Onze dierenarts raadt sterilisatie aan voor onze golden retriever pup. Maar ik hoor dat er veel golden teefjes zijn die heel wat verzwaren na een sterilisatie.
We zijn wel niet van plan om te fokken, dus misschien is dit toch wel de beste oplossing. Maar wanneer laat je ze dan steriliseren? Voor of na de 1e loopsheid?
Wat raden jullie aan?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterilisatie of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Als alles gezond is, gewoon niet doen. En als ze loops wordt even opletten met reuen.
Niet doen, zeker niet zo vroeg. Waarom toch alles er gelijk maar uit halen? Er zijn helaas veel dierenartsen die er zo over denken. Ik had het er toevallig nog met mijn dierenarts over deze week, omdat mijn sheltie na 11 jaar gesteriliseerd moest worden wegens baarmoederontsteking.
Dat soort dingen kan je dus vermijden door te steriliseren, maar je kan ook gewoon goed opletten en als je tekenen ziet die niet goed zijn ingrijpen.
Je legt toch de hele hormoonhuishouding plat van zo'n beestje.
Ik zou niet eens zo zeer zitten over die verzwaring, maar je legt een heel natuurlijk proces plat. Als je het toch doet, wacht dan tot na de eerste loopsheid, tot je pup echt uitgegroeid is. Dat hele vroege steriliseren / castreren is iets wat uit Amerika over is komen waaien. En helaas gaan veel dierenartsen erin mee.
dani hebben we voor haar loopsheid laten steriliseren
dat heb ik bij mijn vorige golden ook laten doen
ze hebben beide nergens last van gehad
en het dik worden dat ligt aan jezelf
hoeveel je ze te eten geef en hoeveel beweging je de honden geeft
maar mijn honden zijn niet dikker geworden daarna
nou wat ik hoorde is dat zodra teefjes ouder worden en loops nog kunne worden dat de kans op baamoeder onsteking sneller is zeg niet dat het gebeurt maar de kans is er wel de mijne had het ok naa de loopsheid en die was 9maanden hier op het forum was ok iemand die had nog nu toe altijd dit probleem maja zolang je hond gezond is ja de mijn was ok kerngezond en bleek achter af wel al iets gaand te zijn bij overdracht vand de hond maar die persoon hier op forum waren ze ok gezond dus ja je moet na de nadelen en voordelen kijken ik zou het wel doen als je niet verplan ben te fokken
maar mijn hond is gesteriliseer na jaar en paar maanden door vorige eigenaren die ander hond heb ik niet meer
Ik heb het na lang wikken en wegen toch gedaan. Ik was er eigenlijk niet voor om de reden die nienke aanhaalt, maar ik wilde kost wat kost een oeps nest voorkomen, er is 25% kans op melkkliertumoren en 25% kans op een baarmoederontsteking als je het niet doet. Indirect zou je dus kunnen zeggen dat er 50% kans is dat je hond ziek word en dan dus alsnog met spoed onder mindere omstandigheden geopereerd moet worden. (dit had voor mij niet de hoogste prioriteit maar woog wel mee) Ook woog wel zwaar dat ze dus 2x per jaar ruim 4 weken lang niet los kan, en een beetje geïsoleerd moest worden, wat voor haar wel een beetje tot problemen zou leiden en bovendien ook niet zou snappen. En nogmaals het belangrijkste, ik wilde niet dat er de komende jaren een momentje onoplettendheid grote gevolgen zoals een oepsnest zou hebben. Dus ja, ik heb het toch gedaan omdat ik echt denk dat het voor haar uiteindelijk fijner is. Ik heb wel gewacht tot ze de 1 voorbij was zodat ze uitgegroeid was, en redelijk volwassen qua gedrag. (is bij een klein hondje wat sneller)
De info in de encyclopedie hier klopt niet hoor. Ik ben hiermee aan de gang gegaan maar ik heb nergens maar dan ook nergens bevestiging voor kunnen vinden, op een paar punten als incontinentie en overgewicht na.
