mack ik zeg ook niet dat ik de dingen die de raad van beheer doet allemaal goed vind, ik ben het wel met je eens, maar de manier waarop klopt niet.
Prima dat je je mening verteld, heel goed zelfs, maar geen andere mensen dan wel de volledige info om zelf een mening te vormen.
Nienke impliceert helemaal niet, ze stelt je alleen de vraag wat jij zou doen, als de AB wel erkend zou zijn en wel onder de raad van beheer zou vallen!
Naar dat antwoord ben ik ook wel benieuwd.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat is de raad van Beheer?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
@Sammy, de ARFE kan best eisen stellen, maar is daar te lui voor en wil zo iedereen de kans geven een stamboom aan te vragen, terwijl dat juist niet handig is.
Sammy & Flex
Dat kan ook niet wanneer het ras niet eens erkend is Angela. Gelukkig is het zo dat er evengoed goede fokkers zijn.
Laatste deel ben ik het mee eens Sammy, maar dat geldt evenzo voor de RvB. Eerste deel... Natuurlijk kunnen ze wel eisen stellen. Als ze dit/dat niet testen, dan krijgen ze gewoon geen stamboom toch?
Het kan ook wel maar het is best onlogisch als je het mij vraagt. Een ARFE stamboom was in de tijd van de RAD gewoon niet geldig en je hond kon gewoon inbeslag genomen worden..
Dus waneer dat niet kan met een FCI- maar wel met een ARFEstamboom dan lijkt het me niet echt zo dat je nog "eisen" kunt gaan stellen.
Maar even voor de duidelijkheid, de AB hoeft van mij niet erkend te worden.
Dan nog kan de ARFE eisen stellen aan de honden waar een stamboom aan afgegeven wordt. Als ze eisen dat de ouder dieren minimaal een HD en ED test en ogen test hebben laten doen, vind ik die stamboom van de ARFE iets meer waart dan nu.
Nu stelt dat stamboom niets voor, omdat het aan iedere jan doedel wordt afgegeven. Dus iedere jan doedel kan zijn pups opgeven en een stamboom aanvragen.
Dat bedoel ik ook te zeggen, dat papiertje is niets meer dan een afstammingsbewijs.
Gelukkig dat er dan nog fokkers zijn die wel weten hoe het hoort. Maar dat vind ik ook gelden voor een FCI stamboom. Altijd de fokker als individu beoordelen en niet gelijk afgaan op "aangesloten bij een rasvereniging".
Maar ik dwaal af, de discussie ging over de RvB.
Nou eigenlijk is het geen discussie, maar de mening van Mack, wat ze van de raad van beheer vind.
De rest van de tekst wat de raad van beneer daadwerkelijk doet heb ik toegevoegd.
@Veronique, Hugo & Jay-Dee
Naar dat antwoord ben ik ook wel benieuwd.
Ik zou kiezen voor een fokker waar ik een goed gevoel bij heb. Is dat een fokker die fokt onder de RvB is dat prima, is dat niet zo is het mij even lief.
de ARFE kan best eisen stellen, maar is daar te lui voor en wil zo iedereen de kans geven een stamboom aan te vragen, terwijl dat juist niet handig is.
Sorry hoor, maar dit is het domste wat ik tot nu toe gehoord heb. De RvB en de ARFE met elkaar vergelijken is als appels met peren vergelijken.
De ARFE is een REGRISTRATIEKANTOOR. Niets meer en niets minder, met als doelstelling: Het registreren van dieren, om de gezondheid daarvan door middel van een stamboek te bevorderen en het organiseren van evenementen. Diersoorten in stand te houden, te beschermen, te verdedigen en mee te werken aan raserkenning. Daarvoor is er een stamboom systeem met meerwaarde in gradaties met e.v.t. vermelding van DNA registratienummer, showen werkresultaten en een barcode van de microchip. Hoe gezonder het dier en de nakomelingen, hoe waardevoller de stamboom. Daarin is ARFE tot nog toe uniek, een stamboom had voorheen niets met kwaliteit of gezondheid te maken, het was niets meer dan een afstammingscertificaat.
