Sterilisatie of niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dede & MikaDede & Mika

honden foto van Dede & Mika

Onze dierenarts raadt sterilisatie aan voor onze golden retriever pup. Maar ik hoor dat er veel golden teefjes zijn die heel wat verzwaren na een sterilisatie.
We zijn wel niet van plan om te fokken, dus misschien is dit toch wel de beste oplossing. Maar wanneer laat je ze dan steriliseren? Voor of na de 1e loopsheid?

Wat raden jullie aan?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterilisatie of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel D&GD&G 3 doggies

honden foto van D&G

Als alles gezond is, gewoon niet doen. En als ze loops wordt even opletten met reuen.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Niet doen, zeker niet zo vroeg. Waarom toch alles er gelijk maar uit halen? Er zijn helaas veel dierenartsen die er zo over denken. Ik had het er toevallig nog met mijn dierenarts over deze week, omdat mijn sheltie na 11 jaar gesteriliseerd moest worden wegens baarmoederontsteking.
Dat soort dingen kan je dus vermijden door te steriliseren, maar je kan ook gewoon goed opletten en als je tekenen ziet die niet goed zijn ingrijpen.
Je legt toch de hele hormoonhuishouding plat van zo'n beestje.

Ik zou niet eens zo zeer zitten over die verzwaring, maar je legt een heel natuurlijk proces plat. Als je het toch doet, wacht dan tot na de eerste loopsheid, tot je pup echt uitgegroeid is. Dat hele vroege steriliseren / castreren is iets wat uit Amerika over is komen waaien. En helaas gaan veel dierenartsen erin mee.

honden page profiel DaniDani 3 doggies

honden foto van Dani

dani hebben we voor haar loopsheid laten steriliseren
dat heb ik bij mijn vorige golden ook laten doen
ze hebben beide nergens last van gehad
en het dik worden dat ligt aan jezelf
hoeveel je ze te eten geef en hoeveel beweging je de honden geeft
maar mijn honden zijn niet dikker geworden daarna

honden page profiel MarchaMarcha

honden foto van Marcha

honden page profiel Melissa---Rocco&LadyMelissa---Rocco&Lady 3 doggies

honden foto van Melissa---Rocco&Lady

nou wat ik hoorde is dat zodra teefjes ouder worden en loops nog kunne worden dat de kans op baamoeder onsteking sneller is zeg niet dat het gebeurt maar de kans is er wel de mijne had het ok naa de loopsheid en die was 9maanden hier op het forum was ok iemand die had nog nu toe altijd dit probleem maja zolang je hond gezond is ja de mijn was ok kerngezond en bleek achter af wel al iets gaand te zijn bij overdracht vand de hond maar die persoon hier op forum waren ze ok gezond dus ja je moet na de nadelen en voordelen kijken ik zou het wel doen als je niet verplan ben te fokken

honden page profiel Melissa---Rocco&LadyMelissa---Rocco&Lady

honden foto van Melissa---Rocco&Lady

maar mijn hond is gesteriliseer na jaar en paar maanden door vorige eigenaren die ander hond heb ik niet meer

honden page profiel BilouBilou 3 doggies

honden foto van Bilou

Ik heb het na lang wikken en wegen toch gedaan. Ik was er eigenlijk niet voor om de reden die nienke aanhaalt, maar ik wilde kost wat kost een oeps nest voorkomen, er is 25% kans op melkkliertumoren en 25% kans op een baarmoederontsteking als je het niet doet. Indirect zou je dus kunnen zeggen dat er 50% kans is dat je hond ziek word en dan dus alsnog met spoed onder mindere omstandigheden geopereerd moet worden. (dit had voor mij niet de hoogste prioriteit maar woog wel mee) Ook woog wel zwaar dat ze dus 2x per jaar ruim 4 weken lang niet los kan, en een beetje geïsoleerd moest worden, wat voor haar wel een beetje tot problemen zou leiden en bovendien ook niet zou snappen. En nogmaals het belangrijkste, ik wilde niet dat er de komende jaren een momentje onoplettendheid grote gevolgen zoals een oepsnest zou hebben. Dus ja, ik heb het toch gedaan omdat ik echt denk dat het voor haar uiteindelijk fijner is. Ik heb wel gewacht tot ze de 1 voorbij was zodat ze uitgegroeid was, en redelijk volwassen qua gedrag. (is bij een klein hondje wat sneller)

