Ik ben eingelijk wel benieuwd wie uitsluitend werkt met kalmerende signalen. En waarom jullie het zijn gaan gebruiken.
En hebben jullie ervaring met het Thundershirt.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie werkt met kalmerende signalen." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik werk met Yebo met kalmerende signalen.
Als hij om bevestiging vraag gebruik ik ze; bijvoorbeeld als ie ergens van schrikt of onrsutig is.
Verder kijk ik heel goed naarde signalen die honden elkaar geven als ze elkaar begroeten, daar kun je vaak veel aan aflezen. Maakt een wandeling ook erg leerzaam.
Maar uitsluitend??Als ie onrsutig is, hij bijvoorbeeld in zijn mand ligt en opschrikt gebruik ik alleen de signalen: gapen en mond likken.
Verder combineer ik het vaak.
Ik zie gewoon dat élke hond de signalen gebruikt, universele taal, dus is het handig het zelf ook toe te passen.
Ik gebruik kalmerende signalen eigenlijk om de hond te lezen, en dan zo op de goede manier kan reageren, ik hou ook altijd rekening met haar achtergrond en karakter (ze kan happen uit angst), dus nooit recht op haar aflopen, haar nooit dwingen, nooit uit het niets ineens aaien etc.
Bij "gevaarlijke en enge" situaties voor de hond (ze komt uit een asiel) gebruik ik kalmerende signalen zoals in een boog om het "gevaar" heenlopen, soms kwasi geintresseerd naar de grond staren, afleiden, etc.
Petra van het forum heeft ervaring met het thundershirt.
Hoi Tineke ik denk dat je het niet zou verwachten maar ik let er natuurlijk ook heel erg op.
Ik vind dit alrijd zo'n mooi voorbeeld van likken. Hij vind die camera best een beetje vervelend...
Ik vind alleen dat je er alleen daarmee niet (altijd) komt. Net zo goed als elke andere methode werkt het ene wel bij je hond en het andere niet.
Verder vind ik moeilijk dat wij mensen nogal wat subtiliteiten over het hoofd zullen zien. Net zo goed als dat we bij mensen nog veel subtieler kijken en binnen de eerste seconde aan de hand van de ogen en de mond een inschatting maken of iemand oké is of dat we op onze hoede bllijven zullen hondne dat ook doen.. Die subtiliteiten zul je altijd missen.. denk ik...
Verder zou je ook de verkeerde signalen kunnen uitzenden als je ze zelf gaat toepassen. Want als je gaapt, zeg je dan niet ook dat jij het ook een beete spannend vind?? ik weet het nog niet... Ik probeer maar op mijn gevoel af te gaan....
die fot lukt niet..
zo dan?
Ik kan natuurlijk niet voor andere mensen spreken. Maar na 30 jaar en verschillende rassen,, en vele trainingen is voor mij deze wijze het fijnst, en denk nu achter af jammer dat ik het bij mijn vorige honden niet wist.Deze week lagen mijn 4 dames bij mij op de bank, 2 aan elke kant. Op een gegeven moment, gaat de oudste op haar pootje zitten bijten, een paar tellen later volgen er nog 2 met het zelfde gedrag. Ben toen ergens anders gaan zitten, en het bijten was over en lagen weer heerlijk te slapen.
Voorheen dacht ik, zeker wat last van jeuk, en bleef zitten. NU ga ik even ergens anders zitten. Het is ook een kwestie van het je zelf aanleren en maar het voordeel er van vindt ik dat op deze manier van doen, dat je ook problemen kunt voorkomen en oplossen.
Heb daarbij erg goede hulp gehad van Nelis Verhoeven. Je heb op deze manier een totaal ander in zicht gekregen in het gedrag van honden.
Ik lees wel, maar ik 'schrijf' niet. Ik gebruik ze dus wel, om te zien wat er in mijn hond omgaat, en andere honden. Maar praktisch gezien zie ik niet wat kalmerende signalen kunnen bijdragen aan het leren een hond te zitten ofzo. Je zult dus ook andere dingen uit de kast moeten trekken.
