Willen wij al die gekopieerde lappen wel lezen!!!!
3 honden opgevoed ,ga naar een cursus daar leer je met je hond om te gaan en hoe je jou hond het beste kan opvoeden . Ik vind de theorieën nogal zwaar op de hand. Wij hebben nooit iets van stress bij onze honden gemerkt en ook over dominantie niets gemerkt.
Ik geloof dat wij het goed gedaan hebben.
Bij ons eerste hondje thuis 1955 geen cursus maar wel een geweldige hond.Zo uit de losse pols opgevoed.Nu zijn er stapels boeken en nog bakken de mensen er soms niets van.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie theorie achterhaald - wat zijn jouw ervaringen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Dat is wel een interessant gegeven Dobry. Met name vanuit de gedachte of het voor een hond noodzakelijk is binnen de veiligheid van een roedel te leven voor zijn overleving.
Wilma
Ik denk dat dieren zich gewoon aanpassen en de optimale leefomstandigheden zoeken.
Vind ik ook een interessant gegeven.
Je ziet aan onze huishonden al hoe ze zich aanpassen aan gegeven omstandigheden.
Dat zou heel goed kunnen. Maar zijn ze dan ook gelukkig?
Dacht wel dat de meeste honden gelukkig zijn. Bij ons in ieder geval wel.
Persoonlijk denk ik dat een gelukkige hond en hond is die stabiliteit en veiligheid eraart en goed verzogd wordt.
Zelf moeten overleven geeft meer stress.
Inconsequente, onduidelijke of onveilige leiding geeft stress.
Het zegt wel iets over de felxibiliteit van het aanpassingsvermogen.
Begonnen we een hond op te voeden vanuit de dominantietheorie...hij/zij past zich feiloos aan als we overschakelen naar de wat meer heden ten daagse innzichten over leiderschap. Ik ben van mening dat dit laatste nog veel meer stress verlagend werkt omdat de zogenaamde dominanthie methode voor een hond vaak hele onveilige/onduidelijke aspecten bevat die onzekerheid en stress kunnen geven.(zoals hond op de rug leggen, fysiek corrigeren dmv nekvel etc).
Nee, die dominantie theorie is helemaal niet achterhaald.
Wie was ook al weer voor deze theorie in oorsprong verantwoordelijk en wat is zijn eigen hedendaagse visie hierop?
het is jammer dat de dominantie theorie gelijk gekoppeld wordt aan de hond op de rug leggen, fysiek corrigeren in het nekvel......
ik pas de dominantie theorie in die zin toe, is dat ik er van uit ga dat honden in rangorde leven, zowel met elkaar als met ons mensen, en dat juist die rangorde zorgt dat ze zich veilig voelen, juist omdat de ranghogere de verantwoording neemt.
iemand als ranghoger zien, dat gaat naar mijn idee alleen als er respect en vooral ook vertrouwen is (anders kan je de ander niet "volgen") en dat gaat natuurlijk niet samen met iets wat op angst en/of pijn gebaseerd is of veroorzaakt wordt.
er zijn vele manieren om de hond op een hondse manier duidelijk te maken dat de baas "ranghoger" is, de hond vraagt hier wat mij betreft ook om, en dat wordt door mij beantwoord, maar nooit met geweld, totaal niet zelfs, dat is een verkeerde interpretatie.
er wordt hier bv gesproken dat negeren van fout gedrag bij een positieve opvoeding hoort, wel, negeren wordt door de hond als onaangenaam ervaren, dat is dan toch ook een vorm van corrigeren?
zo zijn er ook diverse manieren van de hond aanraken, wat je heel voorzichtig opbouwt, waarbij de hond leert ervaren dat de ander dat niet alleen mag, maar daarbij ook leiding (over)neemt.
ik zie hierbij geen stress, in tegendeel eigenlijk, juist ontspanning, en dat er een forse nee kan volgen op gedrag..... ja, dat is dan de correctie, over het algemeen werken we ook weinig met woorden, honden zijn nl niet verbaal ingesteld, maar met gebaren, vooral het afblokken van de hond is (in het geval van Gorby) van grote betekenis, hij stapt dan terug en.... ontspant.
dat "de domninantie theorie" telkens gekoppeld wordt aan geweld tov de hond, is voor mij echt een heel vervelend en hardnekkig misverstand.