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

De info in de encyclopedie hier klopt niet hoor. Ik ben hiermee aan de gang gegaan maar ik heb nergens maar dan ook nergens bevestiging voor kunnen vinden, op een paar punten als incontinentie en overgewicht na.

honden page profiel Tjitske & Jet! Tjitske & Jet! 3 doggies

honden foto van Tjitske & Jet!

Mijn hond is nu net loops 3 dagen voor t eerst. Als de loopsheid weg is ga ik haar na 3 maanden laten steraliseren. Ik wil geen pups en als je leest wat ze voor ziektes kunnen krijgen op latere leeftijd als je het niet doet, ga ik toch maar voor deze operatie.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Ik vind persoonlijk dat er steeds meer bangmakerij is over de ziektes die teefjes allemaal zouden kunnen krijgen als je ze niet steriliseert. Kijk eens om je heen hoeveel mensen niet-gesteriliseerde teefjes hebben of hebben gehad en hoeveel van die teefjes er daadwerkelijk deze ziektes hebben gekregen.
Ik had vier niet-gesteriliseerde teefjes rondlopen en nu heeft er dan dus eentje baarmoederontsteking gekregen, op 11 jarige leeftijd.

Als ik zo vrij mag zijn om het te noemen, bij vrouwen die geen kinderen hebben gekregen, is de kans op borstkanker ook veel groter dan bij andere vrouwen. Ik heb geen kinderen gekregen, maar zou ik dan preventief mijn borsten maar moeten laten weghalen omdat er kans is op borstkanker?

Steriliseren kan een goede optie zijn, als het teefje erg last heeft van de loopsheid, maar blijf altijd goed na denken en voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Nadelen zijn inderdaad kans op incontinentie, vachtproblemen, gewichtstoename, maar ook karakterverandering. Een teefje wat wat dominant is kan na sterilisatie nog dominanter worden.

honden page profiel Nikki & HeroNikki & Hero 3 doggies

honden foto van Nikki & Hero

Waarom ik dus nooit mijn GEZONDE hond zou laten steriliseren:

- Wanneer je je teefje vroegtijdig laat steriliseren is de kans zeer groot dat het skelet verkeerd gaat verder groeien, waarbij je op latere leeftijd nog problemen bij kan krijgen!! Het bot is ook veel zwakker i.v.m. met een niet-geholpen teef. Zelfs HD kan uitgelokt worden door een vroegtijdige sterilisatie.
- In een klein percentage van de honden treedt na verloop van tijd urine-incontinentie op na de sterilisatie.
- Vaak is er een verandering in vacht te zien, vacht blinkt niet meer mooi, is dof en de hond kan last krijgen van overmatig haarverlies. De vacht is ook niet meer zo waterafstotend en is veel moeilijker droog te krijgen.
- Gesteriliseerde honden hebben een grotere kans op overgewicht.
- Vroegtijdige sterilisatie kan karakterverandering veroorzaken, zo worden teefjes vaak dominanter en agressiever na de sterilisatie

honden page profiel maartjemaartjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van maartje