Mijn hond is nu net loops 3 dagen voor t eerst. Als de loopsheid weg is ga ik haar na 3 maanden laten steraliseren. Ik wil geen pups en als je leest wat ze voor ziektes kunnen krijgen op latere leeftijd als je het niet doet, ga ik toch maar voor deze operatie.
Ik vind persoonlijk dat er steeds meer bangmakerij is over de ziektes die teefjes allemaal zouden kunnen krijgen als je ze niet steriliseert. Kijk eens om je heen hoeveel mensen niet-gesteriliseerde teefjes hebben of hebben gehad en hoeveel van die teefjes er daadwerkelijk deze ziektes hebben gekregen.
Ik had vier niet-gesteriliseerde teefjes rondlopen en nu heeft er dan dus eentje baarmoederontsteking gekregen, op 11 jarige leeftijd.
Als ik zo vrij mag zijn om het te noemen, bij vrouwen die geen kinderen hebben gekregen, is de kans op borstkanker ook veel groter dan bij andere vrouwen. Ik heb geen kinderen gekregen, maar zou ik dan preventief mijn borsten maar moeten laten weghalen omdat er kans is op borstkanker?
Steriliseren kan een goede optie zijn, als het teefje erg last heeft van de loopsheid, maar blijf altijd goed na denken en voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Nadelen zijn inderdaad kans op incontinentie, vachtproblemen, gewichtstoename, maar ook karakterverandering. Een teefje wat wat dominant is kan na sterilisatie nog dominanter worden.
Waarom ik dus nooit mijn GEZONDE hond zou laten steriliseren:
- Wanneer je je teefje vroegtijdig laat steriliseren is de kans zeer groot dat het skelet verkeerd gaat verder groeien, waarbij je op latere leeftijd nog problemen bij kan krijgen!! Het bot is ook veel zwakker i.v.m. met een niet-geholpen teef. Zelfs HD kan uitgelokt worden door een vroegtijdige sterilisatie.
- In een klein percentage van de honden treedt na verloop van tijd urine-incontinentie op na de sterilisatie.
- Vaak is er een verandering in vacht te zien, vacht blinkt niet meer mooi, is dof en de hond kan last krijgen van overmatig haarverlies. De vacht is ook niet meer zo waterafstotend en is veel moeilijker droog te krijgen.
- Gesteriliseerde honden hebben een grotere kans op overgewicht.
- Vroegtijdige sterilisatie kan karakterverandering veroorzaken, zo worden teefjes vaak dominanter en agressiever na de sterilisatie
al je een hond te jong laat castreren ( teef of reu) bestaat er heel veel meer kans op botkanker e.d. ook neemt de kans op hd toe , omdat de botten langer en brozer worden omdat ze langer doorgroeien ...en kunnen bijv. teefjes dominanter of aggresiever worden na castratie ( dit komt omdat de vrouwlijke hormoonproduktie stopt en ze wel nog manlijke hormonen aanmaakt..met alle gevolgen van dien.. als alleen het nadeel zou zijn dat er dik van zouden worden is dat op zich geen probleem gewoon wat minder voeren (30%) maar ik ben van mening dat dierenarts veel te weinig de nadelen ( incontinentie, gedragsverandering e.d, kanker ) vertellen..denk ook eens na wat er met een reu gebeurd ..die maakt geen manlijk hormoon meer aan waardoor hij niet meer als man ruikt en dus problemen kan opleveren bij andere reuen want die denken in 25% (!) van de gevallen dat het een loops teefje is, die willen er dan op gaan rijden en dat pikt de reu niet want het is een reutje enz. dus voordat je overgaat tot castreren en steriliseren lees eerst ook over de nadelen..dierenartsen zijn een blijven commercieele bedrijven die ook aan hun portemonnee denken.. en ja natuurlijk als er een medische noodzaak is of iets zou ik mijn hond meteen castreren of wanneer een reu hypersexueel of iets is..maar laat honden aub eerst uitgroeien! je kan een teef heus wel 1 keer loops laten worden , die 2 weken last is ook wel te overzien.. en maak dan een juiste beslissing op basis van voor-en nadelen wat voor jouw hond van toepassing is.. dit is natuurlijk alleen maar mijn mening ik kan er pagina's over schrijven heb heel veel studies gelezen over castreren/steriliseren omdat ik labradoodles heb en die bijna altijd met 8 weken al gecastreerd worden en aangezien mijn eerste hond op die leeftijd gecastreerd is en ik heb kunnen zien wat er dan met een hond gebeurd.. wil ik mensen waarschuwen, ik ben al blij als 1 iemand de voors en tegens goed tegen elkaar afweegt en niet alleen op het advies van de dierenarts afgaat
De hond van mn moeder is ook na haar eerste loopsheid gesteriliseerd en niks geen verschil in karakter of vacht etc.
