Hallo nogmaals
Ik kan mijn topic met de vraag over stamboom (ouders wel, pups niet) niet meer terugvinden. Wilde echter toch op deze wijze iedereen even bedanken voor jullie antwoorden.
Ik begrijp dus nu, als er staat... ouders stamboom, pups niet, maken dat je wegkomt
Bedankt nogmaals voor de antwoorden, sorry kan jullie geen doggys meer geven voor de antwoorden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
mag ik even weten, waarom als ouders stamboom hebben en pups niet, je er geen moet kopen????
ben wel benieuwd!
Belangrijkste is dat de ouderdieren getest zijn. Veel mensen fokken met honden met stamboom zonder dat er getest is. De stamboom van de honden is in dat geval een handig verkoopmiddel.
Ook honden met stamboom kunnen drager zijn van erfelijke afwijkingen en een stamboom mag dus nooit als vrijbrief gezien worden dat de pupjes dan altijd gezond zijn.
Je kan stellen dat als de ouderdieren een stamboom hebben en de pups niet, de fokker niet de moeite neemt om even een stamboom aan te vragen. Gemakzucht? Zou er dan wel getest worden?
Tenzij je en kruising hebt van bijv een mechelaar X Hollander
Maar van hetzelfde ras, het is een kleine moeite om een stamboom aan te vragen. Ook al is de dekking 'per ongeluk' .
Vaak is er dan iets aan de hand .
Waarom krijgen pups van stamboom ouders geen stamboom:
-de mensen liegen; geen of 1 van beide ouders heeft geen stamboom.
-de mensen verdraaien de waarheid; 1 of beide ouders hebben een niet erkend stamboom (bv arfe) en dus kan de pup geen echt stamboom krijgen
-de fokker overtreedt een van de volgende regel;
*Een teef mag op de datum van de dekking niet jonger zijn dan 16 maanden.
*Een teef die haar eerste nest zal krijgen, mag niet gedekt worden na de dag waarop zij 72 maanden oud is geworden.
*Een teef mag niet gedekt worden na de dag waarop zij 96 maanden oud is geworden.
*Een teef mag slechts twee nesten in de periode van 24 maanden voortbrengen, met dien verstande dat de periode tussen de dekking voor het eerste nest en de dekking voor het daarop volgende tweede nest tenminste 10 maanden moet bedragen. De periode van 24 maanden start op de datum waarop de dekking voor het eerste van de twee binnen deze periode geboren nesten heeft plaatsgevonden.
*Het is in Nederland niet toegestaan dat een teef gedurende haar leven meer dan vijf nesten voortbrengt.
Even voor iedereen nog een keer
Daarnaast even de fabel uit de wereld helpen dat je kan kiezen of je bij je pup (als koper) een stamboom neemt of niet.
Stambomen worden voor een nest aangevraagd, niet per pup.
Hier de aanvraagprocedure:
Binnen drie weken (21 dagen) na de dekking stuurt de fokker een dekaangifte formulier in. Op het formulier worden de gegevens van de teef en de reu ingevuld en de gegevens van hun eigenaren. Beide eigenaren ondertekenen de aangifte.
Na ontvangst van de dekaangifte stuurt de Raad van Beheer de fokker :
1.een bevestiging van de dekaangifte met de gegevens zoals die bij de Raad van Beheer over de twee ouderdieren en de eigenaar/fokker bekend zijn. Op de achterkant van de bevestiging bevinden zich de afstammingsgegevens en eventueel behaalde titels.
2.Een gedeeltelijk ingevuld geboorteaangifte formulier.
De gestuurde gegevens kan de fokker controleren. Eventuele correcties en/of aanvullingen kunnen naar de Raad gestuurd worden.
Geboorteaangifte
De fokker zorgt ervoor dat het geboorteformulier binnen 10 dagen na de geboorte door de Raad ontvangen is. De namen(!), het geslacht, de geboortedatum en het aantal pups worden ingevuld. LET OP: het geboorteaangifteformulier dient binnen 10 dagen door ons ontvangen te zijn. Latere ontvangst betekent extra administratiekosten.
Ook als de teef leeg blijft ontvangen wij het geboorteformulier graag retour met de aantekening 'teef leeg gebleven'.
Na betaling zal de chipper, in overleg met de fokker, tussen 5 en 8 weken na de geboorte de pups komen chippen. Deze termijn is een streef termijn. Door omstandigheden kan hiervan afgeweken worden.
De chipper neemt het gedeeltelijk ingevulde aanvraagformulier stambomen mee. Dat formulier wordt volledig ingevuld (o.a. chipnummers, kleuren, eventuele variëteit) en wordt door de fokker ondertekend.
LET OP: Pas op dit moment worden de eerder doorgegeven namen aan een specifieke pup gekoppeld!
De chipper controleert nogmaals alle gegevens en neemt het ingevulde aanvraagformulier mee naar de Raad van Beheer. De gegevens worden verwerkt en de stambomen worden naar de fokker gestuurd (ca. 8 - 12 weken na de geboorte).
Je hoeft niet een stamboom voor een heel nest aan te vragen, je kunt per hond een stamboom aanvragen geen enkel probleem.