Om een stamboom aan te vragen hebben wij de afstammingsgegevens ( ouders/voorouders) nodig van uw dier. ARFE accepteert daarvoor alle bestaande stambomen, mits naar waarheid weergegeven. De op onze stambomen vermelde gegevens zijn afkomstig van de fokker of eigenaar van een dier. Mede daardoor kunt u bij ons ook een eigen stamboek opzetten voor een bepaald type, ras of soort. Een ARFE stamboom wordt niet door elke organisatie erkend, we zijn wel gekend door overheid, dierenbeschermers en kynologie
@Veronique Nu stelt dat stamboom niets voor, omdat het aan iedere jan doedel wordt afgegeven. Dus iedere jan doedel kan zijn pups opgeven en een stamboom aanvragen.
Maar gelukkig hebben we de RvB nog, die er op toe ziet dat "hun" stambomen niet aan Jan Doedels worden afgegeven en dat de honden met "hun" stamboom allemaal gezond zijn.
Hoera hoera hoera, er is redding voor al die rassen die ONDER DE RAAD VAN BEHEER KAPOT GEFOKT ZIJN
Sorry hoor, maar heb geen zin meer om hier verder op te reageren
Ik heb ook belang bij de raad van beheer........ ik ben geen fokker, maar heb wel twee rashonden met een stamboom die door de RvB is afgegeven. Ook hun rashondenlogboeken (die je nodig hebt bij wedstrijden etc.) moet ik aanvragen bij de RvB.
Er zijn best verbeteringen mogelijk bij de organisatie van de RvB. De beste manier om dat te doen is om zelf -ook al ben je geen fokker- lid te worden van de rasvereniging. De vergaderingen bij te wonen en voorstellen in te dienen.
Die vervolgens dat ingebracht kunnen worden (mits aangenomen) bij de RvB.
Beter een overkoepelend orgaan dat voor verbetering en beïnvloeding vatbaar is, dan een zooitje broodfokkers met alleen maar dollartekens in hun ogen.
Mack, als jij niets met de RvB van doen hebt, wat is je probleem dan verder met deze organisatie? Lekker overlaten aan de mensen die er wel mee te maken hebben zou ik zo zeggen.
Je opend zelf een Topic, maar wil je eigen mening niet verdedigen, want dan wordt het te zwaar.
Het registreren van dieren, om de gezondheid daarvan door middel van een stamboek te bevorderen en het organiseren van evenementen.
Dus alleen een registratie kantoor, die doet toch niets met gezondheid, als je de gezondheid wil bevorderen, kan je best eisen stellen.
Je hele stukje geeft aan dat ze iets willen doen aan de gezondheid, maar als je helemaal geen eisen steld, kan je er moeilijk wat aan doen.
Dus zoals jij zegt dat het alleen een rigistratiekantoor is klopt niet en dat bevestigen ze zelf ook in hun tekst!
Intressant om te lezen dit.
ga dit zeker even volgen.
Ik zit met verbazing deze discussie te lezen hoe iemand dit topic opent en na diverse duidelijke argumenten van andere ,die er zich wel in verdiept hebben, zijn mond weer dicht houdt.
Er wordt door de TS steeds hetzelfde gereageerd als het woord Raad van Beheer ergens in een topic valt. Erg zwart/witte reactie in mijn ogen.
Kijk ook eens een keer naar de andere kant als alleen stambomen wat deze organisatie nog meer doet.
Tegenwoordig kunnen er meerdere rasverenigingen zijn ,die het met de bestaande vereniging niet eens is, van 1 ras en ook deze krijgen hun stamboom.
Zelf vindt ik het nogal kort van stof om hier je mening zo op te dringen naar anderen.
Je hebt zeker de reactie van te voren en erna niet gelezen hoe de Raad op dit programma gereageerd heeft? Vele antwoorden die John Wauben gaf zijn verknipt en ergens anders als een antwoord tussen geplakt in dit programma.
Stambomen zijn echt niet alleen hun doel. Het wordt eens tijd dat jij je er eens goed in verdiept over het hoe en wat en dan hier een gezonde discussie neer zou zetten want dit stukje waar je mee opent raakt echt kant noch wal.
Groetjes Cia
Zou iemand mij nu eens kunnen uitleggen wat er niet waar is aan mijn stelling waar ik dit topic mee geopend heb:
De RvB is gewoon een overkoepelende vereniging van de diverse rasverenigingen.
