Biofood natuurkruiden....

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TZNTZN

Van de winter was Pim een beetje aan het kwakkelen. Af en toe een paar dagen was hij een beetje ziek en lag dan de hele dag voor de kachel. Ook was hij dan amper te motiveren om verder te wandelen dan het plas- en poeprondje.

Toen ben ik wat biofood natuurkruiden door z'n eten gaan geven.

Ingredienten:
anijszaad: kramp- en pijnstillende werking, bevordert spijsvertering, anti-bacterieel, bij luchtwegaandoeningen.

blaaswier (zeewier): bevordert stofwisseling en verbranding van vetten en koolhydraten.

brandnetel: vochtafdrijvend, ontstekingsremmend, bij huid- en urineproblemen en reuma.

eik: verhoogt weerstand, kalmeert en versterkt zenuwstelsel, bij chronische aandoeningen, diarree en aambeien.

laurier: bij winderigheid en maagproblemen, bevordert spijsvertering, vochtafdrijvend, bij spier- en gewrichtspijn, eetlustopwekkend.

knoflookpoeder: anti-bacterieel, anti-viraal, anti-parasitair, bloeddruk en cholesterol verlagend.

passiebloem: rustgevend, bij huidaandoeningen, aambeien en infecties

maggikruid: eetlustopwekkend, bij nier-, blaas- en spijsverteringsproblemen, vochtafdrijvend.

rozemarijn: bij verharing-, huid- en gewrichtsproblemen, bevordert bloedsomloop.

salie: reinigende en ontsmettende werking, bij tandvleesaandoeningen

venkelzaad: darm- en spijsverteringsproblemen, bloedarmoede.

weegbree: ontstekingsremmend, antibacterieel, bloedstelpend, bevordert wondheling, bij luchtwegaandoeningen.

glidkruid: tempert allergische reacties



Maar goed, daarna ging het beter en is hij niet meer 'ziek' geweest. Nu is de winter voorbij en zou ik dus wel weer kunnen stoppen. Maar zit te twijfelen om het niet gewoon standaard te geven. Kan dat kwaad? Of is het echt overbodig? Hij eet immers amper groente en fruit.... (alleen vlees)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Biofood natuurkruiden.... " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

als je hond gezond is, is een voedingssupplement niet nodig, en zeker niet als tie een goeie conditie heeft,

is de weerstand wat minder dan kan je altijd wat erbij geven, de biofood supplement is goed, maar nogmaals heeft je hond geen enkele klachten, dan kan je het weg laten, is het weer zo dat zijn weerstand wat aan het verminderen is, dan geef je het er weer bij.

honden page profiel DIESELDIESEL 3 doggies

honden foto van DIESEL

Ik ga een oud topic even ophalen. Ik ben namelijk ook op deze pot gestuit, en vroeg me af of er meer mensen zijn die dit gebruiken?

honden page profiel TZNTZN

ik wil mijn ervaring nog wel even zeggen;
ik ben er mee gestopt na de desbetreffende winter
En ik weet nog niet of ik van de winter weer een pot koop...

Stel dat hij van de winter weer niet helemaal blakend van gezondheid is, zal ik het weer kopen.
Maar of het ook echt werkt?
Nou ja, baad het niet dan schaadt het niet he ;-)

Anoniem (Gast)

