Vechten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SinitaSinita

honden foto van Sinita

Hey iedereen,

Onze 2 chow chows, Balto en Balou, konden lange tijd heel goed met elkaar om, ze speelden samen, hadden geen problemen met elkaar...
Het is begonnen vorige week met een hevig onweer, Balou schrok van de donder, Balto wou met hem komen spelen en toen begonnen ze te vechten...
Sindsdien kunnen ze elkaar niet meer uitstaan!
We hebben geprobeerd met ze een time-out tegeven, maar ook dit hielp niet. Als ze weer bij elkaar werden gezet, begonnen ze weer te vechten, telkens weer tot bloedens toe :(
je kan er bijna niet tussenkomen!

Weet iemand raad?

Zoals het nu gaat is het echt niet leuk meer, niet voor de honden en ook niet voor ons...

om beurten zitten ze in een aparte ruimte, gescheiden van elkaar.

Groetjes,
Sinita

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vechten" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel IngridIngrid 3 doggies

honden foto van Ingrid

Is het geen rangorde willen bepalen?
Gaan ze door als er 1 van de 2 op de grond ligt?
Ben je bang dat ze elkaar 'doodbijten' als je ze laat gaan?

Wat nu als jij ze allebei naar een onbekende plek brengt, dus niet thuis? Kijken of ze het daar ook doen? Kan zijn dat het wellicht dan weer goed gaat?

Peter (Gast)

Ben de partner van Sinita, maar kan hier niet inloggen. Dus geef ik zo maar even mijn reactie.

Eergisteren zijn wij met spoed naar de dierenarts moeten gaan met onzen balto, deze had meerdere perforaties en moest op enkele plekken gehecht worden.

Balou laat totaal niet los en geeft mij althans zeker de indruk dat die tot het bittere einde wil doorgaan. Dit heeft niets te maken met van zijn kant correcties uit te voeren op onzen Balto.

Ze hoeven elkaar nu nog geen 2seconden te zien of ze hangen weer in elkaar.

Als wij de honden wisselen van plek zodat de ene in de living zit en de andere in een iets kleinere ruimte (of in de tuin) dan gaat Balou opzoek naar Balto, ligt te snuffelen en een beetje te piepen.

honden page profiel IngridIngrid 3 doggies

honden foto van Ingrid

Beste Peter,

Ik heb idem probleem gehad. Rottweiler en Mechelaar.
Mechelaar veranderde 'zomaar'... 5 jaar lang geprobeer, lopende band werk bij de dierenarts. En idd, hij ging ook door. Ook als de Rottweiler op zijn rug lag. Waar het aan lag? geen idee, maar wij hebben hem uiteindelijk laten inslapen.
(de mechelaar dan) want het was duidelijk wie er aanzet gaf tot het vechten.

Dit is nu wel heel radicaal, en was ook pas na 5 jaar. (het is toch je hond) en hij deed het ook naar andere honden toe.

Je kunt wellicht nog proberen een gedragstherapeut erbij te halen? Het overleggen met de dierenarts? Muilkorf?
Het leven in huis moet voor jullie ook leuk blijven.

Heel veel succes, ben erg benieuwd hoe het afloopt.

honden page profiel IngridIngrid 3 doggies

honden foto van Ingrid

Wat ik nog wel wil zeggen, honden gedragen zich vaak naar onze houding. Ze doen wat wij verwachten van hen.

Zo heb ik het niet op Jack Russels, mijn hond ook niet... Dat komt (weet ik zeker) doordat hij dat oppikt van mij.

honden page profiel IngridIngrid 3 doggies

honden foto van Ingrid

Overigens, je kunt hem misschien nog wel een paar keer 'goed op zijn plek' zetten. Welke plek op de rang heeft die hond?

Peter (Gast)

Alvast bedankt voor je reactie,

Even op de kwestie van de muilkorf, chow-chows hebben een zodanige korte snuit dat een muilkorf moeilijk tot bijna onmogelijk te gebruiken is. Dit heb ik reeds opgezocht. Naar andere honden toe tijdens het wandelen zal Balou wel eens beginnen piepen en proberen ernaar toe te trekken, dit doet Balto echter meestal niet.

De situatie is echt niet draagelijk en is inderdaad moeilijk aangezien het op zich 2 leuke en lieve honden zijn maar ten opzichte van elkaar water en vuur zijn.

