Hallo iedereen,
'k Ben nieuw hier op het forum. Gisterenmiddag hebben we Jacky (reu), een x mechelse herder/rottweiler van 5 jaar oud opgehaald uit het asiel. Zie beschrijving:
http://www.ikzoekbaas.nl/asiel-dieren/honden/5502/louter-bloemen-dordrecht
Van jongs af aan wou ik al een Mechelse herder, maar tot gisteren nooit een hond gehad. Mijn partner wel, maar de laatste keer dat hij een hond had is zo'n 10 jaar geleden.
Toen we in ons plaatselijk asiel een kijkje gingen nemen waren we meteen verliefd. Zijn vorige eigenaar woonde in een flat en had weinig tijd, dus Jacky kon zijn energie onvoldoende kwijt en zo is hij in het asiel beland, volgens de info van het asiel dan.
Hij is in februari in het asiel terecht gekomen en ook de medewerkers van het asiel waren gek op hem. Regelmatig mocht hij daar los op het veldje, maar heeft daar wel een speelhuisje gesloopt en struiken de grond uit getrokken.
Gisteren voordat we thuis naar binnen gingen eerst een klein halfuurtje met hem gelopen (omgeving verkend) en toen thuis kennis laten maken. Eerst wij naar binnen, toen hij. Dat ging prima en ook de kennismaking met de kids (12 en 11) verloopt goed. ’s Avonds van 19.00 tot 20.15 nog een eind gewandeld en ’s avonds van 23.00 – 23.30 nog.
Vannacht is hij keurig in de bijkeuken gebleven, piept niet, blaft niet en niets vernield. Luistert binnen goed naar de commando’s zit, liggen, blijf, poot.
Vanmorgen ook weer met hem gewandeld van 06.00 tot 07.00. Met wandelen trekt hij echter behoorlijk aan de riem, zeker als we net buiten zijn. Vanmorgen zag hij een flinke struik en die trok hij er met wortel en al uit. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig vond ik een flinke tak en die hield hij lange tijd bij zich. Na ongeveer 20 a 30 minuten is hij minder trekkerig en loopt hij rustiger. Ik vind het leuk een hond met temperament te hebben, maar het is dus wel mijn eerste hond. Graag dus wat tips hoe je een mechelaar/rottweiler moet opvoeden. Nu denk ik er wel aan een cursus/training te gaan volgen, zowel voor mij als Jacky goed en leuk, echter in de buurt zijn nu alle cursussen begonnen en de volgende data’s zijn nog niet bekend.
Buiten luistert hij een stuk minder, dus ik wil dat er sowieso inkrijgen voordat hij los mag. Bovendien minder trekken aan de riem. Dus graag wat tips wat dat betreft.
Verder zijn alle andere tips ook welkom. Voeding bijvoorbeeld, beloning/bestraffing tips etc etc. Hoeveel uur wandelen per dag (Qua tijd lukt nu iig zo’n 3 uur per dag) Graag willen we een goedeen lieve hond blijven houden (en uiteraard niet terug naar het asiel!) Wij staan open voor alle tips/adviezen.
Als er andere hondenbezitters zijn met een dergelijke kruising of een rottweiler of mechelse herder dan zou ik graag jullie ervaringen willen horen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nieuwe hond Jacky, asielhond van 5 jaar oud X mechelaar/rottweiler (Tips!)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ik ben niet van mening dat je extreem lang en veel met een hond hoeft te lopen.
ik zou liever zeggen doe ook 2 keer per dag geestelijke dingen met je hond.
Zoals speur dingen,spelletjes.
iets wat leuk is voor hond en baas en waar je kinderen ook aan mee kunnen helpen.
Verder ben ik een voorstander van vlees voeding. Zal je wel even een stuk sturen via pb.
Verder ben ik nu voornamelijk bezig met kalmerende signalen en die schrijfster die daar een super boekje van heeft gemaakt heeft ook een super boekje voor trekken aan de lijn. Denk dat die zeker aan te raden zijn. Het is op de manier hoe honden ook met elkaar communiceren.
straffen doen nog veel mensen, maar veel mensen zijn al bezig met kalmerende signalen en gedrag ombuigen ipv straffen.
