Naar aanleiding van een paar topics die ik hier soms lees en op andere fora, wil ik even mijn frustraties uiten..!!
Ik lees hier (vooral bij het voorstellen of gasttopics) en ook op andere fora dat hondeneigenaren zich aanmelden omdat ze een Stafford hebben en zich meer in het ras willen verdiepen: kortom ze nemen een Stafford (omdat het stoer is?!) - weten er niet mee om te gaan - volgen geen cursus ondanks ze meestal geen ervaring hebben met opvoeden - het wordt een "probleem"hond door zijn (heerlijke) eigenwijze karakter en ga zo maar door. Daarna gaan ze zich (meestal als het al te laat is) pas verdiepen in het ras en/of de hond wordt uiteindelijk in het asiel gedumpt..
Het begint meestal zo: hallo ik heb een steffert en ik wil mij meer verdiepen in het ras. Na een paar reacties van forumleden komt naar voren dat dit beestje niet te handhaven is..
Komt dit jullie ook bekend voor of ben ik de enige die zich eerst verdiept in een ras voor ik een keuze maak?! Ik heb bijna twee jaar informatie opgezocht voor ik aan een hond ben begonnen. Ik heb info gezocht over een paar rassen (o.a. cane corso en bullmastiff) met baasjes gepraat en een paar fokkers gevolgd omdat ik toentertijd een pup wou, en heel wat boeken gekocht over rassen en opvoeding.
Het is niet alleen met de Stafford, ik lees het ook vaak zat over andere rassen die toch een "handleiding" nodig hebben zoals de Mechelaar of Amerikaanse Bulldog maar die er toch “stoer” uitzien.
Extra informatie van fora is altijd welkom natuurlijk, je bent immers nooit uitgeleerd, daarom heb ik mij hier aangemeld en hier heb ik veel geleerd over positief opvoeden en trucjes die je kan gebruiken als iets niet lukt. Ik ben door HP over gegaan op betere brokken en KVV. De soms felle discussies over bepaalde opvoed methodes, voeding enz. zijn ook erg interessant! Maar helaas komen soms topics voorbij waarbij ik denk, ben je echt zo stom dat je geen vóór onderzoek doet en pas achteraf info gaat opzoeken?!
bij elke hond moet je je in het ras verdiepen voordat je een hond aanschaft.
mijn staffie is net als een labrador. doet geen vlieg kwaad en gaat al liggen als je binnen komt en met een beetje geluk doet ze nog een blijheidsplasje ook nog.
een staf is idd een eigenwijs ras maar als je je hond goed opvoed is het heel goed te doen. maar dat is bij elk ras zo het geval.
het enige nadeel is dat de staff een niet al te beste reputatie heeft en daardoor al vaak als "enge of gevaarlijke" hond wordt gezien ..
dikke ( bull)shit is het. allemaal.
voed je hond gewoon goed op dan is er niks aan de hand
Ik heb mijn hond 2 jaar, hij is 3 jaar, en ik zit nu (al) te kijken naar welke ras de volgende hond misschien word. De vorige keer was ik nog zo kapot van de dood van mijn vorige Golden dat ik alles maar vergeleek en dus weer bij de Golden uit kwam. Niet meer logisch na kunnen denken door emotie gaat me nu niet meer gebeuren.
In het beste geval zit ik me nu dus te oriënteren op een aanschaf van over 11 jaar. Dus ja, ik doe het van tevoren.
Je hebt helemaal gelijk, was het maar waar dat mensen zich eerst eens goed inlezen voordat ze tot actie over gaan. Met alles wat een hond betreft dan.
Gister nog was er een topic over een man die n.a.v. contact met de RvB de conclusie trok dat je beter een AB zonder stamboom kon kopen.
Waarom? Hij wilde gaan fokken maar kwam er achter dat deze stambomen niet erkend zijn. Dus ja, dan kun je het net zo goed niet doen. Behalve dan dat de AB geen erkend ras is in Nederland, wat elk baasje toch wel zal weten. Hoe bedoel je ik schaf een hond aan om ermee te gaan fokken. Verdiepen? Hoezo?
helemaal gelijk heb je.
mijn ex en ik wilde graag een hond, mij maakte het niet uit wat voor 1. Maar mijn ex wilde ook een stoere hond, de stafford.
ik vond het helemaal niets, maar ben me gaan verdiepen in het ras, boeken opgevraagd, rasvereniging bellen, shows langs. tja en toen was ik om!!! Ik was heel bang dat zo,n grote hond de kids van mijn zus omver liep en domineerde, nou met de juiste opvoeding van hond en kinderen is dat geen punt!!!
ik erger me ook aan die mensen hoor die een hond willen, ongeacht welk ras en hup, morgen loopt er 1.