Wat voor mij een groote schrik is is wanneer wij zelf eventueel kinderen hebben en deze in de gebure van zijn etensbak komen, met balletje spelen of het kindje onbewust de hond pijn doet of provoceerd in welke aard of vorm dan ook dat dit ook zal gebeuren ten opzichte van kinderen.

Met de dierenarts hebben we het telefonisch al besproken en raadde aan om de jongste (Balto) te kastreren (eerst chemisch om te kijken of dit iets uithaald). Maar aangezien onzen Balou direct attakeerd haalt dit ook niet uit. Balou is niet gekastreerd maar is 2.5 jaar en haalt hierbij een kastratie niet echt meer uit (is opinie van meerdere dierenartsen).

Ik ben persoonlijk van mening dat Balou wel herplaatst kan worden bij mensen (die geen kinderen hebben om mogelijk problemen te voorkomen).

Peter (Gast)

"Welke plek op de rang heeft die hond?"

Hij staat als laatste in rang, dit heeft hij ergens zelf laten gebeuren aangezien balto er als pup bijkwam en zijn etensbak mee opeiste en eerst moest eten en hij besliste wanneer balou moest/mocht eten. En buiten zal balto zich altijd voor Balou wringen. Dit was tot voor kort altijd zonder problemen geweest.

honden page profiel IngridIngrid 3 doggies

honden foto van Ingrid

Herplaatsing was bij mij toen niet aan de orde, doordat hij ook vals was naar andere honden toe.

Hoe suf ik mij ook pieker, ik kan de link onweer en vechten niet leggen. Herplaatsing kan inderdaad een oplossing zijn, maar willen jullie dit ook? Het is immers ' pas' een week aan de gang.

Wat gebeurd er als je de twee honden aangelijnd, bij elkaar laat? Is Balou dan ook aan het grommen e.d.? Want dan zou je hem direct kunnen afstraffen. Wat zeggen de dierenartsen hierover? Is het niet de moeite waard om een gedragsdeskundige te raadplegen? *is een suggestie hoor*
Er zal toch een reden moeten zijn waarom hij nu zo doet? En als het te maken heeft met rangorde tussen die 2 (daarom vaak castratie) zou het klaar moeten zijn, indien 1 van de 2 op de rug ligt.

2 reuen die zo tekeer gaan tegen elkaar, is heel vreemd, meestal zijn het de teven die niet loslaten/ophouden.

Peter (Gast)

Balou stopt niet wanneer de andere tegen de grond ligt. Zelfs na de ingreep bij de dierenarts toen balto nog gedeeltelijk onder verdoving was en amper op zijn poten kon staan werdt hij aangevallen door Balou zonder reden.

Volgens mijn vriendin is het het onweer maar volgens mij zijn het andere zaken zoals het spelen met een balletje waar de andere hond niet tegen kan en aanleiding geeft tot een vechtpartijtje, het opdringerig zijn bij de etensbak en drinken.

Normaal gezien zou een time-out een impact moeten hebben en zouden hierna ze allebei toch een geruime tijd zonder schermutselingen bij elkaar moeten kunnen doorbrengen volgens enkele boeken. Maar dit is niet het geval.

Aangezien er in het begin eerst aanleiding moest zijn, en nu het overgegaan is op het zien/rieken van de andere en het ertegen zit is in mijn ogen een enorm verschil.

Wij hebben reeds geprobeert ze aangeleind bij elkaar te laten, dit gaf ons ook een middel om ze sneller uit elkaar te krijgen of te voorkomen dat ze in elkaar hongen. Na 2 seconden snuffelen haalt balou steeds weer uit naar balto. Dus dit gaf geen positief resultaat om het zo te stellen.

honden page profiel IngridIngrid 3 doggies

honden foto van Ingrid

Hoe werd Balou toen afgestraft?

Ik 'gooi' mijn hond zo af en toe ook wel eens op de grond, op zijn rug. Als hij - in mijn ogen - te dominant wordt, of mij te erg uitprobeerd.

Ik roep geen foei etc. Ik 'praat' terug in honden taal. En dat is voor mij (22 jaar) en mijn rottweiler (reu) echt een uitdaging. Hij zal mij nooit iets doen, maar weet duidelijk zijn plek en af en toe probeert hij het weer. met als gevolg dat ik hem letterlijk op zijn rug gooi. Ik ga dan ook bovenop hem zitten en blijf net zo lang zitten tot hij helemaal ontspant. Nogmaals, ik zeg helemaal niets.

