Soms lees ik hier, als mensen een bepaald ras willen, de vraag of ze ervaring hebben met dit ras en dat het anders niet verstandig is, maar eens moet de eerste keer zijn toch?
de mensen met een rashond (hoeft niet perse hoor) maar die hebben toch ook ooit een keer hun eerste hond van dat ras gekocht?
natuurlijk moet je je goed inlezen en goed kijken of het karakter bij je past, en is de ene hond beter voor een 'beginner' dan een ander, maar volgens mij met een goede hondenschool, veel inlezen en veel vragen dat het allemaal goed komt toch?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "ervaring met een bepaald ras." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
helemaal mee eens.
anders zou je voor je droomhond een andere hond moeten nemen om dat dat geen hond voor beginners is..
mijn ouders zijn ooit begonnen met een Alaskan Malamute. en dat is de liefste hond geweest die ik ooit gekend heb !
en dat is ook geen hond om mee te beginnen
en een (goede) fokker kijkt toch ook -in een nestje- welke pup het best bij een persoon past? of is dat nooit zo? (heb zelf nog nooit een hond bij een fokker gehaald)
Ik begrijp wat je bedoelt.
Maar het lijkt mij dat als je geen ervaring hebt met honden en je wilt een moeilijk opvoedbare hond, je beter eerst een makkelijk opvoedbare hond kan nemen, en misschien later een moeilijkere. Omdat je dan toch net wat meer ervaringen hebt.
@ Ayla; Veel mensen denken een moeilijk opvoedbare hond wel aan te kunnen, of voldoende van het ras te weten, maar dan hebben de honden nét wat meer energie en aandacht nodig dan het baasje dacht dat ze nodig hadden. Dan worden die honden vaak vervelend omdat ze niet krijgen wat ze nodig hebben, en belanden ze in een asiel. Zo kan het ook vaak lopen.
^^ lijkt me inderdaad niet goed. ik had echt niet kunne kiezen dan!
@Eefje
dat snap ik ook wel. maar soms lijkt het wel alsof het verplicht is eerst een andere hond te nemen.. maar als je verliefd bent op dat ene ras... of b.v. op dat ene niet zo makkelijk voor beginnende asiel hondje moet je dan eerst een ander hondje kopen?? omdat het onmogelijk is om met die hond te beginnen.
@ Ayla; Nee hoor, ik denk dat het vooral licht aan de persoon die een moeilijkere opvoedbare hond neemt. Als je je goed informeerd en bijvoorbeeld een cursus volgt, veel contact met de fokker houd, en zelf al je moeite er in wilt steken dan zal het inderdaad vast wel goed komen. Maar zoals ik al zij, helaas overschatten mensen zichzelf vaak, en denken bij aanschaf alleen aan lusten, niet de lasten.
@ eefje
zeker !! maar dat gebeurd ook heel vaak bij de *makkelijke* honden wel de lusten, niet de lasten.
Klopt helemaal
Maar de moeilijkere honden zullen dan extra tegenvallen en sneller worden opgegeven.
Maar gelukkig is niet iedereen zo
In het asiel waar ik laatst was leek het wel of de helft Jack Russell was en de andere helft verschillende soorten Bulldog's.
Maar ik denk dat half Nederland met een hond een Labrador is of Jack Russell
Hier ook kom ik bijna alleen maar Labrador's tegen.
Maar ja die zijn vaak uberblij en enthousiast, en mensen hebben daar op een gegeven moment genoeg van.
Ik denk dat dat de reden zal zijn dat er veel Lab's in het asiel zullen zitten helaas.
Ik bedoel natuurlijk sommige mensen hé, niet iedereen met een Labrador!
Ben het helemaal met Eefje eens.
Iedereen moet ergens beginnen maar in sommige gevallen klinkt het gewoon niet slim. Denk ook dat mensen ze niet afraden omdat ze denken dat die persoon het per definitie niet aankan maar omdat ze weten hoe het ras is.
Ik raad AB's ook merendeel van de tijd af. Het bewijs dat mensen ze onderschatten is overduidelijk, kijk maar eens in het asiel.
