Onze hond is een sociale hond, als hij losloopt, heeft hij vrwijwel nooit confrontaties met andere honden.
Maar Bruce is wel een beetje een onzekere hond, het is geen held. Zodra hij een andere hond ziet,gaat hij liggen, of sluipen, en neemt geen risico's.
Hij zal nooit dominant op een andere hond afstuiven.
Maar aan de riem, is het lastiger.
We hebben hier een uitlaatplaats, die is zo'n 500 mtr. lang en zo'n 4,5 mtr breed.
Middenpaadje, beiden zeiden gras, aan de ene kant een heg, aan de andere kant een sloot.
ALs we tegenliggers tegenkomen, en het is een grote hond, kleintjes vormen geen probleem, dan gaat Bruce ook liggen, maar als ze dan voorbij komen, springt hij op, en gromt.
Ik heb zelf het idee, dat hij het eng vind, en dus maar snel gaat grommen, om af te schrikken.
Ik denk dat het komt, omdat hij geen vluchtweg heeft, het is de heg, of de sloot, en hij zit dan ook nog aan de riem.
Hoe pak ik dit het beste aan, gewoon blijven oefenen, of de situatie ontlopen.
Nu glip ik soms door de heg, en loop dan even op straat, zodat we meer ruimte nemen.
Hij loopt dan op zijn achterpoten om omver die heg te kijken, en gromt dan soms nog.
Soms steek ik ook helemaal over, nog meer afstand, en dan is er niks aan de hand, hij kijkt wel, maar daar blijft het bij.
Wat is nou wijsheid, de situatie vermijden, of juist opzoeken? Als andere honden hem compleet negeren, is er niets aan de hand en loopt hij verder.
Verder doet hij het zo goed, hij is zo vooruitgegaan met alles, trekken aan de riem, los lopen en luisteren, maar dit blijft een lastig punt...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Stukje omlopen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
doet hij het ook als je hem los laat lopen op die uitlaat plaats of mag dat niet????
Het is voor een hond heel confronterend om recht op een andere hond af te lopen. Als het kan zou ik dus omlopen of in ieder geval met een bochtje langs lopen.
je vraagt (onbedoeld, stomme uitlaatstrook zo eigenlijk) heel veel van de hond.
de hond is onzeker, zoals je aangeeft, en dan moet hij een rechtstreekse confrontatie zien te passeren, heeeeel onbeleefd in hondentaal, maar de honden kunnen op zo'n smal stuk niet anders dan recht op elkaar aflopen, en velen zullen in zo'n siuatie heel gespannen raken, zeker aan de lijn.
als ik eerlijk ben: ik zou daar niet komen als er andere honden van de andere kant komen en ze moeten er aan de lijn blijven, tis eigenlijk vragen om problemen en dan lost hij het nog heel netjes op door een kalmerend signaal af te geven door te gaan liggen, anderzijds bepaald hij op dat moment wat er gebeurd tov jou (hij stopt, jij ook noodgedwongen) alles wat daarna gebeurd is daar een gevolg van, zn grom zal zeker bedoeld zijn "het gevaar cq de adnere hond" zo snel mogelijk weg te krijgen uit zijn buurt, en dat lukt nog ook, want opgelucht passeren de bazen elkaar en gaan gauw verder.
echt een rare uitlaatstrook zo en heel moeilijk voor honden die nooit rechtstreeks een ander benaderen, daar komt vrijwel altijd reatie op.
Ik ga helemaal mee met Gorby,altijd bochten lopen aan de lijn.
Je zegt zelf dat hij normaal kan lopen als je oversteekt,dat moet je volgen,zo blijft je hond zeker van zichzelf.
@ Soraya, ik ontloop dat pad wel gewoon, als ik andere honden zie
Ik snap wat je bedoelt.. Hier ook zo een. In het bos, en los, en met honden die hij kent, geen probleem. Maar aan de lijn is het soms moeilijk. Ik probeer OF de situatie te vermijden, OF toch te regelen dat de honden elkaar kunnen leren kennen. Dat laatste heeft voor mij veel probleemsituaties verholpen. Fedor kent nu de honden uit de buurt, als hij ze tegenkomt is het wel snuffelen, en dan doorlopen, maar soms ook gewoon doorlopen. Net wat IK wil, en omdat hij weet dat hij niks te vrezen heeft van de andere hond gaat dat ook goed.
Ik blijf dit topic wel even meelezen, want wie, weet, een nieuwe tip is altijd welkom
Op de rug gaan liggen of gewoon gaan liggen zegt niets over de mate van dominantie of dat de hond onderdanig is, een misverstand waar veel mensen de boot mee in gaan, door op de rug te gaan liggen kan de hond juist wel dominant zijn, maar op een conflict vermijdende manier, de hond kan bijvoorbeeld heel goed de hondentaal beheersen en probeert op deze manier de situatie onder controle te krijgen(de hond stuurt de andere hond als het ware).
Dominantie betekend dat een hond in staat is om sociaal te leren, als je in het woordenboek kijkt staat er zoiets van "overheersen" maar dat overheersen kan ook op een conflict vermijdende manier, als je begrijpt wat ik bedoel.
