Om maar gelijk met de deur in huis te vallen.....
Mijn man wil zich waarschijnlijk een hond aanschaffen. Hij is vroeger opgegroeid met herdershonden en zijn liefde gaat dan ook uit naar een Duitse herder langhaar of Oudduitse herder langhaar.
Mijn vraag is dus,
Waar moet ik opletten, qua testen die de ouderhonden moeten hebben ondergaan, etc. etc.
Hij/zij zal zowiezo bij een fokker wegkomen, met stamboom, maar veel verder zijn we nog niet.....
Graag veel info
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Duitse herder langhaar / Oud duitse herder langhaar" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Leuk zeg Wat spannend.
Over de testen... ik weet het niet precies.
in Ieder geval HD, ED en PRA
ten eerste bestaat de oud duitse herder alleen in de variant langhaar
Ik zal je even PB'en
@Vincent, PRA is een ernstige netvlies ziekte het oog zal steeds minder functioneren. PRA is een aandoening op het netvlies waarbij het netvlies steeds kleiner word en verschrompelt. Dit kun je herkennen dat een hond in de schemering steeds minder ziet en overal tegen aan loopt. Het is erfelijk Dus mag er natuurlijk niet met honden gefokt worden die PRA hebben.
@Uma
Reu of teef weten we nog niet. We zijn ons nu alleen nog maar aan het orienteren.
Als er een DH of een ODH komt willen we 200% zeker zijn dus gaan alle voors- en tegens vantevoren goed tegen elkaar afwegen. Reu of teef vinden we dan ook niet zo belangrijk denk ik, karakter is belangrijk.
Als ik die keuze zou moeten maken zou ik voor een ODH kiezen . Zeker qua gezondheid ... een normale rechte rug bv
Ja inderdaad. Je ziet heel veel Duitse herders met zo'n kromme rug en 'kikker poten'
Echt jammer van het ras...
Klopt wat betreft de recht rug bij de ODH. Dit is dus ook wat wij belangrijk vinden.
Toch is het zo dat de ODH niet echt erkent is en dat is natuurlijk weer een nadeel als je dus wilt sporten met de hond en dan met de ODH niet mee mag sporten (op wedstrijdniveau)
Zo ver zijn we natuurlijk nog niet dat we ons al ingeschreven hebben voor de wedstrijden hoor Maar ik zou het heel jammer vinden als we met de ODH niet overal toegelaten worden. De ODH wordt niet toegelaten bij de BSP bijvoorbeeld.
De oud duitse herder staat bekend als de knuffelbeer onder de herdershonden. Wij hebben zelf twee kruising odh allebei teefje en nog geen moment spijt gehad!!!
Je kunt het beste, als je een odh met papieren wilt, bij een erkende fokker kijken (zie deze site bij fokkers). Die van ons komen van hobby fokkers en ze zijn gelukkig allebei gezond maar je kunt beter geen risico lopen. Wij hebben geluk gehad. Veel succes bij jullie zoektocht en hopelijk horen we er nog van....
Hier in mijn omgeving lopen zo,n 8 Duitse Herders , ik ken er slechts twee die op en top gezond zijn . De rest heeft ernstige klachten t.av het bewegingsapparaat , allergieen , drie of meer operaties zijn geen uitzondering , eentje is vaste patient bij een Ortho-Manueel d.a om een beetje te kunnen blijven ""bewegen "" En 4 maanden geleden is er eentje op drie jarige leeftijd uit zijn lijden verlost De eigenaar durfde het toch wel weer aan om aan een nieuwe pup te beginnen
Wij hebben zelf ook een ODH gehad , een erg krachtige gezonde hond die nooit ziek was en heerlijk hond kon zijn .
Je kan eens vrijblijvend contact opnemen met kennel Of Shinji,s Star te Groningen . Deze mensen zijn erg enthousiast en zullen je graag te woord staan
Dat van sporten met de ODH is niet zo hoor. Ze mogen gewoon lekker meedoen.
Daarnaast is de langhaar variant sinds kort wel erkend.
