ik ga eindelijk vers voer bestellen, ze zitten nu al 2 maanden op carnibest en tinlo brafmenu, dus nu de volgende stap
maar ik weet dat ik voor mijn kooikers eerst moet beginnen met kippen nekken, maar kan dit ook voor mijn newfoundlander, of moet die iets groters? en wat dan? en kunnen de kooikers ook al iets anders als alleen kippen nekken om mee te beginnen?
en geven jullie wel eens dingen met veren of haren? en hoe doe je dat dan? want ik zie bij lupa staan 3 kwartels met veren, kan ik deze zo geven of niet?
hoelang moet ik wachten voor ik ze hele kwartels kan geven? of kan dit ook meteen?
en tot slot wat moet je doen als je hond zich verslikt of bijna stikt in het eten? ik ben hier nogal bang voor
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vers voeren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
je gaat overstappen begrijp ik ? voor je botten geeft, eerst een paar weken alleen de kvv. zodat de zuurgraad voor je honden groter wordt. dan kan je gerust beginnen met een lekker bot, zoals kippennekken eeenden nekken, kippenkarkas, kippen vleugels poten kippen karbonaden, en dan eens een hele kip, runder strot, enz.
ik heb een newfoundlander zoals je weet, ik geef lotgering, met daarbij altijd een heerlijk bot, zoals eendennek, kippen karkas, strot , kip een hele, poten enz. in het begin houd je het vast, je kijkt of je hond kauwt, is dat zo, dan geef je eens een poot of wat dan ook, ga er niet bij staan kijken, houd je hond in de gaten achter de ramen, zodat je kan zien hoe die het opeet, blijf je erbij staan, dan kan die gaan staan schrokken, en dat is niet de bedoeling, hier bamse kauwt goed, heerlijk vind ze het, na iedere maaltijd krijgt ze iets, en ik voer een keer per dag. meer niet.
ze staan al 2 maanden op kvv's dus dat komt wel goed
dan kan ik voor reina dus gaan kijken voor iets groteren botten.
en weet ook iemand hoe het dan zit het hele prooi dieren met veren en al? en wat je moet doen als je hond zich verslikt?
Het schrokken van onze hond houd mij ook tegen kippenpoten (of groter) te geven. Hij heeft wat eendenekken gehad, vond hij helemaal geweldig. De 1e keren hield ik de nek vast, ging prima, maar toen ik hem gewoon gaf, was hij in 1 (!) hap weg. Terwijl ik het juist wil geven ivm kauwen.
Dus nu ben ik aan het twijfelen....
makkelijke dingen zoals kwartels kun je al geven een konijn (met hoofd) zal ik nog even mee wachten, zonder hoofd kan al wel hoor. Het hoofd schijnt nogal hard te zijn
Als ze zich verslikken?
geen idee, is me nog niet overkomen en hoop dat zo te houden
Maar als ik zie dat een penslap van 1 kg er heeeeel soms zo ineen keer ingaat, zonder het eerst in stukken te scheuren. Dan denk ik wel, dat moet toch een keer fout gaan.
Dus ben benieuwd....
Denk gewoon eruit halen met je hand
of misschien is er een heimlich techniek voor honden
@ Manon, is het dan handig om een lap pens vast te houden (lekker....)? En welke hoeveelheid geef je dan aan je hond (ik heb maar een kleine middelmaat van 15kg).
soms houd ik het inderdaad wel vast, maar eigenlijk gaat het gewoon 9 van de 10 keer goed, maar soms denk ik echt 'moet dat zo?'
En hij eet 1 kg, maar ja, dat gaat er dus makkelijk in hoor
mijn kooikers die krijgen 250 gram, en mijn newfy krijgt 1,2 kilo.
ik ben toch wel benieuwd of iemand weet wat je moet doen bij een hond die zich verslikt, het lijkt me zo akelig om het mee te maken en je niet weet wat je moet doen
Wij hebben nog nooit kippennekken gegeven, zijn zo ongeveer begonnen met de kippenruggetjes (kontjes) en daarna de kippenkarkasjes (en overige soorten natuurlijk)
de kontjes zijn wat groter en liggen wat gevulder in de bek, zodat ze wel moeten kauwen.
Qua verslikken, er staat het volgende op barfplaats.nl een "heimlichggreep voor honden" uitgelegd.
De heimlich-greep bij dieren.
Wees voorzichtig dat je niet wordt gebeten, vooral als een dier bij bewustzijn is.
1.Open de mond van het dier voorzichtig en beweeg met je vinger heen en weer om te kijken of je het voorwerp los kunt krijgen.Pas op dat het voorwerp niet verder de keel in schiet.
