Hallo allemaal,
Ik ben nieuw hier en zit echt met mijn handen in mijn haar.
We hebben een rottweilerpup teefje van inmiddels 6 maanden oud. Ze is een ontzettend lieve en slimme meid, dat is echt het probleem niet maar ze heeft wat vreemde trekjes:
1. Ze is geobsedeerd door witte vlekjes zoals vogelpoepjes op straat, maar ook gemorste verf etc. Als het maar wit is! Ze moet en zal het hebben/opeten en gaat dan ook vol in de ankers. In het begin wisten we niet beter dan dat we haar bestraften met "foei" en "nee", maar dat hielp niet.... het maakte het eigenlijk alleen maar erger alsof we het nog interessanter maakten. Toen op cursus de tip gekregen om af te leiden, maar dat werkt ook nog steeds niet. Het is echt een obsessie. Net als pluisjes en kruimeltjes op de vloer. En ik kan stofzuigen en dweilen wat ik wil ZIJ ziet ze.
2. Ze hapt heel snel. Schaduwen, dingen die van achteren komen, maar ook als je haar achterwerk aanraakt. Als de riem langs haar kop bungelt lijkt het alsof ze helemaal gek wordt. Als ik haar uitlaat en ik loop langs een uitstekende heg of struik gaat ze ook los. Ze neemt dan ook nog eens een sprint aan de riem en houdt dan niet meer op. Het lijkt mij een soort neurotisch gedrag, het ziet er in ieder geval niet normaal uit.
3. Ze begint te springen en in de riem te happen, op zich eigenlijk normaal gedrag (ookal is het ongewenst), maar als ik dan zeg dat het niet mag begint ze in mijn been en hand te happen en soms nog behoorlijk hard ook. Ze gaat dan ook niet meer op mijn commando zitten dus afkoelen doet ze op dat moment ook niet. Het laatste stukje naar huis is daarom altijd een drama.
Het volgende heb ik allemaal al gedaan: time out geven in de bench, belonen van goed gedrag en negeren van slecht gedrag, straffen (nee en foei en correctie aan de riem), afleiden met lekkers en door om te draaien als ze wat doet wat niet mag, niet meer bepaalde rondes lopen, maar dan ontwikkelt ze na een tijdje weer hetzelfde op de nieuwe route. Ze gaat al naar cursus en het gekke is dat ze daar amper ongewenst gedrag vertoont.
Wie heeft de gouden tip voor mij?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rottweiler pup overprikkeld?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Als ik het zo lees, is het eerste wat bij mij te binnen schiet om er proffesionele hulp bij te halen.
En dan in de vorm van een gedragstherapeut.
Chief (rottweiler, reu, 5 maanden) vertoonde ook ongewenst gedrag, blaffen/grommen naar mensen en honden. Was overal bang voor, schoot uit het niets ineens weg omdat hij wat hoorde of voelde.
Ook kon hij niet alleen thuisblijven.
Ik hield altijd in mijn achterhoofd, wat als hij straks 45 kilo of meer weegt? Dan heb ik geen controle meer over mijn eigen hond.
Om die reden en ook andere heb ik een gedragstherapeut ingeschakeld, ze is nu 2x langsgeweest en ik moet zeggen, het gaat al voor 30% beter met Chief.
Hij gromt/blaft zelden of nooit meer naar andere honden, alleen is hij nog erg bang als mensen hem willen aaien of onverwachtse bewegingen maken.
En hij kan al 1 uur alleen thuisblijven wat hij eerst niet eens 10 minuten kon.
Dus mijn advies, schakel een gedragstherapeut in.
Hoe ziet de dag indeling eruit?
Dus: lopen, spelen, slapen enz. en hoelang?
Thanks voor jullie snelle reacties. Als ik een gedrachtstherapeut zoek op google weet ik bij god niet waar ik moet beginnen. Heeft er iemand nog aanbevelingen? Ik woon in Friesland.
Dagindeling is:
6:00 uitgelaten worden door baasje
8:30 eten
ong. 9:00 wandeling met vrouwtje
12:30 wandeling met vrouwtje
15:00 wandeling met vrouwtje
18:00 eten gevolgd door wandeling met baasje
22:00 laatste wandeling met baasje
In het weekend valt de 6:00 af en gaat ze rond 8:00 uit. Doordeweeks is ze eigenlijk niet alleen. Alleen als ik boodschappen ga doen. In het weekend gaat ze zoveel mogelijk mee.
maar inderdaad...... ze is nu al ruim 20 kilo, wat als ze straks uitgegroeid is?