Jullie bepalen of Balou iets mag;
eten
drinken
lopen
ergens anders liggen, dan op zijn plek

Ik ben vrij consequent t.o.v. mijn hond. In huis ligt hij op zijn plaats, geen halve meter ernaast. Hij komt niet 'zomaar' even bij me voor een aai, alleen als ik hem roep. Als ik hier ook maar enigsinds aan toegeef neemt hij een loopje met me.

Dat begint al bij het naar binnen gaan. Ik eerst.

Zou je het nog op deze manier kunnen proberen, heel effectief trainen? zodat hij weet dat JIJ degene bent die de zaken in huis regelt.

Peter (Gast)

Als we de honden nu even afzonderlijk bekijken en de rangorde.

Balou luistert heel goed en heb je eigenlijk geen last van, ligt hij in de weg als je aan het kuisen bent zal hij zelf rechtstaan en opzij gaan zodat je doorkunt en zich ergens anders leggen. Hij luistert naar de meest gangbare commando's

Bij balto is dit net hetzelfde zoals hierboven.

Als ze is eens proberen duw ik heb ook tegen de grond tot zij ontspannen. Dit hoef ik echter niet al te veel te doen.

Dus ik kan denk ik wel zeggen dat zij wel naar ons luisteren en dat zij niet de meerdere zijn.

honden page profiel IngridIngrid 3 doggies

honden foto van Ingrid

Nee, dat zijn ze dan zeker niet.
Ik kan je dan ook weinig tips meer geven. Speeltjes afpakken in huis, afzonderlijk laten eten etc. niets provoceren.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi,

Tsjonge, tsjonge, tsjonge wat jammer dat jullie agressie met agressie gaan oplossen.

Ik vind het een teken van zwakte dat op de rug gooien. Als je fysiek nou dit niet kan doen. Wat adviseren jullie dan?

Wat ik mis in de verhalen is de leeftijd van Balto. Balou is 2,5 jaar en Balto is dus nog jonger. Wat mij lijkt is dat ze uit willen maken wie de zekere is in dit verhaal. Omdat het honden zijn van hetzelfde geslacht zal je merken dat dit door kan gaan tot de dood er op volgt.

Een time-out of sluisen in huis zal ook geen oplossing bieden daar als ze elkaar tegen komen dan moeten ze elkaar weer kunnen gaan lezen en opnieuw dingen gaan bepalen met elkaar.

In mijn idee is het ook het beste om 1 van de 2 te laten herplaatsen of zorg voor een goede gedragstherapeut want dit soort gedrag is niet op te lossen via een forum. Je ziet het gedrag van de eigenaar en de hond er niet bij en omdat hier alleen maar negatieve oplossingen zijn gegeven wordt het probleem alleen maar erger.

Veel succes want dit zal geen gemakkelijke beslissing worden.

Groetjes van esther

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi,

Nog even een aanvulling wil ik geven. Bij zoveel stress wordt er een hormoon aangemaakt genaamd cordisol en dit kan 3 tot 6 dagen duren voordat dit wegvloeit maar als er in die 3 tot 6 dagen weer een geval van stress zich voordoet dan kan het nog langer duren voordat dit hormoon zich weer terugtrekt.

Groetjes van esther

honden page profiel IngridIngrid

honden foto van Ingrid

Esther,

Allereerst: op de rug "gooien" is absoluut geen teken van zwakte. Als je terug kijkt naar de herkomst van honden en hoe zij in de roedel elkaar corrigeren, zie je dit gedrag ook terug. De leider 'gooit' X op zijn rug tot deze ontspant.

Dit is dan ook niet bedoeld als agressieve methode. Schreeuwen tegen een hond vind ik vele malen erger.

Ten tweede, in mijn optiek zijn er geen negatieve oplossingen neergezet.
Indien jij anders van mening bent, is dat jou natuurlijk goed recht, ik wil alleen aangeven dat dit niet mijn intensie is geweest.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Ingrid,

Wij zijn honden dus wij kunnen anders communiceren en er voor zorgen dat we heel anders met onze honden omgaan.

Deze methode stamt uit de middeleeuwen en gelukkig weten nu veel meer van hondengedrag.

