hoe merk je dat een hond schijnzwanger is,en vanaf welke leeftijd kunnen teefjes hier last van beginnen krijgen?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "schijnzwanger" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hallo sandra
Symptomen:
dikke buik
opgezette melkklieren
melkproductie
gedragsverandering
stemmingswisselingen
nestdrang
lusteloosheid
niet of weinig eten en drinken
aanhankelijk
Oorzaak:
Vroeger toen onze hond nog niet gedomesticeerd was leefde hij als wolf in een roedel.
Alleen de leidende teef kreeg toen nesten, andere pups werden doodgebeten of door de teef geadopteerd. Wat wel gezamenlijk gebeurde was de pups voeden. Ook teven die geen nest hadden gaven melk aan de pups. Dat kon doordat alle teven van een roedel ongeveer tegelijkertijd loops werden. De teven zonder nest werden schijnzwanger waardoor het dier ingezet werd als “min” voor het zogen van andere jonge dieren.
Na de loopsheid begint het zwangerschapshormoon (progesteron) te stijgen. Dat gebeurt bij andere dieren alleen als het dier ook daadwerkelijk bevrucht is. Bij honden gebeurt dat dus iedere keer na de loopsheid. Na zo'n 9 weken daalt de progesteronspiegel weer. Dan zou bij een zwangere hond de geboorte plaatsvinden. De hond begint melk te produceren. Dit wordt geregeld door prolactine, het hormoon dat ook de schijnzwangerschap veroorzaakt.
Nu, bij onze huishonden, komt dat niet zo goed uit, dat ze schijnzwanger worden, maar eigenlijk is het dus heel natuurlijk. Ze worden chagrijnig en moe, de buikomvang neemt zichtbaar toe, willen niet mee uit, willen niet eten, lopen voortdurend met knuffelbeesten te sjouwen en wat moeten we met melk als er geen pups zijn?
De teef kan warme en rode borstklieren krijgen. Komt daar nog een vaak niet onaanzienlijke zwelling bij, dan doet het hele gebied pijn bij aanraking. Vaak komt het ook tot melkproductie. De teef probeert zichzelf te helpen door de melk weg te zuigen. Dit moet echter verhindert worden, omdat door deze prikkel de melkafscheiding nog verder toeneemt. Een gevaar bij herhaaldelijke voorkomen van schijndracht is dat de teef knobbeltjes in de melkklierpakketten kan krijgen.
Lang niet alle honden met schijndracht hoeven behandeld te worden. Het beste is om de teef geen bevestiging in haar gedrag te geven. Voorkom dat ze nestdrang krijgt door haar veel af te leiden en beweging te geven, haal eventueel alle knuffelbeesten en speeltjes weg, Geef niet al te veel voer maar zorg wel altijd voor voldoende water.
Er zijn verschillende reguliere geneesmiddelen tegen schijnzwangerschap op de markt. Deze remmen de productie van prolactine. De bijwerkingen zijn echter aanzienlijk: krampen, sufheid, niet willen eten en braken. En deze bijwerkingen zie je erg vaak. Als je deze middelen aan een drachtige hond geeft kan ze een abortus krijgen.
Mocht uw hond schijndrachtig zijn en zij ondervind daar zoveel hinder van, dan kunt u eens met uw dierenarts of homeopaat bespreken wat voor homeopathische middelen voor uw hond geschikt kan zijn.
groetjes natascha
hoi natascha,goed dat je de symptonen hier beschreven hebt,ik denk niet dat het dan het geval zal zijn bij mijn teefje,nu waarom deze vraag ,ze is 1 jaar en doet ineens enorm raar,ze beet ons zonder reden,ze verstopt haar onder de zetel,en ligt altijd afgelegen,en gromt naar alles en nog wat,nu haar speeltjes verstopt ze niet ,alleen haar kauwbeentje graaft ze onder haar kussennestje,en opgezette tepeltjes heeft ze ook niet,maar wist niet hoe je schijnzwangerschap kon herkennen,maar ze is helemaal uit haar doen de laatste dagen,miss word ze loops ,maar ze is pas eind november geeindigd met haar eerste loopsheid.
Ik heb opeens precies dezelfde symptomen bijn mijn 1,5 jaar "oude" cocker spaniel.Ze ligt opeens de hele avond onder de bank en is niet meer zo enthousiast als voorheen?? Als ik met haar uit ga blaft ze opeens op iedereen die voorbij loopt?
WAT MOET IK HIERMEE??