Zo, ik heb wat gemist haha.
Vind het jammer dat sommige persoonlijk worden, en kwetsende dingen zeggen. Want uiteindelijk mogen we allemaal onze eigen mening hebben he.
begin daarom ook met: ik vind..
Verder vind ik het belachelijk dat de dominantie theorie nog steeds bestaat, en nee ik vind niet dat het werkt, vaak vind ik het zelfs zielig.
Een hond die nooit weet wat hij moet doen om geen straf te krijgen. Constante stress.
Zo zie ik het, bij de meeste mensen.
En wat sommige mensen wel allemaal niet doen om hun chihuahua te "overheersen" is het werkelijk nodig om zo'n klein beessie op de grond te duwen om de baas over hem te zijn? Ik dacht het niet.
Ik denk dat sommige mensen zich TE druk maken over rangorde. En te veel vermenselijke ook al zeggen ze van niet, kijk maar naar Jaloezie, nijd en schuld. Dit zijn menselijke gevoelens die verbonden zitten aan je geweten. uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat honden de hersencappasiteit hebben van een kind van 2 jaar, uit ander wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen onder de 2 jaar geen geweten hebben.
Conclussie, honden hebben geen geweten. Wat je overegens ook onderzocht hebben. maar het gedrag lijkt op, dus het zal wel zo zijn..
Ik vind dit erg jammer, want mensen kijken niet verder. Een hond die jaloers is, word gewoon geaait en een hond die uit nijd de kamer onder plast gestraft.
Ondertussen zijn beide honden gestressed, omdat ze een verkeerde reactie op hun gedrag krijgen, waardoor het gedrag alleen maar erger word.
En nogmaals vind ik het jammer dat altijd maar die wolven er bij gehaald worden. Al kenner van wolven en honden kan ik met zekerheid zeggen dat deze 2 totaal niet op elkaar lijken! Die 2 soorten bij elkaar zetten is hetzelfde als een kat bij een troep leeuwen zetten, je kan je voorstellen wat er gebeurd..
leuk dat je jezelf even Quote Liz, kan ik ook even mezelf quoten:
En nogmaals vind ik het jammer dat altijd maar die wolven er bij gehaald worden. Al kenner van wolven en honden kan ik met zekerheid zeggen dat deze 2 totaal niet op elkaar lijken! Die 2 soorten bij elkaar zetten is hetzelfde als een kat bij een troep leeuwen zetten, je kan je voorstellen wat er gebeurd..
Sorry, deed even wat verkeerd. Ik moet zeggen dat ik ook wel achter het standpunt sta van Gorby en het erg jammer vind, dat iedereen denkt dat mensen die altijd geloofd hebben in de "ouderwetse"manier van denken ook fysiek straffen. Op de opmerking die ik hierboven heb geplaatst heb ik helaas nog geen reactie gehad, zou toch graag weten, hoe dit nu gezien wordt.
dat "de domninantie theorie" telkens gekoppeld wordt aan geweld tov de hond, is voor mij echt een heel vervelend en hardnekkig misverstand.
Dit is geen misverstand, maar een feit wat nog steeds wordt toegepast, zelfs op bepaalde hondenscholen. De trainer die de hond betitelt als dominat en wel even op de rug legt. Echt geen zeldzaamheid.
er zijn vele manieren om de hond op een hondse manier duidelijk te maken dat de baas "ranghoger" is, de hond vraagt hier wat mij betreft ook om, en dat wordt door mij beantwoord, maar nooit met geweld, totaal niet zelfs, dat is een verkeerde interpretatie.
Maar waarom zou je hond dmv trucjes steeds moeten laten weten dat jij ranghogere bent als dit al eenvoudigweg duidelijk is door duidelijke en stabiele leiding? Om een ander voorbeeld aan te halen...Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat het hardstikke fout is als je de hond op de bank laat, zelf op je rug op de grond gaat liggen, verkeerd signaal afgeeft als je de hond eerder eten geeft dan jijzelf. Want door al deze dingen denkt de hond dat hij roedelleider is?
