@J&T
Geloof me maar dat dat echt de underdog is en daar heeft hij zelf ook geen enkel probleem mee. Het is ook een hele veilige positie. Maar daarnaast denk ik dat je te veel eer geeft aan een ranghoogste. Als dat echt zo zou zijn dan zou deze er de hele dag mee bezig zijn wat andere honden wel en niet mogen, maar geloof me maar dat ze ook hier het grootste deel van de dag liggen te slapen. Nee ik blijf er bij dat het alleen te maken heeft met motivatie. Niets meer en niets minder!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Huisregels en rangorde " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ja bassie, je hebt helemaal gelijk, maar als je hier alleen maar komt om reacties te bekritiseren en om een beetje te stoken net zoals je vriendin, kan ik je vertellen dat je misschien, met de hoeveelheid kennis van jou, beter wat meer antwoord kan gaan geven op de vragen van de topic starters, scheelt een hoop irritatie, en grote kans dat er dan ook nog mensen zijn die wat van je kunnen leren. Want ik zit er toch heel ver naast, maar aan de andere kant, ben ik wel de moeite waard om uit de tent te lokken hahaha.
Als je gewoon antwoord gaat geven op de vragen van TS kan ze keuzes maken, en kan ze weg gooien waar ze niets aan heeft, 2 weten meer dan 1 toch?
@j&t
Zit er iets dwars of zo? Wil je ergens over praten?
Ik heb echt geen idee wie mijn vriendin is, dus vertel. Wie is het? Hou me niet langer in spanning!
Ik probeer alleen wat antwoorden waarvan ik vind dat ze als absolute waarheid worden verteld te weerleggen en als je daar niet tegen kan dan hoef je ook niet te reageren. Dan verkondig je dat gewoon bij jou op de hondenschool. Daar betalen mensen je zelfs om het aan te horen.
1.Geef de hond pas eten als hij er iets voor gedaan heeft.
Passen we toe, ze 'werkt' voor haar eten door een mooi trucje te doen.
2.Lijn uw hond pas aan als hij netjes is gaan zitten.
Doen wij ook, om opspringen voor het snoepje te voorkomen.
3.Voordat uw hond wordt uitgelaten moet hij keurig voor de deur gaan zitten en wachten tot u als eerste naar buiten bent gegaan. U eerst dan pas de hond.
Hmm, ligt er nogal aan. Nala gaat snel naar buiten, ik vind het niet echt een groot probleem eerlijk gezegd.
4.Wees zelfverzekerd en sta recht op. Honden hun communicatie is 85% non-verbaal.
Ik sta zeker rechtop, maar wilt zij niet liggen, dan zak ik door mijn knieën om haar te laten liggen.
5.Als u thuis komt of wakker wordt hoeft u niet meteen de hond uit zijn bench te laten. Hij moet wachten tot u dat wilt.
Nala zit niet meer in de bench. Maar no way dat zij op haar mandje moet blijven liggen, dat mis ik haar lieve lach, die mooie tandjes en dat schuddende achterwerk. Ik vind het persoonlijk erg leuk als ik thuis kom, ik verheug mij altijd op thuiskomst want dan zie ik mijn blije Nala weer, prachtig toch? Deze zal ik zelf nooit toepassen. De hond is blij, de hond negeren voor zijn blijheid is voor mij negeren van positieve handelingen, dus vervelend gedrag creëren.
6.Begroet altijd eerst alle mensen, daarna pas de hond. Dit geld ook voor de andere mensen. Ook bepaald u wanneer de hond u mag begroeten.
Nee, Nala wordt uitgebreid geknuffeld als wij thuiskomen. Als ik terugkom van vakantie, eerst wordt Nala begroet, dan pas de mensen. Dit omdat ik Nala meer mis.
7.Ga niet naar uw hond toe, hij moet naar u komen. Dit geldt ook voor anderen mensen.
Verschilt per situatie. Als ik Nala roep, komt zij naar mij en niet andersom. Maar wil ik eens lekker bij haar zitten op haar kleedje, dan kom ik gewoon naar haar toe. (niet boos of wat, gewoon even een knuffeltje halen.)