al je een hond te jong laat castreren ( teef of reu) bestaat er heel veel meer kans op botkanker e.d. ook neemt de kans op hd toe , omdat de botten langer en brozer worden omdat ze langer doorgroeien ...en kunnen bijv. teefjes dominanter of aggresiever worden na castratie ( dit komt omdat de vrouwlijke hormoonproduktie stopt en ze wel nog manlijke hormonen aanmaakt..met alle gevolgen van dien.. als alleen het nadeel zou zijn dat er dik van zouden worden is dat op zich geen probleem gewoon wat minder voeren (30%) maar ik ben van mening dat dierenarts veel te weinig de nadelen ( incontinentie, gedragsverandering e.d, kanker ) vertellen..denk ook eens na wat er met een reu gebeurd ..die maakt geen manlijk hormoon meer aan waardoor hij niet meer als man ruikt en dus problemen kan opleveren bij andere reuen want die denken in 25% (!) van de gevallen dat het een loops teefje is, die willen er dan op gaan rijden en dat pikt de reu niet want het is een reutje enz. dus voordat je overgaat tot castreren en steriliseren lees eerst ook over de nadelen..dierenartsen zijn een blijven commercieele bedrijven die ook aan hun portemonnee denken.. en ja natuurlijk als er een medische noodzaak is of iets zou ik mijn hond meteen castreren of wanneer een reu hypersexueel of iets is..maar laat honden aub eerst uitgroeien! je kan een teef heus wel 1 keer loops laten worden , die 2 weken last is ook wel te overzien.. en maak dan een juiste beslissing op basis van voor-en nadelen wat voor jouw hond van toepassing is.. dit is natuurlijk alleen maar mijn mening ik kan er pagina's over schrijven heb heel veel studies gelezen over castreren/steriliseren omdat ik labradoodles heb en die bijna altijd met 8 weken al gecastreerd worden en aangezien mijn eerste hond op die leeftijd gecastreerd is en ik heb kunnen zien wat er dan met een hond gebeurd.. wil ik mensen waarschuwen, ik ben al blij als 1 iemand de voors en tegens goed tegen elkaar afweegt en niet alleen op het advies van de dierenarts afgaat

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

" Waarom ik dus nooit mijn GEZONDE hond zou laten steriliseren:

- Wanneer je je teefje vroegtijdig laat steriliseren is de kans zeer groot dat het skelet verkeerd gaat verder groeien, waarbij je op latere leeftijd nog problemen bij kan krijgen!! Het bot is ook veel zwakker i.v.m. met een niet-geholpen teef. Zelfs HD kan uitgelokt worden door een vroegtijdige sterilisatie.
- In een klein percentage van de honden treedt na verloop van tijd urine-incontinentie op na de sterilisatie.
- Vaak is er een verandering in vacht te zien, vacht blinkt niet meer mooi, is dof en de hond kan last krijgen van overmatig haarverlies. De vacht is ook niet meer zo waterafstotend en is veel moeilijker droog te krijgen.
- Gesteriliseerde honden hebben een grotere kans op overgewicht.
- Vroegtijdige sterilisatie kan karakterverandering veroorzaken, zo worden teefjes vaak dominanter en agressiever na de sterilisatie "


Al deze punten daar is een kleine kans op dat dit gebeurd.
Ook ik kreeg die waarschuwing dat Bijou dik zou worden en feller zou zijn.
Kan je vertellen dat er helemaal niets veranderd is, ze is nog zo slank als altijd, zo sportief als altijd, en zo lief als altijd.
Ook haar vacht is in uitstekende conditie (bij honden met krullend haar is dit vaak anders inderdaad).

Ikzelf heb nooit spijt gehad van de sterilisatie, ik heb het gedaan om dezelfde redenen die Bilou noemt.
Daarnaast had Bijou erg last van schijnzwangerschap.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 3 doggies

honden foto van Angela en Diesel

De hond van mn moeder is ook na haar eerste loopsheid gesteriliseerd en niks geen verschil in karakter of vacht etc.
alleen krijgt ze nu maar 2/3 van haar normale portie eten, omdat te voorkomen dat ze dik wordt.

honden page profiel Melissa---Rocco&LadyMelissa---Rocco&Lady

honden foto van Melissa---Rocco&Lady

" Ik vind persoonlijk dat er steeds meer bangmakerij is over de ziektes die teefjes allemaal zouden kunnen krijgen als je ze niet steriliseert. Kijk eens om je heen hoeveel mensen niet-gesteriliseerde teefjes hebben of hebben gehad en hoeveel van die teefjes er daadwerkelijk deze ziektes hebben gekregen.
Ik had vier niet-gesteriliseerde teefjes rondlopen en nu heeft er dan dus eentje baarmoederontsteking gekregen, op 11 jarige leeftijd.