Onderstaande tekst komt uit het artikel over positieve opvoeding.
Hoe laat je aan de hond zien dat je de baas bent?
Dat hoeft helemaal niet. De hond is volledig afhankelijk van ons mensen. Wij mensen hebben de controle over alles wat een hond wil. Spel, aandacht, eten etc. Wij bepalen wat de hond krijgt. Hij krijgt het alleen maar als wij dat willen. Dat geeft ons alle “macht” die we nodig hebben. We kunnen dus op het moment dat de hond iets van ons wil, iets van de hond terug vragen. Dus hij wil graag naar buiten, dan moet hij eerst even rustig zitten. Hij wil geaaid worden, dan moet hij eerst even liggen. Omdat de hond weet dat jij de controle over heel veel dingen hebt die hij graag wil zal hij heel graag dingen voor je doen. Dat geeft enorme controle over de hond en zorgt er ook voor dat de hond respect voor je heeft. Zonder dat het enige moeite, kracht kost en/of correctie kost.
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_442-Positieve-Opvoeding.php
Ik denk dat het voor sommige honden zeer stressvol kan zijn, als ze helemaal niets zelf mogen bepalen.
Zou jij alle controle over je leven weg kunnen geven..
Daarom mogen mijn hond wel eens iets zelf bepalen, zoals welke kant we oplopen tijdens het wandelen, wel merk ik dat ze dan de standaard weg kiezen die we altijd lopen omdat ze dat gewent zijn, en van routine houden.
Ook blijf ik wel eens stil staan als ze willen snuffelen, of plassen(reutje) terwijl dat volgens de dominantiemethode niet mag.
Overegens Gorby,
Ik maar een duidelijk verschil tussen dominantie methode en roedelmethode.
Petra...
Daar ligt denk ik al een groot misverstand... Jij ziet volgens mij vooral Het op de rug leggen, fysiek corrigeren dmv nekvel als "de dominantie-theorie"
Terwijl dit zoveel meer inhoud en zoveel meer handvaten kan bieden dan alleen dat. Terwijl anderen die weinig hebben met de kalmerende signalen en dergelijke handvaten en theorieen zien en ervaren dat hun hond niet regereerd als je gaapt, alleen maar beloont en de hond negeert. Hoewel sommige andere dingen/handvaten ervan wel weer heel goed kunnen helpen.
Ik heb 2 rotties en beide hebben ze een ander karakter. Als ik bij Ronja vooral de kalmende signalen en dergelijke zou toe passen zou ze me uitlachen. Ik heb dit wel geprobeerd omdat jaro dit juist weer wel nodig heeft wil hij zich veilig en stabiel voelen.
Gerdine, uiteraard vind ik dat wolven en huisdieren niet dezelfde dieren zijn. Anders had ik vroeger misschien wel een wolf gekocht ipv een hond, zijn ook mooie dieren namelijk . Maar, i.e.g. is dan duidelijk dat voor jou de oude manier en de nieuwe manier niet van toepassing is op jouw manier van honden opvoeden, want ze zijn beiden gebasseerd op het bestuderen van wolven. Prima toch, heb ik geen problemen mee. Als je goed leest kan je ook zien dat ik niet klakkeloos alles overgenomen hebt, met hoe ik mijn honden heb opgevoed.
Ik zie dit niet te kortzichtig, maar wet dat dit wel heel kortzichtig gezien wordt in sommige kringen. Het ging mij even om het ik heers en overheers gedeelte.
Ik heb in mijn latere reactie ook andere voorbeelden aangehaald. Niet om de dominatiemethode uit te diepen, maar ter illustratie van waarom ik het een zinloze theorie vind. Het an mensen soms handvaten geven die ze nodig (menen te) hebben, maar ik ervaar dat het voor de hond niets uitmaakt of ik nu roedelregeltjes hanteer of niet. Het leiderschap zit 'm voor mij niet in die handvaten, maar als iemand daar zelf baat bij heeft en het geeft zekerheid dat heb ik daar geen oordeel over.
Ik vind het zo jammer dat alle methodes zo zwart wit worden gezien.
Alsof je met positief opvoeden nooit corrigeerd, of met de roedelmethode nooit beloont.