Hier ligt een grote taak voor de fokkers.
Als wij kennis maken met geinteresseerde vragen wij hun het hempt van de kont.
Als wij absoluut zeker zijn dat de geinteresseerde zich goed hebben voorbereid(op welke manier dan ook) dan gaan ze op de wachtlijst.
Wij vertellen hoe de stafford is qua gedrag binnen en buiten.
En raden met klem aan cursussen te volgen.
En als we 1x het argument horen, "we willen een stafford omdat hij stoer oogt" dan zijn wij klaar met deze mensen.
Een stafford is een geweldig ras voor mens en vooral kind.
Is een rustige(binnen) huishond, dat ook absoluut niet geschikt is om te waken, never nooit.
Nooit een ander ras meer
eerlijk gezegd heb ik me vantevoren ook niet echt verdiept in het ras
en ja ook nog een herplaatser met problemen genomen
en ja ook nog mijn eerste hond. vroeger thuis ook nooit honden gehad
maar geen haar op me hoofd om haar weg te doen!!!!
een pupsel ziet er altijd zo vertederend uit. dat mensen niet na denken en er voor gaan, is de pup binnen en wordt de pup ouder, dan beginnen de problemen.
dat is bij iedere hond, bij ieder ras, niet nadenken wat het wordt, de pup ziet er toch schattig uit ?
iedereen zou zich eerst moeten verdiepen in het ras of de hond, lees je in. zou ik zeggen, wat het betekend een hond in huis te nemen.
Wij hebben ook eerst goed op het ras laten informeren.
En bij een kennis langs geweest die een volwassen hond had en toen ook even gevraagt hoe ze precies zijn.Een pup is altijd erg lief.
Tja dat is wel zo, maar dat zla met zoveel honden zijn, en niet alleen staffords.
je ziet he took vele met chihuahuas, mensen die de pup met 6 weken hebben en hier komen vragen omdat ze problemen hebben..das ook lekker ondoordacht...
maarja, mensen denken makkelijk. en nu merk ik het nu zelf meer als ik zelf met mn hond loop in de stad. ohhh mooie staff, moet je mee fokken! heb je de er nog meer dan kun je mooi pups krijgen!
of mensen die dan zeggen van jahh ik heb ook nog pups thuis stafford x ....
en dan is het raar van mij als ik zeg dat ik dat niet doe!??
ondoordacht en onbezonnen allemaal...
ik snap ook niet hoe je je hond op wilt voeden zonder er ook maar iets van opgezocht te hebben, als ik dat niet had gedaan zat ik nu mooi met de handne in het haar haha
Tja, verhaaltje van een gesprek met een collega afgelopen week:
Weet jij wat ik met die pup aan moet ? Hij blijft maar bijten.
Wat heb je voor hond dan ?
Een Mastiff
En hoe oud is hij ?
Nu 8 weken, heb hem nu 2 weken
Dus je kreeg hem met 6 weken ?
Ja
En je hebt nooit ergens gelezen dat een pup pas met 8 weken bij de moeder weg mag ?
Lezen....... nee tuurlijk niet, die lui die van alles opschrijven snappen het zelf ook niet. IK weet wel hoe ik een hond op moet voeden
Maar waarom vraag je dan aan mij wat je moet met je bijtende pup ?
Ja, jij hebt toch ook zo'n soort hond als ik
Ik ben maar hoofdschuddend weggelopen.............
Ik kan me helemaal vinden in je frustratie!!!
De omgekeerde wereld noem ik het...mensen kopen een puppy en gaan dan pas beginnen lezen over de karaktereigenschappen van "hun ras" ,opvoeding en gedrag van honden of héél véél pas als de hond probleemgedrag gaat vertonen!
Ik zelf wou als kind,tiener héél graag een hond,maar ik kreeg er geen en weet je ,achteraf bekeken ban ik wel blij dat ik nooit een hond gekregen heb toen!
Ter compenstie ben ik als vrijwiligster in het asiel gaan helpen,waar ik véél leerde over hondengedrag!Ik heb boeken gelezen over opvoeding van honden,gedrag...het boeide me enorm!
Toen ik ging samenwonen kochten we onze eerste hond,Yordi een weimaraner.