Het nadeel van dit soort supplementen is dat het als 'waarheid' wordt neergezet dat de hond in kwestie hiervan zal opknappen. Maar als je de werking van kruiden an sich neemt, dan blijkt dat bepaalde kruiden elkaars werking zullen versterken en zelfs verminderen als je die samen geeft. En langdurig gebruik van dagelijkse kruiden zal op den duur de werking zelfs drastisch verminderen. Dan nog weet je niet of aan dit supplement niets is toegevoegd, wat niet op de website staat vermeld. Om een voorbeeld te noemen bevat Hokamix bijv. ook zo'n 30 verschillende kruiden die een 'heilzame' werking moeten hebben. Dat daar o.a. ook lijnzaad aan is toegevoegd, waar veel honden allergisch op kunnen reageren, staat niet vermeld. Zij geven de complete inhoud niet prijs ivm 'concurrentie'. Belachelijk, aangezien ik wil weten wat ik mijn honden voer. Idem zou dit moeten gelden voor een product van Biofood. In het NRF menu van mijn honden zijn verse kruiden een redelijk standaard onderdeel. Maar ik verwerk niet meer dan 3 soorten kruiden in een mix en voer dat 3-4x per week. Als ik dan echt moet supplementeren ivm ziekte, dan zoek ik die (mediciale) kruiden uit die elkaars werking versterken en balanceren en combineer dan niet meer dan 3-4 kruiden.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Bovenstaand bericht was van mij.... O-)

honden page profiel LaurenLauren

honden foto van Lauren

Goldendelicious, bij wat voor kruiden is het dan zo dat ze elkaars werking verminderen?
Wel interessant om te lezen trouwens. :-)

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Dankjewel goldendelicious! Ik wil ook bepaalde kruiden gaan geven die mijn hond optimaal gezond houden, maar jij zegt dat ik dan gewoon kruiden apart moet nemen en die 3x per week moet mengen met mijn menu? Misschien kun je me dan helpen met uitzoeken welke.

Diesel heeft een weerstand die wat extra hulp nodig heeft (snel gevoelig voor vanalles)
Heeft een allergie maar niet bekend waarvoor (een plantje die hier ergens groeit, geen kruid) Maar laatste tijd niet meer gezien, dus wacht ik even af.
Hij heeft snel wondjes die maar moeilijk genezen en snel last van jeuk en zijn vacht (niet schilferig of overdreven vet)
Hij heeft een gevoelige maag en darmen (1 keer een brok geven van bijvoorbeeld royal canin en ik kan een week diarree ruimen)
Eet graag jong gras en ontlasting (vooral dat laatste, gras voornamelijk als hij net veel gerend heeft en dan het gras met wat douw (hoe schrijf je dat eigenlijk?) er op.

Wanneer hij dan ergens last van krijg zou ik zelf inderdaad nog kunnen zoeken (heb een lijst samengesteld) naar andere kruiden.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Goldendelicious, bij wat voor kruiden is het dan zo dat ze elkaars werking verminderen?
Wel interessant om te lezen trouwens. :-) "


Ik hou het even bij de eetbare kruiden in het geval van de hond. Tijm en lavendel zijn bijvoorbeeld kruiden die elkaars werking versterken. Dit zijn nevenkruiden die je ook samen moet planten om daar de versterkende werking voor elk kruid op zich uit te kunnen halen. Kruiden die elkaar in werking kunnen verminderen, zijn bijv. teveel diuretische kruiden zoals paardenbloem, tezamen met brandnetel en alfalfakruid. De laatste 2 zijn constitutiekruiden en kunnen elkaars werking in die zin verminderen dat er het een en ander binnen het immuunsysteem wordt ondermijnd. Zo'n combinatie kan bij langdurig gebruik zelfs een toxisch effect hebben.
In die zin moet je dus ook oppassen met dergelijke combi's van tig kruiden in een potje. Ik waarschuw er continu voor en nu dan ook weer. Iets wat commercieel geproduceerd wordt en bestaat uit een legio zomaar samengestelde kruiden, die in zijn geheel ook geen complexformule vormen, zijn niet zo gezond voor een individu.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Dankjewel goldendelicious! Ik wil ook bepaalde kruiden gaan geven die mijn hond optimaal gezond houden, maar jij zegt dat ik dan gewoon kruiden apart moet nemen en die 3x per week moet mengen met mijn menu? Misschien kun je me dan helpen met uitzoeken welke.