Misschien zijn er fokkers die geen stamboom aanvragen om een andere reden, ik vindt niet dat je er dan maar direct van uit moet gaan dat er wat aan de hand is, nogmaals met of zonder stamboom altijd alles zo goed mogelijk contoleren.
sommige vragen geen stamboom meer aan omdat de prijs dan hoger is voor een pupje en al die papier werk er nog bij
en ik ken ene die het niet aanvraagt stamboom voor chinese naakhond pups en ouders wel een hebben maar niet aanvraagt dan komt het uit dat ze meer dan 2 nesten heeft op 1 jaar
want ze heeft ook veel nesten van chihuahua's die ze niet aan geeft op 1 jaar
heeft zelf rond de 17 hondjes in huis lopen die ze niet aangegeven heeft
Mag je mij uitleggen hoe je dat doet Janet?
Ik geef na de geboorte gelijk door aan de Raad van Beheer hoeveel pups er geboren zijn, dat ben je ook verplicht en krijg dan, nadat de chipper is geweest, de stambomen toegestuurd. Van het hele nest! Ja, je zou het misschien kunnen omzeilen door een paar pups niet op te geven en die even in de meterkast te stouwen als de chipper komt, maar dan ben je wel heel erg fout bezig!
En hert, 17 chihuahua's en naakthonden in huis hebben en maar raak fokken zonder stamboom en ongetwijfeld zonder medische testen, dat noem je dus een broodfokker.
@ hert: een stamboom kost 50 eurp en is al aangevraagd tegen de tijd dat de meeste kopers bij de fokker aankloppen (bij bepaalde fokkers die geen wachtlijsten hebben) dus de kosten zijn al gemaakt hoor.
Het papierwerk zal de reden echt niet zijn, wel het feit dat ze gewoon niet aan de minimale fokeisen voldoen!!
De persoon die jij kent is een broodfokker..
@ janet: als je er maar voor een paar aanvraagt, ben je in mijn ogen nog veel erger dan één die er gewoon geen aanvraagt.
In Belgie kun je dat trouwens niet, geboorte aangifte moet na de worp meteen verstuurd worden, als het niet binnen de zoveel dagen is, kun je fluiten naar al je stambomen.
maar goed, bij boxers zien ze al meteen zeker of er een kleur hun niet aanstaat? Tja, die moffel je dan maar weg ja. En dan beweren dat er in een lijn geen witte boxers voorkomen zeker...
Ik haat stambomen, geeft geen garantie op de gezondheid...
?? Wat is de toegevoegde waarde van deze reactie?
TS vroeg niet om de waarde van ene stamboom, maar hoe het zat met de verhalen rondom ouders WEL pups GEEN stamboom.
Monica, wat een ongeloof slecht onderbouwd argument.
Ja het is helaas geen garantie op een gezonde honden. Maar het maakt het fokken van een gezonde hond een stuk makkelijker!
Je weet namelijk precies wie de voorouders van de honden zijn. En als je een beetje in het wereldje zit weet je ook welke afwijkingen er in bepaalde lijnen zijn voorgekomen.
Je kan met een stamboom een beter onderbouwde beslissing maken of jouw hond wel of niet voor de fok geschikt is. En zo ja welke lijnen wellicht een goede combinatie zijn.
oke misschien een beetje kort door de bocht mijn reactie, maar eerlijk gezegt hecht ik geen waarde aan een stamboom.... oke je weet wie de voorouders zijn maar het geeft 0% garantie op gezondheid! De meeste fokkers ( en ik zeg niet allemaal ) gebruiken de reu die de meeste prijzen gewonnen heeft op shows, die de mooiste pups hebben opgewekt en ga zo maar door... en ondertussen vinden we het raar dat de pups op latere leeftijd ziek worden ( erfelijke aandoening omdat de meeste gewoonweg hun hoofd in het zand steken )
Tuurlijk als iedereen eerlijk is tegenover elkaar wat betreft bepaalde lijnen en ziektes die er in voorkomen dan zou het fokken ook iets makkelijker zijn ( de meeste fokkers willen gewoon niet hun vuile was buitenhangen )
En JA er zijn ook goede fokkers bij die wel eerlijk zijn...
Monica:
oke misschien een beetje kort door de bocht mijn reactie, maar eerlijk gezegt hecht ik geen waarde aan een stamboom.... oke je weet wie de voorouders zijn maar het geeft 0% garantie op gezondheid! De meeste fokkers ( en ik zeg niet allemaal ) gebruiken de reu die de meeste prijzen gewonnen heeft op shows, die de mooiste pups hebben opgewekt en ga zo maar door... en ondertussen vinden we het raar dat de pups op latere leeftijd ziek worden ( erfelijke aandoening omdat de meeste gewoonweg hun hoofd in het zand steken )
Jij hebt zeker nog nooit gehoord van fokkers dat er ook gezondheids onderzoeken gedaan wordt bij honden alvorens ermee te fokken?
Ik vind deze reactie dus echt nergens opslaan.