Honden die het conflict niet uit de weg gaan daarbij moet je juist afvragen wat de mate van dominantie is, veelal zijn dit honden die niet goed kunnen overleggen over de rangorde, en proberen de andere hond door agressief gedrag te overheersen, dit kan en is meestal een vorm van onzekerheid omdat deze hond niet goed weet hoe die met de situatie om moet gaan, bijv. omdat dit hem nooit geleerd is,
maar inderdaad in jou verhaal omdat hij geen kant op kan, hij kan de spanning niet ontlopen en hij kan zichzelf niet laten zien op zijn manier van iemand ontmoeten. Dus de bocht om de andere hond wat wijder maken, of beide honden aan de buitenkant jullie baasjes aan de binnenkant elkaar passeren, en de hond leren dat hij op jou kan vertrouwen en zich niet druk hoeft te maken over één of andere spannende ontmoeting.
Dus dominantie is een positief iets, het geeft de mate van sociaal leren aan en het zorgt ervoor dat honden kunnen overleggen met elkaar, hoe meer dominantie hoe conflict vermijdender een hond is. Een veel voorkomend misverstand over dominantie en het domineren van elkaar.
ik heb een hele makkelijke hond, maar ga nimmer de confrontatie aan van langs elkaar lopen, als er zo weinig ruimte is om langs elkaar door te lopen, ook de andere hond heeft misschien een rot ervaring opgelopen, en de eigenaar wil ook door lopen. zou gewoon daar niet meer lopen. of omlopen.
Puzzle is een heel onzeker, maar fel hondje.
Loopt zij los, dan gaat het vrijwel altijd goed, al laat ik haar niet de confrontatie met een ander fel teefje aangaan.
Aan de lijn is ze heel fel, ze voelt zich gesterkt én ze is erg beschermend. Ze vindt het niet goed als een andere hond mij aanraakt of de kinderwagen aanraakt. (loopt ze los dan is dit in veel mindere mate).
Ik ga andere honden zo veel mogelijk uit de weg als mijn honden aangelijnd zijn. Of ik leidt ze af met een beloning, zodat ze oog voor mij hebben en niet voor de andere honden. Dit heeft veel moeite en beloningen gekost, maar het werkt nu heel goed.
Ik sta het niet meer toe dat een andere hond aan Eddie snuffelt als hij aan de lijn is. Want ik heb het gevoel dat het mijn positie verzwakt: ik wil hem het gevoel geven dat als hij aan de lijn loopt, ik het allemaal oplos en hij zich kan ontspannen, en dat bewijst dan het tegendeel. Ik zeg dan iets in de trant van: liever niet, de mijne is aggressief aan de lijn, of, als de ander niet luistert, de mijne bijt. Is niet waar, maar sommige mensen luisteren anders niet.
de gast omschrijft het wat mij betreft heel goed
een zekere, van nature dominant aangelegde hond, gaat geen conflicten aan, waarom zou hij , die is zo sterkt in de andere signalen dat hij/zij het conflict kan vermijden, zelfs met opgewonden of onzekere honden.
gaan liggen is een gemixt signaal, niet per defintie kalmerend en al helemaal niet ondedanig, het is een manier om de situatie naar "de poot" te zetten, maar vaak zie daarna dat opspringen omdat de andere hond toch rechtstreeks blijft naderen (en zo dus het signaal niet beantwoord, dat ook niet kan, want die lijn zit er aan vast)
ik zou zoiets nooit uitdagen, de hond "leert' er niets positiefs van, eerder negatief omdat grommen dus helpt om de situatie te beeindigen, gesteund door de lijn met de baas.....
lekker ontlopen die situatie, doe ik zelfs, en ik heb een heel conflict vermijdende hond, mar hij wordt wel graag op de juiste manier beantwoord en wat heb je eraan als hij uitvalt, of er onstaat veel spanning? maak je meer stuk mee als dat het goeds brengt, en je bent gelijk gestresst en de volgende keer nog meer, en boos op je hond....... gewoon niet doen, is onnatuurlijk en onnodig (maar dat is zoals ik het zie dan)
Helemaal met Gorby eens,
zoals de meeste hier ga ik ook geen confrontatie aan, zeker niet met honden aan de lijn, de rest gaat eigenlijk altijd goed, maar ik moet met Lola wel bochten lopen anders is ze bang of onzeker en kan dan alsnog uitvallen als ik te laat ben.
Toen ik mijn dh nog had, en nog niet zo heel veel wist van hondentaal, was ik vaak in de situatie die jij beschrijft maar dan andersom. De andere hond lag daar, mensen bleven staan en ons aanstaren tot we gepasseerd waren. Ik vond het niet leuk en mijn hond was ook gespannen.Dan als we dichtbij waren, vloog de hond ook ineens naar mijn hond en die liet dat ook niet zomaar gebeuren altijd. Ik vond die situaties altijd doodeng. Ben blij dat ik dat niet meer op die manier doe nu.
sorry, ik was misschien niet duidelijk. Ik maak ook rondjes er omheen. Maar soms komt toch een hond aan de lijn rechtstreeks op je af, eerst deed ik dan weinig, om vriendelijk te zijn. Maar nu kap ik dit direct af.
@ Dobry, ik zie mensen ook vaak zo kijken van... oh god, wat gaat hij doen...
Of ze vragen, valt hij aan?
Tja, hoe leg je mensen uit, dat hij het doet uit onzekerheid, en hij eigenlijk het liefst zo snel mogelijk langs die ander wil?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Stukje omlopen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?