@joeska@Indy: waarom hebben grote honden een lagere levensverwachting dan? Heeft dit dan niet te maken met het ingrijpen van de mens? Die lagere leeftijd geldt overigens niet voor alle grote rassen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Raskeuze laten beïnvloeden door (on)gezondheid v/h ras?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ja, ik vind gezondheid van het ras belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is hoe de fokker omgaat met gezondheid (fokbeleid en testen). Maar voor een ras dat bekend staat om gezondheidsklachten zal ik nooit kiezen. Ik ben op dit moment wel gecharmeerd van de smoushond, het fokbeleid is er op gericht om op gezondheid en karakter te selecteren. Maar als er al een 2e komt zal dat waarschijnlijk weer een herplaatser worden, mogelijk weer rasloos. Maar zonder platte snuit of of te kleine schedel, of iets dergelijks.
Nou ben ik toch heel benieuwd waarom de chihuahua ertussen staat.
Ik vind frande buldoggen, hele leuke honden
Maar ja, ik laat me beinvloeden door de gezondheid van het ras, en wil daarom geen franse buldog erbij..
Heb er niet naar gekeken indertijd.
Maar na veel medische problemen zou ik dat in de toekomst wel doen. Je leest er wel over maar denkt toch stiekem dat jou dat niet overkomt, zoalang je hond maar niet uit een puppyfabriek komt.
Maar helaas...
grote honden worden niet oud ? heb ik zeker uitzonderingen, heb newfoundlanders.
en ja tuurlijk kijk ik naar gezondheid, vandaar dat mijn bewuste keuze is een goeie verantwoorde fokker te zoeken, voor mijn vorige hond heb ik anderhalf jaar gewacht tot ik een keuze gemaakt hebt bij een fokker, en ja gezond en heel oud geworden.
met bamse heb ik ook een goeie keuze gemaakt, gezond van lijf en leden, nog nimmer ziek geweest, buiten de steken van wespen, maar dat kan iedere hond overkomen, goed zoeken en niet naar nestjes gaan waar al pups aanwezig zijn, dan ga je voor gaas, bereid een zoektocht heel goed voor.
dan zeg ik nog niet dat je dan altijd een gezonde hond treft, maar de kans is wel heel groot.
Nee, mijn keuze was vanaf het begin af aan al een sheltie. Al die rassen die daar staan, die passen niet bij mij, vind ik niet mooi, of zijn te groot. Als het wel zo was dat ik 1 van die rassen echt geweldig vond en die bij mij passen zou ik er gewoon voor gaan. Natuurlijk zou ik wel echt goed opletten of de hond bij een goede fokker die test vandaan komt.
Ik zou niet zo snel kiezen voor een ras dat ernstige gezonheids problemen heeft.mijn keuze zou beinvloed worden door de fokker. Bij veel ongezonde rassen word er wel iets aan gedaan om dit te verbeteren. Zo ls bij king charles spaniels. Er zijn ook fokkers die wel testen en allen gokken met dieren die geen sm e.d. hebben. dan vind ik het al een stuk beter
Ik zou me daar uiteraard door laten beinvloeden. Ik vind dat de Chihuahua bijvoorbeeld ernstig achteruit gaat als je ziet hoe dit ras er tegenwoordig aan toe is.
Let maar op, binnen een paar jaar is Syringomyelia bijvoorbeeld niet meer zeldzaam, maar word het net zo normaal als andere afwijkingen.
En ja, als hier in de toekomst een nieuwe hond komt word dit een ras die voor zover bekend gezond is.
Natuurlijk laat ik mijn raskeuze onder andere beïnvloeden door de gezondheid van een ras, lijkt me ook niet geheel onverstandig voor iedere toekomstig pupkoper. Je wil toch weten wat je kan verwachten van de hond? Gezondheid lijkt me een van de belangrijkste dingen, pas als je die (vrijwel) zeker weet zou ik pas voor uiterlijk gaan.
Dat grote rassen gemiddeld minder oud worden dan kleine rassen is waar. Ik denk dat het wel te maken heeft met de menselijke interventie, in hoeverre er op uiterlijk wordt geselecteerd (ipv gezondheid) en de populariteit van het ras. Maar deze dingen gelden ook voor kleine rassen.