Verder geef ik dus vlees en heb ik voor 27 euro een droog machine gekocht waar ik dus zelf beloningen in maak voor mijn honden. Zodat ze echt 100%natuurlijk krijgen. In de snacks van de winkels en in brok zitten vaak granen en daar heeft een hond niks aan. Daarmee kan je ook nog eens poblemen krijgen.
meer over brokken stuur ik je in dat artikel
hmm, uit eigen ervaring met herplaatsers:
breng direct structuur aan, das even best belangrijk, dus vaste tijden om te wandelen, eten, en ook RUST !!
de hond is eigenlijk wel ff totaal de weg kwijt, hij snapt niets van zijn verhuizingen dus niet opkijken van een terugval bv snachts, stel hem dan kort gerust, maar wil je perse dat hij slaapt waar hij nu slaapt, doorzetten !!! je legt nu de basis voor zijn gedrag en gehoorzaamheid.
tis duidelijk dat hij vol energie en vooral waarschijnlijk frustratie's zit, ik ben dus wel voor flinke wandelingen, maar wel op jouw voorwaarden, dus lekker stevig doorstappen en eventueel een goede speel mee, je hebt van stevig jute hele fijne en sterke speeldingen, om eens evn lekker aan te hangen en te apporteren, zorg wel dat jij wint, jij begint en eindigt ieder spel.
wij lpen ook iedere dag wel bijna 3uur hoor, Gorby heeft dat ook nodig om de spanning uit zijn lijf te krijgen.
wat wij deden is hem ook aan een lange lijn (10mtr) laten lopen en dan ook oefenen met hier en spelletjes etc, dan heeft de hond ook wat ruimte om dat grote lijf wat te gebruiken, je zal zien dat hij, als hij doorheeft dat hij bij jullie blijven mag en voldoende beweging krijgt, zal kalmeren.
en geef hem tijd, om te kijken en te onderzoeken, maar.... nogmaals, volgens jouw regels, het trekken zal gewoonte zijn, dan kwam hij nog eens ergens, ik zou lekker een goede hondenschool zoeken waar positief getraind wordt, maar ook stevig getraind wordt, je hebt een sterke hond uitgezocht (zowel fysiek als geestelijk)
en lezen wat los en vast zit, en neem mee wat je past, ik vind zelf Jan Fanell heel goed, maar ook Turid Rugaas heeft fijne en leesbare boekjes geschreven.
ik voer Gorby een kvv (carnibest) gemengd met verse pens, maar voeding is iets waarvan ik persoonlijk vind dat je moet doen wat jou past en de hond het goed op doet.
heel veel plezier en super dat jullie deze grote hond van 5 jaar in huis hebben genomen, je zal zien dat hij zich zal hechten en er en enorme band zal ontstaan, maar.... dat kost wel tijd en dus geduld.
Super dat je een hond uit het asiel een warm mand geeft.
Bij de tips, hierboven geschreven, sluit ik me aan.
Veel plezier samen.
PS. Welkom op het forum. Ook hier staat een schat van informatie.
Wij hebben het ook zo gedaan, rust en regelmaat in het leven van de hond gaan brengen, dan krijgt hij er vanzelf vertrouwen in en gaat tot rust komen.
Lekker de aandacht op jou gaan richten, wandelingen eerste tijd nog saai en kort houden, maar onderweg wel samen rustig wat leuke dingen doen, kleine oefeningetjes...en dat langzaam aan uitbreiden.
Super dat jullie hem in huis hebben genomen Een cursus volgen is inderdaad het beste om te doen.
Trekken aan de riem kan je afleren door elke keer zodra hij het gas er op zet, jij stil gaat staan. Zodra de lijn weer slap gaat hangen, kan je weer verder lopen. Er is een bak met geduld voor nodig.
Ik heb wel eens een 20 minuten gedaan over een stukje wat ik normaal in 5 minuten zou lopen, maar na 2 dagen heeft Zorran niet meer aan de riem lopen trekken.
Zodra de riem slap hangt kun je ook even zijn aandacht vragen door zijn naam te zeggen, hij zal bewust worden dat jij ook nog aan hem vast zit en bepaalt hoe er gelopen moet worden.
Wat fijn dat je weer een asiel hond een goed thuis hebt geven.
Vind je het niet leuk om met de hond op een curcus te gaan?.
Het is leuk om te doen en de hond leert er ook veel.
Thanks allen!
