Een aantal jaar geleden is ons Sandy een keer geschoren geweest, niet echt slim bij een Friese stabij ivm de plukvacht maar oke. Haar vacht is hier zo vervelend door geworden. Enorm klitten, sommige stukken wel ondervacht andere stukken niet.
Onderwol aan het klitten waardoor ze enorm ging stinken, ging allemaal vuil tussen zitten.
Naja vandaag uit pure wanhoop madam maar geknipt, hebben geen tondeuse, en ach knippen werkt ook. (ziet d'r alleen niet uit )
Bij het knippen werden me handen gewoon zwart, zoveel vuil zat erin, en moest zo ongeveer een knijper op me neus zetten. Haar zwarte vlekken waren grauw/grijs van het vuil.
Nu is ze dus weer geknipt, echt gemilimeterd (wel nadat ze helemaal zo goed als mogelijk uitgekamt was) Maar wat is nu een manier om haar vacht weer gewoon goed te krijgen?.
Trimmers zeggen, blijven scheren, maar dat moet toch niet nodig zijn?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vachtverzorging. " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik zou gewoon naar een professionele goede hondentrimster/plukster gaan en de vacht eens laten bekijken.
ja naar een goede trimster gaan en kijken wat die er van zegt
klitten zijn zeer pijnlijk voor een hond en trekt behoorlijk aan de huid.
Vandaar ook dat ik haar gisteren weer geknipt heb.
Alleen normaal is het niet goed om een Fries te knippen/scheren.
We kunnen haar natuurlijk nu blijven knippen om die klitvorming te voorkomen, maar had gehoopt dat er andere oplossingen waren.
Zoals ik al zei, de trimsalons zeggen dat we moeten blijven scheren/knippen.
een Friese Stabij een plukvacht ???
meen je dat?
tis trouwens bij echte plukvachten een fabel dat je die na een scheerbeurt nooit meer plukken kan, ik weet uit ervaring dat dat gewoon mogelijk is, kost ff wat zorg, maar een vacht is echt niet in 1x keer van plukvacht naar scheervacht.
Die trimsalons maken zich er wel gemakkelijk vanaf.
Ik zou echt naar een goede trimster gaan en haar advies vragen.
Woonde je maar in Venlo, kon je naar de mijne gaan.
Die heeft zoveel verstand van vachten, dat ze je dit advies
nooit zou geven.
Als je jezelf trimster/plukster noemt, wil dat niet zeggen,
dat je een goede bent.
maar een staby heeft toch geen plukvacht?
of ken ik het ras nu niet goed genoeg?
wel een vacht die behoorlijk wat borstel- en kamwerk vereist door de dichte ondervacht.
en een hond gaan plukken die geen plukvacht heeft, das echt mishandeling, dan kan je veel beter gaan knippen en scheren en efileren.
De fries heeft wel een plukvacht.
Dat is mij geleerd tijdens Trimcursus.
En de trimster die ik heb gehad die me dat heeft geleerd dat is wel een goede.
Weet haar trimsalon site niet.
Maar zij is de fokker achter "Of Ska Dakota" (Witte herder fokker).
Ondervacht heeft ze vrijwel niet, maar moet dan wel zeggen dat ze altijd al een moeilijke vacht heeft gehad.
Ze heeft op sommige stukken wel ondervacht en op andere stukken niet. Ook haart ze het hele jaar door. Ze heeft geen voorjaars en herfst rui, nee het hele jaar door.
Het is wel het geval dat ze bij een broodfokker weg komt helaas. Dus of ze een zuivere fries is denk het niet. Ze is te klein etc voor een fries. (En ze is gesteriliseerd).
Zo ziet madam er nu uit.
Normaal is ze vrijwel helemaal wit met enkel de vlek op dr kont en zwart op dr koppie. Nu is het net een halve dalmatier
ik kan het in geen rasomschrijving vinden, ik ken er 3, en die zijn zeker niet te plukken, wel behoorlijk veel vacht waarbij de ondervacht er heel goed uitgehaald moet worden cq uitgeborsteld omdat er anders snel klitten ontstaan.
ik zie er ook niks in van een plukvacht, en die zie ik toch dagelijks om me heen.
waar is er een rasomschrijving dat een friese stabij geplukt moet worden??
efileren kan ik me iets bij voorstellen (uitdunnen) maar plukken?
Ze is zeker weten te plukken!.
Is meerdere malen gebeurt, ook door een trimsalon.
En ik heb toch echt geleerd dat ze een plukvacht hebben.
Zou toch wat zijn dat ze me op school het verkeerde gaan vertellen, door een beroepstrimmer nog wel.
goede middag,
wat ze zeggen over eenmaal scheren altijd scheren kan waar zijn.
maar je kunt ook proberen om de vacht terug te gaan plukken en de rest bij te effileren dan krijg je wel weer het officele model terug.
dat is een mogelijk heid.
maar als ze merdere malen is geschoren kan het zijn dat plukken inderdaad niet meer gaat.
maar ik zou dan persoonlijk kiezen om ze mooi in model te laten effileren.
mvg
trimsalon diablo
Ik heb er helaas geen verstand van.
