Ik heb recent mijn eerste puppy in huis gehaald.. dus hondenschool is voor mij een must.. maar ze hebben daar iets gezegd wat ik heel interessant vond en daar had graag wat meningen over gehad.. ze zeggen: regelmatig, uit het niets, tijdens het spel, als je langskomt, .. de hond op zijn zij of rug leggen, dan wachten tot hij zich overgeeft en dan uitgebreid belonen, aaien, snoepjes, spelen.. ik zie velen al steigeren (deed ik ook aanvankelijk) maar de redenering daarachter zou zijn: als twee honden elkaar tegenkomen beslissen ze vrij snel wie hoogste in rang staat en in 90% van de gevallen loopt dat goed.. maar als niemand zich onderwerpt dan is het ruzie.. in die 10% van de gevallen waarin er ruzie van zou kunnen komen, leert de hond dan om zich niet te verzetten en kan die zo verwondingen voorkomen.. het zou hier dus niet om domineren gaan en angst aanjagen etc.. maar leren dat het soms leuker is van rustig te liggen dan zich te verzetten...wat denken jullie?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "op zij leggen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik kan het daar absoluut niet mee eens zijn.
Honden spreken hun eigen taal en dat doen ze zelf heel goed.
Op de zij leggen of op hun rug leggen door ons is zeker niet nodig.
Daarnaast ben ik van mening dat je het karakter van de hond niet kan veranderen.
Mijn inziens kweek je er alleen maar onzekere honden van maar belangrijker nog is dat een hond er helemaal niets van snapt dat hij zomaar op zijn zij of rug wordt gelegd.
Jij als begeleider kan dit echt op andere manieren begeleiden.
Nee he, ik zou gelijk weg zijn bij zo'n hondenschool, het lijkt me voor een pup angstaanjagend, en voor veel onrust zorgen, met welke reden geven ze je dit advies?
Wat honden onder elkaar doen moeten wij mensen zeker niet na gaan doen,
ben dus helemaal tegen dit advies, het kan naar mijn mening zelfs gevaarlijk zijn bij sommige honden.
Ik zeg altijd tegen mijn cursisten als ze hier mee aan komen: zijn wij honden? Nee, dan moeten we dus ons zo ook niet gedragen. Wij moeten leren samenwerken en honden onderling zijn wel een roedel maar wel erg zelfstandig. Wij maken de honden afhankelijk van ons (voer en water) en daardoor is samenwerken beter.
ja, ik wist niet goed wat ik er mee moest..van de hele boehoe over domineren etc ben ik absoluut geen voorstander.. leer ze ook met behulp van klikker welk gedrag ik verwacht (met succes).. en dat is een mening die ze in de hondenschool ook delen..enige vorm van aggressie of 'dominantie' naar de hond toe, en de les is meteen gedaan.. maar dat ene punt vond die wel belangrijk.. de monitrice deed het tijdens de les voor met haar hond en die ging zeer gewillig neer met een kwispelstaart.. daarmee dat ik het met toch afvroeg.. het gaat namelijk niet om het angstig maken of afstraffen van de hond, maar die net aanleren dat als iemand (kan een andere hond maar ook een kind zijn) die op de hond komt hangen geen bedreiging is, maar leuk is en rustig zijn in dergelijke gevallen beloond zal worden..
Op mijn hondenschool, waar ik alleen de puppycursus heb gedaan met mijn herder, zeiden ze dat ook.
Hier lopen heel veel betweters rond die denken dat zij master zijn en wel even alles het beste weten (hoe je wel en niet een hond op moet voeden).
Laat ik nou heel duidelijk zijn, elke hond is anders, net als elk mens. Je moet zelf een balans vinden, als jij denkt dat het niet goed is om je pup op de zij te leggen, doe je dat niet. Vind je pup het niet erg, en ga je door met de cursus, doe je het wel.
Ik vind het persoonlijk écht wel handig om dat aangeleerd te hebben. Ik heb bijvoorbeeld een HELE dominante duitse herder, die over alle reuen in de buurt 'de baas' is. Wanneer hij heel druk is e.d. zeg ik het commando 'flat' (op je zij liggen dus..) dan gaat hij op zijn zij. Af en toe heel handig. Zo wordt hij rustig en gaat hij iets anders doen.
Je moet er natuurlijk geen misbruik van maken en het dus heel vaak doen, maar af en toe kan (voor mijn hond) geen kwaad.
uit het niets? fijn voor de pup zeg, word ie daar ineens op de grond gegooid.
