Ohw zie nu dat Zino en Anoniem dezelfde zijn, per ongeluk uitgelogd?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "geëxpandeerd/geperst" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
alle eerst was het gebakken brok blijft drijven lol dat ze dat echt hebben gelooft snap ik nog altijd niet
dan is geperste brok valt minder zwaar dan wordt het weer geperste brok verteerd bijna hetzelfde als vers
kom nauw is toch te gek voor woorden
bij barfen gebruiken ze 15% groente groente maakt de ph ook hoger en geen mens die er over klaagt dat je dit absoluut niet mag mengen met vers vlees
met gebakken brok zou het dan ineens niet kunnen aja want deze zou zogezegd niet hetzelfde verteren als vlees
verteren je pataten,vlees en groente hetzelfde toch ook niet he en heb jij constant penspijn??? ik denk het niet
echt als we zo gaan blijven verder doen krijgen we ooit nog een honden die onder een glazzn stolp moeten leven en waar we hun voedsel moeten voorkauwen of ze vallen dood
geloof je nu echt dat honden die gebakken brokken eten samen met vlees dat dit ineens kwaad kan hoelang wordt er al gebakken brok gegeven?jaren was er nooit een probleem
maja geperst moet verkocht worden he dus zuigen we maar iets uit onze duim om de mensen bang te maken
triestige is ze trpppen er ook nog in
en het is niet omdat er één of andere die denkt het licht uitgevonden te hebben een lezing in elkaar steekt dat dit de waarhied is he
Maar waar haal jij al je wijsheden eigenlijk vandaan?
Ik hoor alleen maar 'onzin, dat je dat gelooft!'
Ik geloof jouw stellingen niet. Waar zijn ze op gebaseerd?
Ik ben een omnivoor, oftewel: een alleseter. Daarom heb ik een wat langer darmstelsel, een minder zure maag en nog wat verschillen, waardoor ik wel granen en vlees makkelijk kan verteren.
MAAR een hond is een carnivoor, vleeseter dus. Daarom heeft hij een ander gebit dan wij, om te kunnen scheuren. Ook heeft hij een veel korter darmstelsel (neem de koe, een grazer, die heeft 7 magen (ofzoiets) nodig) om zijn eten te kunnen verteren.
Daarom kunnen honden niets met graan, maar wel met vlees.
Wat ik dus vaak hoor en wat mijn eigen hond ook heeft, is dat als hij gebakken brokken en vers vlees op 1 dag krijgt hij zijn brokken overgeeft. Dan heb ik het niet gemengt, maar een portie vlees 's ochtends, en een portie brokjes 's avonds.
Die brokken komen er dan gegarandeerd weer uit.
Met geperste brokken heb ik daar geen last meer van gehad. Hij krijgt nog een combinatie van brok en vlees omdat ik de KVV best duur vind. Ook zit de KVV in verpakkingen van 400 gram en dat is net te weinig voor 1 dag. Vandaar nog een portie brokken erbij.
Van mij hoeft niemand iets te kopen hoor. Ik leg hier gewoon uit waarom ik iets vind.
Uiteraard ga ik meer bronnen na voordat ik zomaar iets aanneem en ik heb er nu een paar jaar interesse in, dus over gelezen en naar lezingen geweest.
Maar ik heb niet zoveel zin om deze discussie te voeren, want een discussie is voor mij dat je met goede argumenten iets kan weerleggen. Onzin en de vraag of ik regelmatig penspijn heb, sja.. wat moet ik daar nou mee?
De absolute waarheid weet ik ook niet.. niemand volgens mij.
@Margje
ik weet zeker de absolute waarheid niet, maar ik ben wel benieuwd naar de waarheid van je stelling "Daarom kunnen honden niets met graan". Dat is een stelling die je hier vaak hoort (ook van Zinno) maar die ik in mijn eigen zoektocht nergens ben tegengekomen. Sterker nog, ik ben een hoop studies tegengekomen over de verteerbaarheid van granen door honden. Die lieten allemaal uitstekende verteerbaarheid zien (80-90% van de aanwezige voedingsstoffen).
Heb jij (of iemand anders) daar serieuze documentatie over? Daar ben ik zeker in geinteresseerd namelijk.