8.Geef opdrachten op een duidelijke en beheerste toon. Herhaal de opdracht hooguit 1 keer.
Nala is Oost-Indisch doof, maar zij hoort mij wel hoor. Ik wacht gewoon totdat zij de opdracht uitvoert. Eventueel herhaal ik hem, maar streng geef ik de opdracht niet. Gewoon vriendelijk, zonder enige dwang.
9.Geef geen opdrachten als uw hond met hele andere dingen bezig is. Honden zijn reukdieren en een zeer interessante geur is vaak belangrijker dan uw ‘HIER’. Trek zijn aandacht door hard weg te rennen/lopen en roep hem pas op het moment dat zijn aandacht weer bij u is.
Mee eens. Ik zal Nala nooit roepen als zij heerlijk aan het snuffelen/spelen/rennen is, pas als ik aandacht krijg (oogcontact, kop richting mij) dan roep ik haar. Dan ben ik ervan verzekerd dat zij komt. Anders wordt 'HIER' een nutteloos commando.
10.Op het moment dat u uw hond aait, zorg ervoor dat u de aanraking eerder stopt als uw hond. De hond mag u daar niet in voor zijn!
Als ik me daar mee bezig moet houden... ik knuffel mijn hond gewoon lekker. En ze laat het toe en vindt het fijn. Waarom dan stoppen?
11. Uw hond mag alleen met toestemming en/of verzoek op uitnodiging bij u plaatsnemen.
Nee hoor, lekker bij me laten zitten.
12. Ga niet in op speluitnodigingen of het vragen van een knuffel van uw hond.
Als het niet te opdringerig is gaan we gewoon lekker even spelen of knuffelen. Blaft ze om een knuffel, dan niet. Maar komt ze met een speeltje aangerend, dan gaan we lekker spelen.
13. U bepaald wanneer er geaaid of gespeeld wordt en wanneer deze activiteit gestopt wordt. Hou u aan de spelregels. Als uw hond te wild wordt, als hij u pijn gaat doen of in uw kleren hangt, stop dan meteen met het spel en negeer uw hond even.
Ik bepaal wel wanneer het spel stopt. Als Nala per ongeluk in mijn hand bijt, zeg ik even au en laat het even rusten totdat zij wat is gekalmeerd. Daarna gaan wij weer verder, nu op een rustigere wijze, maar nog net zo leuk.
14.Leer uw hond het commando ‘los’ voor u een spelletje speelt. Het spelletje is van u. Niet van uw hond.
Nala wint ook wel eens, maar als ik los zeg om het spelletje te stoppen, dan laat ze ook wel los. Het speeltje is van ons beiden.
15.Bij het aanleren van nieuwe commando’s is het belangrijk om kleine trainingen te doen van 2/3 minuten. Het is moeilijker voor een hond om voor een langere tijd geconcentreerd te blijven. Dit geldt vooral voor jongere honden. Als hij zijn aandacht er niet meer bij kan houden stop dan met de oefening.
Mee eens. Nala kan zich moeilijk concentreren, korte oefensessies helpen beter.
16. Het is beter om 6x per dag 2/3 minuten te trainen, dan een paar x een langere tijd.
Mee eens.
17.Ook de oefeningen die de hond beheerst moeten af en toe opnieuw geoefend en beloont worden.
Ja, ons trainingsuurtje, en cursus, daar herhalen we alle trucjes nog eens die ze kan.
18.Geef uw hond aandacht voor gewenst gedrag. Negeer het ongewenste gedrag! Ga desnoods de kamer uit.
Positief opvoeden, dus mee eens.
19.Neem bij het uitlaten eens een andere route, steek op de meest onverwachte momenten over of draai een keer plotseling om. Zo leert uw hond op u te letten en zal hij minder initiatief nemen.