Aangezien de bestuursleden worden gekozen door de leden-verenigingen zou dus zomaar kunnen dat bijvoorbeeld de rasvereniging van de King Charles Spaniel en die van de Engelse Buldog vertegenwoordigd zijn in het bestuur van de RvB.
E.e.a zou kunnen leiden tot spanningen tussen hondenwelzijn/gezondheid enerzijds en financieël gewin anderzijds.
Ik beweer dus niet dat het zo is, maar sluit het ook niet uit.
Nogmaals, wat klopt hier niet ?????
(Voorlopig) op slot, alles hierover is de afgelopen dagen al gezegd. Onnodig om opnieuw de hele discussie aan te zwengelen.
Moderatorteam is in overleg.
@Mack, De RvB is gewoon een overkoepelende vereniging van de diverse rasverenigingen
Klopt
Aangezien de bestuursleden worden gekozen door de leden-verenigingen zou dus zomaar kunnen dat bijvoorbeeld de rasvereniging van de King Charles Spaniel en die van de Engelse Buldog vertegenwoordigd zijn in het bestuur van de RvB./i]
Dat de bestuursleden door de leden gekozen wordt is juist, de rest is eigen mening
E.e.a zou kunnen leiden tot spanningen tussen hondenwelzijn/gezondheid enerzijds en financieël gewin anderzijds.
Ik beweer dus niet dat het zo is, maar sluit het ook niet uit.
OOk weeg eigen mening
Jij opend een topic wat de de raad van beheer
en inplaats van dat te vertellen, zet je 2 kleine stukjes over wat de raad van beheer werkelijk is en de rest eigen mening.
Nu dring jij dus jou mening op aan andere mensen, die geintereseerd zij in wat de raad van beheer doet.
Dat is het hele punt, maar probeer ik je al vanaf mijn 1e bericht duidelijk te maken, maar blijkbaar snap je het niet.
@ Mack... onze Mack heeft een ARFE stamboom, erkent door de EKC, zeg maar de Engelse RvB.
Hoezo is de ARFE stamboom erkend door de EKC?
Ligt ietsjes anders.. de EKC doet in feite aan propaganda door op de EKC gerelateerde shows alleen honden toe te laten met een EKC/ARFE afstammingsbewijs..
Juist de andere organisaties (zoals bv ARF, NKC) worden gewoon geweigerd
De EKC speelt al jaren een spelletje, door mensen buiten te sluiten, door andere organisaties te dwarsbomen etc.. Zou ze absoluut géén engelse variant van de RvB willen noemen..
@Annnemiek, ik bedoelde met erkenning niet ARFE maar de Amerikaanse Bulldog. De EKC heeft de Amerikaanse Bulldog wel erkent (voor wat het waard is).
@Veronique, ik ga het nog 1 keer proberen uit te leggen.................
Met wat is de RvB beoog ik niet het werk van de RvB ten volle te beoordelen of iets dergelijks.
Ik geef alleen maar aan dat ik vroeger dacht, en nog steeds veel mensen denken, dat de RvB een onafhankelijke overheids instantie is.
Wat het dus niet is.
Maar begrijp ik het goed dat vlgs jou er dus niemand van de de rasvereniging van de King Charles of de Engelse Bulldog gekozen kan worden.
Net zo min als dat er geen commercieële conflicten kunnen ontstaan???
Ben je nu zo ... of doe je alsof??
Dat zeg ik niet, jij opent een topic over "wat de raad van beheer is", terwijl je 90% alleen maar eigen mening geeft.
Als je wil vertellen "wat de raad van beheer doet", zet er dan alles neer. En geef daarnaast je eigen mening.
Maar jij suggereert nu iets, waarvan jij niet weet of het daadwerkelijk zo is. En dring jij jou mening op aan andere mensen die meer over de raad van beheer zouden willen weten.
Je moet wel lezen, want op die vraag had ik net al antwoord gegeven, maar je snapt het gewoon niet, of wil het niet snappen, of doet gewoon alsof.
Je kan geen dingen neerzetten over iets of iemand als zijnde "feiten" terwijl het je eigen mening is. Had dan als kop neergezet, "dit vind ik van de raad van beheer".