Ik vind het jammer dat je dit advies geeft zonder dat je geen goed beeld hebt van de baas en hond combinatie.
En een goede roedelleider/baas hoeft niet eens dit te gebruiken want als je goed kijkt naar een roedel honden dan heerst er rust in een roedel en kijkt de meest zekere hond in de roedel maar naar een andere hond dan is deze weer koest.

In de meeste hondenroedels hoeft men niet fysiek geweld te gebruiken maar d.m.v. een evt. grom of blik heeft men controle op de roedel.

Dus? Jammer dat je deze methode moet gebruiken bij je hond dat zegt veel over jou en jouw leiderschap. Niet mijn keuze en zeker geen keuze om zo op een forum te zetten want niet iedere hond accepteerd dit en dit is zijn goed recht als hond.

Groetjes van esther

honden page profiel IngridIngrid

honden foto van Ingrid

Dat zegt inderdaad veel kennis over de kennis die ik beschik over het ras.

Je hoeft het niet met mij eens te zijn, dat vraagt niemand van je :-)

honden page profiel IngridIngrid 3 doggies

honden foto van Ingrid

Dag Sinita,

Hoe is het inmiddels met je honden?
Ik heb een hele alternatieve vraag.Als je het boek leest van Ted Andrews :´Luisteren naar dieren´ dan begrijp je wellicht beter wat ik bedoel.Honden weerspiegelen het gedrag van de baas of wijzen de baas op iets,waar je van kan leren...Dus mijn vraag is: voeren jij en je partner een ´stille oorlog´ en kunnen jullie dit beter eens flink met elkaar uitvechten...
Klinkt misschien raar,mar ik ben erg benieuwd!Want eerst konden ze zo goed met elkaar,die ommezwaai vind ik zo frappant!
Je mag me ook persoonlijk te woord staan via mijn emailadres:-)

groetjes van Ingrid et chiens

honden page profiel SinitaSinita

honden foto van Sinita

Hey Ingrid,

Mijn partner en ik voeren helemaal geen stille oorlog, alles verloopt goed tussen ons :-)

We hebben besloten om toch eens te proberen met een chemische castratie.
Deze hebben ze vrijdagavond bij de dierenarts gekregen.
Nu laten we ze aan de lijn weer met elkaar kennismaken, zodat ze terug wennen aan elkaar, tot hiertoe verliep dat allemaal vlekkenloos :-)

Groetjes
Sinita & Peter
&
Balto & Balou

honden page profiel quincy en semquincy en sem 2 doggies

honden foto van quincy en sem

Hoi sinita.
Als twee honden met elkaar vechten en de ander laat zich op zijn rug vallen. Dan heeft de ander ten alle tijden direct te stoppen. Gebeurt dit niet dan duidt dit op gestoord gedrag.
Hoe dit tot stand heeft kunnen komen is mij een raadsel.Maar ik ben bang dat je dit gedrag er nog moeilijk uit krijgt.Sterkte met Balto en Balou. sandra.

honden page profiel natasjanatasja 3 doggies

honden foto van natasja

wij hadden een kruizing husky. die heel vervelend in huis deed als er niemand was. ze was ook degene die bepaalde wanneer er contact was tussen haar en ons. semi dominant.

op advies van de politie (die we al aan de deur hadden gehad na klachten van de buurvrouw) hebben we een pup gehaald. stabij

ons stabijtje was drie maanden oud. hiervoor hebben we een berner senner geprobeerd voor onze husky maar dat was helemaal niets wat was onze husky bang. dus het stabijtje erbij heel lief zo'n puppy. maar het was wel zo dat de husky hoger in rang was en dat lieten we haar ook voelen. de husky als eerste aandacht dan pas de pup.

alleen was de husky niet zo blij met de pup de pup mocht helemaal niets niet in de kamer komen niet eten niets niets niets. er werd niet gespeeld maar natuurlijk uitgemaakt wie de baas was.

de mens is de roedelleider bij de honden, maar ik als alpha vrouwtje , kreeg dat geruzie niet over. uiteindelijk is de husky naar mijn dochter gegaan omdat het uiteindelijk haar hond was.

een hond die niets van jonge hondjes wil weten nog steeds chagarijning reageerd op de pup als ze bij ons op visite komt...

ik weet dat ik het geruzie vreselijk vond van beide honden. het ergste was dat de husky mij heeft gebeten uit pure frustratie, omdat we met een training bezig waren via een hondendeskundige en ik de enigste was die er wat mee deed....

al met al kan ik me zo voorstellen dat jullie wel met jullie handen in het haar zitten...
als je er niet meer uitkomt zou ik toch het advies van een hondendeskundige vragen die komt langs en wil wat videoopnames hebben.. dan geeft ze jullie advies. voor ons heel verhelderend want ik gebruik dingen van haar nog steeds voor de pup..