Groetjes Cia
Ik ben trouwens ook benieuwd Janet hoe dit gaat want bij mij gaat het net zoals Ninke schrijft met aanvraag stambomen!
Groetjes Cia
Cia.. wel ff alles quoten als je toch bezig bent... of alles ff lezen
Ik zeg nog duidelijk :
En JA er zijn ook goede fokkers bij die wel eerlijk zijn...
En hier bedoel ik mee, dat ze idd testen en ook eerlijk hun vuile was durven buiten te hangen wat betreft hun eigen honden en de eventuele erfelijke afwijkingen ..
Het negatieve stuk is groter dan je positief stukje dat bedoel ik ermee.
Bovendien vind ik je stukje dat op latere leeftijd bij de puppen erfelijke afwijkingen voorkomen( Daarom heb ik dat gequote) ook krom want als een fokker zijn testen heeft gedaan op erfelijke afwijkingen en de teef en de reu zijn daar vrij van dan beperk je juist die erfelijke afwijkingen tot het minimale zo niet nihil bij puppen.
Via een stamboom kun je juist deze erfelijke afwijkingen nagaan en bij een hond zonder stamboom helemaal niets.......
Groetjes Cia
ik hecht geen waarde aan een stamboom(al is dat niet de discussie).ik fok niet,loop geen shows,en al had fortuna van alles gemankeerd,dan nog had ik haar gewild.
MAARe oude eigenaar zou nu eindelijk haar papieren opsturen,en ik kan niet wachten om haar stamboom na te pluizen,en foto's van haar ouders te zoekenhet heeft toch wel iets.
Dit gaat eigenlijk heel gemakkelijk, en is niet altijd de bedoeling om v.b. het een of ander te verdoezelen zoals er nu al meerdere keren gezegt is.
Ik weet bij voorbaat, dat als een pup niet geschikt zal zijn voor de fok, ik er geen stamboom op aan zal vragen, en deze hond dan in ieder geval niet in de fok met stambomen terecht zal gaan komen.
Noem bijvoorbeeld een knikstaart, die zie je meteen na de geboorte, dit heeft dus helemaal niets te maken met enig wegmoffelen, maar de toch al beperkte lijnen te beschermen tegen foutfok.
Dus mijn inziens eerder positief dan negatief, maar goed negatief doet het hier nu eenmaal beter op het forum.........
Dit geldt overigens niet voor de witte boxer hoor, die wordt zoals blijkbaar nog niet iedereen weet gewoon erkend in Duitsland, mag zelf mee geshowd en gaat straks zelf voor de fok ingezet mogen worden, wel onder bepaalde voorwaarden.
Dus waarom de witten wegmoffelen?????
Ik ben hier absoluut geen voorstander van, maar dat terzijde.
En mijn eerste wit gefokte Blaze is gewoon met stamboom verkocht naar Belgie.
dat lijkt me ook heel goed,om het ras gezond te houden.wat voeg je anders als fokker nog toe?
En overigens hoef je deze puppen niet weg te stoppen in de meterkast bij controle van de raad van beheer.
Als je deze uitlegt wat de reden is voor het niet aanvragen van een stamboom doen ze hierover helemaal niet moeilijk, de pup wordt wel opgenomen in de nesttelling, maar gewoon geen stamboom voor afgegeven.
Heb zelf deze ervaring niet gehad, wij hebben in onze 10 jaar pas 2 nesten zelf gefokt, maar heb het bij een andere fokker al wel meegemaakt.
Via een stamboom kun je juist deze erfelijke afwijkingen nagaan en bij een hond zonder stamboom helemaal niets.......
Hier moet ik je wel gelijk in geven ja, maar ff wat anders... honden die dus geen stamboom hebben, waar we helemaal niks vanaf weten worden wel gemiddeld ouder dan honden waar we alles vanaf weren .. of niet ?!
Monica:
Dat is dus weer zo'n broodje aap verhaal.....
Groetjes Cia
Janet.. oke super dat daar geen aanvraag voor wordt gedaan voor die pup met knikstaart.. ( hij/zij wordt uitgesloten voor de fok ) Maar wat wordt er met de nestgenoten gedaan ?
Die krijgen wel een stamboom... ! Dus een stamboom betekend dat er mee gefokt mag worden ( mits ze getest zijn op diverse erfelijke afwijkingen ) maarrrr hoe zit het dan met die ene nestpup die dus een knikstaart heeft ? want als hij/zij dit dus heeft kan het heel goed mogelijk zijn dat er 1 of meerdere pups genetisch deze afwijking ook met zich meedragen zonder dat je dit ziet...
(
Cia.. als jij dit zo ziet, dan vind ik dat best
Janet.. ik was nog iets vergeten toe te voegen.. ( sorry )
Maar wordt dit hele nest dan ook getest op deze afwijking ?
Dit is geen aanval he, maar een gewone vraag
Helaas is het zeker niet altijd een gegeven dat als beide ouders vrij zijn van erfelijke afwijkingen en/of gebreken, de pups dit dan ook zijn, en bij ieder ras is het aanwezige gen voor bepaalde afwijkingen veel voorkomend bij betreffende ras helaas nog niet aan te tonen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?