Maar goed als je het niet kan of wil snappen, moet je het zelf weten, maar het komt wel erg dom over.
Aldus de mening van een fokker(ster).
Lijkt me duidelijk genoeg.
Nee, je bent dus echt zo......
Ik heb in alle stukken tekst absoluut geen mening gegeven over de raad van beheer, maar als je goed terug leest zie je dat ook niet staan.
Maar ja, of het nu een kwestie van niet kunnen of niet willen snappen is, ik denk de eerste.
Ik vindt niet dat Mack zijn eigen mening opdringt, of iets suggereert, er wordt aangegeven dat veel mensen wel eens zich zouden kunnen vergissen, of een verkeerd beeld zouden kunnen hebben wat de raad nu eigenlijk is.
Er zijn genoeg mensen die denken dat als er een stamboom van de raad wordt afgegeven hiermee een heleboel is afgedekt, of dit einge garantie geeft op de kwaliteit van een eventueel aan te kopen pup.
En dit is dus verre van waar.
en ook bij de raad kan iedere Jan Doedel een stamboom krijgen, zonder enig probleem, hond met stamboom gedekt door hond met stamboom geeft nest pups met stamboom, en dit zelfs vaak ook als lid van een rasvereniging.......
en ook bij de raad kan iedere Jan Doedel een stamboom krijgen, zonder enig probleem, hond met stamboom gedekt door hond met stamboom geeft nest pups met stamboom, en dit zelfs vaak ook als lid van een rasvereniging.......
Dan nog heb je hier wel een hond met stamboom voor nodig en bij de ARFE absoluut niet!!!
Dan nog heb je hier wel een hond met stamboom voor nodig en bij de ARFE absoluut niet
Ja dusssssssssssssss, wat heeft dat te maken met het feit dat er een verkeerd beeld bestaat v.w.b. de RvB ???
Wat ben je toch sneu, sorry hoor. Maar volgens mij doe je je toch echt dommer voor dan je werkelijk bent en als het niet zo is, vind ik het vooral heet erg sneu.
wat is het belang voor jou , ben je fokker of ben je geroyeerd, door de raad.
Goede vraag Irene!!
Wat een rare veronderstellingen allemaal.
ik vindt het helemaal niet verkeerd dat ook mensen zonder belang bij de raad vragen stellen met betrekking tot........
er wordt door Mack puur gevraagd naar een mening van medeforumers naar de onpartijdigheid van de raad, best een interessant topic als je het mij vraagt.
er wordt een behoorlijk open mening gegeven, die niet iets laat zijn of zegt dat de raad zo is.
maar puur een veronderstelling dat hierdoor toch wel enige vraagtekens opgeroepen kunnen worden.
En ik kan niet anders dan hierin gelijk geven, puur omdat er nog zoveel niet correct geregelt is, ook binnen de RvB.
Ook ik heb de docu gezien op Zembla.
Daarin werd, volgens mij, aangegeven (door RVB zelf)dat er bij RVB geen afdeling meer zou zitten m.b.t. de gezondheid.
Dan bedoel ik personeel dat zich enkel en alleen met de gezondheid van rassen bezighouden.
Dat zou ik echt heel schandelijk vinden voor zo'n groot overkoepelend orgaan, die het volgende aangeven in hun eigen tekst:
Bevordering van de gezondheid en het welzijn van honden en hondenpopulaties.
Van de docu ben ik wel geschrokken. Ik wist niet dat het zooooo erg gesteld is met de Cavalier en Bulldog (want om deze honden gaat het het meeste in de docu).
Wel vind ik het overdreven om deze docu de titel: "Het einde van de rashond" te geven, want het gaat tenslotte om een klein deel van alle rassen. Wat niet betekend dat de problemen die bestaan onder deze rassen, helemaal niet ernstig zijn, integendeel, maar er had wel een beter passende titel gezocht mogen worden.
Dit is de reactie van de raad van beheer zie website
Naar aanleiding van de toenemende signalen van media en organisaties over de rashondenfokkerij, heeft de Raad van Beheer de volgende reactie opgesteld.