Diesel heeft een weerstand die wat extra hulp nodig heeft (snel gevoelig voor vanalles)
Heeft een allergie maar niet bekend waarvoor (een plantje die hier ergens groeit, geen kruid) Maar laatste tijd niet meer gezien, dus wacht ik even af.
Hij heeft snel wondjes die maar moeilijk genezen en snel last van jeuk en zijn vacht (niet schilferig of overdreven vet)
Hij heeft een gevoelige maag en darmen (1 keer een brok geven van bijvoorbeeld royal canin en ik kan een week diarree ruimen)
Eet graag jong gras en ontlasting (vooral dat laatste, gras voornamelijk als hij net veel gerend heeft en dan het gras met wat douw (hoe schrijf je dat eigenlijk?) er op.

Wanneer hij dan ergens last van krijg zou ik zelf inderdaad nog kunnen zoeken (heb een lijst samengesteld) naar andere kruiden. "


Het obsessief poep, aarde en gras vreten kan verschillende oorzaken hebben. Vaak kan dit gedrag worden verminderd door bv. kiezelzuur en mangaanhoudende voeding te geven. Heel simpel zit dit volop in brandnetel, maar bijv. ook in kiemgroentes of gestoomde biet. Vormen van gefermenteerde groentes en gefermenteerde zuivel kunnen de mineralenwaarde van een humuslaag nabootsen. Variatie in het stukje overige wat je kunt geven in een zelf samengestelde rauwe voeding kan dan uitkomst bieden.

Ik denk dat de problemen van je hond een stuk complexer kunnen zijn, ten opzichte van zomaar een advies over beschikbare kruiden voor je hond. Herstel begint bij de basis; de voeding moet juist zijn. Daarnaast moet je waken dat een individu niet wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf die het metabolisme van een hond aantasten en ook het immuunsysteem ondermijnen. Niet overvaccineren, bij voorkeur sterk op maat vaccineren en zelfs reduceren tot 0, een bewuste keuze maken in de manier van 'genezen' (er is bv. veel meer dan de reguliere geneeskunst, dat verantwoord kan worden toegepast en waarvan de bijwerkingen die reguliere medicatie kunnen geven, nauwelijks aanwezig zijn. Kruidengeneeskunst, orthomoleculaire geneeskunst, acupunctuur, homeopathie etc.etc. Jeuk en huidproblemen liggen vaak ten grondslag aan een diepere stoornis van het lichaam, waarbij vaak belangrijke organen mee gemoeid zijn. Dit 'oplossen' door middel van het toevoegen van eetbare kruiden met een medicinale werking (brandnetel bv. als constitutiekruid) is een optie voor bepaalde symptoomuitingen. En dan bij voorkeur lettend op de kwaliteit van de specifieke kruiden die je geeft. Niet uit theezakjes, maar biologisch versneden met 100% zuiverheid als je een commercieel product koopt. En uiteraard is het 't beste om de jonge toppen van de brandnetel zelf te verwerken. Voor een puur medische toepassing is een 100% zuiver tinctuur dan weer beter. Maar enorm vaak red je het daar niet mee en heb je een diepere reiniging en weerstandsopbouw van het lichaam nodig om de problemen echt consequent mee aan te pakken. Een goed holist kan je daarbij helpen. ;-)

honden page profiel ChaveraChavera

honden foto van Chavera

Vraagje, wat vinden jullie van de weerstandcompositum van De Groene Oss?

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Dankjewel nogmaals. De dierenarts heb ik sowieso al maanden geleden afgezworen, omdat hij er elke keer zieker van terug kwam dan dat ik er kwam. Ik ben van plan nog een allergietest te doen bij josefien hagenaars (natuurlijk in balans) en een cursus homeopathie bij acute klachten bij dieren te doen. Gewoon omdat ik dan zelf iets meer weet hierover.

Brandnetel kan ik dan toch het beste even apart kweken? Als ik ze namelijk in de tuin laat dan blijven ze niet schoon. Binnenkort verhuis ik ook.naar een appartement voorlopig dus heb ik geen tuin. Maar ik heb wel een balkon en lege bloem hangbakken. Daar heb ik.nu ook kruiden in, maar wil vooral dingen er in doen die ik dagelijks gebruik (voornamelijk rozemarijn voor mezelf op dit moment. Dan kan ik ook brandnetel in een andere bak doen en dan de jonge topjes er steeds uithalen en drogen? (hoe doe jij dat?) En tot het.moment dat ze echt groeien kan ik toch een zak bij de tuinen kopen ofzo of een andere reformwinkel.

