Stel , je hebt alle nodige testen gedaan en met heel veel zorg een reu uitgekozen die ook volledig getest is. Je bent misschien wel heel lang onderweg geweest naar die reu maar wat je ook doet ze moet niet van hem weten, hoe reageer jij als fokker ? De dek gaat toch door of krijgt je teef haar zin ? Puur intresse
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat als je teefje niet wil ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Dan is er vaak meer aan de hand. De teef is niet klaar voor een zwangerschap oid.
Ze voelen dit heel goed aan. EN ga ze dan absoluut neit dwingen!!! ZO tegen de natuur in!
Onze vorige fokker heeft een hond van misschien 1 jaar gedwongen om met haar vader een nestje te krijgen. Ze kreeg allerlei hormoon troep en na een jaar kwam er dan eindelijk een nestje. Wij kregen er 1 mee en die had een vergroot hart.
Dus als ik een fokker was, zou nee ook echt nee zijn.
Als ze echt niet wil, houdt het op.
Dan is dat erg jammer, maar er zal dan een reden voor zijn. Misschien dat ze een andere reu wel accepteert, dus een volgende keer een andere reu.
Ik geloof echt dat een teef er haar redenen voor heeft en houd niet van verkrachting (dus teef strak vasthouden, muilkorven enz enz) en ben ook tegen KI als dat gedaan wordt omdat de teef zich niet laatt dekken of de reu niet wil dekken.
Wil het niet, dan wil het niet. Jammer dan.
Wij zijn voor dekkingen naar Zuid-Duitsland en Italië gereden en natuurlijk is het zuur als het dan niet lukt. Maar dat weet je van tevoren, dat dat risico erin zit.
Het is geen kwestie van de teef haar zin geven. Honden moeten bereid zijn om zich te laten dekken, zijn ze niet bereid is er meestal wat aan de hand. Of het is nog geen tijd, de teef is nog niet dekrijp en stelt zich niet. De teef is misschien ziek. De teef is er lichamelijk en geestelijk niet aan toe om een nest te krijgen. De partner is niet aantrekkelijk voor de teef. En zo kun je nog meer bedenken. Ik zou nooit een teef dwingen om gedekt te worden. Er hoeft niet vastgehouden te worden. Een dekking moet vrijwillig zijn, zo niet is het vette pech. Vasthouden is meewerken aan verkrachten van de hond. Ook al heb je de halve wereld over gereist, nooit doen.
@ Wendy en .... Ben het helemaal met je eens. Daarom ben ik ook huiverig voor KI. Teven kunnen zo tegen hun zin in bevrucht worden. Het komt ook nog voor dat de betreffende reu niet wil dekken. Ook dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ook een soort aan libidoverlies bij de reu!
We willen graag weten wat er aan vooraf gegaan is voor de teef gedekt ging worden...
Mogen wij dit in een pb lezen..??
Graag..
Ik woonde toen nog thuis en die hond was dus eigenlijk van mijn ouders, maar ik moest er alles mee doen (opvoeden, trainen, verzorgen etc).
Mijn vader wist het, maar praatte het goed. Toen we de pup ophaalde had die een vieze neus en we mochten het nestje niet zien. Ik vertrouwde het niet, maar mijn vader praatte het weer goed.
Zelf toen de honden overleden waren, praatte mijn vader het nog goed!
Toen mijn vriend en ik onze eigen bouvier wilde, zijn we dus eerst zeker een half jaar rond gaan kijken en hebben echt overal op gelet. We konden werkelijk waar maar 1 goede bouvier fokker vinden waar geen inteelt bij voor kwam
@ Annelies
Ik ben het volledig met je eens maar ik ken toch een geval van een teefje die een kampioenreu weigerde maar zich dezelfde dag bijna van een andere, helemaal niet gewenste, reu liet dekken, gelukkig waren ze er op tijd bij. Misschien voelde ze wel dat er "iets" mis was met die andere, ze kunnen het niet zeggen he.
Hoi,
Als mijn meiden niet willen, dan willen ze niet , klaar.
En ik laat ze niet tegen hun zin dekken.
Linda
Vinden jullie het ook erg als je een teef vast houd, als zij weg wil lopen terwijl ze vaststaat met de reu?
Dat had een kennis van mij, haar teefje wilde wel gedekt worden, maar het vaststaan duurde haar te lang dus wou ze weg lopen. Toen hebben ze haar wel vastgehouden omdat het anders veel schade kan aanrichten, en pijn doet
Wanneer een teef niet wil, dan gaat het over.
ik ben 1 keer getuige geweest van een dekking die meer weg had van een verkrachting dan wat anders, vond het vreselijk om te zien, en het resultaat was even zo teleurstelllend.
Ik ben van mening dat wanneer een teef niet wil deze reu dan niet de juiste match is.
ben er niet op tegen de teef vast te houden na een vrijwillige dekking, want idd kan er wanneer de teef probeert weg te lopen tijdens de koppeling verwondingen bij beide dieren ontstaan.
Ik heb zelf een teefje, maar ben niet van plan met haar te fokken.