------------------------------------------------------------------------------
Raad van Beheer neemt haar verantwoordelijkheid in duurzaam fokbeleid
De Raad van Beheer is het overkoepelende orgaan op het gebied van de kynologie in Nederland. Zij heeft onder andere tot doel het voeren van stamboekhouding en de bevordering van de gezondheid en het welzijn van honden en hondenpopulaties.
Problematiek bij rashonden
Door diverse media worden problemen geschetst bij rashonden zoals erfelijke aandoeningen en andere gezondheidsproblemen. De Raad van Beheer herkent en erkent een gedeelte van de door diverse media geschetste problematiek. De Raad van Beheer is zich wel degelijk bewust van de situatie.
De Raad van Beheer heeft daarom al in maart van dit jaar haar Plan van Aanpak Duurzaam Fokbeleid aangeboden aan het ministerie. Het ontbreekt in de diverse media echter aan de noodzakelijke nuancering van de problematiek. De Raad van Beheer wil dit graag in het juiste perspectief plaatsen.
Hondenpopulatie in Nederland: 7 van de 10 honden is stamboomloze hond
In Nederland gaan jaarlijks ca. 120.000 hondenpups naar hun nieuwe baasjes. Daarvan is ruim 65%, dus 7 van de 10 pups een niet-rashond, oftewel een hond zonder stamboom.
Het grootse deel van de niet-rashonden zijn zogenaamde look-a-likes. Dit zijn honden die eruitzien als rashonden maar geen officiële stamboom hebben. Ze worden vaak verkocht als rashond maar zonder officiële stamboom. Daarnaast is er een kleiner gedeelte van bastaarden, oftewel honden van gemengde ouders, ook zonder officiële stamboom.
Dit betekent dat de Raad van Beheer slechts invloed heeft over 1/3e deel van de totale hondenpopulatie. De overige ruim 65% van de honden vallen niet onder de regels van de Raad van Beheer. Op 7 van de 10 honden op straat, de stamboomloze honden, heeft de Raad van Beheer geen enkele invloed.
Consequentie van strikte regelgeving
In het algemeen is het verstandig om regelgeving in te voeren. De Raad van Beheer heeft dit in het verleden gedaan, doet dit nu en zal dit ook in de toekomst doen. Echter, in de praktijk blijkt dat strikte regelgeving ertoe leidt dat fokkers zich buiten de rashondenfokkerij gaan plaatsen. In dit grijze circuit worden geen stambomen aangevraagd waardoor de honden niet meer onder de welzijns- en gezondheidsregels van de Raad van Beheer vallen. Er worden echter niet minder honden gefokt en doordat men zich aan de welzijns- en gezondheidsregels onttrekt helaas ook geen gezondere honden.
Bij diverse rassen waar in het verleden strikte regels werden toegepast was er een duidelijke afname van het aantal geboren pups van dat ras met stamboom. Er was echter een duidelijke toename van het aantal importhonden van het ras, van het aantal nesten dat in het buitenland gefokt werd met voorheen Nederlandse honden en een explosieve toename van look-a-likes, oftewel stamboomloze honden die eruitzien als rashonden en veelal uit rashonden gefokt worden. Het probleem werd daardoor alleen maar groter en verplaatste zich naar andere gebieden waar geen controle plaatsvindt en geen gezondheids- en welzijnsregels zijn.
Bij het invoeren van regels moet men zich dus ook realiseren dat men antwoord dient te geven op de vraag wie de problemen in dit steeds groter wordende stamboomloze circuit dan gaat oplossen.
Vraagmarkt
De hondenmarkt is een vraagmarkt. Er worden pups gefokt en verkocht naarmate er vraag naar bepaalde rassen of naar de look-a-likes van bepaalde rassen is.
Deze vraag is redelijk constant in totale aantallen maar is voor bepaalde rassen/look-a-likes sterk aan mode onderhevig. De vraag naar rassen die in films voorkomen of die door celebrities worden gehouden wordt hierdoor beïnvloed. Denk hierbij aan de ‘Pim Fortuyn-hondjes’ en de chihuahua van Paris Hilton.
Hierop spelen met name de grootschalige fokkers en importeurs van look-a-likes in. Deze kunnen snel en in grote aantallen dit soort modehonden leveren.