Stevige speeltjes heb ik gisteren al gekocht. Geen speeltjes die hij binnen een week kapot krijgt. De kids waren dol-enthousiast en hebben vanochtend en gisteren met hem gespeeld. Hij het speeltje en beiden trekken maar. Als de kids ophielden liep hij naar hen toe om hen aan te moedigen verder te gaan.
Tijdens het avondeten bleef hij netjes op z'n plaats. Het stofzuigen vanmorgen werkte niet, dus heb hem toen even apart gezet. Vervolgens de keuken gedweild terwijl de kinderen met hem bezig waren, dit ging goed. Vanmorgen een halfuur weggeweest om mijn dochter naar school te brengen en hij lag keurig op z'n plek. AL met al vind ik dat hij het goed doet zo in zijn nieuwe familie. In de auto van het asiel naar ons huis deed hij het ook prima, dit leek hij iig wel leuk te vinden.
Qua voeding heb ik gisteren Royal Canine gekocht en heb ik me tot nu toe gehouden aan de hoeveelheid aangepast aan zijn gewciht en energiebehoefte op de verpakking. Verder wat kleine snacks die ik eventueel als beloning kan geven. Maar kvv/barf wil ik best proberen, maar daar hij is volgens mij nog niet mee bekend, dus ben benieuwd!
Regelmaat en structuur is het belangrijkste, wat dat betreft niet anders dan kinderen opvoeden, wil je ongewenst gedrag tegen gaan. Wat betreft uitlaten: ’s Morgens tussen 06.00 en 07.00, ’s Avonds tussen 19.00 en 20.00 en halfuurtje ’s avonds laat wil ik er sowieso inhouden. Maar qua extra wil ik hem nog wel op een niet vast tijdstip een uur per dag uitlaten, kan dit gewoon zonder dat dit hem verwarring geeft?
En inderdaad probeer ik zoveel mogelijk kennis, informatie en ervaringen te vergaren. Dus ik zal eens zoeken naar de lectuur die je als tip gaf Gorby! En de info hier uiteraard. Het stilstaan bij trekken zal ik ter harte nemen. ‘k Denk dat Jacky en ik ongeveer hetzelfde wegen, maar ook als de kids hem na een tijdje eens aan de lijn willen vasthouden is het natuurlijk niet de bedoeling dat hij één van ons met zich meesleurt. ‘k Heb nu trouwens zo’n soort halter/speurtuig voor hem gehaald. In het asiel gebruikte men zo’n sliblijn(wurgtouw), maar daar zette hij steeds zijn tanden in. Met het halter/speurtuig heeft hij dit nog niet gedaan iig.
Wat betreft de keuze voor het asiel: Mijn partner wou geen puppy meer. Verder denk ik zelf dat dit wat mij en de kids betreft denk ook beter is. Van een puppy ben je geneigd meer te tolereren, zeker gezien het feit dat dit voor mij en de kids onze eerste hond is en gezien de rassen waarvan hij een kruising is en belangijkst, er zitten er teveel in het asiel (zo’n 450 – 500 in Nederland), zeker wat betreft herders. M.i. teveel getolereerd als pup, eenmaal volwassen kan men hem niet aan. Dergelijke honden verdienen gewoon een kans. Als het aan mij gelegen had (ben nu 31) had ik al eerder een hond gehad. Ouders waren wel dierenliefhebbers (katten, cavia’s konijnen), maar geen hondenliefhebbers, Mijn ex partner ook niet, dus vandaar nu pas een hond, met dank aan mijn huidige partner! Het grappige is, mijn parner isvooral liefhebber van een rottweiler en ik van een mechelse herder. Op Jacky waren we allebei op slag verliefd en dit is een kruising van beide
je laatste zin geeft aan dat het zeker allemaal gaat passen, want als die "verliefheid" er is, is er ook de wil om het goed te laten verlopen.
en hij doet het super braaf, knap hoor, geeft wel aan dat hij zelfbeheersing en discipline heeft, dan komt dat buiten ook wel goed.
ik zou zeggen: zoek lekker een hondenschool om onder begeleiding dat trekken in de hand te krijgen en.... het is ook nog leuk om te doen en het is fantatisch voor de band baas/hond.
geef hem de 1e tijd verder niet te veel nieuwe impulsen, inderaad wat saai wandelen, zo kan hij rustig al het nieuwe in zich opnemen, het heerlijk spelen met de kids zal hem al een hoop energie kosten, en hem lekker ontspannen, zorg wel ook dat de kids het spel stoppen, meteen simpel "klaar", speeltje wegleggen......
leuk hoor, dat deze grote beer bij jullie woont nu, wat een geluksvogel
Hier is de site van de hondentraining op de staart: http://www.dtczhz.nl/
Je zou eens kunnen bellen voor info?
