*De regel met betrekking tot fysieke correctie's die hier op HP geldt, graag in acht blijven nemen*
Drijven op auto's, fietsers, katten, kinderen, hoe gaan jullie er mee om?
Ik los alles bij mijn honden op zonder ze te straffen, dus ik weet uit ervaring dat ook het drijfgedrag in banen leiden, zonder fysieke correctie's kan
Vanaf dag 1 dat ze hier in huis zijn, hou ik mijn honden in de gaten. Ik wil niet dat ze de katten gaan fixeren/drijven.
Leer je hond lezen en probeer het fixeren voor te zijn .
Gun ze geen succes. Beter is het niet af te hoeven leren, maar te zorgen dat ze het zichzelf niet aanleren.
Ik leid elke keer mijn honden af, geef ze een alternatief. Dat kan zijn; hun naam roepen en dan een handjevol voertjes over de vloer strooien, hun naam roepen en dan een speeltje of kauwstaafje geven. Ik geef ze 2 á 3 keer zo'n alternatief. Gaan ze dan alsnog door? Dan gaan ze met wat lekkers de bench in.
Buiten hadden die 2 van mij er ook een handje van om auto's te fixeren.. En er rijden hier nogal wat auto's in de spits..
Dus aandacht aandacht aandacht. Maak het ze gewoon dat auto's passeren zonder dat ze gaan liggen of gaan fixeren.
Lukt dat niet? Maak de afstand tot de weg/auto's groter.
Wees je hond voor, zie de auto eerder dan dat je hond gaat fixeren.
Mijn honden kennen ook het commando 'walk on' of doorlopen.
Fietsers en paarden in het losloop gebied zijn ook van die triggers. Weer geldt hier voor mij; let op, zie het eerder dan je hond het ziet. Leer je hond lezen, wil hij wel of niet gaan drijven?
Hond bij je roepen en belonen, afleiden als het passeert. Of je hond een stabiele lay down aanleren. Is het gepasseert, dan krijgen mijn honden na hun lay down de bal om achter aan te 'jagen'.
Maar voorkom het succes en gevoel van fietsers najagen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ongewenst drijfgedrag, hoe gaan jullie er mee om?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hallo allemaal,
Wij hebben Balou geadopteerd toen hij bijna 2 was en kwamen er pas na een aantal jaar achter dat hij dit soort "drijfgedrag" vertoont. Bij de schapen deed hij dat uiteraard al wel, maar we hebben nooit problemen met fietsers, auto's, paarden of kinderen gehad.
Tot het moment dat Balou voor het eerst in aanraking kwam met katten en konijnen. Daar is hij ZO op gefixeerd dat zelfs zijn naam roepen niet meer helpt. We hebben ons er eigenlijk ook nooit echt mee bezig gehouden, omdat Balou maar weinig in aanraking kwam met katten en konijnen.
Nu heeft mijn vriend wel een kat en Balou is uiteraard ook regelmatig daar te vinden. Meneer doet dan niets anders dan heel de dag/avond "bumperkleven" bij Simba (zo heet de kat). Heeft iemand hier tips voor? Met het roepen van zijn naam en snoepjes lukt het allemaal niet. Zelfs zijn eten eet hij niet op!
Bedankt alvast!
Groetjes Annika
Yila heeft daar ook een handje van. Soms dan is ze helemaal in trance richting de katjes . Dan helpt inderdaad ''niks'. Soms kan ik die trance doorbreken door met mijn hand voor haar ogen te gaan, even rustig zwaaien om haar er van los te maken. Maar dat werkt echt maar soms.
Wat ik dan doe, is haar rustig bij de halsband pakken en op een andere plek neerleggen. Zo help ik haar 2 keer. Gaat ze door? Dan gaat ze in haar bench. Katten worden niet gedreven. Ik moet zeggen, dit komt nu nog sporadisch voor.
Yila blijft liggen en gaat niet 'plakken'. Als ze dat zou doen, is het voor mij heel simpel. Dan gaat ze aan de riem vast in de kamer. Zo heeft de kat alle bewegingsvrijheid, maar de hond niet het succes van plakken. De hele avond corrigeren, is voor geen van beide goed
Wel fijn dat Balou niks met fietsers en auto's doet!
Bedankt voor de tip Marit! Dat ga ik ook eens proberen als Balou weer meegaat naar mijn vriend.
Ik hoop dat dat gaat werken, want we gaan straks samenwonen en dan zal Balou nog regelmatig komen logeren, dus dan moet dat drijven wel stukken minder worden! Anders valt hij nog eens neer....
Zo werkgericht he, die Borders!!
kaily vertoont ook drijfgedrag, maar dan alleen bij andere honden. En specifieke honden, namelijk alleen die apporteren!
Haar heb ik een stop aangeleerd, dus ze krijgt een waarschuwing (kaily laat dat) luisterd ze niet krijgt ze een 2e waarschuwing (Kaily laatste keer!)
Stopt ze dan nog niet, dan aan de lijn en time out.
Ze stopt nu bij de eerste waarschuwing al.
Dit helpt wel, maar is niet optimaal. Ze doet het nog steeds. Ik verhelp het meestal door gewoon niet stil te gaan staan als er iemand aan het apporteren is met zijn hond.
Bodhi dreef als pup fietsers, auto's en vooral brommers (vanwege dat harde geluid dat ze produceren, hij hoorde ze al van ver aankomen en stond al in de drijfhouding haha ). Ik heb dit afgeleerd door hem telkens af te leiden met een piepballetje. En ook met beloningen tijdens de wandeling. Ik liet hem ook wel eens zitten en dan commando's doen, zodat hij bezig was. Na een paar weekjes was dit gedrag er wel uit, gelukkig maar.