Ik kon eindelijk al die theorie in praktijk omzetten
Yordi was een heerlijke hond!
Wel,ik ben altijd blijven lezen over honden...
In 2006 de "bracco" leren kennen op internet...info beginnen opzoeken...
2007 ,bij een bracco fokker naar puppy's gaan kijken,smelt !altijd contact blijven houden,en in 2008 nog eens naar een nestje gaan kijken!Ondertussen was de fokster al een goede kennis geworden...
Toen wist ik al dat onze volgende hond een "bracco" zou worden. het plaatje klopte,september 2010 hebben we afscheid moeten nemen van Yordi en niet lang daarna stonden we op de wachtlijst voor onze "bracco"
Qua uiterlijk val ik pal omver van de bloedhond, maar hier zal er nooit 1 komen,zijn karaktereigenschappen houden me tegen,zo ook de basset...de black and tan coonhound is ook zo'n plaatje ,maar nee niet voor ons...
Zo ken ik er die een duitse dog gekocht hebben en ik begin zo meer en meer de indruk te krijgen dat het is om "mee uit te pakken" wat héél spijtig is...
Wauw zoveel reacties al, ik zit op mijn werk dus ik kan maar af en toe spieken.
@ Martijn: dat is het probleem, veel mensen verdiepen zich niet in het opvoeden, nemen alleen zo'n hond voor de "heb" en doen niks of te laat aan opvoeding. Daar irriteer ik mij zo aan.
@ Wilma: dat is ook zo, hoe vroeger je rondkijkt en kennis maakt met verschillende rassen dan zie en leer je altijd wat nieuws waardoor je een goede keus kunt maken welke hond écht bij je levenstijl past.
@ Sammy: Inderdaad mogen mensen zich meer inlezen over alles wat zij aanschaffen, vooral wat betreft dieren. Ik had dat topic gelezen, echt bizar dat hij wou fokken zonder zich erin te verdiepen. Zo vroegen ze ook aan mij of ze Bink mochten gebruiken voor de fok, nou echt niet en dat was ook een van de redenen dat ik hem heb laten castreren, no way dat er een oeps netsje komt, er zijn al genoeg pups op MP!
@ Chantal: En net wat jij zegt, opvoeding van hond én kinderen. Als kinderen bij Bink komen geef ik ze meteen een spoedcursus hoe je moet omgaan met een hond, veel ouders leren hun kinderen dat niet. Bink is gelukkig gek op kinderen (stafford eigen gelukkig ), maar blijf toch altijd opletten.
@ Elly: Ik ben het helemaal met je eens! En dat vindt ik ook zeer goed!! Mensen mogen best een beetje moeite doen om door de test van een fokker te komen. Had een tijd geleden gehoord dat een fokker zelfs een hond terug had gehaald omdat hij vond dat de mensen er toch verkeerd mee omgingen. Maar de mensen die ik bedoel weten niet eens hoe ze Stafford moeten schrijven, schrijven dan steffert en deze halen hun pups meestal ook voor een prikkie van MP, ik baal er van dat MP zo vol staat met pups, hier zou de overheid eens wat tegen moeten doen.
@ Cindy: Ik heb een paar topics en reacties gelezen over jou, en jij doet tenminste echt moeite om er wat van te maken. Dat kan je van de meeste niet zeggen, die krijgen een antwoord/tip op hun probleem en doen er vervolgens niks meer mee!
Vind ik ook Willemijn. En als ze eenmaal een pup hebben verbazen ze zich erover dat een hond zoveel tijd kost qua zindelijkheid enz. Vervolgens wordt het meestal een hondje die niet verder komt dan de achtertuin.. :(
Ja dat hoor ik ook Jeroen, dat ik moet gaan fokken met mijn Stafford. Nou ten eerste heeft hij geen stamboom dus vindt ik het onverantwoord en ik heb hem niet overgenomen om ermee te gaan fokken. Er zijn al genoeg pups op MP. En dat vinden mensen idd ook maar raar, en al helemaal toen ik hem heb laten castreren.
