wil ik niet. Wij hebben nu in totaal 3 reutjes gehad en nooit overwogen om dit wel te doen. Buster was op jonge leeftijd ook geen gemakkelijke. Heeft ook wel met het ras te maken, maar Morris is te veel in zijn eigen wereldje bezig. Dit had Buster totaal niet. Die was gewoon veel te enthousiast. Een grotere knuffelkont bestaat er volgens mij niet! Dus echt het tegenovergestelde van onze Morris...Maar naar Flos toe was Buster wel hetzelfde. Hij was ook altijd bezig om Flos op de kast te jagen. Alleen toen waren het dus beide jonge reutjes en kon Flos het goed aan. Die liet zich toen nooit kennen. Tenslotte waren Flos en Buster echt de grootste maatjes.... Nu merk ik gewoon vaker dat Flos wat feller wordt naar Morris, omdat hij er gewoon geen puf meer voor heeft. Maar hoe feller hij wordt, hoe leuker Morris het lijkt te vinden. En ik heb geen zin dat er gebeten wordt, want daar lijkt het soms wel op uit te draaien. Stoeien mag tot op zekere hoogte, ze moeten er toch samen uitkomen. Alleen vraag ik mij af waarom dat dan zo lang moet duren! Het komt vast wel allemaal goed met hem....Ik ben eigenlijk ook altijd wel iemand die soms iets te veel van iemand/iets verwacht. Dat is nog altijd zo geweest en dat zal nu ook wel het geval zijn. Maar toch als ik Morris vergelijk met andere honden van zijn leeftijd, dan merk ik dat die veel verder zijn in het gezag naar de baasjes. Ik weet dat ik niet mag vergelijken, maar dat doe je automatisch. Eigenlijk mag ik niet zo zeuren, want Morris heeft ook heel veel goede/leuke kanten. Dat hij zo zelfstandig is, is vaak ook weer makkelijk. Hij vermaakt zichzelf ook heel goed als we even geen tijd voor hem hebben. Vandaag is hij trouwens ontzettend rustig! Zal het warme weer dan wel doen. Ik heb vandaag nog geen moment gehad dat ik boos op hem moest worden.....Ook Flos heeft hij vandaag nog niet lopen klieren...Dat van het vastleggen, hadden mijn mannetje en ik het gisteren ook al over. We doen dat ook wel eens als we buiten bezig zijn en hem niet constant in de gaten kunnen houden. Morris moet namelijk nog leren dat hij niet in de vijver mag. Tot nu toe is hij er nog maar 2 keer in gegaan, maar komt er dan ook niet zelf meer uit. De kant is te steil.... Vandaar dat hij moet leren dat dat verboden terrein is. Best lastig voor een waterrat....Maar goed, nogmaals ik moet meer geduld hebben en mijn eisen iets bij gaan stellen. Morris is gewoon nog niet zo ver! Het kost gewoon meer tijd.....en mijn stem gaan oefenen, zal ik inderdaad eens gaan doen. Het zou kunnen dat ik automatisch een toontje hoger ga als ik boos ben. Iets om dus toch op te gaan letten. Ik weet wel dat mijn mimiek echt niet vrolijk is als ik boos ben, maar dat zal dan zeker niet voldoende zijn. Mijn man heeft van nature natuurlijk een zware stem en dat maakt zeker meer indruk. Ach bij Flos en Buster is het ook allemaal gelukt/goed gekomen, dus ik zal me wel iets te druk maken om Morris zijn fratsen....
Groetjes Monique
Hoi Monique,
ik ben nog steeds tegen castreren om het castreren, wat sommige mensen doen. Zo van, anders wordt-ie 'lastig'. Alleen, ik had de pech dat mijn reuen echt gingen vechten met elkaar, en daar voel ik me soms best nog wel wat schuldig om.
Het kan helpen om Flos wat voor te trekken, dat maakt de situatie voor Morris wat duidelijker. Als eerste eten, als eerste aanhalen, als eerste aanlijnen, enz. Als je dat doet, geef je Flos een hogere status, en heb je kans dat Flos meer overwicht op Morris krijgt.
groetjes,
Linda.