Linda (Gast)

Geen idee of dit topic nog open is?

Mijn ervaring is dat castratie enorm helpt, ik ben blij dat jullie dat nu proberen. Ik zou ook zo snel mogelijk hen beiden operatief laten castreren, vooral omdat dat laatste pas na een paar maanden effect heeft. Van de nadelen van castratie die wel eens genoemd worden heb ik persoonlijk niets gemerkt.

Ik heb zelf twee reuen die vroeger vochten, en dat is nu ze op latere leeftijd (drie en vier jaar) gecastreerd zijn stukken beter, ik kan ze zelfs samen aan de lijn uitlaten, wat vroeger geen optie was. Sterker nog, ze hebben vaak de grootste lol met elkaar.

Voor wat betreft de felheid van het vechten dat je gezien hebt: zoals ik het zie is Balou met zo'n twee-en-een half jaar emotioneel en mentaal volwassen aan het worden. Balto is jonger, maar ik vermoed dat Balou niet op de kalender kan kijken en hem is gaan beschouwen als een volwassen reu. En hem is gaan zien als een bedreiging.

Twee volwassen, geslachtsrijpe reuen kunnen elkaar als levensbedreigend gaan ervaren, daar de ene reu de andere uit de roedel kan verdrijven, wat in de natuur een doodsvonnis kan zijn. Vandaar het vechten onder het motto: there can only be one! Het is echt vechten om te overleven, en daarom zijn dit soort vechtpartijen veel en veel feller dan normale rangorde schermutselingen.

Er is maar één reden voor een reu om een andere reu uit de roedel te verdrijven, en dat is de kans om zich voort te planten. Castratie is daarom een goede oplossing.

Ik zou er verder niet zo snel van uitgaan dat Balto de meest dominante van de twee is. Als pup heeft hij lange tijd onder jullie bescherming gestaan, en ik hoor vaker dat een pup zich dan tegenover de al aanwezige honden in het gezin zich van alles en nog wat gaat veroorloven.

Je geeft aan dat jullie je honden duidelijke leiding geven, het kan dus zijn dat Balou uit respect voor jullie Balto niet heeft durven corrigeren, terwijl hij wel door Balto als de ranghoogste beschouwd wordt. Er is voor een jonge opgroeiende hond niets leukers dan voordurend het gezag uitdagen, Balou dus, en het gedrag dat je beschrijft, zoals als eerste de deur uit, is dan ofwel provoceren, ofwel niet beter weten, bij gebrek aan correcties van Balou's kant. Voeg daarbij dat Balto in Balou's ogen volwassen en nu echt een bedreiging is geworden, wat hem noodzaakt om nu alsnog in een laat stadium te gaan corrigeren, en je hebt een probleem.

Trouwens, het lijkt misschien wel of Balou degene is die begint, maar vlak Balto ook niet uit! Er zijn veel stille, onderhandse manieren om te provoceren, die wij als mensen niet door hebben. Het kan zijn dat Balto de laatste tijd voortdurend op zoek is geweest naar tekenen van zwakte bij je oudste reu. Zoals toen Balou bang werd van het onweer... "Balto wou met hem komen spelen"? Spelen of uitdagen? Voor ons mensen is het verschil niet altijd even goed te zien.

Je bent er niet alleen met castratie. Ook als de voortplantingsdrang via castratie weggenomen is, zullen je honden nog de behoefte hebben aan een duidelijke onderlinge rangorde, die door jou als roedelleider bevestigd wordt. Het is daarom van groot belang dat je voor jezelf goed bepaalt wie nu werkelijk de echte ranghoogste is/zou moeten zijn.

Ik zou zelf geneigd zijn Balou te behandelen als ranghoogste, omdat hij de oudste is, zich waarschijnlijk de ranghoogste voelt (hij begint de gevechten), en door zijn hogere leeftijd waarschijnlijk door Balto toch als ranghoogste ervaren wordt.