Als ik zo vrij mag zijn om het te noemen, bij vrouwen die geen kinderen hebben gekregen, is de kans op borstkanker ook veel groter dan bij andere vrouwen. Ik heb geen kinderen gekregen, maar zou ik dan preventief mijn borsten maar moeten laten weghalen omdat er kans is op borstkanker?

Steriliseren kan een goede optie zijn, als het teefje erg last heeft van de loopsheid, maar blijf altijd goed na denken en voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Nadelen zijn inderdaad kans op incontinentie, vachtproblemen, gewichtstoename, maar ook karakterverandering. Een teefje wat wat dominant is kan na sterilisatie nog dominanter worden. "


er zijn er genoeg die wel ziek zijn geworden en dus te laat zijn dat is niet bangmakerij maar voorbehoed heb zelf een teef gehad die het had en die was 9maanden nou is geen pretje hoor die had pijn en maar tegen ons werde er gezecht dat het haar 1e loopsheid was mensen behoeden er alleen op wat er kan komen en oude honden hebben er meer kans op dan jonge teefen er zijn er ok gewoon waar bij het mis is gegaan niet alles is rose kleur en manenschijn

honden page profiel Melissa---Rocco&LadyMelissa---Rocco&Lady

honden foto van Melissa---Rocco&Lady

maar wrm zou een teefje dominanter worden na de operatie waarom adviseren ze bij dominante reu de ballen er af te halen dan omdat ze mischien minder domie worden lijk mij dat een teef niet veel anders is dan reu het lijk mij dat een teef juist rustiger wordt omdat ze dan de laatste fase niet dat vluchtgedrag of extreem smacht naar een dek

honden page profiel maartjemaartjegoedgekeurde fokker

honden foto van maartje

@melissa..dit heeft te maken met vrouwlijke en manlijke hormonen, als je een reu laat castreren maken ze geen manlijk hormoon meer aan, als je een teef laat castreren geen vrouwlijk hormoon, maar teven maken nog wel manlijk hormoon aan.. mijn mening is gebaseerd op het vroege steriliseren/castreren als ze uitgegroeid zijn gelden al heel veel nadelen niet meer, ook zal een ouder teefje niet echt meer veranderen qua gedrag maar wel als zij te jong gecastreerd wordt...dit is ook met de botgroei e.d. zo als ze uitgegroeid zijn er ook al weer minder nadelen ...

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

Ach ja.
Wat mooi dat iedereen hier dierengeneeskunde heeft gestudeert.......... ;-)

Ik heb er echt geen verstand van, helaas heb er niet voor doorgeleerd.
Maar dat hele castratie gebeuren is volgensmij toch een redelijke hype.
Heeft je hond last van de hormoon huishouding, echt klachten / ziekte beeld dan gewoon ingrijpen.
(we hebben het hier over de hond, en dus niet of ik als baasje iets lastig vind)
Maar dat preventieve gedoe allemaal. O-)

***********************************************

Onzin modus aan
Wij laten bij onze Landseer volgende maand metalen gewrichten implanteren..
Niet dat ze er nu last van heeft, maarja, dan kan ze er op latere leeftijd ook geen last van krijgen.
O-)

Oja, en onze Flatlander met aanleg voor hartfalen (newfy/flatcaot) krijgt als voorzorg een pacemaker..

Baarmoeder, testikels, hormomen..
Zijn eigenlijk allemaal overbodige dingetjes die een levend wezen enkel en alleen maar nodig heeft om zich voort te planten.
Doet helemaal niets met de hormoon huishouding, heeft helemaal geen enkel invloed op gedrag.
Honden voelen zich ook heerlijk , en andere honden kijken ook helemaal niet vreemd naar hun "geholpen" soortgenoten..
Want er is al zoooooo veel onderzoek naar gedaan..
O-)

onzin modus uit

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma.

honden foto van Irene Emma.

