Ik doe ook niet aan alle rangorde regels hoor ... mijn hond mag op uitnodiging op de bank.. dat begrijpt ze dondersgoed..
Maar ik ga wel altijd zelf eerst naar buiten en ook weer naar binnen.. ze eet wel eens eerder dan ik omdat het dan beter uitkomt.. zolang je merkt dat je hond zich blijft gedragen.. Kaya weet wie de baas is ookal ligt ze naast mij op de bank.. ze is stabiel genoeg en daarom mag ze erop..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie kan zijn hond onmogelijk los laten lopen ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Mijn tante had een mechelse herder pup (reu). Deze belande na een paar maanden in het asiel. Waarom? De hond zou onhandelbaar zijn.
Ik heb die hond even in mijn handen mogen hebben. Ik nam hem mee naar het bos en binnen 10 minuten liep hij perfect naast (mijn tante heeft door getrek meerdere breuken opgelopen).
Het probleem? Er was geen rangorde in huis. De hond stond gelijk aan de rest voor het gevoel van mijn tante. Maar wat was er werkelijk aan de hand: de hond was de baas van de roedel, dus de baas van het gezin.
De hond bepaalde wat er gebeurde en niet mijn tante of oom.
Er was niets mis met dat arme beestje, maar hij had een goede baas nodig die hem liet zien dat hij niet de baas kon zijn, maar een baas had. Dat is roedel rangorde. En niet alle honden zullen zo extreem zijn, maar in princiepe zijn dit regels voor elke hond.
@Nicky: Dat is ook wat ik wil zeggen het is maar net wat voorn hond je hebt.. de eene hond is heel gevoelig voor dit soort regels en de andere niet..
Ik merk dit verschil bij mijn moeder heel goed.. Kaya gaat eerst de deur uit met als gevolg dat zij heel eerg trekt .. Bij mij zou ze nooit uit zichzelf voor mij de deur uitschieten..
@ Loes: Jij eerst is een rangorde regel. Dat jij dat af en toen niet doet omdat dat jou beter uit komt is blijkbaar bij jouw hond geen probleem (hier ook niet), maar bij sommigen wel. Sommige mensen beseffen dit niet en laten de hond eerst alles doen.
@ Lady zo was mijn reactie niet bedoel, ik wilde alleen verduidelijken dat ik reageerde op een ander zijn reactie
@Loes, dan gaat het inderdaad goed. Kaya weet duidelijk zijn/haar plek in de roedel rangorde. Maar ik denk dat je ook onbewust heel veel rangorde regels toepast (ik ook).
haha nou alleen maar goed he dat dit al 'vanzelf' gaat maar idd bij veel honden is dit een gevoelige kwestie.. en als je die bij bepaalde honden niet toepast heb je een probleem.. andere honden delen met gemak hun hele hebben en houden en zijn totaal niet bezig met hoger opkomen in de groep
Dat klopt. Als ik kijk naar mijn eigen honden: Rex is een oude herder, maar elke keer weer probeerd hij even te kijken of hij wat verder kan gaan, maar elke keer geef ik niet toe. Mijn vriend geeft wel toe en bij hem gaat het dus ook steeds een stapje verder.
Dribbel is nu in de puberteit. Ik geef niet toe, mijn vriend wel. Dus ontstaat weer hetzelfde als het bovenstaande.
Als ik met de honden loop, zie je mensen met een boog om me heen gaan. Ik heb eens aan iemand gevraagd waarom dat was: bij mijn vriend trekken ze en blaffen ze en zijn ze druk. Bij mij lopen ze stilletjes naast. Maar mijn vriend loopt vaker met ze dan ik (ik werk, hij niet). Mensen zien ze dus vaker op de 'slechte manier' en herkennen deze 2 honden samen, waarop ze dus bang zijn van mijn honden, ook als ik met ze loop.
tja dat heb je dan haha ach jij kan ze dan goed laten zien dat ze wel kunnen luisteren..
ff off topic:
Ik vind het vooral heel fijn dat Kaya alleen naar mij mijn moeder en mijn zusje luisterd.