Hoi Linda,
Ik probeer Flos in stoeipartijtjes niet voor te trekken, maar met andere dingen krijgt hij wel altijd als eerste zijn dingen. Terwijl ik hier in het begin een hard hoofd in had, omdat ik daar bij Flos en Buster nooit naar gekeken heb. Het was net hoe het uitkwam. Bij Flos en Buster heb ik ook nooit geweten wie baas was van de twee. Dat waren eigenlijk twee gelijkwaardige reutjes. De één was met voer de baas (Flos) en de ander weer met speeltjes (Buster). Zij waren echt maatjes door dik en dun en hebben in 13 jaar misschien 2 of 3 keer echt gestoeit met elkaar en dat ging dan altijd om een botje. Maar Flos is nu nog duidelijk baas over Morris. Ook al wordt het steeds moeilijker. Morris wordt duidelijk sterker en steeds meer een echte reu....en dan alleen naar Flos, want op straat blijft hij de onderdanige/onzekere tinus....Hij gaat nog steeds voor iedere hond liggen en als hij een snauw krijgt dan gaat hij er tussen uit. (eigenlijk geen Fox-karakter, want dat zijn normaal snel vechtjassen. Daar ben ik dan wel blij om dat Morris dat niet is!) Als ik zonder de zekere Flos met hem wandel dan is het nog erger! Met Flos voelt hij zich duidelijk nog wel iets zekerder..(Flos springt ook voor hem in de bres als een hond lelijk tegen Morris doet)zonder Flos moet er niets onderweg gebeuren, want dan wil hij het liefst naar huis. Zo is hij zo bang voor paard en wagen of paard en ruiter....
Terwijl hij paarden in de wei zo leuk vindt en de koets en ruiters al zo vaak gezien heeft. ( ook al geen fox-karakter, want een fox is normaal voor de duivel nog niet bang) Vandaar dat ik ook zeg dat ik hem niet te hard aan wil pakken. Ik denk dat Morris daar zelf te zacht voor is. Ik ga mijn stem oefenen en hem toch nog duidelijker leren wat "nee/foei" is en dat dit niet betekent dat ik met hem wil spelen....Vandaag heeft hij een hele goede dag gehad en ben ik niet één keer boos op hem hoeven worden....Zelfs met Flos is hij heel lief geweest vandaag. Hij kan het wel....Het kost alleen wat meer tijd.
Monique
Hoi Monique,
Zie je wel,dat Morris rustig kan zijn en lief voor Flos!!Hij weet,heeft dat gevoeld,wat jij nu graag wil...blijkbaar ben je,misschien onbewust,duidelijker naar hem geweest.Ze pakken alles op,ook jouw gedachten.Hij weet dat je er mee bezig bent ...
Ik praat altijd met mijn honden.De jongste drie hier willen ook veel spelen en dan staan ze weer jolig met de bal in de bek.Als ik dan even iets anders wil/moet doen,zeg ik dat in gewone volzinnen tegen hen.Dus niet alleen NEE,maar gewoon:jongens,ik ga nu even afwassen en straks heb ik weer tijd voor jullie of iets dergelijks.En dan draai ik me weg om ook te gaan doen wat ik gezegd heb.Als je je concentreert op de afwas in dit geval en je gedachte ook niet bij het spelen houdt houden zij ook op met aandringen.Dan was de boodschap voor hen duidelijk en leggen ze zich erbij neer.Dat gaat in alle vriendelijkheid van mijn kant.
Als ik geen eenheid ben in wat ik zeg en doe,dan gaan ze klieren.
En als ik dan een keer duidelijk NEE zeg,gaat dat bij mij altijd gepaard met een nee-knikken,soms met een gebaar en kijk ik hen aan.
