Tot mijn grote verbazing, kom ik op Marktplaats een advertentie tegen, waarin blauwe Herderpups in worden aangeboden!
Ik vind het zelf persoonlijk echt een prachtige kleur voor een Herder, maar heb hier nooit eerder van gehoord, en nog nooit gezien!!
Bestaat deze kleur bij Herders? Is die dan ook erkend? Of is die kleur bij deze pups, toeval of het resultaat van een kruising?? Wie kan mij hier iets over vertellen?
Hier is de link naar de advertentie
http://link.marktplaats.nl/408728021
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Blauwe Herder??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Heb daar nooit van gehoord.
ja hoor, blauw komt wel vaker voor binnen de kruisingen uit KNPV lijnen (en een hele enkele keer bij stamboomhonden)
de kleur is niet erkend, maar dat maakt in deze ook niet uit, want het zijn kruisingen
verder zijn dit geen pups om als huishond aan te schaffen, komen uit sportlijnen...
Ik heb niet naar de ouders verder gekeken, ik was gewoon heel verbaasd over de blauwe kleur.
Worden deze dan ook echt muisgrijs, zoals je die bij Duitse Doggen ziet? Of bedoelen ze met blauw, grijsgrauwe neus/rug?
Ben ook helemaal niet geintresseerd in zo,n pup, maar wil graag veel over hondenrassen en alles wat met honden te maken heeft, weten
hoe blauw ze worden wisselt, je hebt blauwe waarbij voornamelijk het masker blauw is, dus wat normaal zwart is en dan zijn ze verder gewoon "geel"
je hebt (meer uit xMH lijnen met bv zwart er achter of hollander zoals de vader hier is) ook helemaal blauwe of blauw gestroomde, deze kunnen ook donker worden (zwart met een blauwe gloed) maar ook vrij licht/muisgrijs....
Wat ik me afvraag aan de kleur blauw, heb je zekerheid dat als een pup blauw geboren word dat hij dan ook blauw blijft?
En zitten er ook karakter verschillen bij deze kleur?
Ik heb een blauwe kruising mh x hh, echt geweldig!
Ze komen weinig voor! Die van ons was tot 6 weken echt muisgrijs, en met de 6 weken werd het gestroomd grijs/bruin (zoals hh)
Ze zeggen dat de blauwe ook te extreem zijn, of te soft zijn. Volgens mij ligt het er gewoon aan hoe ze worden opgevoed, wat ze mogen werken voor de baas.
Het ligt erg aan de kleur blauw in de 1e paar weken of ze echt blauw blijven of niet.
Hoe lichter ze zijn in het nest, hoe blauwer ze blijven.
Is een werklijn altijd een politiehond?
Ik snap alleen niet waarom zo'n nestje dan op Marktplaats staat, of haalt de politie de honden daar ook vandaan?
@Hoffie...wat een prachtige Herder heb jij!! Heel mooi hoor, en apart!!
heeft niemand een foto van een volwassen exemplaar
De politie koopt sowieso geen pups, maar afgerichte honden, door partikulieren.
Die van mij is nu 8,5 maand. Ik heb op hyves heel veel foto's staan. Even kijken hoe ik die hier krijg.
Maar wie moet dan bijvoorbeeld deze pups kopen?
Zijn dan geen gewone huishonden?
vind het wel heel mooi een blauwe herder!!! Maar vraag me af of je karakterverschillen hebt..
@Daven deze heb ik voor je...
Prachtig toch!!
@Hoffie, was hij als pup dan ook zo egaal muisgrijs als op de foto,s die ik hierboven heb geplaatst? Die hond blijft muisgrijs lijkt het. Of zal die ook verkleuren naarmate ze ouder wordt??
@ Caitlin
Dat 1 of beide ouders in de sport zitten wil niet zeggen dat de pups geen huishonden kunnen zijn. Op een flatje zullen ze niet blij zijn (geldt denk ik voor heel veel honden)
Onze is een huishond en we hebben nergens last van, ouders zitten beide in de sport.