Ook daarom is het belangrijk om een hond bij een erkende fokker te halen. Die kent zijn/haar ras, en weet precies welke kopers ze wel of niet aan kunnen. Via een erkende fokker zal dus ook minder vaak een slechte hond/baas match komen dan via een oepsnest, waarvan de verkoper blij is dat die een koper heeft.
Ook kan je natuurlijk terug vallen op een erkende fokker, bij een pup van MP wordt vaker het asiel ingeschakeld.
als ik het zo lees, zou het voor de meeste 'beginners' toch wel slim zijn om eerst een 'makkelijke' hond te nemen
kijk ik bijvoorbeeld.
de rottweiler is echt mijn droomhond!
dat vindt ik de mooiste honden die er zijn!
kwa karakter zijn ze niet de makkelijkste. dat weet ik best.
maar ik weet dat ik over een hond kan domineren.
en dat ik het ras aankan.
ik ben nu 14 en heb op me 12de over de alaskan malamute in dit huis gedomineerd. ik stond boven hem in de rangorde en nu met jara op 14 jarige leeftijd ook.
mensen waar ik vroeger gewerkt heb hebben een "valse" hond uit het asiel. werkelijk waakt hij alleen maar en kan heel dominant zijn. maar hij luisterde prima naar mij! en niet naar de familie leden , wel naar de eigenaren maar niet de fam. van hun.
en natuurlijk zeg ik niet dat het mijn eerste hond gaat worden!
maar als je dit aan ervaring hebt en heb nog heel veel ervaring rijke momenten voor me liggen.
en ik weet dat ik het ras aan kan. moet ik eerst een ander ras zoeken bij wijze van spreken. omdat deze honde te "moeilijk" zijn.
@ ayla,
ik denk dat het ook per persoon verschilt, en dat het ook ligt aan de ervaring, die jij dus al wel hebt opgedaan,
maar sommige mensen hebben nog nooit een hond gehad en dan word het denk ik wel wat adners
Maar wat is makkelijk?
Ik denk dat het vooral belangerijk is dat je goed vooronderzoek doet en eerlijk naar jezelf kijkt. Ga op bezoek bij fokkers, lees je in, hoor ervaringen van andere mensen en kijk dan of het uiterlijk van de hond bij je past. Denk dat wanneer meerdere mensen dat zouden doen en mensen zichzelf niet zouden overschatten het al een stuk beter zal gaan.
Helemaal mee eens hoor, mijn eerste hond was een Estrela, geen makkelijke hond. Ik ben een aantal keer bij de fokker geweest, moest 9 maanden wachten tot er een nestje kwam. We waren het eens dat een niet zo dominant teefje voor mij het best was. Maar wat is het geval: de puppys zijn 2 en een halve week, ik wil naar het teefje gaan kijken en het brutaalste reutje uit het nest kruipt steeds naar me toe!
Ook bij vervolgbezoekjes is hij niet bij me weg te slaan....Ik werd door het dominantste reutje uitrgekozen!
En natuurlijk was het wederzijds..
In overleg met de fokker werd het toch de reu, ik heb er 9 jaar een werkelijk fantastische hond aan gehad. Veel contact gehouden met de gedragsdeskundige van de vereniging.
Ik raad echter zo'n hond niet aan als eerste hond, tenzij je er veel tijd en aandacht aan kan besteden (wat natuurlijk bij alle honden nodig is).
Ben nu gelukkig met 3 reuzen in kleine verpakking!
dat snap ik ook uiteraard. maar als je al veel ervaring hebt. kan je dat doorspelen aan een fokker en die kan dan uiteraard kijken of het een ja/nee wordt. maar het wordt allemaal zo zwart wit van je Moet!! eerst met een makkelijke hond beginnen
Zolang je consequent genoeg bent bij een hond die dat echt nodig heeft is er toch niks aan de hand.
Je moet altijd goed voorbereid zijn voordat je je pup in huis neemt.
Dus goed weten hoe de hond in elkaar zit en hoe je hem het beste de baas kunt wezen.
En een goede aanrader is gewoon om zo snel mogelijk op puppie curses te gaan. Dat kan al met 8 weken.
Des te sneller ze leren hoe beter..
@ sammie,
ik denk idd dat als iedereen dit zou doen, dat er al veel minder honden in asiels zouden zitten en dat vele baasjes veel gelukkiger zouden zijn met hun hond
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "ervaring met een bepaald ras." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?