alleen krijgt ze nu maar 2/3 van haar normale portie eten, omdat te voorkomen dat ze dik wordt.
maar wrm zou een teefje dominanter worden na de operatie waarom adviseren ze bij dominante reu de ballen er af te halen dan omdat ze mischien minder domie worden lijk mij dat een teef niet veel anders is dan reu het lijk mij dat een teef juist rustiger wordt omdat ze dan de laatste fase niet dat vluchtgedrag of extreem smacht naar een dek
@melissa..dit heeft te maken met vrouwlijke en manlijke hormonen, als je een reu laat castreren maken ze geen manlijk hormoon meer aan, als je een teef laat castreren geen vrouwlijk hormoon, maar teven maken nog wel manlijk hormoon aan.. mijn mening is gebaseerd op het vroege steriliseren/castreren als ze uitgegroeid zijn gelden al heel veel nadelen niet meer, ook zal een ouder teefje niet echt meer veranderen qua gedrag maar wel als zij te jong gecastreerd wordt...dit is ook met de botgroei e.d. zo als ze uitgegroeid zijn er ook al weer minder nadelen ...
Ach ja.
Wat mooi dat iedereen hier dierengeneeskunde heeft gestudeert..........
Ik heb er echt geen verstand van, helaas heb er niet voor doorgeleerd.
Maar dat hele castratie gebeuren is volgensmij toch een redelijke hype.
Heeft je hond last van de hormoon huishouding, echt klachten / ziekte beeld dan gewoon ingrijpen.
(we hebben het hier over de hond, en dus niet of ik als baasje iets lastig vind)
Maar dat preventieve gedoe allemaal.
***********************************************
Onzin modus aan
Wij laten bij onze Landseer volgende maand metalen gewrichten implanteren..
Niet dat ze er nu last van heeft, maarja, dan kan ze er op latere leeftijd ook geen last van krijgen.
Oja, en onze Flatlander met aanleg voor hartfalen (newfy/flatcaot) krijgt als voorzorg een pacemaker..
Baarmoeder, testikels, hormomen..
Zijn eigenlijk allemaal overbodige dingetjes die een levend wezen enkel en alleen maar nodig heeft om zich voort te planten.
Doet helemaal niets met de hormoon huishouding, heeft helemaal geen enkel invloed op gedrag.
Honden voelen zich ook heerlijk , en andere honden kijken ook helemaal niet vreemd naar hun "geholpen" soortgenoten..
Want er is al zoooooo veel onderzoek naar gedaan..
onzin modus uit
@Landseer ect, Ik begrijp dat je er geen verstand van hebt maar je maakt het wel belachelijk dat vind ik jammer. Ook wij hebben een gesteriliseerd teefje en daar gaat het geweldig mee.
De rede was ,wij hadden nog een reu in huis.