Veel dingen van diesel zijn al opgelost door zijn voeding. De basis ligt bij lotgering en wissel af met haaksbarf, tinlo en kiezebrink mixen. Ook heb ik een dag nekken en pens, een dag ribben en orgaan en een visdag (ochtend kvv en avond barf). Sinds hij dit krijgt heb ik zinn allergie ook niet meer gezien (nu loop ik ook niet meer langs het stuk waar hij het 2x heeft gekregen). Jeuk heeft hij nog wel een beetje, maar minder. Zijn darmen zijn nog wel gevoelig maar zijn maag wordt al sterker.

Naast zijn voer geef ik hem ook elke dag een kopje karnemelk en 3x in de week een beetje yoghurt met fruit en koudgeslagen honing. Ook 3x in de week een teentje knoflook en 4x in de week krijgt hij groente. Ik geef nu gewoon een mix, maar kan dus ook gewoon een keer kiezen voor alleen alfalfa bijvoorbeeld? Of die gestoomde rode biet?

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

O en vaccineren doe ik sowieso al met mate (mijn dierenarts gelukkig ook dus krijg ik geen gezeur als ik zo weinig kom). Elk jaar wel chi or weil (kom ook veel in gebieden waar hij deze nodig heeft) en om de 3 jaar zijn cocktail. Ik geef alles in april omdat dat het begin ia.van het helseizoen haha.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Brandnetel kan ik dan toch het beste even apart kweken? Als ik ze namelijk in de tuin laat dan blijven ze niet schoon. Binnenkort verhuis ik ook.naar een appartement voorlopig dus heb ik geen tuin. Maar ik heb wel een balkon en lege bloem hangbakken. Daar heb ik.nu ook kruiden in, maar wil vooral dingen er in doen die ik dagelijks gebruik (voornamelijk rozemarijn voor mezelf op dit moment. Dan kan ik ook brandnetel in een andere bak doen en dan de jonge topjes er steeds uithalen en drogen? (hoe doe jij dat?) En tot het.moment dat ze echt groeien kan ik toch een zak bij de tuinen kopen ofzo of een andere reformwinkel. "


Brandnetel kweek ik niet zelf op. Wij hebben hier een prachtig natuurgebied waar het vol staat met brandnetel. Op de moerasgedeeltes, daar waar de honden regelmatig ook zelf hun waterwortels en wilgenbast vandaan halen, pluk ik ook de jonge toppen van de brandnetels. Tot aan juni en daarna droog ik het voor in de winter. Je kunt brandnetel zelf opkweken, door bijvoorbeeld ergens jonge brandnetelplanten plus de grond uit te scheppen en in een kweekpot door te laten groeien. Je kunt ook biologisch brandnetelzaad kopen en dat in een kweektoren opkweken. Is best leuk om te doen, als je interesse er is.

" Veel dingen van diesel zijn al opgelost door zijn voeding. De basis ligt bij lotgering en wissel af met haaksbarf, tinlo en kiezebrink mixen. Ook heb ik een dag nekken en pens, een dag ribben en orgaan en een visdag (ochtend kvv en avond barf). Sinds hij dit krijgt heb ik zinn allergie ook niet meer gezien (nu loop ik ook niet meer langs het stuk waar hij het 2x heeft gekregen). Jeuk heeft hij nog wel een beetje, maar minder. Zijn darmen zijn nog wel gevoelig maar zijn maag wordt al sterker. "


Dat is mooi! Zoveel mogelijk triggers wegnemen waar je zelf de hand in hebt. Mijn jongste hond heeft ook atopische aanleg en ik weet wel zo'n beetje waar hij allergisch voor is. Dat zijn o.a. bepaalde struiken bij ons in het bos en de populier. Sinds hij zichzelf 'desensibiliseert' met de rijpe katjes van deze boom, heeft hij er sinds een paar jaar ook minder last van.