Als eerste gefeliciteerd met je hond
Wat een pracht hond zeg
En wat goed dat jullie keus op een asiel hond is gevallen
Taat was vier en een half toen ik haar uit het asiel haalde
Dus een beetje de zelfde leeftijd
Ik zelf denk dat het niet erg is dat je niet gelijk op cursus kan
Laat de hond eerst even lekker tot rust komen
Hij heeft al zoveel mee gemaakt
Door zijn baasje in het asiel gebracht
Daar een tijdje gezeten
En nu weer bij jullie
Ook een hond moet dat verwerken
Laat de hond eerst even lekker aan jullie gezin wennen
En jullie aan hem
Ik zelf kreeg Taat in oktober
En ben pas eind januari met haar op cursus gegaan
Je zal zien naar een maand of twee drie heb je een hele andere hond naar ,Ik zou zeggen ga lekker de eerste tijd met hem zelf bezig
En doe de oefeningen die hij al kent
dat die gewent is bij jullie
Een puppy heb je veel werk aan
Maar ook aan een herplaatser
Bouw alles lekker langzaam op
Je schrijft de commandos kent hij al
Taat kon er geen een
Wel het woordje zit
Maar af wist ze niet eens wat dat betekende
Ik zou zeggen ga eerst even lekker met hem zelf bezig
En ga naar een tijdje gezellig met hem op cursus want ook een oudere hond kan nog van alles leren
En wij zelf ook want ik heb net zoveel geleerd van de cursus als Taat
Och, wat een popje zeg! Van harte gefeliciteerd met jullie aanwinst!
Ik heb zelf een witte herder reu, ook een herplaatser.. hij was toendertijd 3,5 jaar oud.. hij had nooit ook maar één commando geleerd.. ik heb eerst 2 weken rustig aan gedaan met hem .. standaard wandelrondjes en daarnaast lekker spelen (voor zover hij dit kende), na die 2 weken andere routes gaan lopen, en gewoon lekker ravotten en actief trainen met hem ook meteen al..
Het enige wat ik kan zeggen, lees je goed in over hoe je een hond moet opvoeden, wat ze nodig hebben en hoe je het allemaal moet doen..
En doe gewoon je best voor hem, maar wees vooral niet bang om fouten te maken .. hier was ik met Ceasar wel heeeeel bang voor.. en juist daardoor heb ik sommige dingen heel fout gedaan met hem .. gelukkig niet zo ernstig dat ik het niet kon rechttrekken, maar toch..
TIP: qua voeding kan je het beste gaan kvv'en.. je hebt heel veel soorten.. Smuldier, Rodi, Lotgering, Carnibest..noem maar op. het beste kan je even via internet zoeken hierover.. maar kijk gewoon waar JOUW hond het goed op doet..
Eigenlijk kan je alles wel vinden in boekjes en op internet..
En kom je er niet uit zijn wij er altijd nog om je uit de brand te helpen
Even een update:
Aangezien mijn dochter afgelopen donderdag jarig was en wij verder ook een vrij druk weekend hadden, hier even een update:
Vandaag hebben wij Jacky 1 week. Je kunt merken dat hij al echt gehecht begint te raken aan ons. Donderdag met de verjaardag heeft hij wel de ultieme gedragstest gehad. Vanaf 16.00 tot 01.00 vol mensen en kinderen geweest, maar hij gedroeg zich uitstekend. Wel gezorgd dat hij vooraf zijn portie beweging gehad heeft. Zo had ik 's morgens en 's middags 2 x een uur gewandeld en van 15.30 - 16.00 noh een halfuurtje. 's Avonds tussen 19.45 en 20.30 (partner was tenslotte bij de visite) en nadat iedereen weg was om 01.00 een klein kwartiertje. Tussendoor af en toe een spelletje met de kids en verder genoeg aandacht voor onze nieuwe huisgenoot.
Maaaar...
