ik vraag me eerlijk gezegt af, waarom sommige mensen er nog voor kiezen om voor de cavalier king charles spaniel te gaan. begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook super leuke honden en dit topic is niet als aanval bedoeld, maar als ik zie dat 97 % (waarschijnlijk meer met de andere ziektes erbij) grote gezondheidsproblemen krijgt omdat de kop te klein is voor de hersenen. vraag ik me serieus af waarom dit ras nog bestaat.
verder lees ik veel mensen die zeggen dat je als je voor een cavalier gaat naar een goede fokker moet gaan.
ik geloof nooit dat je bij een goede fokker alleen mar gezonde hondjes koopt. er zijn Veel fokkers van cavaliers in nederland die fokken volgens de richtlijnen met alle testen erop en eraan.. als die hondjes allemaal gezond zouden zijn kwam het aantal gezondheidsproblemen nooit zo hoog. verder hoort het ras een klein hoofd te hebben volgens de standaard.. dus eigenlijk zijn de gezondheidsproblemen egwoon een deel van het ras.
ik ben benieuwd naar jullie kijk hierop. zou je (als je een cavalier hebt) nog een keer voor dit ras gaan, of kies je vanwege de gezondheidsproblemen voortaan niet meer voor een cavalier
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vraagje aan de cavalier mensen.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Judith, dit vroeg ik mij laatst dus ook erg af. Alleen durfde ik de vraag niet echt te stellen en wist ik het niet goed te formuleren. Ben ook erg benieuwd hierna....
ja idd!
ik denk sowiezo omdat de helft van de wereld niet
over erfelijke afwijkingen nadenkt.
En als ze er dan over na denken dan denken ze met een
ras pup geen last ervan te hebben..
De oplossing is: zoek de 3% nog goede cavaliers op.
ga daar mee een nieuw fok programma opzetten
en met de rest moet verdere fok verboden worden
Maar of dit gaat lukken...ik denk noooit
Ik zat me dit laatst ook af te vragen judith ..!! ik blijf dit topic volgen..
Wij zijn om die reden voor het markiesje gegaan en niet voor de cavalier..
Ik denk dat je op je vraag hetzelfde antwoord krijgt als bij de meeste andere mensen die verknocht zijn aan hun eigen ras, ondanks de gezondheidsproblemen. Ik denk dat, als een bepaald ras echt in je hart zit en je houdt ervan, dat je er alles aan zou doen om het ras uit het diepe dal te halen en er bovenop te krijgen. Pas als er echt niets meer te redden valt opgeven... Maar wie zegt wanneer er niets meer te redden valt?
Hoop is iets moois.
Maar ben me ervan bewust dat je, als je geen fokker bent, weinig kunt doen om het ras te helpen... dus ben ook benieuwd naar de antwoorden!
ik vind 97 % een percentage waarbij je kan denken dat er dus bijna niets meer te redden valt..
Maar die 97%, waar komt die vandaan?
De meeste cavaliertjes die gescand worden, zijn ook de honden met klachten. Om een diagnose te stellen.
Er zijn fokdieren diee gescand worden voor een beooordeling voor de fok, maar lang niet zoveel als voor het vaststellen van een diagnose.
Ik denk dat mensen ze nog kopen en echte goede fokkers ze nog fokken omdat er ook fokkers zijn die netjes testen en gezonde honden inzetten.
Ik geloof die 97% ook niet waar komt die vandaan?
Is het bij 97% van alle stamboom cavaliers die door erkende fokkers gebruikt worden en gefokt zijn gecontsateerd?
Of heeft men gewoon random cavaliers die klachten hadden, met en zonder stamboom genomen uit ongeteste ouders, gekozen voor het onderzoek..
Ik vind het een schattig hondje om te zien. Maar ik ben er van overtuigd dat dit een langdurig proces zou zijn het weer een gezond ras te laten worden.Als dit al mogelijk is.Dus denk dat het ,hoe hard ook, het beter is niet meer met dit ras te fokken.