Ik heb wel geprobeerd ze zelf te gebruiken, ogen toeknijpen, gapen of even aan mijn mond likken, maar ik merkte bij Dobby geen reactie op. Om te voorkomen dat ik het fout ga doen, en Dobby ook, ben ik er maar mee gestopt.
nee maar zou het intersant vinden om te proberen is er mischien een link greets
bedank ilja
Ja, ik maak ook veelvuldig gebruik van de kalmerende signalen. Mijn wereld is er erg door verrijkt en daardoor kan ik mijn honden en de honden van de cursisten nog beter lezen.
skinny reageert alleen met het knipperen van de ogen,gapen en likken geeft geen reactie
Mmm, apart. Hier dus ook niet. Helaas kan ik knipperen niet proberen omdat ik altijd een donkere bril op heb. Buiten dan. Binnen niet.
Ik ga niet als Bijou gespannen is uitgebreid gapen of mijn neus af likken.
Wel ben ik erg gericht op de lichaamstaal van haar, en op de lichaamstaal van andere honden als die haar begroeten.
Als je er veel vanaf weet door de boeken is het erg handig.
Doordat ik de lichaamstaal/signalen herkende bij een hond heb ik kunnen voorkomen dat Bijou gegrepen is.
De hond had zo'n aparte houding waardoor bij mij een alarmbel afging, voordat ik uberhaupt kon nadenken.
Daardoor kon ik snel handelen en voorkomen dat die hond haar ook echt greep.
Het is een soort zesde zintuig haha, je kan heel goed inschatten hoe een hond is door de lichaamstaal.
Ja sinds ik het boekje heb gelezen van Turid,doe ik daar veel mee.
Ik heb Mila als een zeer angstige hond gekregen met toen 5 maanden oud.
Nu is ze al voor 98% bijgetrokken.
Ook mede dankzij bijvoorbeeld te gapen als ze schrok van iets in huis,bijvoorbeeld hard vuurwerk buiten.
Het enige wat haar nog steeds niet bevalt is als er mensen achter haar lopen(meer last van mannen dan van vrouwen),dan ga ik zo ver mogelijk opzij(bocht)en als dat hij niet lukt dan duiken we een portiek in of stoppen ver aan de zijlijn,commando'tje 'zit/wachten' erbij,koekje geven en wachten tot het engs voorbij is.
Ja, heb net het boek van Turid gelezen en pas het nu ook wel eens toe. Als Sandy onrustig is ga ik gapen en het helpt echt. Ze wordt dan heel gauw rustig en gaat liggen. Weet iemand van jullie of hier ook workshops van zijn? lijkt me leuk om te volgen. Zowiezo om meer over de hondentaal te weten te komen!
Ik gebruik het ook wel. Bij Raki was dat sowieso nodig om hem te kalmeren. Bij Bodhi gebruik ik het ook wel en het is mooi om te zien dat Bodhi het zelf heel veel gebruikt bij andere honden. Ben blij dat hij erg sociaal is.
Ik ben zaterdag voor de eerste keer in contact gekomen met deze werkwijze. Ben naar een workshop gegaan en vond het zeker interessant. Om nu zelf ook te gaan geeuwen en doen, ja, zo ver ben ik nog niet en weet ook niet of ik dat ooit ga doen, omdat ook wel denk dat een mens nooit hetzelfde overkomt als een andere hond. Oren, geur, ... zeggen ook zoveel voor een hond, dus denk niet dat één signaal altijd op iedere hond effect zal hebben. Vind het wel een openbaring om te kijken naar de honden hier. Wanneer ik wel en niet moet verwachten dat ze gaan vechten, wanneer een grom uit angst, agressie, dominatie, ... is, of ze iets leuk of niet vinden, ... .
ja ik gebruik ze constant en ik probeer ze ook ten alle tijden van fief af te lezen...
als ik met fiefie bezig ben let ik de hele tijd op mijn en haar taal
Zolang we al met honden werken, maar we gaan niet zitten gapen of knipperen met de ogen of geïnteresseerd ergens anders aan gaan zitten ruiken hahaha.
Maar het lezen van de honden en het reageren daarop doen we al zolang we bezig zijn met honden maar eigenlijk is dit ook wat kalmerende signalen inhoud.
hoi heb het de hele avondt geprobeert is echt verblufend. greets, en zal het zeker blijven toepassen
tja..ik zie kalmerende signalen als een uitbreiding van de lichaamstaal.
het is wel jammer dat ik dit niet eerder wist.
Sasja zat een jaar geleden contin te gapen in huis.
Toen wist ik niet wat dat was.
Nu weet ik het wel en weer nu waarop Sasja zo reageerd.