De kleinschalige rashondenfokkerij die aan regels gebonden is zoals minimale en maximale leeftijd van de moederhond, maximaal aantal nesten per periode en per leven, kan dit, gelukkig, niet.
Op een willekeurig moment staan zelfs nu, na de hype, op Marktplaats tussen de 4x tot 10x zo veel look-a-like chihuahuas te koop dan stamboom chihuahuas.
Als er geen rashonden gefokt zouden worden, zouden er dus dezelfde, zo niet grotere, aantallen stamboomloze look-a-likes verkocht en dus gefokt gaan worden. De controle en regelgeving op gezondheid en welzijn van deze stamboomloze honden is vele malen minder dan in de georganiseerde rashondenfokkerij met gezondheid- en welzijnsregels. Dit betekent een verslechtering van de situatie voor alle honden.
Tevredenheid eigenaren rashonden
In de media worden aantallen genoemd van rashonden die aan ernstige afwijkingen zouden lijden die hun welzijn ernstig aantasten. Als dit het geval is zouden de eigenaren dit waarschijnlijk onderkennen. In een onafhankelijk onderzoek geeft meer dan 84% van de eigenaren van een rashond aan dat zij bij een volgende hond, wederom voor een rashond zouden kiezen. Dit is een zeer grote mate van tevredenheid. Dit gegevens staat haaks op de aangegeven aantallen van rashonden met aandoeningen.
Plan van Aanpak Duurzaam Fokbeleid
De Raad van Beheer heeft in maart 2010 haar Plan van Aanpak Duurzaam Fokbeleid aan het ministerie aangeboden.
In dit Plan van Aanpak Duurzaam Fokbeleid zijn alle ontwikkelingen en plannen voor de toekomst gebundeld, zodat de overheid en de maatschappij een duidelijk beeld krijgt hoe de Rasverenigingen en de Raad van Beheer als overkoepelende organisatie ook de komende jaren haar verantwoording neemt. Het Plan van Aanpak is gepubliceerd op de website van de Raad van Beheer, www.raadvanbeheer.nl, onder de knop ‘Fokkerij’, pagina ‘Fokbeleid’.
Inteeltbeperking
Sinds 1 juli 2010 zijn de regels voor inteeltbeperking van rashonden van kracht.
Sterke inteelt in populaties leidt tot een bedreiging van de gezondheid en het welzijn van dieren. De Raad van Beheer heeft daarom besloten tot invoering van inteeltbeperking.
Voor honden die geboren worden uit de hieronder vermelde combinaties worden geen stambomen afgegeven.
De volgende combinaties van ouderdieren zijn niet toegestaan:
a. Ouder / kind combinatie (combinatie P generatie / F1 generatie)
b. Broer / zus combinatie (combinatie F generatie)
c. Grootouder/kleinkind combinatie (combinatie P generatie / F2 generatie)
Algemene welzijnsregels fokken rashonden
Per 1 juli 2008 heeft de Raad van Beheer de zogenaamde ‘welzijnsparagraaf’ voor het fokken van rashonden ingevoerd. Hierin zijn regels opgenomen voor het welzijn van de moederhond zoals maximaal aantal nesten, minimale en maximale leeftijd van de moederhond, maximaal 2 nesten in 24 maanden, etc. Alle fokkers van rashonden dienen zich aan deze regels te houden. Bij overtreding volgt een sanctie tegen de fokker. Sinds de invoering van deze regel zijn er al diverse fokkers bestraft waaronder een sanctie diskwalificatie voor het leven. De Raad van Beheer zou graag zien dat deze regels ook zouden gelden voor de niet-rashonden fokkerij.
Gezondheidsonderzoeken
De afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn van de Raad van Beheer coördineert en registreert al jaren gestandaardiseerd onderzoek naar een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogonderzoeken, et cetera, ter preventie van verdere verspreiding. Zij werkt hiervoor nauw samen met specialisten op dit gebied in Nederland en in het buitenland. De Raad van Beheer investeert hier jaarlijks veel tijd en middelen in omdat zij dit van wezenlijk belang vindt voor de fokkerij van rashonden.