Je merkt met spelen (balletje e.d. gooien) dat ze willen werken. Die van ons wil altijd met honden spelen, behalve als wij met een balletje aan het spelen zijn, dan snauwt hij andere honden weg.
@ Lisanne,
karakterverschillen zijn er soms. Ze zeggen dat je of een extreme hond hebt, of een softe hebt.
Die van ons gaat meer richting het extreme als je wat 1 van beide moet noemen. Mijn schoonvader heeft 25 jaar politiehonden getraind (gewone mh en blauwe mh) maar je merkt daarin geen karakterverschillen. Voor een politiehond moet de hond iets extra's hebben. Als je hem een klap geeft moeten ze terugkomen en niet piepend weglopen. Dat heeft die van ons wel, die komt kwispelend teruglopen
Blauwe herders bestaan niet dus dit moet een kruising wezen met een ander ras, herders dragen het blauwe gen niet.
Dit is Toyo met 4 weken denk ik. Echt helemaal grijs.
Hier is Toyo net 2 dagen bij ons, dus 7 weken oud, je ziet nog steeds het grijze, met iets bruine strepen
@ j & t
Blauwe herders bestaan wel, ik heb het bewijs.
mh x hh is ook een herder
Een aantal dragen het blauwe gen en kunnen het dus doorgeven. Komt vaak voor als er een zwarte mh in de voorouders voorkomt, die geven het gen door en soms kort er eens een blauwe pup uit.
Als het blauwe gen in de herders zat was er allang door erkende fokkers op gefokt...natuurlijk kunnen er blauwe herders worden geboren en je ziet dit hier ook wel maar dan moet het blauwe gen er in eerdere generaties in gekruist zijn, de zwarte kleur wordt nooit blauw als er geen blauw gen is.
Er is dus in het kort gezegt gefokt met een ander ras dat kan wel 15 generaties terug zijn geweest.
thanx roos
apart ,maar wel mooi
vind blauwe staffords of pitbulls ook zo mooi
weet wel dat blauwe vacht bij dit soort honden ook meer kans op huidproblemen geeft
Vraag me af of dit ook bij een blauwe herder is ?
weet iemand dit ?
gr daven
Tot nu toe nog niks gemerkt van huidproblemen en heb er ook nooit van gehoord dat hier problemen mee kunnen komen.
De blauwe kleur heeft te maken met dd, DD, Dd en dD.
Als hiervan iets wordt gecombineerd heb je de meeste kans op een blauwe pup, let wel, dit is 25% kans. Ik weet zo even niet meer welke combinatie van d'tjes het blauwe het meeste doorgeeft.
De blauwe kleur is niet erkend bij het stamboek, vandaar dat er niet mee wordt doorgefokt.
Een zwarte heeft een d in zich zitten, waardoor het dus wordt doorgegeven. Als de andere hond ook een d heeft, is er dus een kans op een blauwe pup.
Wij hebben zelf een blauwe. Willen graag nog een blauwe pup erbij. Graag een pup van onze hond. Ook al is onze hond een blauwe, het wil niet zeggen dat er blauwe uitkomen
Een blauwe hond heeft minder pigment en daardoor krijgt een hond vaker last van huidklachten inderdaad.
daarom moet je eigenlijk ook niet blauw x blauw kruisen of merle x merle of wit x wit. Witte herders of samojeed enz. hebben nog steeds het zwarte pigment en dan is dus anders. merle x merle of wit x wit kunnen nog meer problemen krijgen dan alleen huidklachten.