Van juni 2009 tot juni 2010 zijn 229 MRI's gemaakt van Cavaliers die voor de fok werden ingezet. Uit dit onderzoek bleek dat er geen honden zonder CM bij waren, slechts 2 honden hadden milde CM.
* Uit een onderzoek onder 840 Cavaliers uit Engeland en Nederland, is gebleken dat 97% cm heeft en 55% sm. Bij oudere honden was het percentage sm zelfs 62,4%
* The asymptomatic dogs were variously composed of those attending budget screening services, voluntary participants in funded studies, and dogs having investigation for other neurological disease.
Bron: http://www.veterinary-neurologist.co.uk/ ...
en http://www.caninechiariinstitute.org/breeder-guide-to-syringomyelia/other-causes
* Results of a recent study indicate that although greater than 50% of dogs examined were reported to be “free of any clinical signs” by their owners, 97% were found to have clinical signs on examination. What this tells us is there needs to be greater education as to what to look for in dogs with Chiari like malformation and syringomyelia. Remember, in people some of the signs like migraines or neck sensitivity are difficult for owners to recognize.
Of als aanvulling op Mexx; is die 97% het aantal van de cavaliers waarbij gescand is en bij wie het gediagnostiseerd is?
bedankt caitlin dat stuk bedoel ik inderdaad
Heb eerdere soortgelijke topics over dit onderwerp gevolgd, en deel je mening, Judith!!
Idd erg leuke, lieve en grappige hondjes om te zien.. daar verder geen kwaad woord over hoor maar heb beelden gezien van een Cavalier met die aandoening..
Het is echt hartverscheurend om te zien..
Dit ras heeft CONSTANT HOOFDPIJN EN DRUK OP HET HOOFD...
Dit wil je toch je hondje, je alles, niet aandoen??!!
Groeten Francisca
Ik snap jullie bedenkingen zeker maar als cavalierbaasje is het wel een beetje pijnlijk om telkens de herinnering te lezen aan hoe ziek het ras is (hoewel het waar is).
Bij mij was het een mix van redenen:
-Het zou mijn eerste hondje zijn en ik zocht dus een ras dat niet 'moeilijk op te voeden' is.
-Ik zocht een kleinere hond gezien ik op een appartement woon.
-De hond moest aan de kleine kant zijn maar wel actief gezien ik hou van lange wandelingen.
-Ik zocht een 'allemansvriendje' omdat ik heel vaak verschillende vrienden over de vloer krijg en bovendien moest het een hond zijn die zich makkelijk aan situaties aanpast gezien ik vaak nog een paar dagen naar huis (bij mijn ouders) ga en mijn hondje zich daar ook thuis moet voelen.
-We hadden toen ik een kind was een Cocker Spaniël thuis waar ik absoluut verliefd op was dus ik heb sowieso een zwak voor die lange oortje
Van alle rassen die aan deze 'voorwaarden' voldeden was de uiteindelijke keuze voor de cavalier nogal voor de hand liggend. Vrienden van mijn moeder hebben een cavalier en die hadden op een bepaald moment een nestje. Hier ben ik uiteraard voor gegaan: ik ken de moeder, heb de vader ontmoet, alle testen waren gedaan en als er iets was kon ik altijd bij de eigenaars terecht.
Ik heb uiteraard stil gestaan bij de genetische ziekten die in het ras zitten en die zelfs met de nodige testen niet uit te sluiten zijn. Ik heb echter toch voor mijn Ziva gekozen omdat... ze mijn hart natúúrlijk vanaf de eerste ontmoeting gestolen had.
Ondanks het feit dat ik dolgelukkig ben met Ziva zou ik nooit meer voor een cavalier gaan. Hoewel haar ouders getest zijn zit ik toch altijd met het risico in mijn hoofd. Elke keer dat ze aan haar halsbandje krabt krijg ik een beetje een knoop in mijn maag. Dat gevoel wil ik bij een volgende hond vermijden.