Daarnaast worden er door de rasverenigingen veelal aanvullende onderzoeken gedaan die specifiek voor het ras van belang zijn. Bij de niet-rashonden fokkerij ontbreken deze onderzoeken. Fokkers kunnen op basis van de uitslag van de onderzoeken een verantwoorde keuze maken om wel of niet te fokken met deze dieren. Dit bevordert de algehele gezondheid van de rashondenpopulatie. Deze onderzoeken worden helaas niet bij de niet-rashonden toegepast waardoor er geen verantwoorde keuze van ouderdieren mogelijk is.
Controle buitendienst
De Raad van Beheer heeft buitendienstmedewerkers die ieder geboren nest rashonden in Nederland voorziet van een chip. Bij deze registratie en identificatie controleren zij de omstandigheden waarin het nest zich bevindt en adviseren zij de fokker over mogelijke verbeteringen.
Indien er omstandigheden zijn die het welzijn of de gezondheid van het nest in gevaar brengen wordt er automatisch melding gemaakt bij de Inspectie Dienst die verantwoordelijk is voor de handhaving van de wettelijke regels en opsporingsbevoegdheid heeft. De buitendienstmedewerkers van de Raad van Beheer hebben deze opsporingsbevoegdheid niet. Dit betekent een beperking van de controlemogelijkheden.
Aanpassen rasstandaarden en noodzaak van internationale aanpak
Bij de exterieurbeoordeling van rashonden op tentoonstellingen wordt de rasstandaard als uitgangspunt genomen. De rasstandaard is vrij vertaald een omschrijving hoe de hond er uit zou moeten zien. Het aanpassen van een rasstandaard van een ras wordt soms aangevoerd als onderdeel van de oplossing van overtypering. Het land van oorsprong van een ras is verantwoordelijk voor de rasstandaard.
Nederland kent 9 Nationale rassen. De Nederlandse rasstandaarden zijn kritisch bekeken op de mogelijkheid tot schadelijke overtypering. Het aanpassen van alle overige rasstandaarden ligt niet in handen van de Raad van Beheer. De rasvereniging in het land van oorsprong is daarvoor verantwoordelijk.
De Raad van Beheer heeft het internationaal overkoepelende orgaan de FCI gevraagd om een standpunt in te nemen over deze kwestie en gevraagd wat zij voor concrete acties gaat ondernemen.
Wereldwijde aanpak, dus ook in samenwerking met de Amerikaanse Kennel Club en de Engelse Kennel Club, is veel effectiever dan een individuele actie van een land als Nederland. De Raad van Beheer zal zich actief inzetten om de FCI te overtuigen van de noodzaak van een aangepast internationaal beleid.
Gedragscode Keurmeesters en Ras Specifieke Instructies op hondenshows
Door de Raad van Beheer is er in mei 2010 een gedragscode ingesteld en actief geworden voor keurmeesters. In deze gedragscode, waaraan iedere keurmeester zich dient te houden, is opgenomen dat de keurmeesters moeten kijken naar de gezondheids- en welzijnsaspecten binnen het ras en dit als uitgangspunt moeten nemen bij de beoordeling. Angstig en/of agressief gedrag zal nooit getolereerd worden en resulteren in het diskwalificeren van de hond.
Rashonden met (uiterlijke) kenmerken, die kunnen leiden tot gezondheids-, gedrags en/of bewegingsproblemen of deze tot gevolg hebben, mogen nooit de kwalificatie ‘uitmuntend’ krijgen of prijzen of titels winnen. Indien de keurmeester zich hieraan niet houdt volgen er sancties.
Deze Nederlandse gedragscode heeft model gestaan voor de nu internationaal ingevoerde "FCI Show Judges Code of Commitment to the welfare of pure bred dogs".
Als aanvullende maatregel zullen vanaf 1 februari 2011 de keurmeesters op hondenshows moeten keuren naar de zogenaamde Ras Specifieke Instructies RSI. Hierin staan specifieke richtlijnen voor het keuren van bepaalde hondenrassen bezien in het licht van gezondheid, gedrag en welzijn.
Van rassen die expliciet genoemd zijn als een “ras dat aandacht verdient” is de keurmeester verplicht om een formulier in te vullen over waargenomen specifieke welzijnsaspecten van het ras. Op deze manier worden deze rassen nadrukkelijk gemonitord en kan er waar nodig actie ondernomen worden door de rasvereniging in het fokbeleid.
