Hebben jullie dat ook wel eens meegemaakt? Dat door toedoen van de cursusinstructeur dingen fout gaan op de cursus? Ik heb het nou al 2 keer gehad.
De eerste keer was toen we de honden naar een instructeur moesten toesturen. Hij gaf de honden een beloning en wij moesten ze dan weer terugroepen en belonen. Wilde er een labrador niet terug naar zijn baas. Maakt die cursusman ineens een zwaaibeweging en zegt: wegwezen! Naar je baas! Cody ziet dat en hij is sindsdien bang voor die man. Wil er absoluut niet naartoe, alle toestellen en oefeningen waar die man bijstaat om te helpen gaan mis. We hebben de man cody al laten aanhalen en koekjes geven, maar t helpt niets. Cody blijft bang.
En een keer toen moesten we de hond over 2 hoogtesprongen sturen naar de cursusinstructrische, en zij gaf de hond dan een beloning, waarna wij ze weer terug moesten roepen over de hindernissen. Cody doet het goed en dan...beloont ze hem met een hard groot koekje....zij: roep m maar! Ik roepen en roepen. Maja...cody staat nog een halve minuut te kauwen. Daarnaast vallen allemaal stukjes koek op de grond en cody gaat lekker zoeken en snuffelen. Iedere keer als hij met veel moeite weer wil springen rent hij terug naar de plek waar de kruimels liggen....pff..
Ben erg benieuwd naar jullie verhalen en ervaringen met deze "hondenexperts"
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cursus instructeurs soms niet erg slim." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ja bij ons op cursus was er een hond die aan behendigheid deed. Nala was op dat veld ernaast gehoorzaamheid aan het doen. Rende de hond over de.. ja, hoe noem je zo'n ding. het lijkt hierop:
_____
/ , de hond moet daar dan over heen, ben even de naam kwijt Zakt dat ding opeens in! Omdat de instructeur (stagiare) hem niet goed had neergezet. De hond is sindsdien als de dood voor dat ding, en voor die instructeur omdat die daarna hem een beetje dwong om over 'dat ding ()' heen te gaan. De stagiare kreeg meteen op zijn kop van de echte instructeur want hij was een tijdelijke stagiare. Waren wij even blij dat die stagiare snel wegging!
Het tekentje is mislukt, ik zal even een plaatje zoeken.. kan er niet tegen als ik de naam niet meer weet..
Ooo dat is ook erg zeg...je hele behendigheidsplannen naar de knopen omdat ze de (ik denk) kattenloop niet goed neergezet hadden...
Oo de schutting?
Daar leek het in ieder geval op, maar dan wat lager gelukkig!
A-schutting is dat.
Een foutje kan natuurlijk altijd gebeuren, het is mensenwerk.
En als je een goede trainer hebt, buigt die het gedrag ook weer terug en steekt daar tijd en energie in.
Ik heb bijvoorbeeld weleens gehad dat een hond, doordat ik niet goed grip bleek te hebben van de wip is gevallen.
Ik moet zorgen voor de veiligheid.. zo is het nou eenmaal. Die hond natuurlijk bang voor de wip.. maar we zijn meteen doorgegaan met de wip, na de les ook nog een paar keer extra en zo heeft hij er geen trauma van opgelopen.
Ook weleens gehad dat ik les gaf, een stukje ren en mijn sleutels vallen uit mijn zak.. (ik moet ook niet rennen ) hond geschrokken, gaan we dan meteen mee verder en maken we een oefening van.
Dat je hond naar de instructeur sturen, dat begrijp ik niet zo. Bij het hierkomen, kom ik naar de baas toe, neem de hond over. De baas loopt weg en die roept hem.
Bij les 1 leg je al uit dat je 'hap-slik-weg'brokjes moet hebben en dat je moet stilstaan bij het belonen, wacht tot de hond is uitgegeten, dan vraag je weer de aandacht en ga je verder.
Maar, ik maak dus ook weleens een foutje, heb ook al weleens een gat in mijn jaszak gehad en dan maar afvragen hoe al die brokjes op het veld komen
Ben weleens gestruikeld over een scheve stoeptegel terwijl ik een hond aan de lijn had met hond-agressie.. niet handig!!
Kortom fouten kan je maken, maar dan los je ze ook op, vind ik.
@ Margje,
Ja zoals ik lees los je ze goed op!
In mijn geval was het een stagiare die dus blijkbaar niet goed wist met fouten om te gaan zoals deze. De instructeur heeft hem daar wel op aangesproken, en inderdaad: foutjes kunnen gebeuren!
Mooi gezegt margje. Die man waar cody dus bang voor is heeft het geprobeerd op te lossen met koekjes, en aandacht. Maar er veranderd helaas weinig door. Hoe zou jij deze situatie oplossen margje?
@Simone, het kan zijn dat er juist teveel aandacht wordt besteed aan de angst van Cody voor de man.
Die aandacht voor de angst maakt het erger.
Wil Cody wel wat van hem aannemen qua eten?
Aandacht werkt vaak niet: zou jij aandacht willen van iemand waarvoor je heel bang bent?
