Ben ik weer eens na lange tijd...
Onze Olie is inmiddels een vijf maanden oude Parson Jack Russel pup en de laatste tijd vertoont hij gedrag wat ik niet begrijpen kan. Hij begint, vooral 's avonds, wanneer hij in zijn mand ligt, steeds vaker te grommen naar mij (en mijn man en de kinderen). Eerst dachten we dat het aan de bench lag want hij leek zich daar opgesloten te voelen. We hebben een tamelijk grote gang en aangezien hij geen sloper is, hebben we de bench weggezet. Dat was namelijk echt een drama, vooral vanwege de kat. Hij vloog zowat door die tralies heen. Hij komt op me over alsof hij bang is. Oren plat, kop naar beneden, wegkijken... Ik spreek dan rustig tegen hem van een afstand maar dat helpt niet. Als ik op zo'n moment naar hem toe ga, valt hij me aan. Tot nu toe niet raak, maar hij vliegt met de tanden ontbloot omhoog.
Het gekke is dat hij een volgend moment helemaal onderdanig ondersteboven ligt en ik zijn buik mag aaien. Schiet mij maar lek...
Hij is ook wat pinnig op zijn voerbak. Die verdedigt hij met hand en tand voor de kat (alsof die hondevoer eet...). En als hij in zo'n gromstemming is durf ik zijn bak ook niet te pakken, die staat namelijk vlak naast zijn mand. Te gek voor woorden natuurlijk...
Met de kinderen gaat het op zich heel goed. Ik hou ze goed in de gaten natuurlijk, maar hij kan veel van ze hebben. De regel hond is de mand is time out accepteren ze, maar ook daar komt het wel voor dat hij gromt. Ik zie dat dan nog als waarschuwing van laat me met rust.
Ik snap het echt niet. Hij accepteert mij volgens mij wel als baas, want na een dergelijke uitval komt hij als ik hem bij me roep ook heel onderdanig naar me toe en likt me onder mijn kin. Onderdanig gedrag toch? Vanwaar dat gedrag? En wat moet ik er tegen doen? Hij lijkt zijn mand te verdedigen,maar waarom??? Ik vind dit echt eng en ik merk dat ik mijn handelen ga aanpassen aan zijn gedrag en daar baal ik van...
Aandacht krijgt hij genoeg, soms wanneer hij er om vraagt, maar meestal als ik aanleiding geef. Met wandelen luistert hij perfect, hij blijft bij mij, komt meteen en houdt me goed in de gaten (ik wissel vaak de routes en verstopte me geregeld...). Voor een hond van 5 maanden gaat dat echt heel erg goed. Ik kan hem zonder problemen los laten lopen. Aan de lijn heeft hij de neiging te trekken.
Naar andere honden toe gaat het de ene keer heel goed, dan speelt hij meteen, maar soms blaft hij als een gek en gaan zijn nekharen overeind staan. Ook niet voorspelbaar eigenlijk hier.
Afijn, ik weet hier dus niet goed raad mee. Vooral omdat het verder een enorme lieve kroelkip is. Ik snap het niet en het maakt me onzeker. Misschien is dat nog wel mijn grootste fout, hahaha.
Valesca
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ik snap niks meer van... " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hey Valesca,
Een (parson) Jack russel terrier is een hond met pit, maar ook een hond die heel veel behoefte heeft aan vaste regels die worden nageleefd.
In een roedel is het zo, dat een ranghogere nooit naar een ranglagere gaat. Ga jij dus naar hem toe in zijn mand, dan begrijpt hij daar niets van en heeft hij in de positie die jij hem geeft het recht om je weg te snauwen.
Honden hebben behoefte aan een eigen plek, stoor ze daar nooit, laat ze daar gewoon links liggen.
Met voer is het ook zo dat zelfs de ranglaagste hond zijn voer mag verdedigen. Zorg dus dat de kat uit de buurt blijft. Wat betreft jezelf: geef de hond niet in 1 keer al zijn eten in de bak, maar een beetje. Als het op is, doe je er een beetje nieuw in, als dat op is weer een beetje nieuw. Gaat dit goed, dan ga je er al meer bijgooien als hij nog niet helemaal klaar is met eten. Zo leert je hond: jouw hand voegt alleen maar dingen toe en is dus niet bedreigend.
Hier onder de hierachieregels nog even voor je op een rij, dan begrijp je misschien ook waarom je hond reageert zoals hij doet en waarom.