In ieder geval... Het is een gewéldig ras en ik ben blij dat ik Ziva heb. Wat komt, komt. We zullen er ons dan wel op dat moment doorslaan maar voorlopig geniet ik gewoon van mijn schat.
Ik weet niet of het belangrijk is....maar de Cavalier is niet het enigste ras waar deze afwijking is gevonden, er zijn zo'n kleine 20 rassen waar melding van deze aandoening zijn gedaan, en ook een aantal kruisingen....
@J. & T. van H & D; Dat is absoluut belangrijk! Goed dat je het vermeld
Hoi Emmy,
wat een uitgebreide en goede uitleg!!
Tegenwoordig kunnen we kiezen uit duizenden hondenrassen, als het gaat om het aanschaffen van een hond!!
Tuurlijk wordt een hondenras uitgekozen die in eerste instantie voldoet aan de eisen qua uiterlijk, vervolgens moet het formaat en karakter passen in het hectische al dan niet gezinsleven..
Opzich niet zoveel mis mee, het wordt een onderdeel van het gezin en het is handig als het 'matcht".
Maar tegenwoordig worden er steeds hogere eisen gesteld, fokkers spelen hier op in en voeren hun plannen door; men blijft maar fokken en doorfokken..
De eisen van het formaat en uiterlijk worden komen zo tot hun recht maar de dieren krijgen op den duur last van gezondheidsproblemen en gedragsproblemen.. en dan is de hond ineens niet meer goed en genoeg en moet weg (in ernstige gevallen dan..)
Dit vindt ik zeer ernstig en is niet nodig!!
Uiteindelijk zijn onze "vriendjes" hier de dupe van..
Ik weet niet wat we hier aan kunnen doen, of we wat kunnen doen maar dit vindt ik oneerlijk en egoistisch van "de mens"!
Dit wilde ik ff hier kwijt en is overigens niet voor jou persoonlijk bedoeld hoor en geen aanval ofzo!!
Groetjes Francisca
Judith, ik heb geen Cavalier, maar ben er wel mee opgegroeid. Ik heb bij mijn eerste echt eigen hondje mede vanwege de gezondheid niet voor een cavalier gekozen.
Maar geloof mij maar 97% is zwáár overdreven.
ER zijn meerdere honden zonder hartproblemen en met Syri A uitslagen. Dat zou nooit kunnen als je de populisten gelooft.
Al onze 3 cavaliers hebben een goede kwaliteit van leven gehad! Dus sorry ik geloof niets van het dramatische gedoe.
Dat er zeer serieuse problemen zijn lijkt mij helder. Ik heb bij andere bronnen gelezen dat ca. 1/3 in meer of mindere mate syri heeft. Nog steeds verschrikkelijk natuurlijk, maar dat zou betekenen dat er een goede kans is dat het ras te redden is.
@ J&T van H&D:
Idd moeten we dat niet vergeten!
De Cavalier is (helaas) niet het enige ras met problemen!
Dan kom ik maar weer met de Shih Tzu en de Engelse Bulldog(bv),
Deze rassen hebben namelijk behoorlijk wat problemen!!