Maar ze is nu bijna 3 (4feb jarig) en afgelopen loopsheid (dec) toonde ze voor het eerst interesse in reutjes. Daarvoor kon een reu niet eens aan haar bil ruiken als ze loops was. Maar goed daaraan kom in merken dat ze er nu welk klaar voor zou zijn.
@ Carine en Co... Dit hoor je wel vaker. Zeker als teven samenleven met een reu of bevriend zijn met een reu uit de buurt. Niet iedere teef vertoont zeker gedrag bij een dekking, en biedt zich aan aan een vreemde reu. De eigen vertrouwde "vriend" is dan een stuk veiliger dan eeen onbekende. Daarom zeg ik ook dat een teef bereid moet zijn om zich te laten dekken. Teven die al onzeker zijn bij een dekking , zullen zeer waarschijnlijk ook onzeker zijn bij het krijgen en opvoeden van een nest. Dit komt de puppies vaak niet ten goede , zodat onzeker zijn oF ongeinteresseeerd gedrag tov hun nest door puppies als normaal ervaren wordt en later zullen zij ook zeer waarschijnlijk zo reageren naar hun eigen nest. Nestzorg is voor een gedeelte erfelijk en voor een gedeelte verworven gedrag! Daarom zeg ik ook , geen dwang bij een dekking . Je wilt tenslotte nakomelingen die geestelijk en lichamelijk goed kunnen functioneren , en ware vertegenwoordigers van hun ras zijn. Dit geld voor uiterlijk maar ook voor het innerlijk van de honden.
Gerdine , dit vind ik wat anders omdat dit gebeurt ter bescherming van beide honden. Vaak is voor de teef gaan staan al genoeg. Het kan inderdaad verschrikkelijk lang duren voordat ze ontkoppelt zijn en dan is het wel eens nodig om een teef of reu te helpen om het geduld te bewaren!
De reu masturberen (jaja), dan het zaad opvangen en een catheter inbrengen bij de teef.
Ik heb een vriendin die dit klusje al vaak heeft geklaard, hahaha. Maar het werkt wel... Sommige teefjes kunnen ook agressief worden en de reutjes afschrikken. Dit is dan DE oplossing.
Als je voorstander bent van KI... en als je dat niet bent (vraag ik mij af of je er dan ook tegen bent bij mensen...) moet je het inderdaad zo laten.
Ik kan mij idd niet voorstellen dat ik mijn teefje in zo'n vervelende situatie laat terecht komen en dan zelf blijf toekijken aan de zijlijn.
Gerard , dit vind ik broodfokmethoden. Heb hier ook al vaker van gehoord dat dit toegepast wordt , maar dit zijn voor mij geen serieuze fokkers. Dit heeft niks meer met fokkerij te maken maar met vermeerderen.Teven die zich niet vrijwillig laten dekken zijn niet geschikt als fokteef in mijn ogen. Denk dat je op dit forum een hele hoop kommentaar gaat krijgen op dergelijke methoden. Dit vind ik absoluut niet om te lachen. Ben blij deat ik niet zo'n vrienden heb!
Wij dwingen niet. Als de teef niet wil is het jammer, dan zal ze daar wel een goede reden voor hebben. We hebben dat gezien bij Nuka, die is de eerste keer probleemloos gedekt, maar het hele nestje werd dood geboren.
We hebben het later nog een keer geprobeerd, maar hoewel ze de reu geweldig vond, liet ze zich niet meer dekken.
Een jaar later bleek ze een vrij ernstig huid-vachtprobleem te hebben, wat waarschijnlijk erfelijk is. Misschien toch maar beter dat we niet gedwongen hebben.
Ik heb ook een teef gekend die zich tijdens drie verschillende loopsheden door 3 verschillende reuen niet liet dekken, hoewel ze graag spelen wou met de reuen. Toen ze 6 jaar was is ze overleden, ze bleek een zwak hart te hebben...
KI heb ik zeker zelf ook wel eens aan gedacht, maar dan met als reden dat ik geen geschikte reuen kon vinden die op een redelijke afstand wonen. Ik denk er nog wel eens aan, maar dan niet als eerste dekking. Ik heb liever dat ik eerst kan zien dat een teefje via natuurlijke weg een gezond nestje op de wereld kan zetten. Voor een tweede nestje zou ik er minder problemen mee hebben.
Ik vind dat de natuur zijn gang moet gaan op dat gebied, ook bij mensen dus.
Die beslissing hebben wij voor ons zelf ook genomen, volledig natuurlijk of niet, en het is niets geworden we zijn daar niet gelukkig mee maar het is niet anders.
We verlangen sowieso al zoveel onnatuurlijke dingen van onze honden dat dat nog aub natuurlijk mag blijven. Maar ik ga mensen die daar anders over denken niet veroordelen.
Pardon, het moderatorteam was ik, ik had mijn moderatorjas nog aan....
Van ons zelf nog nooit een teef gehad die niet wou, wel reuen die een bepaalde teef niet willen. Ja jammer voor de eigenaar, maar dan maar geen pups!