" Naast zijn voer geef ik hem ook elke dag een kopje karnemelk en 3x in de week een beetje yoghurt met fruit en koudgeslagen honing. Ook 3x in de week een teentje knoflook en 4x in de week krijgt hij groente. Ik geef nu gewoon een mix, maar kan dus ook gewoon een keer kiezen voor alleen alfalfa bijvoorbeeld? Of die gestoomde rode biet? "


Zuivel en dan met name koezuivel vind ik voor een hond met atopische aanleg van weinig nut. Hier krijgen ze het nauwelijks, hooguit wat geitenkefir of geitenyoghurt rechtstreeks van de boer op een vastendag, maar meestal geef ik dan gewoon honingwater. Geitenzuivel is van grotere 'waarde' dan koemelk, maar in de zin om dat elke dag te geven. Nee, zeer zeker niet.
Fruit en dan met name besvruchten bevatten veel anti-oxidanten. Dit geef ik graag aan mijn honden, maar niet teveel per week; frambozen, bramen, blauwbessen, rozenbottels. Bramen en rozenbottels plukken ze regelmatig zelf als de tijd daar is.
Zelf doe ik niet aan uitgebreide groentemixen zoals dat in het BARF wordt aanbevolen. Mijn honden reageren daar enorm slecht op. Maar regelmatig krijgen ze verse kruidenmixen en kiemmixen. In die kiemmixen zit o.a. alfalfa en bijv. rode bietkiemen, brocolliekiemen, zonnebloemkiemen, tuinkers, venkelkiemen, rucolakiemen en fenegriekkiemen. Niet alle soorten gaan in zo'n mix, maar met drie verschillende kiemsoorten kom je een eind. Daar wil bij mij nog wel eens een wortel, brocolli en venkel doorheen en zeegroentes vind ik van grote waarde, dus dat gaat er ook met regelmaat door. Verder geef ik qua groentes voornamelijk gestoomde biologische stuksgroentes. Maar je kunt rustig een keer alfalfa mengen met de groentes die je geeft. Zou het eerst even pureren, dan wordt het beter opgenomen, of een beetje vers gestoomde biet aanbieden. Zoveel mogelijkheden om je hond te voorzien van net dat beetje extra, wat hij wellicht toch nodig zou kunnen hebben. :-)

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Ik maak een schrijffout, juni moet juli zijn.
En ja, je kunt ter vervanging ook gedroogde brandnetel over het voer of in de groentemix doen. Neem dan biologisch versneden kruiden, die zijn 100% zuiver en daar zijn geen bestrijdingsmiddelen of vulstoffen aan toegevoegd. Dat kun je bij een natuurwinkel of reformzaak kopen, via Internet etc.

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Dankjewel :-)

Ik wil het inderdaad zelf gaan kweken, want ik heb niet zo'n mooi gebied in de buurt, en de brandnetel die ergens groeit wordt gelijk 100x ondergeplast. Wanneer ik het zelf kan kweken, dan komt er niets bij. En tot de tijd dat het mooi gegroeid is, kan ik even een gedroogde zak halen.

Qua fruit geef ik voornamelijk rode vruchten (heb een diepvriesmix gekocht bij de bofrost en die lekker geblend.)

Ik merk dat bij diesel de karnemelk wel helpt op een of andere manier. Voordat hij die karnemelk kreeg kon ik elke dag wel teken uit zijn vacht halen na een boswandeling. Nu hoeft dat niet meer. Weet niet of het door de karnemelk komt, maar dat is het enige wat veranderd was op dat moment.

Qua groente heb ik ook een diepvriesmix gekocht bij de befrost, en die geblend. Maar daar kan ik misschien af en toe nog wat alfalfa erdoorheen blenden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Biofood natuurkruiden.... " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^