Sokka is nu al aan het rijden.. kwam er vandaag achter omdat ie dat deed bij een vriendin van mij.
Is 9 weken niet erg jong? Ik weet dat het met dominantie te maken heeft maar wil het wel zo snel mogelijk afgeleerd hebben.
Iemand tips?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nu al rijden (9wk)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Rijden hoeft niets met dominantie te maken hebben.. Krijgt Sokka wel genoeg rust? Kan ook komen door overprikkeling..
Het heeft helemaal niets met dominantie te maken, waar heb je dat vandaan??
Het is overprikkeling, oftewel; je pup krijgt te weinig rust.
Hoeveel slaapt hij? Een hond heeft 18 uur per dag slaap nodig.
Hij krijgt juist heel veel rust want heb niet veel tijd om de hele tijd maar met hem bezig te zijn. Heb 2 kinderen namelijk.
Hij is nu bijvoorbeeld onder mijn voeten aan het slapen.
Heb je geen bench? daar zou ik toch aan gaan denken!
Het kan ook gewoon een stukje opwinding en een beetje onzekerheid zijn. Het heeft niets met dominantie te maken.
Waar krijgt hij rust, welke plaats in de kamer?
Als je hond moet rusten in een drukke woonkamer bijvoorbeeld dan is dat geen rust.
Het is allemaal teveel daarom gaat hij rijden, het is vrij heftig als hij nu al op je vriendin rijd.
Nee hoor dit is geen dominantie, de pup is dan moe en moet slapen.
Precies, rust. Liefst in een aparte ruimte, want gelach van de kinderen e.d. geluiden kunnen de pup ook weer prikkelen. Een hond/pup heeft 18 uur slaap nodig. Liefst overdag 4x2 uur (na elke wandeling) in de bench laten rusten.
Heb wel een bench maar daar wilt ie niet in. En dan zou ik hem elke keer naar boven moeten brengen want hij kan en mag nog geen trap lopen.
Evt in de gang kan die liggen maar dan neemt hij onze schoenen te grazen.
Heb je hem wel laten wennen aan de bench dan? Ik heb de eerste dagen Cheeko naast mijn bed gehad in de bench.. Hij heeft de eerste dagen gekrijst.. Maar met een hoop tijd, liefde en geduld went hij er wel aan hoor.. Na 2 weken ongeveer stond zijn bench in de woonkamer..
Hij is nu al 1 jaar en hij slaapt snachts nog steeds in zijn bench, dat is namelijk zijn vertrouwde plekje..
Dan kan je hem toch naar boven brengen? Wel in en ruimte waar inderdaad niet van alles ligt waar hij aan kan bijten.
Dat de bench nog eng is, dat is normaal.
De bench moet leuk worden, leg er een dikke warme deken in, met wat speeltjes of een bot.
Deurtje altijd openlaten, totdat hij het een vertrouwde plek vind.
In het nest spelen broertjes en zusjes ook met elkaar hoor . Dan zijn er zeker ook reutjes die rijden. Hoe noemen jullie dat dan? Ook te weinig rust?
sluit me bij lisa aan, heeft niks met dominantie te maken...
kan inderdaad overprikkeling zijn...geef de pup veeeeeeeeel rust...
hmm ik heb altijd gehoord dat het dominantie is inderdaad ... wie weet ben ik verkeerd geïnformeerd
nee geen dominantie. dat wordt iedere keer geroepen als een hond iets niet volgens onze regels en wetten doet....
© Nelis Verhoeven 2010 Dit artikel mag worden overgenomen voor informatieve doeleinden, echter enkel en alleen met bronvermelding.
Door Nelis Verhoeven. Het originele artikel vindt u op www.calmingsigns.nl
Dagelijks hoor ik van hondeneigenaren, of lees ik op hondenforums en andere media; mijn hond of die hond is dominant. Hij vecht met andere honden, valt uit naar mensen, jaagt achter fietsers en joggers, is agressief naar de eigenaar, luistert niet naar de eigenaar, vindt bezoek niet leuk, hij rijdt op mij of op mijn kinderen, etc. . Dominantie wordt bijna altijd gebruikt als negatief.
Mijn stelling is: Deze uitspraken betreffen geen dominante honden maar onzekere honden.
Een dominante hond kan leiding geven en leiding accepteren.
Een dominante hond heeft geen behoefte om te vechten.
Een dominante hond is rustig en heeft overzicht.
In mijn ogen zou er zonder dominantie geen harmonieuze samenleving kunnen zijn. Niet tussen mensen onderling, niet tussen honden onderling, maar ook niet tussen mensen en honden onderling.
