joh, niet zo fel, jullie hebben een verschillende mening, dat geeft toch niks?
ik geloof ook niets van "overprikkeling" bij een reu van 2 jaar, maar een ander misschien wel en kan dat ook toelichten.
interessant juist toch?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Djego overprikkeld?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ik geloof trouwens ook niets van spelletje
ik zou zeggen, laat hem het eens bij Gorby proberen, kijken of die het een spelletje vindt, hij zal het niet eens proberen, en zo ja, eindigt hij zo groot als hij is op zijn rug.
het is een uiting rondom rangorde, ik heb het ook gezien tussen mijn 2 reuen, niks overprikkeld, niks spelen, het was testen, de oudste was niet zeker van zijn zaak en de jongste liet het lang toe, tot op die ene dag dat hij de oudste boos van zich afschudden een forse grom en grauw gaf en het NOOIT meer is gebeurd, de jongste was daarna duidelijk zo de meerdere van de oudste dat hij het helemaal niet nodig had, een blik, een duw in de nek: het was meer dan voldoende omde oudste reu opzij te laten stappen.
ik loop met Gorby heel vaak in een grote roedel, 1 reutje waagt het soms om tegen zijn schouder op te staan, heeeeel soms, is tie gelijk weer klaar, want de grom is niet mis te verstaan, is tie daarna bang, of Gorby boos, nee hoor, Gorby stelt hem vaak daarna op zn gemak met een spelboog en een korte stoeipartijtje (waarmee hij op een vriendelijke manier nogmaals zijn status bevestigd) wel grappig want dat reutje weegt 9kg en Gorby over de 40kg.
rijgedrag accepteer ik niet, wat ik er van gezien heb ook in de grotere roedels is dat het aanleiding kan zijn tot zeer lelijke vechtpartijen,.
Ik geloof er wel in, en zeker omdat Deborah aan het begin het één en ander uitlegd over Djego.
En nu ze zegt dat het voornamelijk bij de hond van haar huisbaas is geloof ik het des te meer.
Andere hond in zijn terretorium, andere honden zijn deze hond waarschijnlijk wel gewend, Djego weet niet wat hij met deze situatie aan moet en gaat uiteindelijk rijden.
Nu schets ik een situatie en weet dus niet of het daadwerkelijk zo gaat. Wanneer nodig je ons allemaal uit op de koffie Deborah? Haha
En andersom.?
Hier is de reu die wordt bereden ook geholpen.
.....
O, wacht.
Ze heeft het ook wel bij onze oude reu gedaan, en die was nog helemaal heel.
Hormonen kúnnen wel.
Maar die zijn natuurlijk minder.
Niet alle hormonen zijn na een castratie weg
Nou gezellig...
Ritje naar schoonoord... wie wil?
Hahaha:P
Ik denk niet aan dominantie.
Misschien inderdaad wat jij zegt Sammy...
"Hij begrijpt" de situatie niet.
Hij doet het bij de hond van de huurbaas...
Thuis bij de andere honden..(nu minder)
Hij was maar 1 hondje gewend... (bij vorige eigenaar)
Misschien idd dat hij het niet snapt.
En dat dát de reden van rijen is...
Hmmm zou kunnen.
Bij sterilisatie gaat de hormoonproductie gewoon door.
Bij Castratie stopt de productie van de hormonen testosteron en androsteron.
@JT HD
ben ik niet met je eens, de bijnieren produceren wel degelijk nog testoteron en de hoeveelheid scheelt per reu, en dat kan nog knap veel zijn.
volgens mij kan je niet leven zonder testoteron
en een teefje zonder eierstokken....... waar komen dan de hormonen vandaan??
J. & T.
Ben ik niet helemaal mee eens.
Als de hormonen helemaal stoppen waarom kan een gecastreerde hond dan nog steeds dominant wezen?
Mike is gecastreerd en nog even dominerend.
Is heel goed te zien dat hij wel degelijk hormonen heeft de peil van testosteron en androsteron zakt aanzienelijk naar beneden maar stopt echter niet. Daarom laat je een hond castreren (in de meeste gevallen) Een reu "zonder" hormonen kan niet dominant zijn. Dus die theorie klopt niet lijkt mij
Maar goed laten we hier vooral geen discussie over voeren het gaat hier immers op Djego, die hier geen last van heeft
------------------------------------------------------
Wat vinden jullie van mijn vorige theorie waar Sammy me een beetje mee geholpen heeft...? Kan dit de reden zijn? Wat denken jullie verder?