@Landseer ect, Ik begrijp dat je er geen verstand van hebt maar je maakt het wel belachelijk dat vind ik jammer. Ook wij hebben een gesteriliseerd teefje en daar gaat het geweldig mee.
De rede was ,wij hadden nog een reu in huis.
Steriliseren omstreeks 8 maanden.

honden page profiel Nikki & HeroNikki & Hero

honden foto van Nikki & Hero

" @Landseer ect, Ik begrijp dat je er geen verstand van hebt maar je maakt het wel belachelijk dat vind ik jammer. Ook wij hebben een gesteriliseerd teefje en daar gaat het geweldig mee.
De rede was ,wij hadden nog een reu in huis.
Steriliseren omstreeks 8 maanden. "


Maar dat is wel een goede reden om je teef te laten steriliseren, namelijk je had nog een reu in huis.

Wanneer je alleen maar teven in huis hebt, die allemaal kerngezond zijn, vind ik het ook onnodig om de teef te laten steriliseren.

honden page profiel Melissa---Rocco&LadyMelissa---Rocco&Lady

honden foto van Melissa---Rocco&Lady

als je hond gezond is betekend niet dat een onsteking te verkomen is als jij zoveel teven heb en in eens raken er een baamoeder onsteking nou dan denk je wel ander ok al kan je denken als ze het niet krijgen en ze zijn tot hun dood gezond als jij er niet mee fok dan komd het best vaak voor dat ze op later leeftijd dat krijgen vooral na schijnzwanger en ja ik persoonlijk als ik meerde teven heb nou ja en ik fok er niet mee heb het geld er voor om het te doen ja dan doe ik het bijv je heb 3 teven van het zelfde leeftijd dat kost je veel tijd om die te verzorgen vooral als ze schijnzwanger zijn dan hebben ze vaak daarna kans op zo een onsteking maja ieder zijn eigen mening je bent heus niet slechter voor honden als je anders over denk :-D

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

Is niet belachelijk bedoelt.
Maar omdat wij ergens last van hebben, moeten onze gezonde viervoeters onder het mes.

Mischien dat mijn makkelijke reactie in het licht kan worden gezien van veel dierenartsen die heel makkelijk zeggen dat die hormonen maar lastig zijn en het mes erin moet..

Wat doet een sterelisatie met het gedrag?.en is een DA een hele goede gedragsdeskundige?.

Kom ik in een ziekenhuis staat er een compleet team specialisten klaar om mij te helpen (geen sterelisatie ;-) )
Maar een DA schijnt in z'n eentje alle kennis in huis te hebben als het om voeding/allergie , beweging, gedrag en hormonen gaat.

Met onze oude reu in huis moest ik ook elk jaar een week of 3 verhuizen naar m'n ouders als onze teef loops was.
Het is maar net wat je er voor over hebt, en wat in je mogenlijkheden ligt.



honden page profiel Tanja Tanja

honden foto van Tanja

Ook ik heb mijn jack gesteriliseerd. Omdat er ook een reu in huis was, ik zat om de paar uur met 2 hondjes in mijn handen te kijken tot het weer over was, gipsy vond het namelijk leuk om gedekt te worden maar madam had het na een halve minuut wel gezien. Dus wilde ze ervandoor, arme Johnny want die kon geen kant op. Hij was gecastreerd vanwege een niet ingedaalde bal die in zijn lies zat. Dus puppys komen er niet van, maar wel uiterst ergelijk.
Maar gipsy haar gedrag is ook niet veranderd en haar vacht ook niet, voorheen rampzalig nu nog rampzalig. Maar dat is kwestie van voer. Heeft wel neiging om dikker te worden, maar dat is ook kwestie van voer. Je moet gewoon voor jezelf af vragen wil ik het een gezonde hond aandoen. Ik denk niet dat iemand dat voor je kan gaan beslissen.