Mijn pub (7 mnd) is voor de eerste keer loops nu zo'n 3 wkn.maar begint nu wel erg raar te doen volgens mij schijnzwanger opgezette tepels ,niet eten zielig doen veel slapen beetje slap en wil bijna niet naar buiten .
Ik vind haar nog zo jong dacht dat pas begon 100 dgn na de loopsheid??
heb haar getempratuurd 37.8 is normaal toch.
vind het vreemd tips zijn welkom
groet Monique
1 van onze honden is ook schijnzwanger geweest, maar dat was ongeveer 3 weken na haar loopsheid. Ze had een rubbere karbonade, dat was haar kind. Ze sleepte het ding overal mee naar toe, wilde zelfs niet meer naar buiten zonder haar "kind". Ze was erg pieperig, liep steeds te piepen als ze hem kwijt was. Uiteindelijk hebben we haar "kind" afgepakt en verstopt. Ze heeft er toen 1 dag naar lopen zoeken, steeds janken, maar daarna was het over. Onze D.A zei later ook tegen ons dat het ook het beste was om het af te pakken, omdat je het gedrag anders in stand gaat houden. Hij zei ook dat sommige honden iemand uit het gezin kunnen uitkiezen als hun kind, en dan heel ver kunnen gaan in het beschermen daarvan. Zelfs agressief kunnen worden. Dat hebben wij gelukkig niet meegemaakt.
We hebben gisteravond de dierenarts gebeld voor onze Chi omdat ze lusteloos is, niet wil eten of drinken, af en toe bibberd en bijna niet op haar pootjes wil staan. Ook hebben we gezegd dat we haar heel raar vinden lopen als ze al op haar pootjes staat. Tot 2 weken geleden was ze loops. Volgens de dierenarts is ze schijnzwanger, maar dat ze zo raar loopt staat me echt niet aan. Kan het zijn dat ze helemaal van slag is van al die hormonen in haar lijfje? Met haar eerste loopsheid was ze ook zo'n hoopje ellende maar dat was binnen een dag over en dit is nu ruim een dag aan de gang. Zit te twijfelen of ik de dierenarts weer zal bellen, wat vinden jullie: Schijnzwanger of toch naar de dierenarts?
Groetjes Carla
Schijnzwangerschap treedt op wanneer een teef ongeveer moet werpen en dat is ongeveer 63 dagen na het begin van de loopsheid. Dan treedt er dus schijnzwangerschap op.
Niet elke teef heeft er duidelijk last van, maar elke teef heeft een bepaalde vorm van schijnzwangerschap al is die bij de ene veel duidelijker en meer uitgesproken dan bij de andere.
Je teef moet niet ineens alle symptomen hebben om schijnzwanger te zijn. Het kan gaan van verandering in gedrag tot het opzwellen van buik en tepels. Soms is het nodig van medicijnen te geven om je teefje ondersteuning te geven en te helpen over de schijnzwangerschap heen te komen, maar vaak gaat het vanzelf over.
Wanneer ik met een schijnzwangere teef ga, is als ze effectief er lichamelijk echt last van heeft. Als de tepels melk verliezen (is maar bij eentje 1 keer voorgevallen)of als de buik dikker wordt of als de hormonen werkelijk zo lelijk huishouden dat de teef compleet veranderd en bijna onbetrouwbaar wordt.
Hier is het bij de mechelaar teef zo dat ik ze 3 dagen in de ren zet en negeer en ze ook zolang geen eten geef. Het ergste wat je bij een schijnzwangere teef kan doen is ze betuttelen, ze extra eten en aandacht geven, omdat ze dan ook werkelijk gaan denken van...ja ik ga pups krijgen en ik moet er me op voorbereiden. Mijn baasje denkt er nét zo over.
Leidt je hondje vooral af. doe alle piepspeeltjes en knuffeltjes en extra dekentjes weg en negeer je hondje zoveel mogelijk. Maak een wat vaker een wandeling en geef haar 3 dagen niet te eten (lijkt raar, maar het werkt wel effectief en als ik zo mijn hond uit de schijnzwangerschap kan krijgen zonder medicijnen doe ik het liever zo dan met medicijnen)
Blijft je hondje echter veel last hebben, ga er dan zeker mee naar de DA en geef ze medicijnen. blijft het werkelijk bij elke loopsheid zo erg, zou ik erover nadenken van te sterilliseren (en ben niet pro sterillisatie. Integendeel. Laat een hond liever zoals hij is zoveel mogelijk, maar soms is het medisch noodzakelijk en dan ben ik wél voorstander)
Super bedankt voor uw reactie. Ze is sinds eind van de middag een beetje bij getrokken en heeft net een beetje door de kamer gestrompeld, speeltjes hebben we weggehaald voor de zekerheid want daar deed ze verder niks mee maar dat kan dus blijkbaar nog komen. We hebben haar gelukkig niet echt vertroeteld maar een beetje aangekeken hoe ze zich gedraagd. Als het te lang aanhoudt gaan we idd wel even naar de dierenarts. Ik wist wel wat van schijnzwanger maar niet dat het zo erg kan zijn zeg. We zullen haar nog meer in haar sop laten gaarkoken en nogmaals bedankt voor de reactie!