Voor wie er trouwens in geinteresseerd is in dat soort studies:
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/MTT/JULKAISUT/AFSF/VK_2004_AFSF/mtt-afs-v13n1_2p005.pdf. Waarschuwing vooraf: zwaar materiaal en engelstalig
@ jeroen
misschien kan je hier iets mee. bronvermelding staat erbij
Het wel of niet voeren van ...granen
Vertaling To Feed or Not to Feed... Grains by Russel Swift, DVM
Op het recentelijk American Holistic Veterinary Medical Association Conference kwam ik erachter dat ik niet de enige ben die het gebruik van granen in commercieel en thuis bereidden dieren voedingen betwijfeld. Granen, zoals haver, tarwe, rijst, gerst etc bestaan voornamelijk uit complexe koolhydraten. Ze bevatten ook enige proteïne, vezels, vitamine-B en spoorelementen.
Hoe dan ook ze zijn GEEN onderdeel van het natuurlijke dieet van wilde honden en katten. In hun werkelijke natuurlijke omgeving zijn er amper granen. Wilde graansoorten zijn zoveel kleiner dan onze opgeblazen granen die we verbouwen. Dit betekent dat zelfs een muis of een ander prooidier niet veel voedingswaarde vindt in granen. Daarom houdt het argument “honden en katten eten dieren die granen in hun verteringstelsel hebben” zich niet lang staande. Prooidieren die in de buurt van de bewoonde wereld of boerderijen leven zullen ongetwijfeld toegang hebben tot granen. Maar dit is niet hun werkelijke natuurlijke dieet.
Welke andere aanwijzingen zijn er om aan te dat granen niet noodzakelijk zijn voor carnivoren?
1. Honden en katten hebben geen behoefte aan complexe koolhydraten
2. Granen moeten gekookt en door en door gekauwd worden om te kunnen verteren. Carnivoren kauwen nauwelijks.
3. De overige bestanddelen in granen kunnen gehaald worden uit andere voedsel ingrediënten. Bijvoorbeeld, vitamine B is te vinden in orgaanvlees en sporen van mineralen komen van botten en groenten. (Helaas heeft de moderne landbouw echter een heleboel sporen van mineralen doen verdwijnen en is supplementeren meestal het beste).
Hoe komt het toch dat granen zo “ingebakken” zijn in dierenvoeding? Naar mijn beste weten, zijn granen met name geïntroduceerd door de dierenvoeding industrie. Het hoge aandeel aan koolhydraten voorziet in goedkopen calorieën. En daarnaast helpt graan om de ingrediënten te binden. We zijn er zo aan gewend om onze honden en katten granen te voeren dat de meeste mensen nerveus worden ze niet meer te geven. Ik ken mensen die “graan-vrij” hebben gevoerd en het erg goed doen. Mijn eigen kat is daar een voorbeeld van.
Wat zijn de negatieve effecten? Ik geloof dat carnivoren niet voor een lange termijn en de benodigde hoeveelheid amylase enzymen kunnen produceren die ze nodig hebben om koolhydraten goed te kunnen verteren en verbruiken. Daaropvolgend zijn de proteïne in granen minder te verteren dan dierlijke proteïnes. Als gevolg hiervan raakt het immuun systeem geïrriteerd en verzwakt door de invasie van vreemde niet bruikbare proteïne en koolhydraat delen. Allergieën en andere chronische immuun ziektes kunnen ontstaan. De alvleesklier zal zijn best doen om te voldoen aan de vraag naar amylase. Wat er kan gebeuren als de pancreas (alvleesklier) voor een lange tijd onder stress staat weet ik niet maar het kan nooit goed zijn. Ik vermoed dat tandsteen een ander probleem is dat onder andere wordt veroorzaakt door de consumptie van granen.
©Cattery Yeri Shaes / www.worldofdani.com[
@Angela,
Bedankt voor het stukje maar dat is toch niet wat ik zoek. Dit stukje beschrijft waarom honden prima zonder graan kunnen. Dat geloof ik meteen, maar mijn vraag was waarom honden niets aan graan zouden hebben. Want dat lees je hier vaak: "hij poept het zo weer uit". Daar heb ik nog nooit iets van bewijs voor gezien.