Hoewel hij zich thuis eigenlijk fantastisch gedraagt zijn er toch een paar dingen:
Zodra mijn partner en ik knuffelen/kussen of wanneer mijn dochter op schoot komt zitten reageert hij door te piepen en direct naar ons toe te komen, terwijl hij gewoon rustig op z’n plekje lag. Als daar niet op gereageerd wordt blaft hij kort. Blijft mijn partner mij knuffelen of ik met mijn dochter dan gaat hij zijn speeltje pakken en wil hij gaan spelen. Ziet hij zijn speeltje niet dan zoekt hij iets anders; een petje, slipper, schoen… en wringt zicht tussen ons in. Is dit nervositeit/jaloezie? Zaterdag deed hij dit ook buiten en ging dan juist in de riem bijten. Dit gedrag lijkt er op dat hij het niet fijn vindt als er op die manier fysiek contact is tussen ons.
Verder gedraagt hij zich binnenshuis en tuin voorbeeldig. Bedelt niet als wij aan het eten zijn, vernielt niets als we er niet zijn, luistert goed.
Buiten luistert hij echter erg slecht. Het naast mij lopen gaat wel al beter dan begin vorige week, maar ik houd hem dan ook korter. Zodra hij trekt of wilt gaan zigzaggen van de ene kant naar de andere geef ik een kort maar krachtige ruk en loopt hij weer netjes op mijn tempo.
Af en toe jog ik een paar honderd meter en dan blijft hij netjes op mijn tempo, maar zodra hij een geur opvangt kan hij ineens stil staan en me de berm intrekken. Verder heeft hij iets met struiken. Geen kleine struiken, nee flinke struiken waar hij ineens zijn tanden inzet en dan ook echt niet meer loslaat en zo flinke struiken behoorlijk vernielt. Dan ziet hij niets en niemand meer en is hij doof. Ik probeer hem los te rukken, maar dit is echt onmogelijk zo sterk als hij is. Afleiding werkt niet, want hij is compleet gefixeerd op wat hij doet. Is dit aangeleerd gedrag of gedrag wat hij ooit zelf begonnen is, maar nooit is afgeleerd? De mensen staan dan echt naar je te kijken wat hij gaat echt als een bezetene tekeer maar ik krijg hem echt niet los. Hij bijt tot bloedens toe (tandvlees) en ‘knipt’ takken af alsof het lucifers zijn. Hij kan zo bij de gemeente in dienst als snoeier. Doet jullie hond dit ook wel eens?
Verder wil hij het liefst op iedere hond af. Dit ging wel goed op enkele honden na, maar afgelopen zaterdag heeft hij de hond van de buren in zijn poot gebeten die best wel bloede. Deze hond is bijzonder angstig. Het begon met gewoon snuffelen en ik was dan ook gewoon relaxed, maar ineens was het ruzie. Doordat wij in een dijkhuis wonen en ik half op de helling stond bij de buurman trok hij mij omver. Gelukkig lag er een flinke omgezaagde boomstam waar ik snel achter dook om hem te kunnen houden. De buurman liep snel met zijn hond de tuin in. Wij hadden hem kort daarvoor net voor de eerste keer los gelaten in het park wat hartstikke goed ging, maar misschien teveel vrijheid in korte tijd? Of kwam het door de angst die de hond van onze buurman had? Nadat wij de hond thuis gebracht hadden ben ik terug gegaan naar de buurman en hij zei dat zijn hond al een paar keer door andere honden is gebeten. (weet niet welk ras. Middelgroot en egaal donkerbruin). Volgens de buurman is hij/zij al vaker slachtoffer geworden van andere honden, dus ligt het aan de angst van zijn hond of? Nu durf ik hem nauwelijks nog in de buurt van andere honden te laten, terwijl dit misschien onterecht is, maar vanwege zijn kracht ben ik bang dat ik hem anders weer niet houdt, hoewel ik hem toen niet kort genoeg had en ik zelf onstabiel stond op die helling.
Verder is hij echt een schat maar dit vind ik 3 minpuntjes ( jaloezie/nervositeit/bescherming?, struiken en het bijtincident achterhalen) die ik tijdens een hondentraining zeker wil aanpakken.
Ben wel benieuwd naar jullie mening hierover en tips natuurlijk. Aan de hoeveelheid beweging kan het m.i. niet liggen daar ik echt veel met hem loop. (Geen sportschool meer nodig iig )
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nieuwe hond Jacky, asielhond van 5 jaar oud X mechelaar/rottweiler (Tips!)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?