Hij moet de angst dus echt oplossen, laten zien: ik ben niet eng.
Wat ik meestal doe is eerst de hond wat lekkers geven, daarbij zit ik met mijn zijkant naar de hond toe, ik kijk hem niet aan en steek mijn hand opzij uit, laag, niet naar de hond toe, die moet naar het lekkers komen.
Alle bewegingen doe je langszaam, nooit onverwacht nog even wat pakken. Is ook slimmer om erbij te gaan zitten, want door je hurken gaan lukt niet lang, dan krijgen je benen geen bloed meer en val je of om, of je moet ineens opstaan en dat schrikt af
Als de hond dan het eten aan wil pakken en al wat gegeten heeft, dan komt een voorwaarde voor het eten. Ik geeft het niet makkelijk, maar de hond moet een beetje knagen en doen om het hele brokje te pakken, ik hou het lichtjes vast.
Als dat goed gaat, dan vraag ik een makkelijke oefening, vaak zit. Ik kijk de hond niet aan, zeg rustig zit, hou de hand met lekkers waar hij was, maar dicht. Desnoods ietsje omhoog om de hond in de zit te lokken. Dan zeg ik rustig, dat is braaf goed zo en de hand gaat open.(gaat de hond niet zitten, dan zeg ik verder niets meer, wacht wel rustig af)
Gaat zitten goed, dan vraag ik een lig.
Dan laat ik de hond uit mijn ene hand eten en mijn andere hand kriebelt onder het kinnetje en dan breek ik zelf het contact af. Draai me van de hond weg en sta rustig op.
Belangrijk is dat je snel meer gaat vragen van de hond. Als hij wel wil eten, dan is hij niet heel angstig, dus kan je best wat vragen van de hond.
Anders blijf je de angst eigenlijk voeden: als jij bang bent, krijg je wat lekkers, zomaar, voor niets.
Zo zou ik het dus doen, heel verhaal
Ik sluit me bij Margje aan!!!
Wij hebben trouwens ook een kattenloop, en een lompe golden retriever. Soms knalt dat diertje zo hard over de kattenloop heen, dat er een kant vanaf valt (hoe leg je dat uit..) De kant waar de hond vanaf loopt (normaliter, in het geval van deze hond is het RENT ) Hij rent dan zo hard, en komt zo lomp met zijn poten op de kattenloop, dat die zijde gewoon van de haken "af veert" als het ware!!
Dat verhaal van die stagiaire vind ik trouwens wel raar.. Je controleerd toch altijd alles? Zeker de schutting!!! Wij zetten de schutting en de kattenloop trouwens altijd met 4 instructeurs op. Veel te zwaar, log, en onhandig om in je 1tje te doen!
haha herkenbaar Inge!
Sommige honden zijn zo lomp.. stuiteren eraf en het doet ze niets hoor.. niks bang! Ze leren er niet eens van om voorzichtiger te zijn.. zijn vaak labradorachtige
@ Margje: of deze golden retriever (reu..) Tis een schat hoor, en hij kan heel goed luisteren! Maar als hij bananen in zijn oren heeft, sjeest hij over die kattenloop heen, en peert ie m!!! (meestal naar de flybal.. Tenminste. NAar de honden van de flybal!) De boef...
haha ook heel herkenbaar. Sommige horen dat ze los geklikt worden en weg zijn ze
bij ons laatste examen was er ineens een alcohol fuik.... exact naast het examenveld.... met zwaailichten, tientallen politiemensen... boze automobilisten..... kon de hondenschool natuurlijk niets aan doen.... maar ik dacht wel herhaaldelijk.... WTF!!!!!!!!
Tess heeft het examen trouwens met de hakken over de sloot gehaald... vond ik nog heel knap eigenlijk gezien alle afleiding.... Ben trouwens achteraf nog even een hartig woordje gaan spreken met de politie.... gelukkig konden zij het wel waarderen... waren ook hondenmensen
Zo.. dat is ook balen, net met je examen.
Heel knap is inderdaad dat je dan toch alles gedaan krijgt. De situatie is ineens heel anders.
Wel een heeeel goed leermoment, beetje jammer dat het met het examen is..
@ Inge,
Ja, ik vond het ook raar dat hij niet goed was gecontroleerd, maar ja kan gebeuren. Ik heb trouwens geen idee wie hem in elkaar had gezet, dat was voor de training.
Kyra was net 2 keer naar behendigheid geweest en ze deed het echt super! De wip kon ze ook al goed onder begeleiding, dus dat de trainster dat ze het wel een keer zonder kon (ze hield de wip altijd vast, zodat ie niet keihard op de grond kwam). Kyra neemt de wip en die neemt ze zo goed, dat de wip keihard op de grond kwam en Kyra schrok zich dood! Sindsdien (1,5 maand terug) neemt ze de wip alleen met mijn begeleiding...
Jammer dat het zo gegaan is.. Met de wip kan je niet voorzichtig genoeg zijn.
Het ook vaak lang, zo'n twee seizoenen trainen, voordat ze de wip alleen kunnen. Het heeft met balans zoeken te maken op de wip en dat is heel moeilijk.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cursus instructeurs soms niet erg slim." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?