Naast het consequent bevestigen van de rangorde van de ranghoogste hond, zou ik verder de komende maanden gewoon voorzichtig zijn met eten en speeltjes, omdat daar nog conflicten om kunnen ontstaan. Je jongste hond is (emotioneel en mentaal) nog in de groei, en het kan zijn dat ze nog af en toe de rangorde opnieuw zullen moeten bepalen.
Zijn de hormonen echter het lijf uit, dan gaat het echter om sporadische schermutselingen met veel geschreeuw en weinig wol, vooral als jij er er verder buiten houdt. Dat soort confrontaties kunnen beter buiten plaatsvinden dan thuis. Ik zou ze daarom veel samen uitlaten, los van de lijn op een speelveld.

Natuurlijk ben ik maar een "ervaringsdeskundige". Daarom, voor echt professioneel advies zou ik je aanraden om eens de martin gaus advieslijn op te bellen, 0900-9801. Ze geven ook advies via de email. Betrouwbaar en toch redelijk goedkoop.

Wat ik gemerkt hebt is dat de band tussen mijn twee reuen, ondanks hormonen en instincten, zeer sterk is. Het zijn maatjes, ze houden van elkaar, en vechten liever niet. Liefde vermag veel.

Geef het niet te snel op. Als je het goed aanpakt, en je honden zijn ondanks alles toch maatjes van elkaar (Balou ging Balto zoeken, toch een goed teken), dan komt het vast en zeker goed.

honden page profiel IngridIngrid 2 doggies

honden foto van Ingrid

Dit laatste advies vind ik echt erg goed, persoonlijk.

Ter aanvulling: Martin Gaus staat niet zo 'best' aangeschreven. Althans, niet in mijn omgeving. Dan zou ik toch liever een gedragsdeskundige opbellen.

monika (Gast)

wij hebben een klein hondje van 4 jaar en is gecastreerd
En een 1 jarige mechelaar een teefje
De mechelaar grijpt zonder aanleiding, ook op mn kleine hondje
En ja de kleine gaat op zijn rug liggen maar de mechelaar gaat door
Gisteren was het weer raak, en nu heeft mn kleintje wel een gat in zijn lijfje enhet bloede gisteren behoorlijk.
Geen idee wat ik er mee moet doen.
Ze zijn beiden zo verschrikkelijk lief.
Maar onderling is het af en toe echt vechten.
De mechelaar grijpt de kleine ook in zijn keel
En het kleintje doet echt nooit wat, integedeel, die is zo verdomd lief
Ik weet me ook af en toe geen raad meer.
Omdat het niet dagelijks gebeurt

honden page profiel IngridIngrid

honden foto van Ingrid

Ikzelf heb idem probleem gehad, Monika. Ook met een Mechelaar. Uiteindelijk hebben we haar moeten laten inslapen.
Ze hebben gewoon soms een kronkel in hun kop....

monika (Gast)

hoi ingrid

ik hoop echt niet dat ik mn mecheltje daarom moet laten inslapen en of weg moet doen
ze is verder zo verschrikkelijk lief en aanhalig
ook naar kinderen toe is ze erg lief

zou het misschien kunnen komen door de training?
ze leert af liggen, blijven, speuren enz enz, en ja soms gaat het best wel wat strak, niet door mij maar door de trainer af en toe, niet vaak hoor

honden page profiel IngridIngrid

honden foto van Ingrid

Hoi Monika,

Mijn Mechelaar was een pracht hond, maar kon niet meer met andere honden. Ook voor andere mensen (volwassenen) werd ze 'onaardig'.

Heb je het aan de trainer voorgelegd? Wat doet het kleine hondje "non-verbaal" t.o.v. de mechelaar?
Mag die bijvoorbeeld wel op de bank etc.? Ik weet dat teven heel erg fel kunnen zijn. Wellicht voelt zij zich ' onder gedaan ' ? of is het een machtspelletje? Wie staat boven aan de roedel?

Lees het commentaar van Linda anders even, wellicht heb je hier iets aan?

monika (Gast)

allebei mogen ze alles hetzelfde
op de bank op bed enzenz
tegelijk worden ze geveord
het kleintje is erg onderdanig naar de grote
en zelf heb ik wel het idee dat de mechelaar baas is over de kleine, en ik ben degene die boven aan staat voor beiden, dus de baas zeg maar
ik weet me echt af en toe geen raad
straks gaat het fout en grijpt de teef(mechelaar) de kleine dood

Linda (Gast)

Vechten tussen twee reuen en het vechten dat jij beschrijft, Monika, zijn twee heel verschillende dingen. Ik heb er geen ervaring mee, maar heb zelf wel twee reuen van een werkras, dus voor het geval dat het helpt, het volgende:

Het klopt dat sommige honden van zgn. werkrassen een 'kronkel in de kop' hebben, danwel veel scherpere hondse instincten hebben dan gewone honden. En dat dat soms onverwachte problemen oplevert, die in het uiterste geval onoplosbaar zijn, en aanleiding zijn om ze in te laten slapen.