Ik heb al een 2 tal keer mijn pup op de grond gelegd omdat hij te ver ging (niet erg, lok ik ook zelf uit). Maar dan is dat wel in volle drift en agressie.
Dan wacht ik tot hij zich overgeeft, waarna hij meteen beloond wordt met zijn bal (zijn bal is zijn euromillions), zodoende is hij van de correctie op zich niet onder de indruk.
Helaas verkopen ze deze praat ook op onze hondenschool.
"En als hij echt niet luistert kan je hem ook nog eens goed in zijn nekvel nemen, dat doet de moederhond ook altijd met de pups...."
Ja jammer dat dit zo gepromoot wordt.
nekvel zou bij ons uit de les betekenen..en ter verduidelijking.. het gaat hier niet om hardhandig aanpakken.. het is niet de bedoeling dat dit een straf is.. integendeel.. puur de bedoeling dat ze in hun hoofd krijgen dat het leuk is zich over te geven..
ik begrijp het steigeren van de meesten onder jullie.. maar beeld je eens in (hypothese) een kind speelt met de hond.. heel leuk, kind verliest evenwicht en valt op hond.. wat heb je dan het liefste?
A: hond die bijt en zich verweert
B: hond die niet onder de indruk is en er rustig bij blijft liggen..
Leuk om zich over te geven, waarom dan?
Voor mij voelt het helemaal fout...wat voor gevoel heb jij er zelf bij?
Mja.
Sommige zien het als een onderdanigheids handeling.
Onze honden vinden het heerlijk om gekriebeld te worden op hun buik.
Kan het dan kwaad.??
Zolang je niets dwingt kan het geen kwaad.
Maar die hele diepzinnige betekenis die sommige eraan geven.
Nee , niet mijn school..
Ik leer mijn honden naast zit&af ook de plat. Op hun zij liggen. Dat oefen ik in verschillende situaties. Zodat hun vertrouwen groeit. Alles zonder dwang en in hun eigen tempo.
Maar toch, als er een kind op mijn hond zou vallen Kan ik hun reactie niet voorspellen. Hoe rustig ze ook op hun zij blijven liggen..
Wat ik eigenlijk nog veel schokkender vind is dat ze op die hondenschool vertellen dat een pup dus geen enkel idee heeft hoe hij zich zou moeten overgeven..
ik leerde Bamse op de zij te gaan liggen als ik haar wilde borstelen, meer niet, makkelijk want dan ga ik er bij zitten, eerst de ene kant dan de andere kant, ook op de rug liggen zodat ik de buik kan fatsoeneren, verder nimmer, vind het in het geheel niet nodig om een hond op zijn rug zij te dwingen als er niets mee gemoeid is, ook niet met anderen honden. verzorging okee, maar dat is wat anders.
Uit je verhaal maak ik uit dat de hond uit het niets op zijn zij/rug gelegd wordt? Ik had mijn hond meegenomen en was weggelopen en nooit meer teruggekomen maar dat is mijn mening.
Het leuk maken om een hond op zijn zij te laten liggen, daar is 'de plat' voor bedoeld. Handig als je zijn buik wil borstelen of iets dergelijks. Deze kun je heel goed aanleren, zomaar uit het niets een hond gedwongen op zijn zij neerleggen, nee daar ben ik absoluut geen voorstander van.
Sorry per ongeluk op Quote gedrukt. Was niet de bedoeling
Uit je verhaal maak ik uit dat de hond uit het niets op zijn zij/rug gelegd wordt? Ik had mijn hond meegenomen en was weggelopen en nooit meer teruggekomen maar dat is mijn mening.
Dit is ook mijn mening.
6 cursussen gevold ,maar hier nog nooit van gehoord ,wat een onzin.
Als je een hond op straat tegen komt ,gewoon doorlopen.Als je de hond heel goed kent is het wat anders.Je hond hoeft op straat geen rangorde uit te vechten.
Je pup moet inderdaad leren rustig te liggen, de oefening 'plat' noem ik dat. Zodat je hem overal even kunt betasten, voor bijvoorbeeld teken of iets anders.
Dat regelmatig oefenen is een heel goed idee.
Is ie rustig, dan beloon je inderdaad dat goede gedrag.
Je oefent dat niet alleen als je een teek weg wilt halen, maar juist in het begin 'zomaar'. Kom even plat! Goed zoo! brokje.