2.Trek de tong naar voren, verwijder het voorwerp of eventueel aanwezige braaksel.
3.Als het een klein dier betreft, wat makkelijk te tillen is, pak het dan bij de heupen met zijn kop naar beneden.
4.Is het dier te zwaar om te tillen, hou dan zijn achterpoten in de lucht (als een kruiwagen), zodat zijn kop naar beneden hangt.
5. Als het voorwerp nu nog niet naar buiten komt, doe dan het volgende:
*laat het dier staan of liggen.
*plaats je armen om zijn middel.
*Maak met beide handen een vuist, en plaats de vuist vlak achter de laatste rib.
*Druk nu de onderbuik samen door met de vuist 5x snel te duwen.(dit is dezelfde greep die bij mensen wordt gebruikt wanneer er iets in de keel vast zit)
*Doe nu 5x mond op mond beademing,zelfs een klein beetje lucht wat het vreemde voorwerp kan passeren maakt de heimlich-greep effektiever.
6.Als dit niet succesvol is, geef dan een scherpe slag met de platte kant van de hand tussen de schouderbladen. Herhaal vervolgens de heimlich-greep (5).
7.Voel nu weer voorzichtig met de vingers in de mond of je het voorwerp kunt losmaken, als het tenminste nog niet uit zichzelf naar buiten is gekomen.
Als het voorwerp verwijderd is, check dan de ABC zoals hieronder wordt beschreven en begin met reanimatie indien nodig.
deel 2 Het ABC gedeelte (ook via Barfplaats.nl)
REANIMATIE
Reanimatie is een methode om een dier te behandelen dat niet ademt of wiens hart stil staat. Het bestaat uit beademing en hartmassage.
Reanimatie is gebaseerd op 3 basisprincipes (ABC). Je moet deze stappen volgen bij een poging tot reanimatie.(n.b: zelfs als reanimatie wordt uitgevoerd door een ervaren dierenarts, werkt het niet altijd. Geef jezelf niet de schuld als de poging mislukt, je probeerde immers het leven van je dier te redden!)
A=Airway(luchtweg)
Is de luchtweg van het dier geopend? Bekijk eerst of er geen vreemde voorwerpen in de mond / keel van het dier zitten. Als er niks te vinden is, ga dan naar B. Is de luchtweg niet vrij volg dan de stappen zoals ze hierboven beschreven zijn.
B=Breathing(ademen)
Ademt het dier? Indien “ja”, sta hem dan toe een houding aan te nemen die voor hem prettig is.Ga dan naar C.
Ademt het dier niet, doe dan het volgende:
*Open de luchtweg (zie A)
*Voor middelgrote en grote honden: sluit mond en lippen door je handen er om heen te leggen. Houd de snuit rustig gesloten.
Voor kleine honden(<12kg) en katten: jouw mond sluit zijn mond en lippen.
*Plaats je mond over de snuit van het dier en adem krachtig uit.
*Beadem 4 of 5 keer, kijk dan of het dier zonder hulp ademhaalt.
*Begint het dier te ademen, maar is zijn ademhaling onregelmatig en oppervlakkig, ga dan door met beademen tot je de dierenarts bereikt. Of ga max. 20 minuten door met beademen(daarna heeft het geen zin meer).Houdt het volgende aan:
kleine honden of katten: 20-30 keer beademen per minuut
middelgrote of grote honden: 20 keer beademen per minuut
C=Circulation(circulatie)
Voel je een hartslag of pols ? Is het antwoord “nee”, begin dan met hartmassage. Doe het volgende:
Kleine honden en katten:
1. Leg het dier op zijn rechterzij.
2. Kniel neer aan de kant van de borstkas.
3. Plaats de palm van je hand over de ribben, op de plaats waar de elleboog de borst raakt.Plaats je andere hand aan de onderkant (=rechterzijde) van het dier.
4. Druk de borst 1 a 2 cm. in (je ellebogen moeten ietwat gestrekt zijn)
5. Hartmassage wordt afgewisseld met kunstmatige ademhaling.
6. Als je alleen bent doe dan 5 x massage op 1 x beademen. Check dan de polsslag.
7. Ben je samen, dan doet de ene de massage en de ander de beademing;3 x massage op 1 x beademen. Check dan de polsslag.
Middelgrote en grote honden(12-40 kg)
1.Sta of kniel met de achterkant van het dier voor je.(hond ligt op de
rechterzij)
2.Strek je armen.
3.Leg je handen op elkaar.