Zo zijn er ook grote rassen die wel lang leven, maar dat zijn wel de onbekendere rassen die vaak ook nog echt voor een gebruiksdoel worden gefokt. Om goed te kunnen werken, moet een hond namelijk wel gezond zijn, lijkt me.
Ik vraag me af of, ook bij bekende hondenrassen, werklijnen gezonder zijn dan showlijnen.
Bedankt voor jullie reacties. De meningen zijn toch wel gelijklopend.
Zelf ben ik ook helemaal weg van de Berner Sennen (vroeger als klein kind met 5 Berners in de familie opgegroeid). En het is pas sinds kort dat ik gemerkt heb hoe ongezond dit ras eigenlijk wel niet is. Ik dacht dit ras ooit nog wel te overwegen, maar wetend dat je hond bij 4 of 6 jaar al kan sterven (ondanks goede lijnen), vind ik toch een akelig idee. Tja hoe mooi en lief ze ook zijn :-/.
An: Ik denk dat het te vroeg weggaan bij de moeder bij veel meer rassen voorkomt. En de kans dat je een ongezonde hond koopt bij een broodfokker geldt voor elk ras. Er zijn rassen die meer kans hebben op gezondheidsproblemen, maar daarom moet je ook niet zomaar een hond bij een willekeurig iemand kopen. En ik ken minstens 3 mensen met een Berner Sennen die super gezond is. Het is maar net waar je een hond koopt.
@ mexx,
ik vind het jammer dat je mijn gedachtes egoistisch vind, want ik heb juist wel heel erg gelet op zijn uiterlijke
kenmerken, dat deze niet te extreem zijn.
dat hij het niet benauwd heeft, niet te zwaar gebouwd etc.
hij heeft gelukkig ook geen typische eb kwalen.
en ik ben ook heel reeel; de kwaliteit van leven vind ik heel belangrijk. hij moet een kwalitatief goed leven kunnen leiden, anders houdt het bij mij op en zal ik hem in laten slapen.
er zijn zoveel mensen met allerlei rassen (ook die niet in het lijstje staan) die maar eindeloos blijven tobben met de gezondheid van hun hond. sommige honden heb ik echt medelijden mee. ze mankeren de meest rare dingen en ze blijven maar de hond vol proppen met allerlei medicatie en operaties na operatie om het leven van de hond maar te rekken.
is dat niet egoistisch?
Ik heb alleen de vraag gelezen en niet de antwoorden die je hebt gekregen, dus als ik iets zeg dat al eerder is gezegd, dan sorry
Persoonlijk vind ik dat je ABSOLUUT moet kijken naar de gebreken die in bepaalde rassen voorkomen, niet omdat het de hond minder leuk maakt, maar omdat fokkers 'wegkomen' met de gebreken omdat sommige rassen geliefd zijn, en niet elke fokker even betrouwbaar is. Voor honden met 'bekende gebreken' zou ik goed navraag doen bij de fokker, en me laten informeren over wat ze er aan doen om dit soort gebreken te voorkomen.
Voor het fokken van de meeste rashonden zijn bepaalde normen opgelegd, om een voorbeeld te noemen:
Reu en teef moeten voldoen aan de Heupdysplasienormen en in het bezit zijn van een geldig attest, HD A, HD B, HD C. De honden met HD C dienen evenwel gekoppeld te worden aan een HD A of HD B hond. Honden met HD D en HD E worden niet toegelaten tot de fok. (artikel 6 Fokreglement)
De fokker waarvan ik mijn hondje heb heeft 2 HD A ouders, hij wilde niet anders. Dit vind ik zelf ontzettend fijn, omdat het ze daadwerkelijk uitmaakte dat het ras 'beter' wordt. Het was makkelijker en lucratiever geweest om een extra nestje te hebben, omdat er nog steeds een wachtlijst is..
Je kunt best het hondje van je keus kiezen, maar verdiep je in wat voor maatregelen een fokker neemt... dat zou mijn advies zijn
Interessant topic.
Ik zou zeker kijken bij de volgende keuze naar de gebreken van het ras dat ik wil kiezen.