Wat de hondenschool een beetje door de war haalt naar mijn mening is dat 'onderdanig zijn' alleen maar kan door plat te gaan liggen.
Maar honden kunnen helemaal plat liggen, maar zich nog niet overgeven.. en honden kunnen rechtop staan, maar zich wel overgeven.
Zo simpel is het dus niet..
Dan heb je actieve onderwerping en passieve onderwerping en dan heb je nog het geval tussen twee vreemde honden en bekende honden, tussen hond en mens.
Kortom: je hond regelmatig leren rustig te liggen vind ik een prima idee. Maar het idee van onderwerping.. zou ik laten varen. Dat zit veel complexer in elkaar.
Rust in brengen is iets heel anders al zomaar uit het niets een hond op zijn rug of zij leggen als je zomaar even langskomt.
Als ik met mijn herders andere honden,mensen/paarden tegenkom laat ik ze gewoon liggen. Dan breng je er rust in maar wil niet zeggen dat ze daar onderdanig van worden of zij zich onderwerpen.
Dat vind ik nogal een verschil.
Dit is dus waarom ik het vroeg.. vele meningen zijn vaak correcter dan één mening.. ik denk echter wel dat velen het hier zien als hardhandig de hond op zijn zij dwingen en erop roepen en wat dan ook om zo zijn geest te kraken ofzo maar ik wil toch benadrukken dat dit absoluut de bedoeling niet is en nooit mag zijn.. de voornaamste reden erachter lijkt me dat de hond leert dat onverwacht bedreigende situaties niet als bedreigend moeten worden gezien en goed gedrag een grote beloning teweeg brengt (HOT DOG!!).. in mijn ogen blijft dit operante conditionering in de zin dat ze er binnen de kortste keren met een kwispel kiezen voor een ontspannen houding aangezien dat een grote beloning oplevert..
Mijn visie is dat de beste manier om honden op te voeden een positieve manier is..(goed gedrag belonen (=rustig zijn), slecht gedrag negeren (=tegenwringen) of kanaliseren naar goed gedrag (=rustig zijn) ik wil geen hond die mentaal gekraakt is en met de staart tussen de benen komt als ik hem roep, of erger uithaalt als ik hem aanraak wanneer die met rust wil worden gelaten.. maar 'sugarcoaten' is m.i. ook niet nodig.. hoe meer onverwachte situaties een hond wil aanvaarden als normaal, hoe kleiner de kans dat die een situatie ooit als bedreigend gaat ervaren..het is altijd motiverend om beloningen te krijgen als we iets goed doen (loon voor werk bvb) maar als we ons niet eens verbranden aan een schotel in de oven weten we ook niet dat die warm is..daarmee bedoel ik niet dat ik mijn hond in de oven ga steken, maar wel dat ze tegen meer kunnen dan wij soms willen geloven..zonder hierdoor mentaal gekraakt te worden..
hoewel ik er erg van schrok toen de monitrice dit zei, moet ik eerlijk toegeven dat de logica erachter voor mij toch niet zo heel vreemd lijkt..
in tegenstelling tot wat ik hoger lees, is het geen straf voor te ruw spelen maar wel een reden tot belonen voor het aanvaarden van alle aanrakingen, ongeacht wanneer ze plaatsvinden..
Dit is dus waarom ik het vroeg.. vele meningen zijn vaak correcter dan één mening.. ik denk echter wel dat velen het hier zien als hardhandig de hond op zijn zij dwingen en erop roepen en wat dan ook om zo zijn geest te kraken ofzo maar ik wil toch benadrukken dat dit absoluut de bedoeling niet is en nooit mag zijn.. de voornaamste reden erachter lijkt me dat de hond leert dat onverwacht bedreigende situaties niet als bedreigend moeten worden gezien en goed gedrag een grote beloning teweeg brengt (HOT DOG!!).. in mijn ogen blijft dit operante conditionering in de zin dat ze er binnen de kortste keren met een kwispel kiezen voor een ontspannen houding aangezien dat een grote beloning oplevert..