Groetjes Carla
Als dit achter de rug is laten we haar steriliseren want ik vind het echt een akelig gezicht als ze zo is en ik wil het risico niet lopen dat ze er nog een keer zo erg last van heeft.
Hallo,
Onze jackrussel is 9 weken geleden voor het eerst loops geworden. Sindsdien is het een totaal andere hond. Ontzettend humeurig, grommen en zelfs zonder reden bijten. Ze wil niet aangeraakt worden en dat is de laatste 2 dagen echt erg.
Ze heeft opgezette tepels. Ze is momenteel aardig zwaar, maar ik ben overgestapt op volwassenbrok, daar moet ik de juiste aantal grammen nog in vinden (of ze is dikker door schijndracht?)
Als het schijndracht zou zijn, dan moet het nu toch ook eens over zijn???
Schijndracht kan wel even duren hoor (dat is niet voorbij op enkele dagen).
Ze kan inderdaad dikker worden van de schijndracht (of misschien is er een reutje bijgeraakt).
Als ze werkelijk zo last heeft, zou ik naar de DA gaan en galastop gaan halen (is voor een schijnzwangerschap)
hoi hoi, mijn chihuahua heb ik laten dekken ongeveer 6 weken geleden, nu heb ik haar met 4 weken gescand en met 5 weken, maar in de scan was niks te zien, nu is ze 6 weken ongeveer en haar buikomvang neemt echt toe....
ik had haar laten scannen omdat ik twijfels kreeg, ze had opgezette tepels vanaf week 2 ongeveer en die namen net voor de 4e week af tot bijna helemaal niets, maar die heeft ze nu sinds kort weer wel en stuk dikker... is ze nu schijnzwanger of misschien toch echt zwanger maar niet goed gezien op de scan..... weet iemand dit??
Als je een goede da hebt die veel ervaring heeft met echografie,dan zal ze waarschijnlijk schijndracht zijn.
Mocht je toch twijfelen,zoek dan een goede da op die nog eens een echo maakt.
Maar zoek dan wel ene da die veel drachtecho's maakt
hallo
mijn hondje is nu 2 jaar oud, sinds dat we een kat in huis hebben gehaald is ze nu voor de 2de keer scijnzwanger, helpt het als we de hond laten steraliseren??
ze heeft er heel veel last van ook als ze loops is.
groetjes bianca
Hey,
Mijn teefje is absoluut schijdrachtig en geeft voldoende melk af. Dit is niet de eerste keer dat ze schijndrahctig en heeft ok al 2 nesten zelf gehad.
Nu was ik aan het zoeken om dit tegen te gaan zonder medicijnen. maar ik lees hier dat even geen eten geven zou helpen maar zij zitten samen met zen twee dus dit is niet echt een optie... Nog ideeen?
alvast bedankt
Wat je zou kunnen proberen is,Uterosan Speciaal samengesteld complex middel met een groot werkingsgebied. Zeer geschikt om preventief te geven na elke loopsheid/bev .
Mijn hond is ook schijnzwanger en ik wilde dit gaan proberen bij haar.
wie weet en kan mij vertellen of een hond ook daadwerkelijk zwanger kan worden als ze wel eens schijnzwanger zijn geweest? want mijn hond is nu 3 en mijn vriend en ik willen van onze twee honden 1 x een nestje,ze is al regelmatig loops geweest nu en de reu is er ook opgegaan toen de teef wou,maar tot 2 x aan toe werd ze niet zwanger maar schijnzwanger.ben nu toch benieuwd of ze ooit een keer echt zwanger zal worden,of dat ze dan ontvruchtbaar zijn bij schijnzwangerschap.
bovenstaande reactie is van mij, ik was vergeten naam in te vullen. Ik zal me ook even registreren.
Als ik dit allemaal zo lees, denk ik dat onze Tooske ook schijnzwanger is. Wil alleen maar geknuffeld worden, dikke tepels en ligt heeel veel te slapen.