Foei vind ik persoonlijk het stomste woord,wat ze hebben kunnen bedenken voor een hond.Gewoon de Nederlandse taal.Net alsof je het tegen een klein kind hebt.Daar zeg je toch ook niet alleen nee tegen.Dan leg je ook uit,wat je gaat doen en misschien even geen tijd hebt en straks weer wel.Dat geeft zekerheid en duidelijkheid.Zo werkt het ook bij een hond.Dus in principe kun je vriendelijk maar duidelijk tegen Morris zeggen wat je wil.Dus je zegt b.v. Nee,Morris nu niet,ik ga even dat en dat doen en straks gaan we samen lekker spelen...en dan je wegdraaien en doen wat je beloofd hebt te gaan doen!
Dat hij bang is voor paard en wagen en paard en ruiter is begrijpelijk.
Alleen paarden in de wei niet.
Dat heeft ook te maken,dat hij weinig mee heeft gekregen bij de fokker en pas met 12 weken bij jullie kwam.Dus die grote dingen als een koets en een hoog mens op een paard,dat is beangstigend voor hem.
Ik heb Gorby b.v. met 3 maanden geadopteerd vanuit het asiel.Ze lieten haar als pup hele dagen alleen,mensen waren werken.Toen ze bij mij kwam was ze ook zo bang voor van alles.Ik heb haar geleerd om langs grote dingen(de kleur zwart vond ze supereng) en dieren in de wei(vond zij wel heel eng)te lopen.Ze is heel erg bijgetrokken!Ik ging overal met haar naar toe,ze was atijd bij me...leerde haar met een pont over het water te gaan,eerst de koeien in de wei laten zien(oh,dat werd nu al minder eng)etc.Veel oefenen.Straks als Flos er niet meer is en jij met je kindje aan de slag gaat dan heeft Morris jouw steun nodig en moet je van hem een zelfverzekerd hondje maken,maar dat kost tijd!Geef hem die tijd en wees geduldig!Het is nog maar een jongeman.Dus als hij af en toe uit de bocht vliegt,laat ook dat gebeuren...hij hoeft niet gedrild te worden toch!
Fijne dag en een dikke knuf van Ingrid en alle honden(eindelijke schijnt hier de zon)
Hoi Monique,
Als ik je antwoorden zo door lees dan valt me 1 ding op. Als je werkt, zit je hond bewust een paar uur alleen en dan is hij 's avonds rustiger. Als je niet werkt dan wordt hij vaak baldadiger en zoekt de grenzen op.
Je oplossing ligt dus in het rusten. Als je de hele dag thuis bent, neemt Morres geen echte rust.
Ik ben bezig met een cursus kalmeerde signalen n.a.v. het boek van Trudi Gradas. Wij menen dat we veel te veel moeten doen met onze honden maar veel van deze honden kunnen dat niet aan en dit gaat zich uit uiten in vele dingen.
Voor Morris is het dus om lastig om de hele dag mensen om zich heen te hebben want hij gaat nog niet ECHT slapen. Ik zou hem verplicht een uurtje of 2 rust gunnen en hoogstwaarschijnlijk gaat het gedrag beter worden.
Je hoeft het niet direct met me eens te zijn maar ga eens na wanneer hij dit gedrag doet en wat jullie hebben gedaan met hem. Heeft hij veel indrukken gehad d.m.v. veel wandelen, veel visite, veel buiten zijn etc.etc.