En hoeveel slaapt ze op een dag?
Ik woon zelf helaas in Den Haag dus geen idee welke gedragstherapeuten er allemaal zijn in Friesland.
Toen ik een gedragstherapeut uitzocht, keek ik naar hun manier van aanpak.
Ik heb Eef uitgekozen omdat zij alles positief benaderd.
Dus slechte gedrag negeren en goeie gedrag belonen, en alles op een rustige en kalme manier.
Is het even teveel voor Chief, dan lassen we even een pauze in.
Het werpt echt zijn vruchten af hoor, hij is al zo veranderd!
En wat ik zo lees, van wanneer je loopt met je hond ziet dat er goed uit.
Maar speel je ook met haar? Is ook belangrijk hoor.
Ze doet eigenlijk allemaal korte slaapjes.
Vanaf dat wij wakker zijn 's ochtends is zij ook wakker. Daarna de wandeling en is ze na de wandeling ook gemiddeld een half uur klaarwakker (en ontzettend actief).
Vanaf 20:00 tot 22:00 is ze ook klaarwakker met zo af en toe een kort slaapje. Na de laatste wandeling gaat ze ook direct haar bench in voor de nacht.
Ik heb weleens zitten denken om haar te behandelen als een klein kind. Dus juist meer rust te creeëren, maar sowieso werkt minder uitlaten niet. Misschien dat ze juist zo raar doet omdat ze zelf niet kan kalmeren net als kleine kinderen? Maarja, hoe pak ik dat dan aan? Dan zou ze eigenlijk altijd in haar bench moeten want haar kussen werkt niet.....
Ik denk dan echt dat ze overprikkeld is.
Zou nog even wachten met een gt inschakelen en haar inderdaad meer verplichte rust geven.
En dan ja in de bench als dat wel werkt voor haar.
Misschien een voorbeeld voor een nieuw "rooster"
6:00 uitgelaten worden door baasje
7.15 slapen tot aan het eten
8:30 eten
ong. 9:00 wandeling met vrouwtje
10.00 slapen tot aan de wandeling
12:30 wandeling met vrouwtje
14.00 slapen tot aan wandeling
15:00 wandeling met vrouwtje
17.00 slapen tot aan het eten/wandeling
18:00 eten gevolgd door wandeling met baasje
21.00 slapen tot aan wandeling
22:00 laatste wandeling met baasje
Denk dat ze dan al heel wat meer rust heeft dan normaal.
Kijk het even een paar dagen aan of dat beter gaat.
Even een toevoeging nog
Wij deden Djago eerst ook direct na de laatste wandeling de bench in maar we zijn er achter gekomen dat hij dat niet zo leuk vind.
Ze zijn dan eigenlijk goed wakker. We laten hem meestal nog een beetje aanklooien met een botje ofzo. (15 tot 30 minuten).
Tis ook niet zo leuk om uit de bench te gaan een rondje te lopen en dan weer de bench in te gaan.
Hoi Joyce,
Een hond heeft gemiddeld zo'n 16-20 uur per dag rust nodig. Rust is niet per definitie slapen, maar wel rust in de zin van 'geen prikkels'. Ga voor jezelf eens na of jouw hond die uren aan rust krijgt.
Overigens zit hier hier op het forum een Esther. Zij heeft een hondenschool in Opeinde (vlakbij Drachten). Wellicht kan zij jou verder helpen.
Wat zeggen ze op de hondenschool ervan?
Kleine waarschuwing. De hond krijgt om half 9 eten en gaat rond een uurtje of 9 uit. Hou er rekening mee dat grote honden gevoeliger zijn voor een maagkanteling en dat ze eigenlijk tot een uur na de maaltijd niet echt actief mogen zijn en als je wilt gaan fietsen, dan raden ze aan om er 2 uur tussen te houden.
Ik zou een gedragstherapeut in huis laten komen.
Die kijkt naar alles, hoe ze zich gedraagt, hoe jullie reageren, wanneer ze het doet, waar ze het doet,
noem maar op.
Vaak is 1 sessie al heel verhelderend.
Wauw! Ben gewoon overdonderd hihi. Bedankt voor alle tips, ik ga er zeker iets mee doen.
Vanmorgen bijna de sloot in getrokken omdat mevrouw een eend zag. Kon me er ook niet op voorbereiden toen ze het beestje zag, stond ze er ook al. Vanmiddag zag ze een kraai, maar gelukkig zag ik hem al eerder. Tsjonge wat is ze sterk! Dat terwijl we een kruising rottweiler reu hebben gehad waar zij 2 keer in past.