Heb je vragen, gewoon stellen!
Groetjes Margje
Er zijn zes hiërarchieregels:
1. De mindere (de hond) meldt zich bij de meerdere (de baas) als de meerdere daarom vraagt.
Veel honden krijgen de hele dag door aandacht en raken daar helemaal door verzadigd. Waardoor jij als baas niet meer zo leuk bent. Binnen nog wel, maar buiten zijn er zoveel andere leuke dingen en die baas is er straks ook nog wel.
Daarom is het belangrijk om deze regel toe te passen. Negeer de hond als hij uit zichzelf naar je toekomt. Roep hem bij je als hij ergens rustig ligt en geef hem dan alle aandacht. Verbreek zelf deze aandacht weer. Ga niet te lang door, zodat de hond uit zichzelf al wegloopt.
Let ook eens op het begroetingsritueel. Het begroetingsritueel staat vaak in verband met verlatingsangst. Als we thuiskomen begroeten we de hond vaak enthousiast. Terwijl je eigenlijk wil dat weg gaan en thuis komen heel normaal zijn en bij de dagelijkse dingen horen.
Het beste is bij thuiskomst de hond te negeren. Pas als je rustig je jas hebt uitgetrokken en de hond is rustig, roep hem dan bij je.
2. De meerdere begint en eindigt het spel.
Vaak heeft hond heel veel speeltjes die allemaal op de grond verspreid liggen. Doordat hij altijd toegang heeft tot deze speeltjes zijn ze voor hem niet meer zo interessant. Ruim daarom alle speeltjes op, eventueel kun je 1 speeltje laten liggen en die wekelijks ruilen voor een ander speeltje.
Een hond speelt niet ‘zomaar’. Ook voor hele jonge honden is spelen een manier om kracht te meten en status te bepalen. Tijdens het spelen vindt een dominantiebepaling plaats. Als je met de hond gaat spelen is dan ook van belang dat je het laatste spelletje wint en dat jij als baas het spel start en eindigt.
Een spel start je, door zelf een speeltje te pakken en de hond uit te dagen mee te spelen. Een spel eindig je door zelf het speeltje weg te leggen, blijft de hond in je broek hangen of springen naar het speeltje, dan moet je het spel duidelijk eindigen, bijvoorbeeld door de hond op zijn rug te leggen. Let bij het op de rug leggen altijd op de emotie van de hond te zien aan zijn staart en oren.
Leer de hond ook het verschil tussen ‘vast’ en ‘los’. Een hond weet nog niet wat los is, dat moet je hem nog leren. Door hem uit te dagen met een speeltje wil hij het speeltje vastpakken, zeg dan ‘vast’. Als hij het speeltje goed vasthoudt, pak dan een brokje en hou die onder de neus van de hond, zodra de hond loslaat, zeg je ‘los’. Zo leer je hem het verschil tussen los en vast.
3. De mindere maakt plaats voor zijn meerdere.
Bij (wilde) honden zie je dat een meerdere altijd een ‘vrij pad’ heeft. Alle andere honden gaan voor hem aan de kant en zullen hem niet in de weg liggen. Ook zullen ze nooit ‘per ongeluk’ tegen hem oplopen.
Als de hond voor ons gaat liggen, dan stappen we niet om hem heen. Schuifel met je voeten tegen de hond aan, zodat hij aan de kant gaat. Dit kun je door het hele huis doen, zodat de hond gaat leren dat de enige plek waar hij rustig kan slapen zijn bench is.
De bench is voor de hond altijd een rustplek. Hij mag daar dan ook nooit gestraft of lastiggevallen worden. In de bench heeft de hond altijd rust. Leer dit ook aan kinderen, dat als de hond in zijn bench ligt, hij met rust gelaten moet worden.
4. Degene die voorop loopt is de roedelleider.
De roedelleider bepaalt welke kant de roedel opgaat. Hij loopt dan ook voorop en leidt de weg.
Loopt de hond voor je uit, draai dan telkens de andere kant op. Ook tijdens de uitlaatronde loop je als leider voorop en draai je om als de hond voor jou uitloopt. Loop ook regelmatig eens de andere kant op, hoe meer onvoorspelbaar de wandeling, hoe meer duidelijk is dat jij leidt.
Loopt de hond los, zorg er dan voor dat de hond jou in de gaten houdt. Dit doe je door je regelmatig te verstoppen. Loopt je hond vooruit, verstop je snel achter een boom. Door de schrik zal hij leren beter op te letten.