Groetjes van esther
Hoi Esther,
Het klopt wel, dat als we thuis zijn dat hij dan zijn rust minder zoekt. 's middags heeft hij echt een paar van die slaap uurtjes. Ook al hoort hij alle voor hem vreemde geluiden. Ook kan hij soms in een hele andere ruimte gaan liggen als waar wij zijn. In de keuken staat een mandje en daar ligt hij heel graag te slapen. Als ik hem kwijt ben, dan hoef ik maar in de keuken te kijken en dan ligt hij daar! 's Morgens is hij zodra onze wekker gaat direct actief. Hij heeft gewoon heel veel energie in zijn kleine lichaampje. Vanmorgen was hij ook weer een beetje balstierig. Hij vindt bezems helemaal geweldig en gisteren zijn we in de tuin bezig geweest en vergeten een stoffer op te ruimen. Nou daar kwam meneertje weer aan met de stoffer in zijn bek, wild schuddend. Ik heb nu mijn NEE eens heel zwaar (geen natuurlijke stem) gemaakt en hij keek me aan alsof hij niet wist wat hem overkwam. Hij liet ook direct de stoffer los ipv eerst eens mij uitdagen en denken dat ik met hem wil spelen. Normaal moet ik altijd wel 3 keer los zeggen, voordat hij het ook daadwerkelijk laat vallen. Ik oefen dit wel heel veel met hem als we echt spelen, maar dit moet allemaal zonder koekje (en een aai is voor hem geen beloning), want als hij weet dat ik koekjes heb, wil hij niet meer met zijn bal spelen. Maar verder is Morris gewoon een heel zelfstandig hondje en hij denkt dat hij ons niet altijd nodig heeft. Het is best een werker en eigenlijk is hij ook heel slim. Hij is leergierig en wil graag nieuwe dingen leren, maar gewoon echt nog veel te speels. Hij is eigenlijk ook nog maar 10 maandjes en wat ik al eerder zei, ik eis altijd net iets te veel van alles en iedereen. Dus ik moet geduld hebben met onze Morris. Je zou wel gelijk kunnen hebben dat hij het lastig vind om de hele dag mensen om zich heen te hebben. Hij is wel gek op ons, maar op zijn manier...Hij laat dat niet altijd merken. BV als we thuis komen, komt hij ons de ene keer wel begroeten en de andere keer blijft hij gewoon op zijn plek liggen...Het boeit hem niet zo als we weg gaan, maar het boeit hem ook niet als we er weer zijn. Vandaar zijn eigen wereldje...Alleen op straat is hij dus echt onzeker en dan blijft hij vaak wel in onze buurt. Ook als we hem los laten lopen, gaat hij wel voor ons uit, maar hij kijkt regelmatig even om of we er nog wel zijn. Hij is wel heel opletterig als we met hem wandelen.
In het begin hebben wij hem overal mee naar toe genomen. In mijn ogen hebben we hem dus na die 12 weken met heel veel dingen kennis laten maken. Ook als hij bang was, liep ik er heel voorzichtig heen en probeerde of hij toch wou komen. Meestal overwon hij zijn angst dan ook wel en na 2 keer gezien te hebben, liep hij er uit zichzelf meestal heen. BV paarden en koeien in de wei. Maar ruiters en koetsen vind hij nu nog steeds doodeng....Dan heeft hij dus echt vluchtgedrag. Ook als een paard van die slingers om zijn ogen heeft tegen de vliegen, dan vind hij dat paard in de wei ook eng. Het is weer net even anders....Verder is hij verkeer gewend en gaat ook netjes op iedere hoek van de straat zitten en wijkt niet van de stoep af. Zelfs de trein en brommers/motors vind hij niet eng meer! Dus door het vele wandelen heeft hij wel veel geleerd. Hij gaat ook echt graag wandelen, daar maken wij hem dus blij mee! Meestal kwispelt hij dan wel...Raar, maar ja..Morris kwispelt nu eenmaal heel weinig naar ons. Nou ik kan over hem al een heel boek schrijven en dan is hij nog maar 10 maandjes. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik altijd heel veel met ze bezig ben. Ik praat veel tegen ze. Ik ben zelfs vrouwtje en mijn mannetje is baasje in huis. Onze eigen namen worden niet gebruikt in huis! Ook niet als we elkaar bellen. Dus dat geeft wel aan hoe gek we met die 2 zijn, maar ik zou dus ook graag willen dat ze beide gek met ons zijn en dat beide laten merken. Flos die kwispelt al als ik even naar het toilet ben geweest, maar toch is dat ook een hond die heel goed op zich zelf kan zijn. Zo'n hond als Flos, krijgen we ook nooit meer...Dat is eigenlijk gewoon een klein mensje, want die lijkt ons altijd te begrijpen. Nu zijn gehoor minder wordt, is het wel wat lastiger voor hem, maar hij doet het tot nu toe nog erg goed allemaal. Hij is een goede leermeester voor Morris en Morris heeft ook al echt veel dingen van hem geleerd/overgenomen waar ik echt heel blij om ben....We blijven met ze bezig!
Groeten Monique
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Morris weet niet wat straf is!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?