Pff dat snap ik Mack. Vooral een Mastiff, daar heb je zoveel werk aan qua goede en juiste hoeveelheid voeding omdat dit ras zo snel groeit. En vooral opvoeding, als hij uitgegroeid is zal hij beresterk zijn, dan wil je geen hond van 90 kg die trek aan de lijn :S
Ik kan mij gedeeltelijk in je verhaald vinden Tamara. Ik mocht ook nooit een hond o.a. omdat wij altijd weg waren. Ik reed wel veel op paarden en ik trainde er ook mee, toen dit door familie omstandigheden niet meer gebeurde miste ik de uitdaging om met dieren te werken en het werken in de buitenlucht, ik miste mijn hobby. Toen begon de hond weer te kriebelen, en nu heb ik mijn nieuwe hobby! Aan de ene kant wat makkelijker, weeg 550 kg minder waardoor hij overal mee naar toe kan en is vrolijker dan een paard, die rent altijd van je weg als je wil gaan trainen en een hond heeft juist altijd zin! Maar ook ik blijf altijd lezen over honden, hoe meer informatie om te verwerken hoe beter, maar het meeste moet je toch doen voor je een hond neemt
Onze eerste hond hebben na lang zoeken en goed kijken en vragen uitgekozen, het werd een Golden Retriever met de naam Tim, deze hebben we van pups af groot gebracht, toen Tim overleed heb ik duidelijk gezegd dat ik eerst geen Golden Retriever meer wilde hebben ivm vergelijking en teveel emoties, onze andere 2 honden zijn herplaatsers dus geen bewuste keuze maar wel staan we er compleet achter, mensen schaffen meestal een pup aan als die bv op tv is geweest, of als ze bekende nederlanders en buitenlanders er mee zien lopen.
Beetje dubbel.
Hoewel er heel veel mensen zijn die zich goed inlezen heb je inderdaad nog de categorie die het allemaal wat luchtig opneemt.
Hup, een hond op uiterlijk gekozen, en we zien verder wel...Staat dan vaak garant voor problemen als het dan over de wat stevigere rassen gaat.
Maar wil absoluut niet zeggen dat mensen die zich niet helemaal hebben ingelezen in een ras ook altijd problemen hebben natuurlijk....
Dan nog de categorie die een soort van afstudeer opdracht hebben gedaan (waarschijnlijk in Holland) naar hun aan te schaffen ras.
Het perfecte plaatje zoals in de rasbeschrijving staat geschreven.
De hond mag dit niet, (slecht voor het ras), de hond mag dat niet, (niet goed voor dat ras).
Alles wordt naar de rasstandaard gekoppeld.
Probleemgedrag wordt even snel opgezocht in de rasstandaard, hoe te behandelen met dat ras.
Ze vergeten dat het een hond is, een hond met bepaalde rasspecifieken eigenschappen.
Waarom ik (achteraf bekeken) blij ben dat ik als kind nooit een hond gekregen heb...
Omdat mijn ouders ook niets hadden met honden,laat staan iets wisten over de opvoeding van honden,véél van huis waren,ik nog schoolgaand was toen...ja als ik het allemaal zo achteraf bekijk ,denk ik dat het maar best was dat ik toen nooit een puppy gekregen heb.
Zelfs nu nog moet ik nog véél mijn ouders inprenten hoe ze met Kallista moeten omgaan.grrrr
Mijn zus woont nog thuis (13 jaar leeftijdsverschil met mij)ook zij wil natuurlijk een hond,gelukkig houden mijn ouders nog altijd voet bij stuk!Ze mag ook geen hebben...en misschien maar goed ook,want als ik ze soms bezig zie met Kallista ze heeft het precies nog niet allemaal begrepen! en laat Kallista dan juist een jonge hond zijn die perfect weet hoe ze iemand moet uittesten...
Ik heb ze ook de tip gegeven om véél te lezen over honden,hondengedrag , het kan je maar ten goede komen voor als je later een eigen hond hebt zei ik.
Ik heb bijna 12 jaar onze yordi gehad,nu met Kallista terug op cursus,deze keer met de clicker en ja ik leer nog altijd bij!!!
Ook dankzij HP natuurlijk hahaha
Onze kinderen hebben Yordi goed gekend,maar nooit als puppy,nu maken ze alles van dichtbij mee met Kallista.Oudste dochter gaat soms mee naar de hondenschool,het boeit haar ook enorm!T'ja ze zijn het met de paplepel ingegeven
Mischien moeten de toekomstige eigenaren eerst een test afleggen ,zoals bij de auto/motor/enz theorie en praktijk
klinkt gek, maar ik denk dat er dan zoiezo 10 procent afvalt !