De club zegt er weinig over, alleen dat het vanzelf wel over gaat. Eerst werd gezegd dat het wel minder zou worden als ze klaar was met wisselen en nu zeggen ze dat het wel over gaat als ze voor het eerst loops is geweest. We gaan morgen bij een andere school kijken of het wat voor ons is.
Nogmaals bedankt voor de tips...... ik laat jullie weten hoe het is afgelopen.
Misschien is dit ook nog een tip.
Zorg behalve voor voldoende rust ook voor voldoende geestelijke uitdaging.
Kay moet ik ook echt geestelijk uitdagen anders let hij ook op alles behalve mij.
En hij moet 'sochtend altijd alle energie eruit rennen. Ik weet niet hoeveel die van jou de mogelijkheid heeft om te rennen, maar het is misschien een goede tip.
En anders idd een gt inschakelen.
Succes ermee!
Ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat en blijf dit dus ook zeker volgen.
Esther woont in Friesland, zij heeft een hondenschool nabij Drachten. Zeker weten dat zij je kan helpen Rust inbouwen in je hond. Jou te leren hoe je je hond kan begeleiden in die situaties en met dit gedrag kan omgaan van haar.
Als ik jou was, zou ik Esther even een PBtje sturen.
http://www.hondenpage.com/baasjes/607/Esther.php
Heeft ze een kleed over de bench oftewel is hij afgedekt?
Heb je ook kinderen?
Verder denk ik ook dat je naar jij eigen karakter moet kijken ik ben bv best wel druk van mezelf als Evi dan al druk gespeeld heeft en ik niet op mezelf let en ook nog eens druk met haar gaat doen gaat dat ook mis, althans veel happen, snelle bewegingen met happen etc.
Gewoon eens kritisch naar je zelf kijken, levert soms heel veel verheldering op.
Ik zou idd ook gaan kijken voor een andere hondenschool, juist omdat ik vind dat ze je niet alleen training maar ook begeleiden/adviseren met de opvoeding van je hond.
Ik heb bv heel veel aan mijn trainers.
Hallo Joyce,
Wat herkenbaar allemaal. Volgens mij is die dame van jou al behoorlijk aan het puberen.
Sandy heeft dit gedrag ook vertoont. Bijten in de riem, tegen je opspringen (vooral het laaste stuk naar huis) Constant snuffelen, net een stofzuiger en angstig zijn op straat.
Wat wij gedaan hebben is gelijk stil gaan staan wanneer ze begon te bijten in de riem.
Haar compleet negeren en pas weer doorlopen wanneer ze rustig was. Dit is lastig , ik weet het, ze zijn sterk, maar de aanhouder wint.
Het overdreven snuffelen is ook weer overgegaan. Het heeft ook veel te maken met de aandacht die er niet is. Onze hond is ook enorm snel afgeleid. Hierdoor ben ik meer met haar in de tuin gaan oefenen. Gewoon de riem eraan en rondjes lopen, zelf achteruit lopen enz. Zolang de hond maar volgt en naar je kijkt of naast je blijft. Goed belonen en dit het liefst elke dag even oefenen.
Niet te lang hoor, en na deze oefening lekker even samen spelen. Hierdoor is de aandacht van Sandy een stuk beter geworden. Misschien ook iets voor jullie?
De angst hoort ook bij de leeftijd en zal weer overgaan of minder worden. Tenminste, zo heb ik het ervaren. Niet te veel aandacht aan besteden. Gewoon doorlopen en absoluut niet gaan troosten met lieve woordjes. Dit is een lastige periode, maar er komt ook weer een andere tijd, volhouden dus!
Bij het uitlaten kan je ze aanleren dat trekken = niet wandelen..is in het begin mss een machtstrijd, maar een paar dagen consequent geen beweging van jou als ze trekt, wel vooruit als ze een losse lijn heeft (mss eerst binnen of in de tuin oefenen).. zo leert ze dat als ze iets wil gaan onderzoeken, ze best geen druk op de lijn brengt..wel afentoe een snuffelpauze inlassen zodat het voor haar ook leuk is!
veel moed!
Eem GT inschakelen kan nooit geen kwaad dus ik zou zeker en voor alle zekerheid een GT benaderen.