Is niet nodig, Nala is erg op ons gericht. Dat wil niet zeggen dat zij niet naar andere honden gaat om te spelen ipv met ons een balletje spelen (dat is juist andersom), maar tijdens spelen met andere honden, let zij altijd op ons. Ze zal nooit zomaar met een andere hond meegaan. Mooi om te zien, tijdens het spel dat koppie omhoog. Oh, ze zijn er nog, ik kan verder spelen. Dit had ze trouwens al van pups af aan.
20.Stuur uw hond nooit voor straf naar zijn ligplaats. Om associatie van rustplaats en onlust gevoel te voorkomen.
Niet voor straf, maar als Nala tijdens het koken haast aan het bedelen is om een stukje kip, sturen wij haar naar de mand. Dit is niet voor straf, nee, omdat zij daar een beloning krijgt. Consequent zijn, dan zal ze vanzelf op haar mandje gaan liggen voor de beloning.
21.Geef uw hond nooit zomaar aandacht, een aai of een andere beloning. Laat hem er altijd voor werken.
Mee eens. Maar met werken vind ik positief gedrag al goed. Ik vind dat zij ook beloningen verdient als zij positief gedrag vertoont, dus rustig liggen kauwen op een botje. Dat is geen werken, maar positief gedrag vertonen. En dat moet toch ook beloont worden
22.Als uw hond zijn bak niet geheel leegeet, haalt u deze na tien minuten weg.
Nee hoor. Nala eet wanneer het haar uitkomt. Wij kregen namelijk met deze regel een hond die dagenlang niks at. Als zij straks vlees krijgt, kan je het natuurlijk niet lang laten staan. Maar laat de hond rustig eten. Dan krijg je zo'n schrokop, die zijn eten zo snel mogelijk opeet om het weghalen te voorkomen.
23. Schenk geen aandacht aan gestolen voorwerpen of uitdagend gedrag met een speeltje.
Negatief gedrag negeren, positief gedrag belonen. Alleen denkt Nala daar niet aan als zij een sok ziet liggen
24. Laat uw hond niet in de buurt van u slapen. Binnen een roedel wolven geldt de regel hoe dichter een wolf bij de leider slaapt, hoe hoger zijn positie.
Ja wel hoor, sterker nog, Nala slaapt in bed. Wij hebben een hond genomen voor de gezelligheid, voor de knuffels en de liefde. Niet om elkaar te negeren en nooit aan te halen. Ken zat foto's waarop een hele roedel lekker bij elkaar ligt te slapen....
25.Laat uw hond voor u opstaan. En laat uw hond niet op uw plek liggen/zitten.
Nee hoor, behalve als Nala mijn plaats helemaal inneemt in bed. Dat ik er niet meer bij pas. Dan moet ze aan de kant. Maar dan komt ze wel weer dicht tegen je aan liggen. Moet ik dat dan ook niet accepteren, nee hoor.
26.Als uw hond iets van u steelt loop er dan niet achterna en negeer het gedrag of loop de kamer uit. Dit is vragen naar aandacht. Ook voor het straffen van dit gedrag is en vorm van aandacht.
Mee eens, positief belonen, negatief negeren. En straffen doen we al helemaal niet he
27.Blijf consequent!
Tuurlijk
Vele van deze regels volgen wij niet op, wij hoeven geen leider te zijn, wij willen voor Nala zorgen en willen niet constant in stress leven omdat "dicht tegen me aan komt liggen en dit niet mag".
Nee, Nala heeft ook gevoel (elke hond) en is geen robot die vele regeltjes moet gaan opvolgen omdat wij leidertje willen spelen. Laat haar ook lekker hond zijn, velen regels worden in de natuur ook niet toegepast.
En geniet van je hond, wees ook een beetje vrij. Niet streng streng, maar gewoon consequent en vriendelijk.
Nee hoor Hanna ik zie wel dat jij serieus antwoord wilt hebben.
Honden houden niet zo van onrust, vaak creeeren wij een bepaalde onrust door op een bepaalde manier te reageren op onze honden, Ik weet natuurlijk niet wat er gebeurt en hoe jij reageert want dat zou ik eerst moeten zien, maar vaak kan je niet stoeien of overdreven doen met één hond als er andere honden bij zijn, je ziet het ook vaak dat wanneer je gaat stoeien met je vriend, dat bepaalde honden de situatie gaan proberen te corrigeren. Ik zeg niet dat je aan het stoeien bent met de hond maar de kleinste vorm van een onrustige situatie kan het corrigeren wel triggeren.