Maar vind haar er zo ook wel leuk uit zien
ik kan geen ras omschrijving vinden die anders spreekt dan een sluike vacht die weinig meer zorg nodig heeft als regelmatig borstelen, aandacht voor de echt behaarde plaatsen (broek en staart).
het is misschien een wat spaniel-achtige die inderdaad wel wat geplukt (kan) worden, maar vooral ge-efileerd, maar dat is toch niet wat ik onder een plukvacht versta hoor.
als je zulke problemen hebt met de ondervacht... je hebt daar hele fijne speciale haak borstel voor, dan snij je het open, zodat je daarna kan ontwollen zonder de bovenvacht eruit te halen, kost wel veel tijd en zere handen, maar het is de moeite waard
bij een kruising wordt het helemaal lastig, zeker als in de kruising verschillnde vachtsoorten zitten, ik ken een labradoodle en die mensen hebben geen andere keuze als de hond 1x per 6 weken kort te scheren, zo'n drama als die vacht is.
de schnauzer die wij nu hebben is 3.5jr lang alleen maar geschoren, heel kort, inmiddels is hij 70% weer plukbaar, het vraagt wel inzet met het ontwollen, en telkens plukken wat werkelijk plukbaar is (anders doe je de hond heel veel pijn) maar de vacht herstelt zich daardoor eigenlijk heel makkelijk
We weten ook gewoonweg niet wat er allemaal in haar zit.
Ze komt uit de broodfok (10jaar terug wisten we nog niet wat het was helaas). We hebben geen ouders gezien.
En wat ze ons toen ook wijsgemaakt hebben is dat er meerdere types friese stabij's bestaan. Liepen ook friesjes op korte poten rond.
Was wel uit zelfde nest werd ons verteld. Dus dat het een kruising is kun je eigenlijks wel zeker van zijn.
Maar ik was toen 9 jaar oud of 10 ofzo, dus heb geen flauw idee wat er toen precies nog is weer gezegd is.
wij hebben ook zo'n kruising gehad, was Poedel x Schnauzer en zeker plukbaar volgens zeggen...
NOu, daar was de 1e trimster het niet mee eens, totaal niet zelfs, en nu ik weet hoe een plukvacht er uitziet, aanvoelt ook als het plukbaar is (ook bij spaniels trouwens)...... weet ik dat ze gelijk had.
na enige naspeuring bleek hij poedel x kerryblue te zijn, en dus 100% knip- en scheerhond, daar moest ik trouwens ook wel om de dag behoorlijk wat tijd aan besteden anders kreeg hij rasta haar met klitten, heel arbeidsintensieve vacht.
je hebt van het merk Karlie een soort haakkam/borstel, (lijkt een beetje op een coatking, maar snijdt duidelijk minder) hij snijdt denk ik ook wel iets, maar daar kan heel veel ondervacht mee uit de hond halen zonder de hond te belasten, sterker nog, vaak vinden ze het wel fijn, daarmee zou je bv de broek en hals mee kunnen probleren, zou zomaar een hoop kunnen schelen, de vacht een beetje terug slaan en lichtjes er doorheen halen, je voelt vanzelf hoeveel hij meepakt.
Een geschoren vacht kun je herstellen maar dit kost tijd. De oplossing is om de hond regelamtig in bad te doen, uit te blazen en het dode haar verwijderen door te plukken. Als er een hele ruiperiode voorbij is, dus 1 a1,5 jaar dan is de gezonde vacht weer terug. Elke dode haar die je eruit haalt komt gezond weer terug. Blijf je nu scheren of ga je dan weer knippen dan kun je weer van voren af aan beginnen. Kijk voor meer informatie op www.trimsalonthus.nl en een stabijvacht mag inderdaad nooit geschoren worden
wil niets promoten, maar een waterblazer, echt dat doet wonderen, en ja wassen het haar.
hier een stukje....van een newfoundlander.
het kan weer goed komen, zo vertelde ze ons , maar het zal een hoop werk gaan worden voor jullie. het bleek dat haar bovenvacht onder zat en andersom.
nadat de trimster haar onder handen had genomen moesten zij zelf de hond twee weken lang elke dag wassen met een speciale shampo.
daarna werd dat om de dag en zo afgebouwd. na twee maanden moesten we weer terug naar de trimster voor een tussen beurt. ons vele werk was niet voor neits geweest. de trimster zelf was ook dolblij. nu bijna een jaar verder en de hond is weer een prachtige newfy aan het wordem net een glimmende vacht en gezonde vacht. we zijn er nog niet maar het eind is in zicht.
deze hond had een verwaarloosde geklitte vacht, geschoren vele malen, enz. dus heel veel tijd zal je er aan moeten besteden om dat toch weer goed te krijgen.
Dit is een oud topic!.
Van vorig jaar, heb het nu eindelijk zover dat de we de vacht laten groeien zodat ze straks weer gezond in de vacht kan komen.
Maar het is een oud topic dus die na meer dan een jaar omhoog getoverd is.
Modjes, mag evt een slotje op hoor!
geef toch niet ? er zijn genoeg eigenaren die toch problemen hebben met een vacht.
en het gaat dan om het herstellen van de vacht, niet van een vacht die regelmatig verzorgd wordt, nee een vacht die verwaarloosd is en verkeerd behandeld is, misschien voor andere toch waardevolle tips ?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vachtverzorging. " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?