Niet-rashonden fokkerij
De Raad van Beheer registreert al meer dan 100 jaar alle rashonden en (gezondheid)gegevens. De rashonden moeten voldoen aan de fokregels van de Raad van Beheer. Er zijn bij de Raad van Beheer specifieke fokregels op het gebied van gezondheid, gedrag en welzijn van de honden. Hierdoor zijn er gegevens beschikbaar over de rashondenpopulatie. Meten = weten. De rashondenpopulatie als geheel is daardoor een makkelijk doelwit van kritiek, hoe terecht soms ook.
De niet-rashonden fokkerij, die een veel groter deel van de hondenpopulatie in Nederland vertegenwoordigt, meer dan 65%, registreert vaak geen enkel gegeven, gezondheidsonderzoek of afstamming.
De stamboomloze honden worden veelal geïmporteerd uit het buitenland of op grootschalige wijze gefokt bij Nederlandse beroepsfokkers. Deze stamboomloze honden kennen geen welzijnsregels op fokgebied. Tevens zijn niet al deze honden geïdentificeerd of geregistreerd en ondergaan ze geen vastgelegde preventieve gezondheidsonderzoeken.
Door het ontbreken van (geregistreerde) gegevens is deze sector daarom niet aan te spreken op de situatie die binnen die populatie voorkomt. Er zijn immers geen betrouwbare gegevens beschikbaar.
De talloze voorbeelden van hondenleed binnen de niet-rashonden sector die door de media opgepikt worden zijn waarschijnlijk slechts een topje van de ijsberg. Dit ontslaat de Raad van Beheer niet van haar verantwoordelijkheid, maar geeft aan dat er meer aandachtgebieden zijn waar er welzijnsverbeteringen kunnen worden doorgevoerd. In de totale aanpak van de welzijnsproblemen dient men dan ook nadrukkelijk naar de niet-rashonden sector te kijken.
Verbondenheid maakt oproep aan sector noodzakelijk
De Raad van Beheer beheert slechts een minderheidsdeel van de hondenpopulatie in Nederland. Maatregelen in de rashondensector zijn onlosmakelijk verbonden aan de niet-rashonden sector. De rashondensector is de enige sector met een bepaalde mate van georganiseerdheid. Dit geeft de mogelijkheid om fokkers en eigenaren te bereiken. Dat is niet het geval in de niet-rashonden sector. Er gaan stemmen op die als oplossing van de problematiek aangeven dat de rashond verboden moet worden. Dit stevige standpunt trekt weliswaar de aandacht maar zal niet tot een oplossing van de problemen leiden maar tot een verschuiving en waarschijnlijk vergroting van de problemen. Ons standpunt maakt dit duidelijk.
Wij roepen de overige organisaties binnen en buiten de hondensector daarom op om met reële oplossingen te komen en mee te denken. Uitgangspunt daarbij dient altijd het belang van de hond te zijn.
Plannen overheid komen overeen met Raad van Beheer
Staatssecretaris Bleker van Landbouw heeft op 10 december 2010 een aantal plannen aangegeven. De Raad van Beheer is verheugd om te zien dat de aangegeven plannen van de overheid op een aantal punten al door de Raad van Beheer zijn ingevoerd.
Zo wil de overheid een algehele Identificatie & Registratie van honden. De Raad van Beheer registreert en identificeert al meer dan 100 jaar alle rashonden in Nederland en is daarmee de grootste en meest ervaren partij op dit gebied. De Raad van Beheer is voorstander van een algehele I&R als onderdeel van het tegengaan van malafide hondenhandel.
Tevens wil de staatssecretaris niet langer dat er bij hondenshows prijzen worden uitgereikt aan dieren die duidelijk lijden onder hun schoonheid. De door de Raad van Beheer ingevoerde ‘Code voor keurmeesters’ in combinatie met de Ras Specifieke Instructies sluiten hier perfect op aan.
De Raad van Beheer hoopt dat de andere partijen in de sector meewerken aan de plannen en is graag bereid haar expertise in te zetten om hen hierbij te ondersteunen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat is de raad van Beheer?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?