Mijn visie is dat de beste manier om honden op te voeden een positieve manier is..(goed gedrag belonen (=rustig zijn), slecht gedrag negeren (=tegenwringen) of kanaliseren naar goed gedrag (=rustig zijn) ik wil geen hond die mentaal gekraakt is en met de staart tussen de benen komt als ik hem roep, of erger uithaalt als ik hem aanraak wanneer die met rust wil worden gelaten.. maar 'sugarcoaten' is m.i. ook niet nodig.. hoe meer onverwachte situaties een hond wil aanvaarden als normaal, hoe kleiner de kans dat die een situatie ooit als bedreigend gaat ervaren..het is altijd motiverend om beloningen te krijgen als we iets goed doen (loon voor werk bvb) maar als we ons niet eens verbranden aan een schotel in de oven weten we ook niet dat die warm is..daarmee bedoel ik niet dat ik mijn hond in de oven ga steken, maar wel dat ze tegen meer kunnen dan wij soms willen geloven..zonder hierdoor mentaal gekraakt te worden..
hoewel ik er erg van schrok toen de monitrice dit zei, moet ik eerlijk toegeven dat de logica erachter voor mij toch niet zo heel vreemd lijkt..
in tegenstelling tot wat ik hoger lees, is het geen straf voor te ruw spelen maar wel een reden tot belonen voor het aanvaarden van alle aanrakingen, ongeacht wanneer ze plaatsvinden..
Ik vind dat je daar ook best een punt hebt.
Het lastige vind ik dat je wel moet weten wat je doet.
Blues is een heel zenuwachtig typje. Die kan al heel snel in de stress schieten en dan niet meer kunnen liggen of blijven liggen.
Door haar rustig te dwingen (en dan bedoel ik lokken enzovoorts, niets hardhandigs!!) om te gaan liggen, komt ze tot rust en went dan heel langzaam aan de situatie.
Als ik haar laat gaan, of corrigeer, of weg loop, dan lost ze de situatie niet op.
Door rustig samen met haar er bij te gaan zitten (zij zitten of liggen, ik zit er naast) en het te bekijken en gade te slaan leert ze de situatie te overzien.
Nu gaat ze al wel eens uitzichzelf op een afstandje liggen en kijken, in plaat van in angstagressie te schieten.
Blues heeft dat met alles, het is nogal een hittepetitje Zelfs met een bal of takje kan ze helemaal over de rooie gaan. Dus oefenen wij heel veel met rust, rust, rust. Ook al heb ik een takje vast, eerst rust. Dan spelen.
Voor mij hoeft de rust alleen niet op de zij te zijn. Wel een ontspannen lichaam.
"
Ooo, ik dacht dat het over bovenstaand bericht ging.
Het gewoon aanraken, het stoeien, het aaien, borstelen.
Dat zijn dingen die je bij een hond gewoon moet kunnen doen onder normale omstandigheden.
Zal ik nooit op tegen zijn.
(zolang ze maar niet beginnen over dat onderdanig gedoe, vind ik alles prachtig )
dat met die 10% is een voorbeeld dat ze ook gaf.. als beide honden dan niet overeenkomen wie de dominantere van de twee is, dan gaat jouw hond die heeft geleerd dat het niet erg is om omver geduwd te worden zich in theorie niet zo snel verweren wanneer de andere hond de baas wil zij en dus meteen ook de confrontatie uit de weg gaan..en minder kans hebben om verwond te worden..
maar zoals eerder ook werd gezegd.. alles hangt, denk ik, af van jouw hond.. is die van nature onderdanig, dan heeft dit er wss geen invloed op.. maar dan leert die mss gewoon dat zoiets geen angstreactie hoeft uit te lokken.. (of zo begrijp ik het toch)
Ergens kan ik die denkwijze snappen, dat je op die manier dus altijd de confrontatie uit de weg kan gaan, met jouw hond.
Maar, op die manier dwing je je hond zich altijd op de grond te leggen als deze een andere hond tegenkomt (met dwingen bedoel ik op commando).
Zo kan deze dus nooit zelf de taal spreken en uitzoeken met elkaar wie welke status heeft?
Ik denk dat als jouw hond gewoon goed is opgevoed en gesocialiseerd, deze niet continu de confrontatie op zoekt, en het zelf dus ook zou kunnen, ipv dat je zelf steeds het commando geeft dat ie op de zij moet gaan liggen.
Ik blijf het raar en niet terecht vinden tegenover de pup hoor.
Ok hem even tot rust laten komen door het aangeleerde kommando zit of plat prima, maar niet dat wat jij omschrijft wat je op de cursus leert, ik blijf het een heel vreemde logica vinden en denk zelf niet dat honden die link leggen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "op zij leggen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?