(op spanningen in huis)
nu kan ik Sasja redelijk goed inschatten..en samen met wat doelgerichte lichaamstaal luisterd mijn hond ook beter naar me.
hoe meer ik ervan weet, hoe meer ik het gebruik.... en hoe meer ik honden begrijp.....
Zelf bewust signalen geven doe ik eigenlijk niet, ben altijd bang dat ik als mens net in de verkeerde situatie het verkeerde doe en zo de hond juist in de war breng. Ik heb gapen wel eens geprobeerd, maar toen sprong Bobby alleen maar druk kwispelend tegen me op: vrouwtje wat doe je nou??
Maar ik let er wel vaak op. Van de zomer had ik vaak de deur open. Als het donker werd moest ik er echter aan denken deze dicht te doen, omdat Bobby dan buiten overal op begon te blaffen. En dat kun je, zeker 's avonds laat, niet maken in een drukke woonbuurt. Natuurlijk vergat ik het weer eens. Bobby druk aan het blaffen op een in het duister verborgen 'gevaar', luisterde niet toen ik haar riep. Ik kwaad op mezelf dat ik niet beter had opgelet, op dat geblaf, omdat Bobby niet luisterde, riep haar nogal boos bij me.
Nou is Bobby gauw onzeker en zo'n boos vrouwtje helemaal niet gewend. Kwam ze aan lopen, én langzaam, én met een bochtje, én nadrukkelijk snuffelend. Daarop liet ik mijn boze houding varen en kwam ze weer blij als altijd bij me.
Had ik niets van kalmerende signalen afgeweten was ik waarschijnlijk juist boos geworden om dat langzaam lopen enzo, want in mensentaal betekent dat juist een soort rebelsheid als je een bevel overdreven langzaam en met allerlei omwegen opvolgt.
Ik ben me er erg in aan het verdiepen, vind het heel leerzaam en interessant. Door die singalen begrijpen de honden en ik elkaar toch wat beter.
Ik gebruik ze ook, zowel om honden te lezen als om met ze te communiceren. Bij Lootah werkt het heel erg goed!
Als je kalmerende signalen zelf gaat gebruiken moet je dit doen wanneer er een reden is om dit te doen.
Als je bijvoorbeeld over je hond heen buigt kan het wezen dat de hond zijn kop weg draait en zijn lippen likt, dan moet je zelf niet de lippen gaan likken en deze houding gewoon aan houden....nee de houding van jou vind de hond op dit moment niet prettig dus moet je de houding veranderen.
Als je op een hond af loopt en de hond gaat kalmerende signalen aan geven, hoef je eigenlijk niets anders te doen dan je hoofd af te wenden, langzamer bewegen en met een boogje naar de hond toe lopen.
Als je de hond op tilt gaan ze vaak gapen waarom? Omdat ze dit niet prettig vinden, dan moet je niet terug gaan gapen, nee je moet gewoon de hond neer zetten.
Als de hond achter een kat of haas aan vliegt, en je roept hem en hij wil niet luisteren, dan wil het wel eens voor komen dat je boos wordt met als gevolg dat jij de hond op een boze toon gaat roepen en op dat moment stopt de hond met jagen maar gaat heel erg geïnteresseerd aan de grond staan ruiken of krabben dan geeft de hond een kalmerend signaal af het enigste wat je dan moet veranderen is jou toon en houding en weer vrolijk doen(hoe moeilijk dit soms ook is)
Als er ruzie is in huis tussen twee mensen, en op dat moment zit jou hond te gapen, dan moet je zorgen dat de ruzie op houd.
Als de hond zit te gapen en te bek slikken als jij de hond op een strenge manier aan kijkt, hoef je eigenlijk alleen maar je blik zachter te maken door bijvoorbeeld je oogleden een beetje te laten zakken en een vriendelijkere blik aan te nemen.
Wat ik eigenlijk wil zeggen is; ga niet voor je hond zitten en de hond talloze kalmerende signalen geven zodat de hond jou gaat na doen want dit is niet de functie van de honden taal en je gaat de hond gewoon leren om jou na te doen omdat jij dit leuk vind en niet omdat de hond jou iets wil vertellen. Reageer dus op de signalen wanneer de hond wil vertellen dat jij iets niet goed doet, en op deze manier stimuleer je de hond om vaker met jou te communiceren omdat jij hem begrijpt.
Juist! Lezen, maar niet schrijven!
kan iemand de titel en de auteur of uitgeverij zeggen van dit boek van turid aub
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie werkt met kalmerende signalen." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?