Baknijd bijvoorbeeld, het met de tanden verdedigen van eten en speeltjes, kan zo'n scherp instinct zijn. Al er in huis speeltjes en hondenbotten e.d. rondslingeren, zou ik die daarom subiet opruimen.

Zelf kan ik bij al mijn honden altijd aan de hondenbak komen terwijl ze eten, maar toch, bij één hond, een natuurras, mogen de katten zelfs maar niet in de buurt komen van een op de grond slingerend kattebrokje. Er vloeit geen bloed, maar fel is ze wel. Dus ook als jij zelf aan bak en speeltjes kunt komen, kan het nog zijn dat je mechelaar baknijd vertoont naar het kleintje toe.

Nu voor wat betreft je opmerking over trainen met je hond... Ik ontkom er zelf ook niet altijd aan om mijn honden fysiek af te straffen, maar doe dit zo min mogelijk. Meestal heeft het een averechts effect,zeker als de hond in kwestie niet begrijpt waarom hij of zij gestraft wordt.

Met één jaar oud is jouw hond nog maar jong. Het geeft ontzettend veel spanning en stress als je gestraft wordt zonder dat je begrijpt waarom, en dus zonder dat je een manier hebt om een volgende afstraffing te vermijden. De frustratie hierover zoekt een uitlaatklep, en jouw kleintje terroriseren zou wel eens die uitlaatklep kunnen zijn voor je hond, die immers niet de emotionele rijpheid heeft om iets anders te bedenken.

Ik zou daarom een week of vier eens niet trainen met je hond, om te zien of ze daar rustiger van wordt. Wel lekker bezighouden, veel met ze gaan wandelen in een losloopgebied, leuke spelletjes met ze doen. En waar en wanneer je het verantwoord vindt, laten spelen met andere grote honden, ook dat geeft veel ontspanning.

Merk je dat dit helpt, verleng dan die periode met minstens nog maand of zo. Daarna zou ik zelf persoonlijk niet meer teruggaan naar de vereniging waar je nu traint, maar als je er toch voor kiest, recht dan je rug naar je trainer toe, en geef aan dat als je hond een consequentie nodig heeft, je dit zelf toepast. En laat je hond vervolgens de rest van de training aan de kant uitzitten terwijl je haar negeert, dat is zeker voor een werkras, heus straf genoeg.

Heb je wel eens bedacht dat het voor een hond ontzettend beangstigend is als het vrouwtje/baasje het toelaat dat je trainer, een relatieve vreemde, haar straft? Een hond kijkt naar een roedelleider niet alleen voor leiding, maar ook voor bescherming, zeker als de hond nog jong is. Zoals ik het zie, ondermijnt jouw trainer jouw gezag. En is hij misschien onder het mom van "ervaring" bezig zijn jeugdfrustraties op jouw hond aan het botvieren. Hoe aardig die vent ook mag zijn, dat kun je niet toelaten.

Maak onderscheid tussen de twee honden, als zij de baas wil zijn over je reutje, laat dat dan. Maar geef ook zelf het goede voorbeeld van hoe een dominante hond zich heeft te gedragen naar een ranglagere. Pas de rangorde-regels toe*, en straf in huis en op het veld zuiver en alleen door te negeren en even weg te zetten. Kinderen die geslagen worden door hun ouders pesten, treiteren en meppen de andere kinderen op het schoolplein. Met honden is het denk ik niet anders.

Als je op zoek gaat naar een andere hondensportvereninging of hondenschool, dan moet ik zeggen dat ik het met Ingrid eens ben, mijn ervaringen met één bepaalde Martin Gaus hondenschool waren slecht, en toch, een andere Gaus school in een naburige stad staat wel goed aangeschreven.