En als het kan (maar is wat veelgevraagd misschien) zou ik liever een wat wetenschappelijker stukje hebben en wat minder "ik geloof dat/naar mijn beste weten/ik weet niet of"
een hond kan niks met graan maar je gaat naast vers vlees dan wel een brok geven die bol staat van het graan
lijkt me toch eerder iets dat je dan echt wel niet snapt in mijn ogen
over graan honden zullen best wel iets aan graan hebben qua voedings stoffen maar ik vind persoonlijk dat graan niet nodig
1:omdat dit niet bij de natuurlijke voeding van de hond hoort
2:omdat graan de nr 1 is in het veroorzaken van allergien bij honden
3:omdat graan een goedkoop opvul middel is mijn hond verdiend beter dan goedkoop waar de fabrikanten op verdienen
4:te veel graan zorgt voor balast voor een hond eiwit afkomstig van graan is nadelig voor een hond
kijk niemand moet meegaan in hetgeen ik beweer ik weet alleen ik laat mijne kop niet zot maken in deze
psygotische maatschijpij die voortgestuwt wordt door internet fabels van diverse forum en waar klakeloos de ene na de andere stelling wordt overgeneomen met de bedoeling mensen bang te maken zodat product x maar beter zou verkopen dan product y
komt er nog bij dat mensen denken het te weten gewoon een hoop onzin van andere forum hier gaan copieren zonder het zelf begrepen te hebben
oa de mensen die hier dan gaan zeggen graan is slecht maar ze geven dan wel zelf een graan brok met bijna 50% graan in,tja dan mag ik dat niet lomp vinden?
Zinno; en aardappel dan?
hangt er vanaf welke aardappel
de meeste merken gebruiken de aardappel zoals wij die kennen de nachtschade
er zijn ook merken die een andere soort gebruiken die niet tot de nachtschade behoort maar een plant is
opzich hoort aardappel ook niet tot de natuurlijke voeding van een hond
maar met brok kan je niet zonder omdat je nu eenmaal een bind middel moet hebben voor je brok in bv orijen zit 4% zoete aardappel een aardappel die afkomstig is uit bolivie die behoort tot de windfammilei
geloof dat taste of the wild hier 20% van gebruikt
@Jeroen, helaas heb ik daar ook geen wetenschappelijke informatie over. Mij is uitgelegd dat door het korte darmstelsel honden zeer weinig voedingstoffen uit graan kunnen halen.
Voor de onderzoeken zou je Universiteit Utrecht kunnen benaderen, die hebben er naar mijn weten onderzoek naar gedaan. Samen met Erwin van Gijtenbeek, die zou je ook nog kunnen emailen.
Groetjes!
Goeie tip Margje, ga ik doen want ik ben nu toch wel benieuwd!
Laat me maar weten, ik ook
Zinno,
Acana gebruikt gesmoorde en zoete aardappel, hoe vind je dat dan??
Acana lamb/apple bevat 30% haver.
Joke en "Sem"
ik zal nooit iemand acana lamb/appel aanraden de reden zal je ondertussen wel weten
en nogmaals heel dat aardappel verhaal
heb hier al eens gepost dat aardapple ook goede eigenschappen heeft voor een hond ze zijn zelfs vrij voedzaam en goed verteerbaar
nogmaals ik ga niet mee met die massa hyserie dat aardapel perse slecht is voor een hond
Nou is dat ineens massa-hysterie???? Ik stel gewoon een vraag!!!
zonnetje is ik niet naar jou gericht
gewoon in het algemeen vaak zien mensen aardappel in voer en is het direct aardappel is slecht voor de hond omdat ze dat van horen zeggen hebben
ze weten dan ook vaak nog eens niet over welke soort aardappel het gaat en wat die doet bij een hond een hond
oke..
Maar het blijft voor mij vaag waar jij je informatie vandaan haalt.
Ik sta zeker ook open voor jouw mening hoor, wat mij betreft is het allemaal één groot vraagteken.
Ik vrees ook dat we het niet zomaar gaan weten wat nou waar is, net als met voeding voor mensen zijn er veel verschillen. Wetenschappelijke studies worden gesponsord door fabrikanten, en ja, dan heb je altijd de gewenste uitkomst.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "geëxpandeerd/geperst" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?