Steriliseren omstreeks 8 maanden.
als je hond gezond is betekend niet dat een onsteking te verkomen is als jij zoveel teven heb en in eens raken er een baamoeder onsteking nou dan denk je wel ander ok al kan je denken als ze het niet krijgen en ze zijn tot hun dood gezond als jij er niet mee fok dan komd het best vaak voor dat ze op later leeftijd dat krijgen vooral na schijnzwanger en ja ik persoonlijk als ik meerde teven heb nou ja en ik fok er niet mee heb het geld er voor om het te doen ja dan doe ik het bijv je heb 3 teven van het zelfde leeftijd dat kost je veel tijd om die te verzorgen vooral als ze schijnzwanger zijn dan hebben ze vaak daarna kans op zo een onsteking maja ieder zijn eigen mening je bent heus niet slechter voor honden als je anders over denk
Is niet belachelijk bedoelt.
Maar omdat wij ergens last van hebben, moeten onze gezonde viervoeters onder het mes.
Mischien dat mijn makkelijke reactie in het licht kan worden gezien van veel dierenartsen die heel makkelijk zeggen dat die hormonen maar lastig zijn en het mes erin moet..
Wat doet een sterelisatie met het gedrag?.en is een DA een hele goede gedragsdeskundige?.
Kom ik in een ziekenhuis staat er een compleet team specialisten klaar om mij te helpen (geen sterelisatie )
Maar een DA schijnt in z'n eentje alle kennis in huis te hebben als het om voeding/allergie , beweging, gedrag en hormonen gaat.
Met onze oude reu in huis moest ik ook elk jaar een week of 3 verhuizen naar m'n ouders als onze teef loops was.
Het is maar net wat je er voor over hebt, en wat in je mogenlijkheden ligt.
Ook ik heb mijn jack gesteriliseerd. Omdat er ook een reu in huis was, ik zat om de paar uur met 2 hondjes in mijn handen te kijken tot het weer over was, gipsy vond het namelijk leuk om gedekt te worden maar madam had het na een halve minuut wel gezien. Dus wilde ze ervandoor, arme Johnny want die kon geen kant op. Hij was gecastreerd vanwege een niet ingedaalde bal die in zijn lies zat. Dus puppys komen er niet van, maar wel uiterst ergelijk.
Maar gipsy haar gedrag is ook niet veranderd en haar vacht ook niet, voorheen rampzalig nu nog rampzalig. Maar dat is kwestie van voer. Heeft wel neiging om dikker te worden, maar dat is ook kwestie van voer. Je moet gewoon voor jezelf af vragen wil ik het een gezonde hond aandoen. Ik denk niet dat iemand dat voor je kan gaan beslissen.
Ik heb mijn teefje ook laten helpen.
Indertijd op aanraden van de voorzitster van onze hondenschool.
We wilden eerst alleen onze reu laten helpen maar ze zei dat ze op die 30 jaar hondenschool al zoveel teefjes had zien sterven door allerlei kankers dat ze mensen is beginnen adviseren om hun teef te laten castreren.
Dit heeft ons aan 't denken gezet, ik zou haar niet willen verliezen aan iets dat ik had kunnen voorkomen.
En liever een jonge hond onder het mes dan een oudje.
En mijn teefje is nog net dezelfde als voorheen, slank en prachtige vacht!
oh ja da adviseerde mij wel om te wachten na 1x loopsheid. nou vanwege mijn twijfel is dat 2x geweest.
Ik moet altijd erg lachen om die uitdrukking "laten helpen"...Net of je de hond er een plezier mee doet.
En Melissa, ik heb ook vier teefjes en eentje was ook elke keer schijndrachtig. Toen heb ik een goede homeopaat gezocht. Eén behandeling van een paar maanden (druppels en granules) en ze is er nu van af. De kosten waren meen ik zo'n 65 euro. En als het zo is dat schijndrachtige teefjes meer kans op problemen hebben...Nuka is minstens 10 keer schijndrachtig geweest en heeft geen problemen.
maar nogmaals je bent echt niet slechter voor je hond of honden als je de teef wel laat helpen ieder heeft zijn mening of denk er anders over
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterilisatie of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?