Het is maar wie je treft. Hondengedragsdeskundigen zijn er in alle soorten en maten, en soms tref je een bepaald slag mens dat hun frustraties botviert op je hond. Zo eentje kwam ik in die Gaus school tegen. Je zult dus echt af moeten gaan op je mensenkennis, en bij twijfel, altijd opkomen voor je hond, immers, als jij het niet doet, heeft ze niemand anders.

De Martin Gaus-club is wel goed in theorie-zijde van hondenopvoeding, en aan dat stuk van hun cursus heb ik nog altijd veel. Die telefoonlijn van hen is dan ook zeker een poging waard, volgens mij kan je via die lijn ook een overzicht van toe te passen rangorderegels op laten sturen.

Tot slot, hoewel je twee honden het qua rangorde zelf uit zullen moeten zoeken, en er echt nog wel wat schermutselingen zullen zijn, zou ik eerst die rustperiode inlassen van het trainen. Als ze inderdaad erg gefrusteerd is, moet eerst die frustratie eruit. Kijk of je benches kunt lenen/huren, en zet voor elk van de honden een bench in de woonkamer. Laat ze om de beurten uit die bench.

Als ze los samen in de woonkamer zijn, doe je mechelaar dan even een muilkorf om, die van Jolly die als een hoes om de bek gaat. Het is maar voor die eerste vier weken.Gebruik die periodes van samen los in de woonkamer om onderscheid te maken tussen de twee honden, waarbij de mechelaar als eerste haar snoepje krijgt, naast het vrouwtje mag liggen, enz. Als je het zielig vindt voor je kleinste hond, neem hem dan af en toe apart en geef hem buiten het zicht van je mechelaar wat extra aandacht.

Laat ze wel samen buiten loslopen zonder muilkorf in een spannende omgeving met veel afleiding, het strand of een losloopgebied.

Na die periode van vier weken, als de frustratie en daarmee veel van de achterliggende emotie eruit is, en er volgt een schermutseling, blijf er dan buiten. Het kan zijn dat je kleine hond, die je het langste hebt gehad, het helemaal niet opgeeft, ook al ligt hij onder, omdat hij erop rekent dat vrouwtje toch wel tussenbeide komt, wat de mechelaar er dan vervolgens toe aanzet om nog harder tekeer te gaan. Hondentaal is door mensen toch nooit echt honderd procent te interpreteren.

Je bent bang dat zij je kleinere hond dood zal bijten. Ik kan vanaf hier niet beoordelen of dat inderdaad een risico is. Je zult op je gevoel af moeten gaan, en als je nog wat angstig bent, hou ze dan wat langer thuis apart.

Maar, bij gewone gevechten geldt: honden hebben nu eenmaal geen andere manier om hun hondse tegenstander vast te grijpen dan met hun tanden, en het doel is het gevecht te winnen, niet zuiver om elkaar te verwonden. Al ze zouden willen, zouden ze elkaar veel meer letsel toe kunnen brengen dan ze in werkelijkheid doen. Ook: hoe hard ze vastgrijpt, wanneer ze jouw kleine hond 'corrigeert', wordt mede beinvloed door hoe hard jij of je trainer haar vastgrijpen om te corrigeren - jij geeft het voorbeeld. Daarom, hou haar weg van het veld, en zie in elk geval voorlopig zelf af van fysiek corrigeren.

Eerst die frustratie eruit, en als het dan tot een gevecht komt, heb je kans dat het rustiger verloopt. Als het al tot een gevecht komt - reuen en teven gaan normaal heel goed samen, dus misschien gaat het als je die rustperiode inlast, de rangorderegels* toepast, voor veel ontspanning zorgt, en de speeltjes en botten opruimt, van nu af aan wel goed.

Er zijn tegenwoordig heel gezellige hondenverenigingen waar met positieve beloning gewerkt wordt, zeker clicker-training kan voor je hond ontzettend leuk zijn, ook om thuis mee te oefenen. Braintraining voor je hond. Misschien een idee om daar eens naar op zoek te gaan? Maar eerst die rustperiode...

Sterkte, ik hoop dat het werkt.

* je zegt dat ze lief, aanhalig en aanhankelijk is. Maar vragen om aangehaald te worden kan ook eisen zijn om aangehaald te worden. Als je haar vanaf nu aanhaalt, dan voorlopig even alleen als je daar zelf zin in hebt, en niet omdat madame jou het commando 'haal me aan' geeft. Dat is nou zo'n rangorderegel waar ik zelf veel aan gehad heb.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vechten" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^