Ik was naar mijn zusje der werk gegaan met mijn hond.. en de eigenaressen van de tent wou dat kaya ging zitten .. (mevrouw is een grote schreeuw lelijk) en begon heel hard tegen haar te zeggen ZIT ZIT KAYA ZIT NU.. ik ging er expres niet op in en ik keek kaya aan en ik fluisterde zit.. en ze ging netjes zitten... toen zei ik tegen haar dat dit ook zo kon hahha.. nou je had haar gezicht moeten zien hahaha... heerlijk
Heb jij dat ook?
Haha, ja dat is heel herkenbaar.. Ze luisteren eigenlijk alleen naar mij. Naar mijn vriend luisteren ze als ze zin hebben (maakt hij het zelf naar) en mijn oppas kindje van 2 jaar probeerd ook: zit, af, plaats, nee, klaar.. Maar ze reageren niet haha
@Nicky; Ik zeg duidelijk dat ik niet aan de standaard rangorde-regels doe, maar dat ik mijn eigen regels heb.
Nogmaals; Duidelijkheid en consequentie is het allerbelangrijkst voor een hond.
Haha ja ik vind dat echt goed.. ik zou het niet echt leuk vinden als iedereen haar allemaal kunstjes zou laten doen ofzo.. ze luisterd wel als je een balletje of stok in je handen hebt..!!
En ondertussen kan je hond niet los lopen? Dan zou ik toch maar eens na gaan waar het probleem ligt..
Ik heb Dobby een keer 3 maanden achter elkaar maar de helft, op zijn meest 2/3e van zijn eten te geven. Geen resultaat. Ik heb hem ook wel 3 dagen geen eten gegeven. Geen resultaat. Alleen buiten eten geven gaat, maar dan nog zijn er dingen interessanter. Eten is gewoon niet interessant genoeg. Ook al honger ik hem uit en gaan mensen zelfs commentaar geven omdat hij mager is.
Ik reageer behoorlijk laat eigenlijk.
Zat dit topic half/half te volgen.
Maar nog ff over zo'n 1a2 pagina's terug.
@ samantha wat Ilja& sterre zegt klopt 100% hoor.
Respect en vertrouwen. als je zo'n band hebt of krijgt met je hond dan zit je hoog.
Ik kan het echt goed weten want moob is ook zo'n hond geweest als jouw Lady meid. En voor zo'n 80% is alles eruit. al koste mij het veel tijd en moeite: hij haalt nu zelf de post voor me .
Amai zeg, heb nog al mogen lezen en doggies uitdelen zeg, pfffieuw.
Wat? Mijn vraag was omdat ik dit topic meevolg en las dat je je hond niet als mens moet behandelen, en vroeg me af waar die grens zit namens jullie.
Bijou kan alles, zij heeft geen ongewenst gedrag dus naar mijn mening doe ik het dan goed
Dan zal je toch wel ergens roedel rangorde regels hebben of hebben gehad, want anders zal je hond je nooit opvolgen.
Heb het paar keer gedaan maar als ze een andere hond ziet loopt ze er naartoe, dus beter niet
@Nicky; Ja dat denk ik ook, al kan ik ze niet 1,2,3 opnoemen, maar wederzijds respect en gehoorzaamheid vind ik erg belangrijk, denk dat het daar ook mee te maken heeft.
Gehoorzaamheid (en dus ook respect) krijg je alleen voor elkaar als de hond jou als de roedel leider ziet. Hiervoor moet je roedelrangorde regels hanteren. Dat kan in de kleinste dingen zitten..
ik hanteer mijn eigen regels en mijn honden weten ook heel goed wie de baas is!
Sommige mensen doen hier wel erg makkelijk over het los laten lopen van een hond met geschiedenis. Zoiets moet je eerst trainen en dat kan niet altijd binnen een week. Daar kunnen wel maanden overheen gaan. Bovendien vind ik het ieders eigen keuze om zijn/haar hond los te laten lopen of aan de riem te houden.