Groetjes
97 procent van de cavaliertjes heeft cm niet te verwarren met sm maar dat wil helemaal niet zeggen dat die hondjes die cm hebben ziek zijn .Ze zouden dan hoofdpijn hebben geloof me als je hoofpijn hebt loop je echt niet te spelen en te rennen.Ze zijn ook altijd heel vrolijk .Heb hier 7 cavaliertjes waar van er 1 sm heeft .Ja die is ziek en krijgt daarvoor medicijnen.De andere cavaliertjes rennen en spelen wat af hier je hoeft maar een bal te pakken en ze worden al wild en gaan rennen en altijd maar een kwispelend staartje.Dat doe je echt niet als je hoofpijn hebt.Sommige cavaliertjes die cm hebben zijn wel ziek maar dat is naar verhouding erg weinig
@Francisca:
Komt helemaal niet aanvallend over hoor
Ik begrijp je standpunt volledig. Een dier mag niet worden aangepast aan wat voor de mens beter uitkomt als de gezondheid van het dier (soort/ras) daarmee in het gedrang komt. Ik denk echter dat wanneer het over specifieke dieren gaat, mensen gewoon smelten en de risico's even vergeten. Dit is mij ook overkomen
Maar zoals gezegd: ik zal nooit meer een cavalierpup kopen, ik wil mezelf beschermen tegen de bezorgdheid. Ik hoop wel dat het ras kan geholpen worden en dat het niet verdwijnt, dat zou vreselijk zijn.
Carla je hebt gelijk, maar CM is de oorzaak voor SM.
De schedel is te klein(CM) is voor de hersenen. Hierdoor worden de kleine hersenen via het achterhoofdsgat naar buiten gedrukt. Het ruggenmerg begint bij het achterhoofdsgat en hier ontstaat een blokkade. Dit uit zich in een verstoring van de normale beweging van het hersenvocht en abnormale drukverhoging binnen en rondom het ruggenmerg. Als gevolg hiervan kunnen er holtes in het ruggenmerg ontstaan, ook wel bekend als syringomyelie(SM).
Op mijn zoektocht naar een hond ben ik de cavaliers ook tegen gekomen. Gelijk verliefd natuurlijk... Maar mede omdat ik het toch wel eng vond, hebben we het niet gedaan.
Maar achteraf hoorde ik dat heel veel rassen bekend zijn met cm/ sm.
Dus elke keer als Dobby met zn pootje in de lucht trapt denk ik: het zal toch niet he?
Als het ras weer wat gezonder zou zijn, zou ik heel graag een cavalier krijgen!
@J.&T
Van wat ik begrijp ontwikkeld een hond die met 2,5 jaar nog geen SM (mri met officiele beoordeling!) heeft het ook niet meer. Dus zal een hond met CM dan geen Syri ontwikkelen.
Ook geven Syri A x Syri A over het algemeen pups met Syri A. Dit was ca. 2 jaar geleden tenminste het inzicht, ik weet niet of dat inmiddels veranderd is.
Fanny, Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, de schedel zal een keer uitgegroeid zijn en als er dan nog genoeg ruimte is zal er ook geen blokkade ontstaan, nu is het wel zo dat de hersenen altijd uit zetten en krimpen na gelang de inspanningen van de hond.
Ik heb ook nog een vraag: wat wordt er beoordeeld met een MRI? de ruggengraat of de schedel? dus de beoordelingen A tot F is dit alleen voor de schedel of alleen voor de ruggengraat. Want ik krijg de indruk dat alleen de ruggengraat beoordeeld wordt
@Fanny; Het heeft ook allemaal te maken met de circulatie van het ruggenmergvocht.
Die is vaak verstoord door de CM, waardoor de syrinxen ontstaan..Of dit na 2,5 jaar niet meer kan gebeuren dat weet ik niet, maar ik dacht van wel, ruggenmerggaten kunnen er steeds meer bijkomen als ik het goed heb.
@J&T van H&D; De Syringomyelia-screening houd in scan van hersenen + rug.
Wat houd een A beoordeling dan in, wat betreft de schedel? dus CM?
Nee het word in het geheel beoordeeld..
Als je het interessant vind kan ik Bijou's uitslag door Clare Rusbridge mailen, kan je het zelf bekijken hoe zo'n rapport er uit ziet
Bij haar staat dat ze CM heeft, dat haar circulatie vn het vocht middelmatig is, en Syringomyelia weten ze niet omdat haar rug niet gescant is, wat wel gaat gebeuren binnenkort.
Caitlin, heb je een PB gestuurt
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vraagje aan de cavalier mensen.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?