Yep heb ik ook al gemerkt, ik ben vrijwilliger in een asiel en je verhaal klopt wel,
zit er vol met staffords
Helaas gebeurd dit erg vaak zoals ik toen met mn topic had gemeld met misplaatsing voorkomen! Ze zochten een Stafford die erg waakzaam is(op marktplaats) ik had de vrouw verteld dat het niet echt in de karakter van een stafford zit om te waken en gelukkig nam ze mijn advies ter harte en haalde ze haar advertentie weg. Ze was blij dat ik haar de juiste info over het ras had gegeven(ze dacht ook nog dat het jachthonden waren!!() en dacht erover om eerst meer zich te verdiepen in de verschillende hondenrassen en niet alleen op het uiterlijk, wat ik al een enorme opluchting vond!
Het is jammer dat weinig mensen zich verdiepen in een hondenras en het bijbehorende karakter, er zijn veel problemen die voorkomen kunnen worden hiermee.
Er zit nu wel bij marktplaats als de kopers wat verder zoeken tips en adviezen wat je met je pup hoort te doen... goedbedoeld natuurlijk maar lang niet iedereen leest het of neemt het ter harte.
Sommige rassen vind ik eigenlijk dat ze niet genomen mogen worden door mensen zonder ervaring met of juiste kennis over honden, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die het wel goed doen. Er zou een soort van quallificatietest voor moeten zijn, maar ieder zn eigen mening natuurlijk.
Hoi Michelle,
Snap je frustratie stiekem best wel... Veel vrienden van mij hebben ook een Stafford of een kruising. Ik zie dus precies wat je bedoelt. Het zijn enorm stoere en mooie honden met een heerlijk karakter, maar inderdaad wel een sterk karakter die sturing nodig heeft. En plotseling zie ik ze overal opduiken. Het schijnt dat het een rassoort is die in de populairiteitslift zit. En terecht ook: als ze goed zijn opgevoed, zijn het hele leuke honden. De reacties wisselen als ik een praatje maak met de eigenaren (als het mogelijk is tenminste). Maar ik kan redelijk inschatten wanneer ik inderdaad het antwoord krijg in de trend: "mooie hond hoor, maar het is niet het makkelijkste ras..." *zucht*
Het schijnt dat je een van de weinige bent die zich van tevoren verdiept in het nemen van een hond, welke hond, wat er moet er gebeuren, komen, welk ras en wat die verantwoordelijkheid betekent. Bij mijn voorbereidingen kreeg ik er veel complimenten over omdat niet zoveel mensen dit doen of pas beginnen als ze het hondje al hebben. Ik ben uiteindelijk heel blij dat ik me heb ingelezen en voorbereid voordat mijn Raaf hier kwam wonen. Bij deze wil ik jou ook een dik compliment geven dat jij je zo goed hebt voorbereid en dat je geeft om de Staffords om je heen.
is ook zo elk ras moet eerst goed overwogen worden.
zo ook met de bri wand daar is ook een duidelijke handleiding bij.
ligt ook een beetje aan de fokkers om ze niet zomaar met iedereen mee te geven.
ik ben het helemaal met je eens Bink !!
haha klinkt gewoon zo bekend in de oren ... heb zelf ook 2 super lieve en schattige Staffjes ze zijn mijn oogappeltjes !!! ze mogen veel maar MOETEN luisten en respect hebben ... ... ik ga ook op cursus met ze en zou zelfs in de toekomst graag gehoorzaamheidswedstrijden spelen
en je onderwerp zegt het voor zich : BEZINT EER GE BEGINT !! ze zijn heel actief en hebben veel beweging nodig ...
ik probeer ze dat zoveel mogelijk als ik kan te geven ... ze zitten veel buiten nu ( in een ren van 3m op 4m ) waar ze al veel kunnen doen maar ik ga zeker 2x per dag een fikse wandeling doen, S'ochtends voor hun ontbijt en s'avonds een dik anderhalf uur na hun avondmaal ik train elke dag een 10tal minuutjes met ze en ga 3x per week naar de les
dikke poot Tyson en Kena
Elly jij bent een hele goede fokker hartstikke goed dat je al die vragen stelt.
Ik vind ze zo lief maar ze hebben net als elke hond een goede opvoeding nodig.
Het is op het moment echt een hype ik zie overal jonge stafjes ook op de cursus.
ja ben ik het helemaal mee eens. super zonde! want het ras krijgt dan de slechte naam, niet de baasjes
ik zie zo vaak mensen met staffies lopen waar ik enorm mijn bedenkingen bij heb...inderdaad of ze hem hebben omdat het stoer is??
zo triest dat dit met honden gebeurd.
Sommige mensen zijn naief!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?