Klopt Jonne, je mag wel sporten met de ODH.
Toch is de ODH in Duitsland nog steeds niet erkend. Dus geen BSP (Bundes Sieger Prüfung)
Zelf heb ik voor precies hetzelfde dillema gestaan..
Mijn keus is uiteindelijk een Duitse herder LSH geworden, om de volgende redenen.
Als eerste vind ik de regelgeving binnen de keurfok bij de VDH vereniging gewoon goed.(kan altijd nog beter uiteraard)
Daarbij vond ik het een groot voordeel dat ik met mn DH LSH wel bij de VDH kan trainen en met een ODH niet.
Dat rechte ruggen verhaal vind ik persoonlijk wat zwaar overdreven,er zijn echt genoeg duitse herders te vinden met een normale rug.
Alleen de zogenaamde standfoto laat idd lijken dat ze allemaal schuine rug hebben.
Nu is het zo als ik mn DH LSH zou laten keuren bij de ODH vereniging en hij zou goed gekeurd worden dat hij gebruikt zou kunnen worden voor ODH fok,zegt ook wel iets denk ik..
Dan praten ze over ODH 3e generatie geloof ik.
Ik heb veel fokkers bezocht voor ik daadwerkelijk een pup bestelde.
En geloof me,alle honden die ik gezien heb waren vreselijk lief en sociaal.
@Esther..
Ik las dat je hondje zowiezo een stamboom moet hebben..
Dan valt de ODH al af he...
Bart
Wat betreft de stamboom, deze vind ik tot zo ver belangrijk dat ik wil zien welke bloedlijnen hij/zij heeft, hoe zien de ouders en voorouders er uit.
Ik wil een gezonde hond
Ik denk dus ook dat (als er een 2e hond bij komt) het net als bij jouw een Duitse herder langhaar zal worden.
@ Jonne, ja wij wonen in Duitsland. Heb op dit moment een kruising (Border x Corgi) en train hiermee bij een SV (Schäferhund Verein).
Of misschien de witte? ook een herder en een beetje het zelfde karakter als de ODH.(wel moet je een goede fokker vinden, want er zijn lijnen die wat angstiger zijn aangelegd).
Je hebt inderdaad DH met een rechte rug dat zijn vaak de werkers, die dus uit de werklijnen komen. Showers hebben vaak een aflopende rug. Ik weet niet of ze onder de werkers ook langhaar hebben, zo in thuis ben ik niet bij de DH.
Let er ook bij dat ze ook testen op MDR1 defect.
De testen die ze onder gaan moeten hebben zijn: HD (het liefds 5 generaties met HD A uitslag, bedenk wel dat HD maar voor 30% erfelijk is, de rest is voeding en beweging en dat heb je zelf in de hand), ED, PRA, en MDR1.
Groetjes Bianka
Aah oke, ja want ODH heeft wel een afstammingsbewijs dus je kunt wel de bloedlijnen etc. zien.
Succes met je keuze
@ Esther.
Ik snap het, met een stamboom is het toch allemaal net iets beter uit te pluizen wat bloedlijnen betreft.
Ook wbt hoe zat het met de voorouders met HD en ED zijn die database dingen echt heel handig..
@Bianka
Er zijn in de kynologische hoek genoeg Duitse herders te vinden met een normale rug,in de werklijnen wel meer idd.
-----
Verder hoef ik echt niet lang te zoeken voor volbloed Duitse herders die worden gebruikt voor de fok van ODH.
Zijn zelfs fokkers die zeggen als doelstellinhg..
Goede mooie gezonde lang stok haar duitse herders/oud duitse herdershonden te fokken..
Begrijp me niet verkeerd.
Ik heb echt niks tegen de ODH, want ik vind het prachtige honden.
Maar vaak word er gewoon verkeerd gedacht door veel mensen.
Als ik met mn pup buiten loop dan krijg ik vaak de vraag..is ODH zeker?
Als ik dan zeg, "nee is gewoon een Duitse Herder" dan zeggen er serieus mensen dat het wel een ODH is.