Ik heb wel een aantal vraagjes: ik lees wat je al allemaal gedaan hebt maar vraag me af hoelang je iets de kans hebt gegeven ? Ik bedoel, hoe lang heb je bijvoorbeeld geprobeerd om je pup af te leiden een week, een maand en waarmee ? Weet je pup echt al wat NEE of FOEI is ? Daarnaast is mijn vraag of je je bewust bent van je eigen invloed/handelen op je pup want ik heb het idee gekregen dat je thuis anders doet/bent tegen je pup dan op curcus aangezien je aangeeft dat je pup daar geen ongewenst gedrag vertoont. Het lijkt mij als er echt iets neurotisch, obsessie is dat ze dit gedrag ook daar zal vertonen.
Mijn rottweilers zijn beide ook enorme snuffelkonten... een soort levende stofzuiger Ik heb dit zelf nooit als een obsessie gezien maar als iets wat bij hen hoort. Alleen weet ik het nu te doorbreken als ik niet wil dat ze dat op dat moment doen door ze af te leiden en naarmate ze ouder worden verminderd het ook wel.
Verder heb ik het idee dat ze nog erg speels is (wat normaal is), alles wat ze ziet bewegen is interessant en wil ze naar toe. Probeer eens te kijken naar haar lichaamstaal als ze dit gedrag vertoont. Komt dit angstig over, speels of iets anders ?
En het happen in de riem hebben we hier ook meegemaakt, gewoon negeren en afleiden. Dat ze na een foei in je handen gaat happen kan ook zoveel oorzaken hebben... uitproberen, willen spelen, onzekerheid, niet weten hoe ze zich wel moet gedragen etc..
Je pupje is nog maar 6 maanden... mijn ervaring is dat bij oa rottweilers het lang(er) duurt eer ze volwassen worden. Ook duurt het vaker iets langer eer ze iets leren maar als ze het eenmaal onder de knie hebben dan "vergeten" ze het commando minder snel.
Dit klinkt niet alleen als hyper je hebt ook geen controle over de hond..
Hij is je nu l de baas met zijn/haar gewicht...
Nu zal de hond hier gebruik van blijven maken, de hond is slimmer dan jij bent..
Kan je je schema van dingen die je doet met de hond hier neer zetten..??
Wanneer de hond slaapt, wat je aan 'denk' dingen doet met het dier..
zijn er kinderen thuis..
Heb je muziek aan overdag..
Hoevaak en hoeveel..
Wat je doet als je wandelt..
Wat geef je voor voer..
Hoe vaak geef je voer en hoe geef je het....
Heb je een hondenschool bezocht, zo ja waarom lossen die je prolbeem niet op..
Heb je geen hondenschoolbezocht waarom dan niet..??
Wat heeft de hond om de nek enwaaraan wordt de hond uitlaten..
Een lijn of een uitrollijn..
Hoe straf je als je straft..
Was de hond snel zindelijk..
Heeft de hond een bench en kan de hond er inliggen met het deurtje gesloten..
Kan je de hond in de bench sturen,in de mand sturen..
Loopt de hond achter je aan in huis...
Als je een hond goed onder controle hebt merk je niks of een hond gaat puberen..
Iedereen heeft het maar over puberen, schuift alles daar onder..
Onzin, je hond is gewoon de grenzen aan het verkennen en zal dit de rest van het leven blijven doen als je zelf geen grenzen aangeeft..
Heb jij je grenzen al duidelijk aangegeven zal de hond ook niet gaan puberen...
Hoop dat je dit in gtote lijnen kan beantwoorden misschien kunnen we je dan richtlijnen geven..
Ik lees dat je cursus doet..
Daar doet de hond het dus netjes..
Dit zegt al heel veel over het gedrag en jouw controle over de hond..
Het probleem ligt dus niet aan de hond maar bij jouw /aan het tijdschema /de dingen die je wel en niet doet..
Hoop dat je de vragen boven wilt beantwoorden...
Hoe is het gegaan vandaag?
Je moet eerst rust creëren, rust in huis en om het huis, je hond laten zien dat jij de dingen onder controle hebt, met de wandelingen niets meer tegen de hond zeggen, gewoon je rondje wandelen, en dan weer naar huis, de evt. correcties of de beloningen, nee of foei, die je normaal zegt of doet helemaal achterwege laten voorlopig, en voor zover het kan....
Hoe meer je zegt en/of doet des te erger het gedrag vaak wordt, ipv dat het beter wordt.
De hond is nog maar 6 maanden dus ik zou een goede hondenschool zoeken, één waar jij je goed voelt bij de opvoedmethode, laat je voor de tijd goed daarover informeren. succes met de aankomende jonge hond
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rottweiler pup overprikkeld?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?