4.Druk op de borst op de plek waar de linker elleboog ligt als je deze naar de
borst brengt.
5.Druk de borst telkens 2 –6 cm. in
6.Ben je alleen, dan 5 x massage op 1 x beademen.
7.Ben je samen, dan 2 a 3 x massage op 1 x beademen. Check dan de
polsslag.
Hele grote honden(> 40 kg)
1. Gebruik de techniek voor middelgrote/grote honden.
2. Ben je alleen, dan 10 x massage op 1 x beademen.
3. Ben je samen, dan 6 x massage op 1 x beademen, Check dan de polsslag.
Wees niet in de veronderstelling dat er geen hartslag is omdat een dier niet ademt. Begin niet met massage voordat je de hartslag hebt gecontroleerd. Als een dier bij bewustzijn is en hij reageert op zijn omgeving, dan is er een hartslag.
Ga door met reanimeren tot het dier weer een sterke polsslag heeft, of tot je de dierenarts hebt bereikt.
dankjewel, super informatie
Nu maar hopen dat we het nooit hoeven toe te passen.
Hier tot nu toe altijd goed gegaan hoor, alleen de pens was even erbij blijven. Hij wil dat graag in een keer doorslikken, maar dat past niet. Vasthouden was geen optie, want dan wilde hij niet eten, maar ben er bij gaan zitten en uiteindleijk had hij dus door dat ie zijn poot erop moets zetten en het af kan scheuren.
Gebeurd nog wel eens dat hij een groot stuk doorslikt, en als het iets te groot was doet hij dat netjes weer opgeven. (heerlijk gezicht ) en gaat dan rustig er verder op kauwen totdat het wel past.
Nekken zijn het zachtst, maar ander bot van gevogelte of konijn is ook zacht (bouten/poten, vleugels en karkas). Dit kun je gaan geven. Eendennekken zijn iets groter, dus dat kun je geven aan je Newfy. Bodhi schrokt ook, meestal houd ik het bot gewoon vast op zo'n manier dat hij alleen een klein stuk er vanaf kan bijten. Hele prooidieren geven scheelt in het schrokken, want dan moeten ze wel scheuren en snijden met hun tanden.
Als de honden gewend zijn aan gevogelte zou je ook nog ander bot kunnen proberen, bijvoorbeeld rib van lam of jonge geit of hert of zo.
Ik geef zelf geen prooien met veren eraan. Ik bestel altijd zonder veren. Je kunt het wel heel geven. Dit zou ik wel in de puptijd doen, dan kunnen ze er nog aan wennen.
ik heb nu 3 kwartels besteld (en opgehaald) met de veren er nog aan, ik kijk wel wat ze er mee doen. zo niet pluk ik de veren er zelf wel af maar met veren zijn goed kopen.
ik heb vandaag ook hele pens gehaald, kippen nekken en eenden nekken en kippen ruggen.
ik heb ze net allemaal een kippen nek gegeven (reina een eenden nek) ze vonden het heerlijk, ik ben zo blij dat het ze goed bevalt, echt een opluchting
nog even een vraagje over konijn bot, is de kop nog wel te hard voor ze? want bij lupa kan ik alleen maar konijnen poten met kop er aan bestellen.
Die kan je gewoon bestellen en de koppen er even afhalen . Konijnenkoppen zijn vrijwel kaal bot . Ik zou gewoon rustig aan beginnen met de veilige beginners vleesbotten , voor kleine honden kippennekjes ,voor de grotere honden een eendennekje , en ze daar maar eens lekker mee laten oefenen , eventueel bij niet goed kraken even stuk meppen met een hamer zodat het vleesbot a.hw alvast wat voorbewerkt is . Een hondenlichaam moet rustig de tijd krijgen te leren verteren . Gaan de nekjes goed dan kan je eens vleugels proberen , of een goed bevleesd karkasje van een kwartel , konijn , of kipppenrug . Geef het de tijd dan gaat er ook niets mis . En als je volledig over wilt op zelf samenstellen jezelf goed inlezen op de fora,s die hiervoor geschikt zijn . Verder nooit alleen te kaal bot te eten geven , altijd in combinatie met orgaan of spiervlees . Ik voer mijn honden konijnenkoppen in combinatie met pens omdat pens de eigenschap heeft kaal bot a.hw in te pakken
Zorg ook dat de verhoudingen goed zitten. Als je extra botvlees geeft, denk dan ook aan extra spiervlees en orgaanvlees. Natuurlijk helemaal als je elke dag NRV gaat geven, dat je dan wel per 2-3 weken compleet voert.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vers voeren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?