Belangrijk bij deze regel is ook de ‘deurtraining’. Een leider loopt ook als eerst door een nauwe doorgang. Train dit met de deuren in huis. Je doet de deur open, springt de hond op, dan doe je snel de deur weer dicht. Is de hond weer rustig dan probeer je weer de deur open te doen. Alleen als de hond netjes blijft zitten en jou eerst door de deur laat gaan, waarna jij de hond toestemming geeft om te komen, mag de deur open blijven. Om dit bij alle deuren te krijgen moet je oefenen met verschillende deuren. Na een aantal deuren zal de hond gaan generaliseren.
5. De meerdere eet eerder dan de mindere.
In een roedel eten de hogere in rang het eerst de beste delen van het karkas op.
Geef daarom de hond te eten nadat je zelf gegeten hebt. Dit geldt als het tijdstip van zelf eten en het eten van de hond vlak bij elkaar liggen. De hond geeft je dus niet te eten, vlak voor je zelf aan tafel gaat, of als je staat te koken.
Het is geen probleem om de hond bijvoorbeeld een half uur voordat je zelf gaat koken eten te geven.
6. De ranghoogste is altijd hoger gepositioneerd dan de ranglagere.
Dit betekend dat de hond bij voorkeur niet op de bank of op bed mag. Ook mag de hond niet op je klimmen. Zorg dat je altijd hoger gepositioneerd bent dan de hond.
Volwassenen moeten de hond ook kunnen ‘overmeesteren’. Door over hem heen te hangen en eventueel zacht te grommen gaat de hond zich overgeven. De hond gaat op zijn rug liggen, draait zijn kop weg en geeft daarbij zijn keel bloot. Zijn staart klemt hij tussen zijn poten om zijn anaalklieren af te schermen. Ook blijft hij heel stil liggen. Dan heeft de hond zich overgegeven.
Wanneer pas je de regels toe?
Bij een pup begin je vanaf dat je hem in huis hebt met het toepassen van de hiërarchieregels.
Een pup past de regels al in het nest toe. Kijk maar naar pups onderling. Ze ‘spelen’ maar zoals bij elk spel gaat het om wie er wint. Daar zijn pups ook al mee bezig! Gegrom bij de voederbak en om speeltjes komt ook al voor. De moeder corrigeert haar pups ook al als ze te veel opdringen of de regels negeren.
Als je bij een pup de regels goed toepast, heerst er duidelijkheid bij de pup. Hij weet waar hij aan toe is. Let er op wat je bij een volwassen hond niet zou tolereren, tolereer dat ook niet bij een pup!
Hou de regels aan tot na de tweede puberteit, die begint tussen de twaalf en veertien maanden. Als je tot anderhalf jaar heel duidelijk bent geweest naar de hond is dit een gewoonte geworden. Nu kun je af en toe afwijken van de regels als jij dat goed vindt en als het goed gaat. Merk je dat er problemen van komen, ga dan terug naar je regels. Je hond is dan meer gebaad bij duidelijkheid en begrijpt niet dat het soms wel, soms niet mag.
Hoe dominanter je hond, hoe belangrijker de regels zijn. Hoe onderdaniger je hond, hoe meer je de regels kunt versoepelen.
Bij een oudere hond met probleemgedrag begin je met de regels en zal je binnen twee weken een behoorlijke verandering in je hond zien. Voor de hond is het nu duidelijk waar zijn plek is. Door die duidelijkheid word je hond een stuk rustiger. Hou die duidelijkheid vast. Na een tijdje, als je denkt dat je hond eraan toe is, kan je wat versoepelen. Zie je dan het probleemgedrag terugkeren, houdt dan de regels strak. Daar voelt je hond zich duidelijk prettiger bij.
Mag een hond dan nooit op schoot?
Niet zolang de rangorde niet duidelijk is. Bij heel veel honden kan je na en tijdje de hond best eens op schoot nemen. Jij vraagt hem dan bij je en zet hem weer op de grond als je er genoeg van hebt. Jij leidt, jij beslist. De meeste honden kunnen als ze volwassen zijn prima een keer op schoot, een keer op de bank, eens voor je uit lopen zonder dat er probleemgedrag ontstaat.
Sommige honden hebben echter die duidelijkheid nodig en raken in de war als ze soms privileges krijgen die ze eigenlijk niet toebehoren. Kijk daarbij goed naar je hond.