Marit, als jij Yila in de bench doet, hoe lang moet ze daar dan blijven? En gaat ze niet 'tekeer' omdat ze de bench uit wil (als ze er daarvoor bijvoorbeeld al net 2 uur in heeft gelegen en nu weer de bench in moet)?
Gerdine, oja, dat drijven op andere honden..
Dat krijg ik er echt niet 'uit'. Nou hoeft dat van mij ook niet. Ze mogen gaan tot een bepaalde afstand en dan is het 'denk er om, walk on'. In het begin wilden ze namelijk de andere hond gaan snappen omdat die niet reageerde op hun eye en houding. Dat kan dus echt niet.. Dus nu zijn ze min of meer geconditioneerd op een bepaalde afstand en rennen ze dan weer 20 meter verder om daar te gaan liggen..
Angela, hihi, ik zie zo al kleine Bodhi klaar voor de brommer liggen
Mijn honden hebben er geen van 3 moeite mee om in de bench te gaan. Ook al zijn ze er net ingeweest of zijn ze niet 'moe'. Ze gaan er onregelmatig in. Heel jonge pups zorg ik wel dat die moe zijn in het beginstadium van de benchtraining. Maar al gauw leer ik ze ook rust te nemen als ze niet moe zijn. Dat vind ik wel zo makkelijk. Als er bijv onverwacht bezoek komt waarbij ze in de weg lopen of als ik me bedenk dat ik nog snel een boodschap wil halen.
Geen protest als ze de bench in gaan, maar ze krijgen 9 vd 10 keer ook iets lekkers mee .
Mijn ervaring is dat als mijn honden het alternatief niet aanpakken, ze 'niet voor rede vatbaar zijn', ze zijn moe, het dringt niet binnen. Dus dan kunnen ze zo 2 uur in de bench weer.
Als ze dus net 2 uur in de bench heeft gezeten en dan al 'vervelend' gaat doen, kan het zijn dat óf de 2 uur was tekort. Óf ze heeft meer geestelijke uitdaging nodig. Die geestelijke uitdaging kan ze krijgen, maar niet als ze er om vraagt. Dus bijv en half uurtje later.
Zo pak ik het aan
Hey marit,
Ja kaily snapt ook, daarom vind ik het zo vervelend. Want ze heeft door die manier al aardig wat gevechten gehad. door 1 heeft ze ook een blijvend lidteken op haar lip :(
Maar het gaat nu wel steeds beter hoor
Hmm Bodhi heeft op zich ook geen moeite met de bench, maar wel als hij er net in heeft gelegen. Als pup was het wel hevig protesteren (hij was dan heeeeeeel zielig en ging piepen en alles omver gooien in zijn bench ), maar dat is overgegaan toen we dat negeerden. Hij slaapt nu heerlijk in de bench. Maar hij wil er wel uit na een paar uurtjes. Geef ik hem zijn zin niet in, hij gaat er pas uit als ik dat wil. Bij Bodhi intereseert het lekkers hem niet als hij weer de bench in moet. Ik snap wel wat je bedoelt met nog moe zijn. Ik heb wel eens, toen hij nog jonger was, 5 minuten met hem gewandeld en daarna weer in de bench gedaan. Zo moe was hij nog/weer. Onvoorstelbaar soms hoe gauw borders vol zitten he.
Tess vond de bench een verschikking, ook al hebben we bench-training helemaal volgens het boekje gedaan.... langzaam opbouwen, deurtje open, voeren in de bench, nooit maar dan ook nooit als straf in de bench etc etc....
Sinds we met de bench stopte gaat het prima.... ze is hel relaxed als ik weg ben (weet ik van de buren, en merk ik via helemaal geen sloopgedrag). en 's nachts ligt ze lekker en stil in haar mand..... rond een uur of 6 klimt ze voorzichtig op ons voeteneinde....
ik denk dan maar zo.... een bench is een prima oplossing voor heel veel honden... maar er zijn uitzonderingen op de regel
kaily vind de bench niet erg zolang hij niet dicht gaat Maar ze heeft het ook niet echt nodig, ze schiet er zelf in als ze bang is.
Hij staat onder de tafel en met een kleed er over, ze vind het wel een veilig holletje.
Ik heb er 3 die er niet naar malen, alleen onze Shy is soms vervelend omdat ze behoorlijk kan fixeren, dit wordt ook niet geacepteerd.
De andere 3 drijven alleen op schapen, gelukkig.
Ik heb nu 6 Border Collie's in huis.
Er is er geen 1 die auto's, fietsers of wat dan ook gedreven heeft..
Waarom niet?? Ik weet het niet, of het toeval is?
Lijkt me niet van de 8 Borders die we tot nu toe gehad hebben heeft er geen enkele het gedaan..
Elkaar drijven, of liever gezegd Bapu drijven dat vinden ze geweldig, ik laat ze dat maar doen.
Ik huis doen ze het niet.
Vreemde honden drijven ze niet.
Bindy wil van tijd tot tijd auto's drijven, soms meer dan de andere keer. Het gaat steeds beter, alleen moet ik niet langs een drukke weg gaan lopen, want daar is ze nog niet aan toe. Het lukt me dmv afleiden en spelen tijdens het lopen. Ik ben veeeeel leuker
Honden drijft ze niet gelukkig, onze konijnen wel, maar die zitten veilig in hun enorme hok en storen zich nergens aan.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ongewenst drijfgedrag, hoe gaan jullie er mee om?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?