Ik vind de franse en engelse bulldog heel erg leuk .. maar ik zou ze nooit nemen omdat ik zo vaak knorrende bulletjes tegenkom.. ik krijg het er zelf helemaal benaud van.. ze passen ook niet bij mijn levensstijl maar dat is een ander verhaal.
Mijn liefde ligt toch bij de duitse dog.. maarja.. dit ras staat ook bekend om zijn korte levensduur (natuurl uitzonderingen) ook heb ik al een hoop DD gezien die heupklachten hebben (misschien toeval)en een maagtorsie komt vaak voor. Toch is mijn liefde zo groot dat ik wel een dd zou kiezen,, maar ik zou dan echt alles via de regeltjes doen.. geen traplopen, niet voor het eerste jaar veel bewegen, na het eten niet bewegen voor minstens 2uur en natuurlijk naar een goede fokker gaan.
@Mexx: angela vergiste zich met Joeska vanwege de witjes foto denk ik .
Wat leuk dat je een chi neemt en wil proberen het ras te verbeteren. Over hoelang wil je er een chi bijnemen?
Groetjes Loes
In sommige landen is het fokken van bepaalde rassen verboden ivm dierenwelzijn, en valt het fokken van die rassen onder mishandeling.
Ik vind dit heel terecht:
Als een ras zo extreem wordt dat dit gezondheids problemen oplevert en geboorteproblemen. Er zijn honden (rassen) waarvan je vooraf weet dat ze met keizersnede geboren moeten worden, vind ook ik dit mishandeling als je dit accepteerd en zelfs bevorderd door je fok-selectiecriteria.
Als het (zg grappige?) uiterlijk ten koste moet gaan van het dier, heb ik mijn sterkste twijfels over dierenliefde.
De aanschaf van een ras, waarvan men vooraf weet dat de kans op gezondheidsproblemen groot is, bevordert de fok ervan en houdt het instand en ben ik dus geen voorstander van.
Voor mij is dus de gezondheid van een ras dus wel degelijk van invloed bij de aanschaf.
Ik zou bv dolgraag een Ierse wolfshond hebben en de enige reden waarom ik er geen heb is de gemiddelde te verwachtte levensduur. Vandaar bv voor mij geen hond groter dan een 'natuurlijke' grootte.
@ Chris, welke landen hebben dan een verbod op welke rassen?
Ja gezondheid telt ook hier zwaar mee.
Bij ons gaat het in deze volgorde:
- karakter
- gezondheid
- uiterlijk
Mijn vriend zou dolgraag een EB willen, hij is met ze opgegroeid. Ik hou alleen mijn poot stijf, hier komt er geen in. Zelfs niet als herplaatser hoe lullig dat ook klinkt. Vind (bij iedere Bulldog) het karakter echt geweldig maar de gezondheid laat gewoon te wensen over. Daarom heb ik nu de hond die ik heb.
Overigens valt het me op dat eigenaren dit altijd blijven verdedigen terwijl ze eigenlijk zelf wel weten hoe het zit. Argumenten als: Mijn hond niet betekenen niet dat het ras niet naar de knoppen is. Laatst nog een man, zijn EB was ook niet zo. 'Kon een uur rennen zonder buiten adem te raken.' Dat hij hem daarna halfdood onder de lauwe douche moest zetten ach, dat maakte niet uit.
@Mexx: leuk, nou ben benieuwd..
Wij hebben onze keuze laten beinvloeden.
In plaats van een Engelse Bulldog hebben we gekozen voor zijn Amerikaanse neefje.
Met een Amerikaanse Bulldog kan je nu eenmaal veel meer, bv lange wandelingen maken, kunnen beter tegen de warmte, etc etc etc.
Ik denk dat, als je een hond bij een eerlijke fokker koopt, de kans dat je een zieke hond koopt, erg klein is. Dat geldt voor elk ras. De fokker waar ik mijn chi heb gekocht verkoopt geen zieke hondjes en heeft ook geen zieke hondjes. Tuurlijk komen bij bepaalde rassen meer ziektes voor dan bij anderen, maar dat ligt, denk ik, puur aan de fokkers. Niet aan het ras. De fokkers fokken ziektes en gebreken in het ras. Dat heeft niets met het ras zelf te maken.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Raskeuze laten beïnvloeden door (on)gezondheid v/h ras?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?