honden page profiel NikaNika

honden foto van Nika

Ik heb mijn teefje ook laten helpen.
Indertijd op aanraden van de voorzitster van onze hondenschool.
We wilden eerst alleen onze reu laten helpen maar ze zei dat ze op die 30 jaar hondenschool al zoveel teefjes had zien sterven door allerlei kankers dat ze mensen is beginnen adviseren om hun teef te laten castreren.
Dit heeft ons aan 't denken gezet, ik zou haar niet willen verliezen aan iets dat ik had kunnen voorkomen.
En liever een jonge hond onder het mes dan een oudje.
En mijn teefje is nog net dezelfde als voorheen, slank en prachtige vacht!

honden page profiel Tanja Tanja

honden foto van Tanja

oh ja da adviseerde mij wel om te wachten na 1x loopsheid. nou vanwege mijn twijfel is dat 2x geweest.

honden page profiel BilouBilou

honden foto van Bilou

" Wat doet een sterelisatie met het gedrag?.en is een DA een hele goede gedragsdeskundige?.

Kom ik in een ziekenhuis staat er een compleet team specialisten klaar om mij te helpen (geen sterelisatie ;-) )
Maar een DA schijnt in z'n eentje alle kennis in huis te hebben als het om voeding/allergie , beweging, gedrag en hormonen gaat.

"


Hier ben ik het wel mee eens. Het verbaast mij ook altijd hoe een dierenarts, in de zelfde jaren studie als bijvoorbeeld een huisarts, àlles kan weten van àlle huisdieren...

Maar toch, buiten dat heb ik het gedaan om weer andere motivaties. Ik heb een onderzoek gezocht/gelezen (in het duits, je moet er wat voor over hebben) van een dierenarts die onderzocht heeft wat de gevolgen zijn voor het gedrag, en ik heb onderzoeken gelezen over de gezondheid. Daarbij heb ik gekeken naar hoe mijn hond de 4 weken "isolatie" heeft beleeft (niet positief). Ik heb alle plussen en minnen naast elkaar gezet en een afweging gemaakt voor mijn eigen situatie en er dus toch voor gekozen.
Een volgende hond in een andere situatie is misschien weer een andere keus.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Ik moet altijd erg lachen om die uitdrukking "laten helpen"...Net of je de hond er een plezier mee doet.
En Melissa, ik heb ook vier teefjes en eentje was ook elke keer schijndrachtig. Toen heb ik een goede homeopaat gezocht. Eén behandeling van een paar maanden (druppels en granules) en ze is er nu van af. De kosten waren meen ik zo'n 65 euro. En als het zo is dat schijndrachtige teefjes meer kans op problemen hebben...Nuka is minstens 10 keer schijndrachtig geweest en heeft geen problemen.

honden page profiel Melissa---Rocco&LadyMelissa---Rocco&Lady

honden foto van Melissa---Rocco&Lady

" Ik moet altijd erg lachen om die uitdrukking "laten helpen"...Net of je de hond er een plezier mee doet.
En Melissa, ik heb ook vier teefjes en eentje was ook elke keer schijndrachtig. Toen heb ik een goede homeopaat gezocht. Eén behandeling van een paar maanden (druppels en granules) en ze is er nu van af. De kosten waren meen ik zo'n 65 euro. En als het zo is dat schijndrachtige teefjes meer kans op problemen hebben...Nuka is minstens 10 keer schijndrachtig geweest en heeft geen problemen. "

hmm je doet nu als of ik zeg alle teefjes krijgen dit na schijn zwanger nou echt niet elk teefje maar zeker wel meer dan kwart mischien de helft hebben het wel kan dan wel niet rekenen maar ik zie hier vaak topic over mijn hond baamoeder onsteking mijn hond dit mijn hond dat dus er zullen de helft wel niks mankeren zeg ok niet dat alle teefjes hier van iets krijgen en zo wordt er ok niet gedaan maar er zijn er genoeg die het wel krijgen

honden page profiel Melissa---Rocco&LadyMelissa---Rocco&Lady

honden foto van Melissa---Rocco&Lady

maar nogmaals je bent echt niet slechter voor je hond of honden als je de teef wel laat helpen ieder heeft zijn mening of denk er anders over :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterilisatie of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: net slecht nieuws gekregen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^