Je moet echt nooit onzeker overkomen op de pup. De pup moet nooit voelen dat je onzeker bent.
Het is opzich logisch dat hij zijn etensbak verdedigt, dit doen bijna alle honden. Ik persoonlijk vind het niet erg dat onze hond het ook doet, tot op zekere hoogte natuurlijk.
Maar als jou jack russel gromt, dan kan je eens proberen om een plantenspuit te gebruiken en hem nat te spuiten als hij gromt. Elke keer weer. Je kan hem ook in zen nekvel pakken, niet schudden en ook niet hard maar gewoon dat jij de controle over hem hebt. Hard FOEI roepen en loslaten als hij stopt met grommen. Zeker omdat je al aangeeft dat hij je heeft proberen te bijten in het verleden. Hij heeft een bepaalde gevoel van macht en dit moet je echt weg zien te krijgen. Zeker nu, nu is hij nog "aan te pakken" maar als hij straks echt volgroeit is wordt het alleen maar erger!
Succes ermee
Met grommen, bedoel ik in de mand. Ik neem aan dat de mand in de huiskamer staat?
Dat hij in zen bench af en toe zou grommen zou nog kunnen, die staat vaak meer afgelegen.
Als je wil kun je je probleem hier voorleggen;
http://www.terrierclub.nl/TCphpBB2/index.php?sid=91cfb321fc63c6a76a1f9e68d3480d87
Deze groep heeft enorm veel verstand van de parson.
Hoi Valensca,
Het grommen betekend idd laat me met rust. Hij staat te grommen bij de bak zeg je tegen over de kat.
Ik ga met Margje mee en zorg er eerst voor dat de kat weg is van de situatie. Dan kan 1 van jullie erbij. Leer hem eerst bij jullie de bak leeg te eten zonder te grommen. Je zet de bak neer met de helft van het voer. Heeft hij dit op dan strooi je bij de bak weer een gedeelte. Heeft hij dit weer op dan gooi je steeds verder van de bak het voer zodat je rustig de bak kunt wegpakken.
Als er nog eten in de bak zit, dan de bak niet gaan weghalen. Het is en blijft een hond die zijn eten verdedigt.
Hij voelt ook jouw onzekerheid met het grommen en daardoor zal hij ook niet ophouden. Je kunt op een normale toon tegen hem gaan praten. Niet te hoog en ook niet te laag. Te hoog dan ziet hij het grommen als een beloning en te laag dan ziet hij het als een correctie en dan is hij nog meer op zijn hoede.
Op een normale, kalme toon zal jij en hij gaan kalmeren en d.m.v. het voer te strooien zal hij moeten gaan snuffelen en dit kalmeert hem ook.
Voor de rest zie ik verder geen echte problemen. Wel zou ik trekken aan de lijn gaan trainen want dat kan wel een probleem op gaan leveren. Als je hond blaft naar een andere hond, ook niet naar deze laten gaan maar afleiden met voer of een speeltje.
Veel succes en als er nog vragen zijn dan horen we dit graag.
Groetjes van esther
Goede en kundige aanbevelingen op je forum Valesca!
Het lijkt wel bijna angst en is volgens mij idd de ladder voor hem nog niet helemaal duidelijk!
Jij bent roedel leider dus ga echt eens heel precies de hiërarchieregels naleven. Vooral in huis en op de momenten dat het voorkomt. Deze situaties zijn dus nog niet duidelijk voor hem. Wat betreft de voerbak. Even 2 weken weg dat ding en alleen nog maar uit de hand voer geven. Heb dit via de martin gaus school gehoord. Daar had een hond ook moeite met de voerbak en andere handjes die daar bij kwamen. Bijten was het gevolg. Deze hond hebben ze helemaal afhankelijk van de baas gemaakt wat betreft voeding. Dit hielp!!!
succes!!!!!