Zelfs mensen met een ODH tegen gekomen die gewoon niet geloven dat zn ouders toch echt gewoon 2 duitse herders stokhaar zijn..
Ik noemde de werklijnen om dat het juist daar meer is, vandaar. Ik weet wel dat de 'normaale' ook met rechte rug is, alleen wel iets minder.
Het verschil met DH en een ODH langhaar is ook niet zo groot, misschien alleen de grote, maar dat gaat soms zelfs niet op.
Groetjes Bianka
Als je voor de DH gaat zou ik zeggen; blijf ver weg van de die-hard showtypes! Ze hebben vaak glijbaanruggen en kikkerpoten. Zorg er voor dat je de HD en ED testen hebt gezien van de ouders. Niet ieder showtype DH is een hond die kans heeft op een erfelijke afwijking, maar de werklijnen zijn vaak nog het 'puurst' en hebben ook niet die afzakkende rug. Ik herinner me vaag dat Sammy&Flex een keer opzoek was naar een goede fokker voor een collega, toen werd er een hele goeie DH werklijnen fokker genoemd, ben helaas wel de naam kwijt. Misschien kan je het topic nog vinden. Succes met je zoektocht!
Liefs, Marijn
Allemaal heel erg bedankt voor jullie info, heb hier echt al veel aan gehad
Nu is het aan mijn man om te kijken, te zien wat ie doet. Het is zijn hond, zijn keus
@Bart: Een ODH ontstaat uit 2 LSH ouders, dus als jij jouw LSH in zou zetten voor de fok, krijg je een 1ste generatie ODH.
Hier een schematje:
LH x LH is:
LH
LH x LSH is:
LSH (vererft dominant(er)
LSH x LSH is:
ODH 1ste generatie
LSH x ODH 1ste generatie is:
ODH 1ste generatie
ODH 2de generatie x ODH 2de generatie is:
ODH 3de generatie
ODH 4 de generatie x ODH 4de generatie is:
5de generatie
Niets tegen jou, hoor, maar ik krijg er allemaal een beetje een nare bijsmaak van. De DH liefhebbers hoor je altijd zo 'klagen' over het feit dat het gewoon een Duitse herder LSH is, maar de ODH is gewoon ontstaan, omdat de LSH hele lange tijd niet is toegestaan in de fok. LSH pups werden goedkoper verkocht dan hun kortharige broertjes en zusjes.
Stukje geschiedenis
In 1984 werd in Duitsland door de grote groep liefhebbers van de langharige herdershond het "Langhaar-Schäferhunde-Verband Deutschland" opgericht. Er werd met uitsluitend langharige honden verder gefokt en zo ontstond het ras Oudduitse Herder.
Ik krijg er een nare bijsmaak van, omdat langharen eerst niet werden toegestaan, maar heb het idee dat ze hebben ontdekt dat de ODH/LSH toch wel erg populair aan het worden is en het dus veel extra geld op kan leveren.
Waarom kan het nu ineens wel????
Wij hebben zelf een ODH en dit jaar komt er een 2de bij. Haakon is HD & ED vrij, dus ook in goede gezondheid.
Het verhaal van de rechte rug, dat je vaak leest/hoort over de ODH en dat ze daardoor minder last van HD en ED hebben is natuurlijk niet helemaal waar. Maar showlijnen DH's zijn nou niet echt het toppunt van gezond te noemen. Natuurlijk zijn er voldoende gezonde DH's te vinden, maar dan zou ik het wel zoeken in de werklijnen.
ehhhh ik ben na al wel 12 jaar oud, reservekampioen van Nederland geweest op 2 jarige leeftijd. Moeder Nederlands kampioen stokhaar en vader Nederlands kampioen stokhaar. Leuke combi....alleen zaten er dus 3 langstokhaar in het nest. Ik ben er 1 van. Broer ook kampioen in jeugdklasse geweest. Allemaal rechte rug en allemaal (wij noemen dat) bankhangers haha.
Kortom....het kan allemaal. Fijne honden en lieve karakters in beide groepen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Duitse herder langhaar / Oud duitse herder langhaar" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?