Bedankt iedereen voor de tips.
hey ,
onze teef is sinds de komst van een kitten in huis erg zorgzaam,minder speels, meer waaks, vraagt meer knuffels mn aan mij en mijn dochter , mijn man en zoon wat minder.opgezette tepels, loopt in huis niet te kwispelen maar buiten weer wel, eet nauwelijks wel de restjes kattenvoer als we niet op tijd zijn. moederpoes is wel lelijk tegen haar maar de kitten is weer gek op haar. ze is 9 weken geleden loops geweest 1e keer en de kitten is 7 weken
mijn teef is sinds vandaag schijnzwanger , is het een idee om haar moederloze pups te geven ?
Ja hoor, dat wordt wel vaker gedaan. Dan komt de melkproductie van je teef gewoon op gang en kunnen de weesjes bij haar zogen.
Mijn kleine malthezer van 11 jaar oud heeft alle symtomen van schijnzwanger zijn.
Nu is mijn vraag van kan dat nog op haar leeftijd.
En wat ze nog nooit gedaan heeft is tegen je op staan te rijden, waar ze sinds de laatste paar weken ook mee begonnen is.
Weet iemand waar dat aan kan liggen dat ze dat is gaan doen.
Wij hebben sinds 2 weken een nieuwe pup in huis. Deze ligt nu regelmatig bij onze grote hond aan de tepels te sabbelen. Dit met als gevolg dat zij nu melk begint te produceren. Wat kunnen / moeten wij hier aan doen. Gaat om een pup, kruising chihuahua / pekinees en volwassen amerikaanse bulldog. Ab vind het overigen niet erg dat de kleine bij haar komt.
Alvast bedankt voor jullie reacties.
Lilly heeft dit ook gehad,
uit haar tepeltjes kwamen melk, verders niets
Wij hebben een kruising labrador/ berner senner van 8 jaar. Sinds een paar dagen is ze erg aanhankelijk en pieperig, en is wrs schijnzwanger. Dit heeft ze wel vaker gehad, maar nu loopt ze continue met een speelgoed hamster, die piepen kan, rond. De hele tijd moet dit speeltje mee in de mand en dicht bij haar liggen. Vreemd dat dit gedrag na ong 8 jaar nu zo is geworden. We gaan vanavond na het uitlaten de hamster afpakken en hopen dat ze er snel overheen komt( ik vind het wel zielig hoor!). Ik vond de hamster al vreemd maar de karbonade van een andere honde liefhebber, die hier op gereageerd heeft is nog vreemder: nl de karbonade!!
Hoi,
Wij hebben een bullmastiff van 10 1/2 maand oud maar gedraagt zich als een bejaarde hond. Ze is eind september voor het eerst loops geworden en nadat wij ruim 3 weken met onderbroekjes en inlegkruisjes hebben mogen sjouwen , was het eindelijk over. Dat is nu net 2 weken geleden. Tijdens de loopsheid was ze wel wat rustiger en lag ze vaak in de bench.
Maar sinds een paar weken valt het mij op dat ze echt heel veel slaapt. Als we haar 's morgens, en niet te vroeg want dat vind madamme niks , uitlaten dan is ze redelijk speels maar daarna gaat ze weer liggen slapen. Ze doet niets anders. Als we thuis komen dan komt ze haar bench niet eens uit en blijft ze liggen. 2x kwispelen hooguit. Haar tepels zijn ook opgezet en ze is erg aanhankelijk. Het is echt een compleet andere hond als zo'n 2 maanden geleden. Als ik zo de verhalen hier op het forum lees, is ze dus schijnzwanger.
Maar kan iemand mij vertellen of het moeilijker opstaan en lopen hier ook bij hoort? In de tijd dat ze loops was, bewoog ze natuurlijk minder en was ze veel thuis op ons nieuwe laminaat. Maar ik ben soms ook bang dat het HD of artrose is. En daar vind ik haar toch wat jong voor. Dierenarts heeft wel ontstekingsremmers voorgeschreven voor een week maar ik het is, buiten een lichte verbetering, helaas niet over.
Eén van mijn honden is altijd tot 9 weken na de loopsheid erg sloom. Wil amper wandelen, is heel traag, slaapt veel en net als je denkt dat het nooit meer goed komt, knapt ze weer op. Die 9 weken is precies de tijd dat een dracht duurt dus als ze gedekt zou zijn zou ze dan wat kalm aan moeten doen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "schijnzwanger" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?