Ik heb bewust gekozen voor het werktype ,
omdat ik veel fiets en step met de honden .
En omdat de vacht van het werktype iets minder bewerkelijk is
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Voor welk type Samojeed heb je gekozen en waarom ??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Wij hebben ook voor het werktype gekozen, dat we een Samojeed wilden was al snel duidelijk. Daarna zijn we behoorlijk uitgebreid om onderzoek gegaan, ons spreken de uiterlijke kenmerken van het werkende type meer aan maar vooral ook het karakter. Ze zijn wat rustiger in huis als ze hun energie buiten maar goed kwijt kunnen. Als onze sam minimaal een jaar oud is wil ik een speciale step kopen en daarmee gaan trainen.
Zoals wel te zien is hebben wij ook werktypes.
Wij zijn voor honden die nog zo natuurlijk mogelijk zijn. Wij houden absoluut niet van honden die worden doorgefokt op uiterlijk!
Wij hebben gekozen voor het showtype.
Wij vinden die vacht mooi en kunnen dan wel niet met de hond steppen maar naast de fiets is ook heel leuk.
Of het karakter anders is, weet ik niet maar onze sam was de liefste hond die je maar kon wensen.
Volgens mij is SAM de liefste
Ik weet niet of er verschil tussen de karakters is van de 2 types , maar daar kan Nienke ons mss mee helpen .
Als het goed is moet er in karakter geen verschil zitten.
Het uiterlijk en de bouw is alleen anders.
Wij hebben gekozen voor de werklijn omdat we die mooier vinden dan de show maar het karakter maakt niet uit hoor!
En Helene, volgens mij kan je wel met je hond steppen hoor. Misschien niet zo lang als een werklijnsam.
Er zijn werklijnsammen die niet zo nodig voor de slee of kar of step willen en er zijn showlijnsammen die dat juist wel heel graag willen.
Alleen de bouw van de showlijn is wat minder geschikt.
Ook maar info die ik van anderen heb hoor
Ik weet dat de eigenaar van Dunblane wel eens een wedstrijdje wil de doen met de werklijn
Dat zei hij vorig jaar op de clubmatch
Ha,ha, nou dat zou ik ook wel eens willen!
Bij die kennel snappen ze het zelf niet helemaal. Ze hebben een artikel uit de Onze Hond op hun website staan, wat helemaal reclame is voor het werktype. Maar ze zijn bij Onze Hond zo dom geweest om archieffoto's erbij te plaatsen van...het werktype.
Maar waarom een showtype fokker nu een artikel plaatst over het werktype...
Wij hebben ook het werktype, maar misschien was het anders gelopen als onze eerste sam van het showtype was geweest. Je kreeg indertijd totaal geen voorlichting over de types van de club en werd zo doorverwezen naar een fokker als er pups waren. Toevallig kwamen wij bij het werktype uit. Maar nu ik me er wel in verdiept heb, zou ik ook absoluut niet anders willen. Ik wil het origineel, van welk ras ik ook maar een hond zou nemen. Ik wil een hond die er nog net zo uit ziet als de eerste honden van het betreffende ras in Europa.
Ik snap ook niet waarom mensen altijd zo aan rassen moeten sleutelen om het voor hun gevoel mooier te maken.
Meestal brengt dat niks dan ellende, voor de mens misschien mooier, maar voor de hond niet echt leuker.
Helaas geven de meeste fokkers nog steeds geen voorlichting aan geïnteresseerden. U wilt een pup van ons? Natuurlijk kan dat! Ik vraag altijd eerst of ze de verschillen in type wel weten. Ik stuur ze dan een wordbestandje met (onafhankelijke) uitleg mét foto's over de types. Vaak willen ze dan toch zo'n beertje, dus dan moeten ze niet bij mij zijn. Dat heb ik veel liever dan dat ze bij mij op de lijst staan en later gaan denken: "Goh, wat we in gedachte hadden zag er toch anders uit.."
Wat ik in al de jaren geleerd heb over de verschillende karakters, is dat ondanks dat het werktype nog dichter bij de wolf staat, deze in huis rustiger zijn. Ook zijn de honden van het werktype vaak wat verdraagzamer.
Om te kunnen begrijpen waarom, moet je heel ver terug in de tijd gaan. Het samojedenvolk, de tegenwoordige Nenets, selecteerden heel streng op karakter. De honden moesten ook de mensen, vooral de kinderen, 's nachts warm houden, dus daar konden geen onverdraagzame honden tussen zitten. Waren die er wel, dan werden ze gewoon afgemaakt. Om de honden (toen nog geen ras, het waren wel honden van eenzelfde type, maar ook gevlekte, bruine, zwarte, etc.) sterk te houden werd er af en toe een loops teefje buiten het kamp vastgebonden en gedekt door een wolf. Hieruit werden de beste hondjes aangehouden. Nog steeds, na 100 jaar worden er af en toe in het werktype hondjes geboren met meer wolf in zich. Die hebben een iets ander uiterlijk en karakter. Onze Nuka is er ook zo eentje.
Ik heb jaren geleden een Nenet-vrouw gesproken en zij had het ook over de strenge selectie van honden. Haar vader stond erom bekend dat hij heel goed selecteren kon.
Het showtype is ontstaan in Engeland, waar ze het oude type wilden verbeteren. Maar hoe krijg je een vacht of bouw van een hond anders? Dan zal je toch een ander ras erdoor moeten kruisen. Hoewel het altijd ontkend is, heb ik iemand gekend die jaren geleden samojeden zag in Engeland, met blauwe vlekken op de tong. Dan kan je wel nagaan wat er doorheen zit ergens ver weg. Dat moet chowchow zijn geweest en die zijn niet altijd even verdraagzaam. Maar er werd in de jaren 50 vooral naar uiterlijk gekeken.
Dus kortom, het werktype is samojeed met een vleugje wolf, het showtype zou samojeed met een vleugje chow zijn.
Als je je er verder in verdiept wordt het nog leuker, want bepaalde lijnen, hebben bepaalde karaktertrekjes en gekkigheidjes. Ik weet bij mijn honden precies waar ze bepaalde dingen van hebben.
Nu maar afwachten op welke voorouders Binne gaat lijken.
Sammy heeft ook een blauw plekje op zijn tong
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Voor welk type Samojeed heb je gekozen en waarom ??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?