Ja deborah, dat is precies wat ik zei
Onzekerheid kan zeker een reden voor rijden zijn.
Citaat uit het boek 'Elementaire kynologische kennis'
Reuen.
Bij sterilisatie onderbreekt men de zaadleider, zodat geen spermatozoïden kunnen passeren. De Hormoonproductie gaat gewoon door. Bij castratie worden de testikels en de bijballen geheel verwijderd, zodat noch zaadproductie, noch hormoonproductie kan optreden
Dit moest ik leren en als het allemaal verandert is weet ik niet en ik heb het over reuen niet over teven.....
effe bijstellen: een reu is niet per definitie "dominant" das een verkeerd gebruik van het woord.
in iedere relatie is een verhouding, waarbij het woord dominantie om de hoek komt kijken. maar dat kan bv ook tussen 2 laag geplaatste reuen zijn, evengoed is er 1 dan "dominant" over de ander.
kan best zijn dat je, en soms kan je daar verrast over staan, je jouw hond in een "vreemde" roedel brengt, zonder jou inwerking, hij helemaal niet zo "dominant" is. (ben geen CM fan, maar waar hij honden in zijn eigen roedel brengt, zie je dat effect met regelmaat terug)
en elke hond heeft een mate van dominantie, en ik geloof niet dat die bij een lichamelijk en geestelijk volwassen gecastreerde reu enorm veranderd na het castreren, dat is niet wat ik heb ervaren in ieder geval.
wat ik zie is dat we graag dat etiketje plakken:
dominant en praten daar dan gedrag mee goed
en nogmaals een echt dominante volwassen hond zal zelden of nooit zelf beginnen met een conflict (uit te lokken) das onnodig en helemaal niet handig.
deze honden zijn er trouwens gelukkig niet zo veel, want ze zouden vaak te moeilijk zijn om bij mensen te leven.
moet je toch eens googelen op testoteron en bijnieren, de bijnieren spelen hierin een grote rol en produceren wel degelijk testoteron en das maar goed ook, want zonder kan een reu niet.
Oke Gorby2009. ik heb het nog niet opgezocht hoor maar ik ga er vanuit dat het waar is, heb ik ook weer iets geleerd
Dus dan kunnen het nog steeds hormonen zijn
Dominantie en rangordes zijn twee totaal verschillende dingen, een dominante hond is niet per definitie de rang-hoogste.
In een bedrijf is de directeur de rang-hoogste maar daar onder kunnen wel mensen zitten die dominanter zijn.
Een hond vertoont rijgedrag omdat hij niet zeker is over de rang-orde, een rang-hogere gaat geen conflict aan met een rang-lagere, dus een hond die een conflict aan gaat is altijd lager in rang en daagt de rang-hogere uit.
hahaha al die moeite...
ik vermoed alleen niet dat het hormonen zijn.
ik gok op ontwenning....
maar kan natuurlijk alle kanten op...
kan veel oorzaken hebben
Ha gorby2009,
Je hebt helemaal gelijk de bijnieren leveren inderdaad een kleine hoeveelheid van de geslachtshormonen, en nog andere hormonen maar dat was niet aan de orde
Valt me wel op dat Djego trouwens al een paar dagen niet meer is wezen rijen op Mike...
En op Lilo rijd hij zowiezo niet.
Maar wel de teef van de buren.(huurbaas)
Gisteren nog
Nu ik alle oorzaken voorbij heb zien vliegen weet ik het helemaal niet meer... ik probeerde te kijken wat voor onze teef van toepassing zou kunnen zijn maar volgens mij is ze een apart geval
De één zegt stress,overprikkeling,hormonen.
De ander zegt een rangorde duidelijk krijgen.
Nog een ander zegt dat het een soort kalmerend gedrag is van degene die rijd(zo van nu ophouden).
stress,overprikkeling,hormonen betekend eigenlijk dat ze zichzelf niet onder controle hebben en dat dit zich uit in rij gedrag.
Rangorde duidelijk krijgen betekend eigenlijk dat degene die rijd de ander hond(Ranghogere) uitdaagt zich te verlagen onder zijn rang, door letterlijke overheersing, letterlijk zichzelf er boven plaatsen, en de ander letterlijk te onder drukken.