Ben ik wel met je eens Yannika. Het is niet zo eenvoudig. Verder MAG het hier nergens dus als er iets mis gaat heb ik ook nog een enorm probleem. Toen Fedor kleiner was heb ik hem veel los gelaten en dat ging ook erg goed, tot hij 8 maanden was en ineens doorhad dat je ook NIET kan luisteren. Hij ging ineens achter een groepje mountainbikers aan, die gelukkig stopten en niet bang voor Fedor waren, maar dat had ook anders kunnen aflopen. Verder wilde hij achter een paard aan spurten en kon ik hem nog net op tijd grijpen, het is hier te druk en de risico's te groot. Dat risico KAN ik nu eenmaal niet nemen. Dus oefenen oefenen oefenen aan de lange lijn, maar of het ooit goed genoeg wordt om los te kunnen? Geen idee.
Respect zit hem niet alleen in de roedelregels. Het is geen magische oplossing voor alles. Toen ik bij de gt/privétrainer kwam waren de roedelregels ook het eerste wat ik volledig moest toepassen. In de praktijk betekende dat alleen dat ik wat consequenter moest zijn met de deur. Verschil: nul. Het was geen oplossing voor het getrek, en ook niet voor de andere problemen.
Het probleem zat hem namelijk in iets heel anders, namelijk het niet hebben van remmingen. Want: zodra er geen afleiding is, en ik de aandacht heb, luistert hij perfect. Ik krijg potverdorie zelfs complimenten van de gt daarover. Op afstand gaat hij zitten, ook als hij los is (veilig gebied dan hè). Maar aangezien ik in de Randstad woon, en ook nog eens in het centrum van de stad zijn er altijd afleidingen, en dan kan Dobby zich niet beheersen, want álles is leuk.
Ik heb het zelfs nog nagevraagd bij de gt of het niet aan mij lag, of ik niet te onrustig was of niet genoeg leiderschap had, maar dat was het niet. Het was een té goede socialisatie die totaal doorgeschoten is, in combinatie met een gebrek aan leiderschap (en dus het aanleren van remmingen) bij de vorige baas. Dat heeft Dobby mentaal verknald.
Dus wat er gebeurt als een hond niet gesocialiseerd word? Bedenk exact het tegenovergestelde en je hebt Dobby. En roedelregels maken daarbij zero verschil.
ik vind het beter als je hond kan loslopen want als je hond dat niet kan en toch eens perongeluk los komt dan is ie mischien gelijk ook weg.
Is misschien wel beter als hij/zij los kan lopen, maar als je zorgt dat je hond goed vast zit kan er volgens mij niks gebeuren.
Mooie woorden van Annika; ik ben het er volledig mee eens.
Bij Charlie gaat loslopen steeds beter en we ontdekken steeds meer middelen die hem beter laten luisteren (zoals het gooien van een tennisbal, waar hij automatisch achteraan gaat en dan doodleuk gaat apporteren--en dus naar je toe komt. Geweldige eigenschap imo.
Hoe dan ook, perfect los leren lopen gaat niet van de ene op de andere dag... Het vergt tijd en geduld. Véél geduld. Wat wij gebruiken bij het oefenen zijn alleen een leren halsband en riem, tennisbal(len), een leeg/redelijk afgelegen stuk open (losloop)gebied, heel veel hondenkoekjes, veel enthousiasme en heel veel geduld. Het uiteindelijke resultaat wat zich nu al af en toe laat zien, mag er zeker wezen. (met een geweldig gevoel van voldoening )
Het gaat steeds beter, maar nog niet goed genoeg om Charlie zomaar los te laten lopen. Pas als ik er helemaal van op aan kan dat het veilig voor zowel hemzelf als voor andere honden is, kan ik hem met goed vertrouwen los laten lopen. Tot die tijd, blijft hij mooi aan de riem lopen. Dat is een keuze die wij hebben gemaakt, en ik ga ervan uit dat ieder ander die zijn hond aan de riem heeft lopen en niet los, ook waar dat wel zou mogen, deze keuze weloverwogen gemaakt heeft en gerespecteerd dient te worden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie kan zijn hond onmogelijk los laten lopen ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?