hai Valesca
ik heb je probleem gelezen en wat een baasje is dat hondje van je
ze;f heb ik een cursus dierenthelepathie gevolgt omdat ik ook de nodige gedragsproblemen met mijn hond heb ondervonden,dus heb ik maar eens even met je hond gesproken
hij gaf mij meteen al heel duidelijk aan dat hij geen flauw idee heeft wat zijn plek is in jullie gezin kinderen zijn kleiner en reageren anders en vaak ook wat spontaner dan volwassenen en hij begrijpt dat het jong is en dus voorzichtig moet zijn en tolerant, wat betreft de volwasenen is hij erg in de war hij weet dat jullie de baas zijn maar laten hem dat niet altijd even duidelijk blijken hij is erg dominant en heeft erg veel behoefte aan een strakke en duidelijke hand van jullie allebei en hij verwacht dat jullie de zelfde regels hanteren dat geeft duidelijkheid en veiligheid, hij vetelt mij dat hij de baas van jou wil zijn, dat is makkelijk zegt hij de baas is iets anders die is nog wel de baas maar ik ga het toch proberen
Eingelijk vind hij het helemaal niet fijn dat de mand solo zijn plek is het vergroot zijn territoriumdrift en hij wil die plek vergroten
als hij in de mand zit ga dan ook eens op de grond zitten eerstt op een ruime afstand en ga die dan geleidelijk an verkleinen als hij begi nt te grommen vertel hem dan dat je zijn plek niet komt afpakken maar dat je gewoon gezellig bij hem wilt zitten het klinkt vreemd maar geloof mij hij begrijpt het, het is een lang proces maar geloof me het werkt en wat betreft het eten is eingelijk een eensgelijk proces, heel veel praten en uitleggen en veel gedult en hij gaat het snappen
hou de regels duidelijk, kort en eensluidend en dan komt hij er wel
als je alle adviezen hebt uitgeprobeerd en je ziet geen verbetering, ga dan naar je da. in een zeer zeldzaam geval kan een hond last van een hersentumor hebben, dan krijgt hij een dergelijk onvoorspelbaar gedrag als jij beschrijft. ik denk in dit geval niet, want je hondje is nog wel erg jong. dus eerst maar via de opvoeding.m.h.gr. tana.
Daar moest ik ook helaas gelijk aan denken Tana. Ik vind het nogal extreem gedrag voor zo'n jong hondje. Het is een klein hondje, dan schrik je er niet zo erg van, maar ik moet er niet aan denken wat de reactie is als een grote hond, Deense dog, Duitse herder, noem maar eens wat, dit gedrag zou vertonen...
Bedankt voor alle reacties zover. Ik denk zelf niet aan een tumor omdat het duidelijk situatie gebonden is: hij ligt in zijn mand in de gang (niet in de bench dus) en het heeft met zijn voederbak of botje van doen. Verder vertoont hij geen agressief gedrag. Ook niet wanneer hij buiten van iets bang is en als een gek blaft en ik hem bij zijn snoet pak (zachtjes) om zijn aandacht te krijgen en hem te kalmeren. Nooit.
Ik denk dat hij dondersgoed aanvoelt dat ik me onzeker voel en tuurlijk weet ik dat ik dat niet moet zijn, maar probeer dat maar eens te veranderen.
De rangorde was naar mijn idee wel duidelijk; ik ben de baas en hij niet. Olie heeft daar geloof ik soms een andere mening over, haha. Maar blijkbaar toch nog niet zo. Jack russels zijn duidelijk anders dan andere honden... Het gekke blijft dat hij terwijl hij boos doet, ook meteen onzeker gedrag vertoont. Het is dus niet gewoon dreigende lichaamstaal, maar oren plat naar achteren, naar beneden gedoken koppie en staart tussen de benen en dan grommen...
De tips die zijn gegeven ga ik uitproberen, dat van dat uit de hand voeren. De dierenarts heeft vandaag ook al gezegd dat ik de bak weg moet halen als ie niet eet. Deed ik ook niet, hij at al zo weinig en ik liet het dan maar staan zodat ie tenminste over de dag genoeg at. Want gaf ik hem op gezette tijden en haalde ik het weg, dan at hij gewoon niet. Ook niet als ik het in de bench zetten.
Wat betreft de kat... die proberen we zoveel mogelijk weg te houden, maar hee... hij was er wel het eerst en Olie ligt in de gang waar iedereen door moet om elders te komen. Dus ook de kat.
Misschien is dat ook wel meteen het probleem... dat Olie in de gang ligt waar iedereen doorheen loopt om naar de wc, de keuken, de slaapkamer, de werkkamer of naar buiten te gaan. En we zijn wel een gezin van vijf (drie kinders).
Ik ga er in ieder geval een gedragstherapeut bij halen want ergens gaat er iets niet goed hoe ik en Olie met elkaar omgaan. Naar mijn man gromde hij gisteren voor het eerst trouwens. Gewoon terwijl hij de mand van Olie voorbij liep. Nou ja, zoals gezegd... ik ga hulp inschakelen.
Valesca
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ik snap niks meer van... " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?