En de andere optie is, als het spel te ruig word berijd de ene hond de andere en zegt daarmee eigenlijk dat het nu klaar is en dat het nu over is met het ruige spel
Denk dat dit in het kort de meningen zijn.
Het zal ongetwijfeld een van deze genoemde dingen zijn
We kijken ff aan om het aan blijft houden, of vermiderd.
En als het zo door blijft gaan houden we jullie op de hoogte hihi.
Monique... waarschijnlijk heb je een geval apart hahaha. Nee hoor... Anders leg je ff je verhaal uit via een pbtje eric weet wel antwoord.
Wist hij hier ook wel op.. maar meerdere dingen horen is altijd prettiger dan één kant
Persoonlijk denk ik dat het overprikkeling is, maar ik heb de situatie niet gezien natuurlijk!
Mijn eigen hond (ook herplaatser van 2 jaar) heeft dit wel eens. En bij hem zie ik ook echt duidelijk dat het overprikkeling is. het gebeurt het als hij al zo'n 10 minuten aan het spelen is met andere honden.Ze hebben gesnuffeld, gerend,gespeeld met een stok.. en dan ineens vanuit het niets zie ik mijn hond een beetje rond kijken, hij weet niet meer zo goed achter welke hond hij aan zou rennen.. en opeens bespringt hij een andere hond. In mijn ogen een duidelijk geval van overprikkeling. Teveel informatie wat even niet meer verwerkt kan worden.
Daarnaast speelt het bij mijn hond mee dat hij niet vanaf jongs af aan goed gesocialseerd is met andere honden en niet veel en vaak met verschillende honden tegelijk aan het spelen was. Dit komt door zijn eerste half jaar bij vorige eigenaar en een lange periode in het asiel. Sinds wij hem hebben bouwen wij het spelen en de sociale omgang met andere/vele honden langzaam op en dat begint zijn vruchten af te werpen!
Als mijn hond dit rij gedrag vertoont, zeg ik 1x nee. Doet hij het nogmaals dan loop ik naar hem toe en lijn ik hem even aan. Hij blijft dan een paar minuten naast me zitten en mag daarna weer verder spelen. Even de tijd om alles op een rijtje te zetten. Mocht het dan nog niet gaan, dan gaan we naar huis en lopen door.
Succes er mee!
Het blijft een moeilijk onderwerp
Ik vind het wel raar dat honden die met elkaar aan het 'spelen' zijn overprikkeld/gestresst worden.
Raar dat spelende honden overprikkeld raken?
Lijkt me juist een logische reactie...
Een signaal van een andere hond, kan zonder dat je het zelf ziet op de hond veel indruk maken!
ik heb het ook nog nooit gezien met spelen zelf moet ik eerlijk zeggen, spelen bestaat trouwens volgens mij ook al niet in de vorm zoals wij mensen dat kennen, bij honden is het altijd krachten meten maar dan op een sociaalvaardige manier, tenzij honden elkaar echt door en door kennen en het puur voor hun plezier is, maar dat is niet zo vaak, zo bijna nooit niet.
maar als het werkt om de reu een time-out te geven: geweldige oplossing, ff rust, aandacht voor de baas, baas doorbreekt het, legt uit wat tie wil op een fijne manier, en laat vervolgens de hond weer vrij.
lijkt me een geweldige manier om dit gedrag op te vangen.
dat antwoord van Eric lijkt me ook boeiend, waarom deelt hij het niet ff met het forum, steken wij ook weer wat op
Hahaha
Eric heeft echt een hekel aan forums.
Eric zei zelf al dat het geen overprikkeling is.
Het is zenuwen, en hij een kwestie van wennen.
Hij is nog jong... en weet niet hoe hij het anders moet uiten. Normaal gesproken met hijgen of onrustig gedrag... Of juist heel rustig. Maar blijkbaar weet hij niet hoe hij reageren moet. Hij voelt zich goed... en vind ons best, maar andere honden is iets was hij niet goed kent. Zoiets zei eric...
Ik stuur hem gewoon op het forum haha!
Maar hij moet zich wel inhouden.
Als hij het ergens niet mee eens is verwoord hij dat niet erg vriendelijk, maar behoorlijk recht voor zijn raap en keihard!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Djego overprikkeld?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?