Wat Gerard zegt gebeurt wel, en weet je wat dan het gevolg is?
KI reuen en teven kunnen/willen in de toekomst niet meer dekken of gedekt worden, ja en dan moet je elke keer KI doen.
Ik hoef dat soort teven niet bij mijn reu, het moet een normale dekking zijn of ze gaan maar naar iemand anders.
@ Annelies
Natuurlijk krijg ik vaak commentaar op wat ik zeg omdat men hier niet graag open staat voor andere ideeen of benaderingen omtrent ras, fok en voeding.
Mijn teefje komt voort uit KI. Waarom? Haar vader is 11 jaar geleden overleden en zijn sperma hebben ze bewaard om na zoveel jaar een bloedlijn toe te voegen aan het huidige bestand. Ik zie hier geen problemen in.
Hetzelfde geldt voor de fokker waar ik over praat. Als je een teefje van 5 jaar hebt die nog geen nestje heeft gehad en haar bloedlijn eindigt bij haar zou ik ook mijn best doen om te proberen hier nog iets uit te halen. (In NL moet het teefje voor haar 5de een nest hebben gehad maar in Duitsland ligt dit anders. Maar fokken na hun 6de is gewoon te oud.)
Zijn dit broodfokmethoden? De ouderdieren (showhonden) zijn getest, komen voort uit showlijnen dus wordt er nagelopen of die lijnen ver genoeg uit elkaar liggen, slapen op de bank, krijgen dagelijks eten, worden wekelijks gewassen, gaan direct naar de dierenarts als er iets mis is etc. etc. Blijkbaar hebben wij beiden een ander idee van wat broodfokkerij en goede fokkerij inhoudt.
Het gaat niet om geld maar om het behoudt van een gezond ras.
En waarom moest ik lachen? Om het idee dat een vrouw een hond aan het aftrekken is. Ik heb ook direct gevraagd of ze haar handen wel heeft gewassen. Daarom moest ik lachen.
Bij het ras van de newfoundlander wordt ook ki. gedaan, zeker als de hond een meerwaarde heeft voor de fokkerij. maar dan is er verscheidenen normale pogingen gedaan, en als de teef op dat moment niet wilde, dan jammer.
Ik heb niets tegen KI, mits dit wordt toegepast in gevallen zoals Gerard aangeeft, om eventuele bloedlijnen weer terug te krijgen, mits deze een verbetering voor het ras kunnen betekenen.
Maar zou deze mogelijkheid zeker niet benutten voor een eerste dracht bij een teef.
Ik zou er zeker van willen zijn dat deze teef zich ook natuurlijk laat dekken, laat zij dit niet toe, zou het zo kunnen zijn dat ze dit ook aan haar nageslacht zou kunnen doorgeven.
maar deze vraag is gebaseerd op 2 honden die wel natuurlijk zouden kunnen dekken, maar waarbij het niet lukt, in dat geval een hele duidelijke NEE dus.
Gerard ik heb niks tegen KI mits een reu al een of wat nestjes verwekt heeft langs normale weg , en de nakomelingen rastypisch en gezond zijn. Ook zou de teef al eens langs normale weg gedekt moeten zijn en gezonde nakomelingen hebben gebracht. Zeker nu het mogelijk is om sperma over enorme afstand te laten komen , is dit voor de fokker vaak een betere weg om tot een nest te komen. De teef hoeft niet over 100den kilometers verplaatst te worden dus dat is allemaal een stuk rustiger. .
Zelf heb ik meegemaakt binnen de rasvereniging dat een kampioensreu absoluut niet dekte. Na verschillende pogingen langs natuurlijke weg die iedere keer op niks uitliepen, werd en dan maar KI gedaan door een zeer bekende DA ook nog. Hoewel na spermaonderzoek de reu wel vertiel was, bleef een nest dmv KI ook uit. Gelukkig wel! Deze reu ging slapen als er een loopse teef op bezoek kwam en deed geen enkele poging tot dekking bij verschillende teven. Door andere reuen gedekt brachten deze teven gezonde nesten. Dit was typisch een voorbeeld van libidoverlies bij de reu. Dit kun je je binnen een kleine populatie al niet permiteren.
Ik vind het ook een beetje kort door de bocht om te zeggen dat fokkers die KI toepassen broodfokkers zijn en dat zo`n teef niet fokgeschikt is.
Voor mij is een vermeerderaar , iemand die twee honden op elkaar zet omdat hij het leuk vindt om nestjes te fokken.
Linda
@ Linda, Zoals jij het stelt trek je de tekst uit zijn verband! Lees goed om welke reden de vriendin van Gerard de klus zo klaard en daarom mijn reactie !De reu masturberen (jaja), dan het zaad opvangen en een catheter inbrengen bij de teef.
Ik heb een vriendin die dit klusje al vaak heeft geklaard, hahaha. Maar het werkt wel... Sommige teefjes kunnen ook agressief worden en de reutjes afschrikken. Dit is dan DE oplossing.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat als je teefje niet wil ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?