Ik zou dat corrigeren niet toelaten, een hond hoeft dit niet te regelen, ook kan de hond onrustig/stressig worden omdat ie moet regelen terwijl hij hier misschien niet geschikt voor is.
Doordat je de hond laat corrigeren, laat je de hond dit dus ook regelen, en zet jij jezelf buiten spel tot op zekere hoogte(veel mensen zetten zichzelf buiten spel als honden met elkaar bezig zijn).
Deze onrust van jou regelteef zou je eigenlijk veel eerder al een beetje kunnen temperen.
Wij hoeven niet de titel ranghoogste/leider/packleader/ enz.
. Maar we willen wel graag dat de hond naar ons luistert onder alle omstandigheden.
. We willen ook graag dat de hond ten alle tijde naar ons luistert omdat er nu één keer allemaal gevaren dreigen voor een hond en waar de hond geen weet van heeft.
. Ook willen we graag dat de hond ten alle tijde naar ons luistert, maar niet onder enige vorm van dwang.
Wij noemen de regeltjes, want iedereen is het er over eens dat er regeltjes moeten zijn,dit om de veiligheid van de hond, en onszelf, te waarborgen, maar ook om evt. probleemgedrag van de hond te voorkomen, omgangsregels(maar goed het beestje moet een naam hebben), maar deze omgangsregels zouden gebaseerd moeten zijn op hoe honden met elkaar om gaan, ook honden hebben namelijk omgangsregels.
Observeer voor de aardigheid eens een nest puppen, en het mooiste zou zijn dat de puppen ook verder opgroeien in diezelfde groep, dan zul je zien dat er ten eerste wel degelijk regels zijn voor de goede omgang, ten tweede word er gecorrigeerd, en ten derde rangen en standen worden duidelijk gemaakt en geleerd, in eerste instantie in het nest tussen moeder en puppen later tussen puppen onderling, en weer later ook tussen de rest van de roedel en de puppen. Als de puppen volwassen zijn dan is alles duidelijk de honden weten precies wat wel en niet kan, en zijn hier tevreden mee en zullen dan ook niet proberen om hogerop te komen, met uitzondering van ziekte of zwakte van de ranghoogste, dan komen er vaak strubbelingen in een groep, maar dat lijkt met logisch. Een belangrijk iets wat je ook in zo'n groep kan zien is de ontspannenheid van de honden, dit betekend ook gelijk dat een hond die duidelijkheid heeft over zijn positie een ontspannen hond is.
Het idee dat de dominante ranghoogste de hele dag loopt te regelen op een fysieke manier zou je gewoon moeten vergeten, als het nodig is om te regelen kan deze dit net zo gemakkelijk liggend op de vloer doen, maar ook door gewoon rond te lopen heeft deze de mogelijkheid te regelen, deze hond heeft ook de mogelijkheid te regelen op een manier die wij niet eens kunnen zien.
Ik ging vroeger elke morgen met acht honden naar een leuk strandje waar ze even lekker konden vliegen, dus deuren van de auto open, honden erin, en op het strand deuren open en daar gingen ze, wat mij altijd opviel was dat ze eigenlijk alleen maar met hun eigen groepje bezig waren, ze bemoeiden zich eigenlijk nooit met andere honden die daar ook wel liepen, dit clubje honden was rustig en ontspannen, terwijl andere honden soms door het dolle waren en ook wel probeerden interactie te maken met mijn honden, maar die van mij trokken zich nergens wat van aan. Het is zelfs een keer gebeurt dat er twee vreemde honden interactie zocht maar één van deze honden begon te bijten maar hier volgde geen gevecht uit voort, schijnbaar vond die hond van mij deze hond niet de moeite waard om daar op in te gaan, maar thuis gekomen had deze hond wel een gat in de lies.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Huisregels en rangorde " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?