Mensen moeten verder kijken naar de methodes, en het liefste ook dingen uitproberen voor ze hun mening kunnen geven.
Ik bv, begon met de dominantie methode, en ben uiteindelijk overgestapt naar positief opvoeden, maar ik gebruik nog wel dingen van de dominantie methode die ik wel vind kloppen.
Ik corrigeer mijn honden als het nodig is, maar buig gedrag liever om. Ik negeer gedrag maar corrigeer als nodig is.
Ik denk dat er teveel misverstanden zijn over beide methodes.
Want wat mensen niet aanstaat bij de dominantie methode zijn de fysike correcties, kijk dan eens naar de roedelmethode, die is hetzelfde maar dan zonder fysieke correcties.
En wat mensen niet aanstaat van de positieve methode is dat ze denken dat de hond maar alles mag en er nooit gecorrigeerd word. Dit is ook zeker niet waar.
@Liz
Een hond is geen wolf. Niet in gevangenschap en niet in de natuur. De "nieuwe theorie" gaat ook niet uit van wolven in het wild, maar meer van wilde honden die vaak met meerdere bij elkaar leven.
@Gorby
Ik weet niet waar je nu naar toe wil met deze gefrustreerde onzin, maar voor mij ben je net zo anoniem als ieder ander ondanks die plaatjes. Er zijn ook mensen op dit forum die mij kennen, dus zo veel verschil is er nog steeds niet. En jij staat hier niet eens met je eigen naam op, dus waar wil je naartoe. Ga je frustratie maar thuis afreageren. Dit is echt het laatste wat ik hier over zeg.
liz hoe verklaar je dan half wolf half hond zo ierse wolf hond en de saarloos en nog een moeilijk naam sjec nog iets zijn allemaal halfe wolf honde of geld die verglijking niet
Ik vind het gevaar van de dominatie theorie dat het gebasseerd is op bangmakerij dat je serieuze problemen krijgt als je hierin niet voldoende statement maakt naar je hond. Ik ervaar dit als pertinent niet waar! Het gevaar wat daar weer in schuilt is dat door die angst mensen macht gaan kunnen gaan inzetten als middel om te overheersen. Of er bepaalde bankmakende ideeen op na houden die een vertrouwensvolle relatie in de weg komen te staan.
Het is met name daarom dat ik met name de negatieve kant benadruk. Het wordt echt veel meer ontspannen voor jezelf en de hond als je niet steeds leeft met de angst voor een hond die jou van de troon zal stoten. Ze zijn zo afhankelijk van ons suprieuren dat kunnen we op heel positieve wijze gebruiken in de opvoeding en het samenleven.
Wouuwww Bassie, bedankt dat je me verteld dat een hond geen wolf is. Dat wist ik helemaal niet. Weer wat geleerd. Nogmaals bedankt. Was jij maar vroeger mijn leraar geweest. Domme ikke..
Sorry Melissa, ik begrijp even niet op welke opmerking je van mij reageert? Of reageer je op Bassie die weer iets over mijn opmerking zei?
Waar ik mij wel over verwonder is het volgende: de nieuwe theorie is gebasseerd op het bestuderen van wolven in het wild, de ouderwetse manier op het bestuderen van wolven in gevangenschap. Ik vind zelf toch echt dat het leven van een hond, meer lijkt op het leven van een wolf in gevangenschap.
Ik denk dat men aan wilde geven, dat als je dan al hondengedrag wil verklaren aan de hand van wolvengedrag, je dan wel naar het juiste wolvengedrag moet kijken. Als je weet dat een wolvenroedel bestaat uit een liefhebbende familie en de belangrijkste taak van de ouderdieren is om de veiligheid en het voedsel voorop te stellen, en helemaal niet om elkaar de hele tijd te domineren ga je er toch anders tegenaan kijken. Dan ga je eraan werken dat je je eigen hond ook die veiligheid kan geven zodat er zo min mogelijk stress door misverstanden komt.
Degene die de theorie heeft bedacht, heeft zelf gezegt dat het niet waar is. Dus zelf achterhaalt.
Lees het hele topic nog eens door, dit staat een paar keer beschreven..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie theorie achterhaald - wat zijn jouw ervaringen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?