In de genetica zijn verschillende genen verantwoordelijk voor de vachtkleur van de hond. Het gen dat ons in dit geval interesseert, wordt geïdentificeerd door de letter „D“. Dit is de eerste letter van het Engelse woord “Dilution“. Dit gen bestaat uit twee allelen : het dominante “D“ en het recessieve “d“. De impact van “d” is slechts uiterlijk zichtbaar wanneer dit allel in tweevoud aanwezig is en bijgevolg aanwezig moet zijn in elk van de twee ouders. Met andere woorden, de paring van twee Mechelaars, beiden dragers van het recessief allel “d”, zal één of meerdere puppies geven die dit allel in tweevoud bezitten. In aanwezigheid van het paar “dd“, verdunt het zwarte pigment, genaamd eumelanine, volledig. Eumelanine zorgt voor de zwarte kleur van de huid, het haar en de iris van de hond. De zwarte kleur van het masker en van het “zwart-gevlamd” (charbonné) verdunt zich en gaat over naar “blauw-grijs“ (slate blue). Vandaar het woord “blauw“. De neus, de voetzolen, het gehemelte en de omtrek van de ogen worden “blauw-zwart“. De impact van „dd“ op de vaalrosse kleur (pheomelanine) vervaagt de kleur en maakt de vacht minder glanzend (“flattening or dulling” in het Engels).
In overeenstemming met de tweede wet van Mendel, geeft de paring van twee Mechelaars
die elk één recessieve allel “d“ dragen, de volgende nestsamenstelling:
• 25% Mechelaars (zwart-gevlamd vaalros) die geen allel “d“ bezitten;
• 50% Mechelaars (zwart-gevlamd vaalros) die één allel “d“bezitten;
• 25% van “blauw-grijs“ die het allel “d“ in dubbele dosis bezitten.
Met andere woorden, de helft van de puppies of 2/3 van de Mechelaars van dit nest zijn, net zoals hun ouders, ook dragers van het recessieve allel “d“. In enkelvoudige dosis kan dit recessieve allel zich gedurende enkele generaties onzichtbaar verspreiden en plotseling opduiken tot grote verbazing van de fokker. Volgens de wetten van Mendel, geeft de paring van twee „blauwe“ honden altijd “blauwe“ puppies. Een onderzoek op Internet wijst op het bestaan van dit allel bij andere rassen zoals de Duitse Herder, de Boxer, de Dobermann en de Duitse Dog.
en over de gezondheid van de blauwe honden.......
De honden die drager zijn van "dd“ lijken vatbaar voor een vorm van haarverlies (alopecie). “Color Dilution Alopecia“ (CDA) is de gebruikelijke geneeskundige term. Het begin van de periode van haarverlies bevindt zich tussen de leeftijd van zes maanden en drie jaar. Het getroffen deel van de huid is over het algemeen schilferig en gevoelig voor bacteriële besmettingen. De oorzaak van deze ziekte is niet gekend. Hoewel er een duidelijk verband bestaat tussen verdunde pigmentatie en haarverlies, zijn er toch honden die eraan ontsnappen. Bij de Dobermann bijvoorbeeld zijn 50 tot 80% van de honden met verdunde pigmentatie ook getroffen door haarverlies.
De aanwezigheid van het allel “d“ in dubbele dosis is ook verantwoordelijk voor het verdunnen van de iriskleur. Dat geeft aan het oog een “grijs-blauwe” tint die evolueert met de leeftijd, of wazige ogen (smoky eyes). Het oog is niet meer bruinachtig of donker. Het blauwachtige oog is wellicht minder bestand tegen het licht en, ernstiger nog, er zijn ook oogziektes gesignaleerd.
Blauw is niet erkend toch??
ik wist ook echt niet dat het bij herders voorkwam... een kruising dus?
Maar het ziet er wel mooi uit.
@Hoffie777, Blauw is niet erkend... maar jullie willen dat toch gaan fokken en een blauwe pup houden??
waarom zou je dat doen? gaan jullie dan wel fokken met testen op erfelijke ziektes?
Als ik lees in de reacties van J. & T. van H & D dat het gezondheidsproblemen kan geven. waarom zou je dat risico dan willen nemen?
Vind het trouwens wel mooie honden hoor.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Blauwe Herder??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?