Wat is de definitie van dominantie: Een positieve genetische eigenschap die (erfelijke) aanwezig is in elk levend wezen. Die erfelijke positieve eigenschap maakt het leiding kunnen geven en het leiding kunnen accepteren mogelijk. Hierdoor kunnen lichamelijke conflicten voorkomen worden. Honden zijn conflictvermijdend. In principe mensen ook. Het dominant zijn over een ander, maar óók de dominantie van een ander kunnen erkennen en hiermee in beide gevallen op de juiste sociale wijze om kunnen gaan. Leiding geven of leiding juist accepteren wil automatisch zeggen, dat tussen de individuen (mensen of honden) een vorm van samenwerking is. Hij leidt of hij wordt geleid door degene die de leiding geeft, al naar gelang de persoonlijke capaciteiten en de actuele situatie. Dat kan alleen als zowel het leiding geven als het leiding krijgen geaccepteerd worden, wat een wezenlijk verschil is met ‘gedwongen worden tot’, zoals in een dictatuur of een autoritair regiem, of in een gezin wat niet in balans is. Op die manier heeft geaccepteerde dominantie niets te maken met de baas zijn en blijven over de hond of tussen honden onderling. Dominant zijn in de zin van invloed uitoefenen, is iets wat elke baas doet of zou horen te doen. Bij baas kunt u ook lezen de eigen werkgever of afdelingschef, of misschien zelfs de eigen partner. Een goede werkgever heeft autoriteit, maar is geen boeman; hij wordt geaccepteerd door de werknemer. Wanneer een dominante baas geconfronteerd wordt met een vakbekwaamheid van zijn werknemer die hij of zij niet bezit zal dit geaccepteerd worden en zelfs gestimuleerd. Een niet dominante baas kweekt geschillen en onvrede, en zijn of haar beslissingen worden niet geaccepteerd door de werknemers. Dit geldt 1 op 1 hetzelfde voor honden onderling, en de relatie tussen eigenaar en hond.
Wanneer we bovenstaande nu richten op ongewenst gedrag bij honden, zoals trekken aan de lijn, uitvalgedrag etc. kan ik alleen tot de conclusie komen dat er op dat moment geen sprake is van goed leiderschap (lees dominantie). Dit bevordert onzekerheid bij de hond en resulteert in het proberen de leiding over te nemen. Op het moment dat de dominantieverhoudingen in balans geraken en er duidelijkheid ontstaat in de relatie zal het ongewenst gedrag afnemen.
Mensen... we hebben het hier over een pupje van 9 weken. Het is gewoon een pupje met veel hormonen . Meestal zijn dit de 'dominante' in het nest. Tussen'' gezet, omdat dominant hier niet bedoelt word in DOMINANTIE... wat weer iets heel anders is . Vaak zijn dit juist de meest stabiele hondjes later. Vanaf een week of 16... ja dan geldt idd dat het stress kan zijn, maar eerder SPANNING.
Zoals Angela en Michel het zegt heb ik 't ook gelezen.
Is iniedergeval niks sexueels, eerder met stress/opwinding/spanning of overprikkeling.
@angela
dominantie heeft overal dezelfde betekenis volgens mij hoor alleen zijn er heel veel mensen die het woord dominantie helemaal verkeerd gebruiken...
Daarom legde ik het ook even anders uit . Dan zijn we het toch eens?
Pip deed dat ook al met 9 weken! De hormonen kunnen vroeg opspelen
@angela
ooh oke
@dominique
heeft helemaal niks met hormonen te maken...lees het topic maar eens door..............
Dominique, heb jij de antwoorden wel doorgelezen?
De hond kan overprikkeld zijn of zich onzeker voelen.
De pup af en toe even in de bench doen.
Kan Sokka even tot rust komen.
Mijn pup (nu 15 weken) doet dit ook.
Hij krijgt zeker wel voldoende rust.
Hij doet het niet bij mensen, maar bij andere honden.
Vooral als er ineens veel honden zijn. Dan zie je dat hij niet weet wat hij moet doen. Hij kan die drukte nog niet goed aan. (is totaal niet bang overigens) maar ik denk in dat opzicht wel een beetje onzeker.
Je niks wijs laten maken dat het dominantie is hoor.
Zover dat allemaal al te merken is op deze leeftijd is mijn pup juist onderdanig. Tja en toch rijd hij.
Je hoort het vaker met pups en meestal gaat het dan vanzelf ook wel over. Tuurlijk sommige reutjes blijven het doen, maar moet je maar niet vanuit gaan.
Soms schaam ik me er wel voor dat hij het doet, omdat je inderdaad dan hoort om je heen. "Oh dat is een dominant typje..." En dan begin ik weer te twijfelen.
Maar ik merk in heel zijn doen en laten op dit moment dat hij echt geen dominantie over zich heeft.
Dat speelt vaak pas veel later een rol!
Wat ik doe is hem gewoon continu eraf halen als hij gaat rijden. En gewoon "nee" zeggen. Op een gegeven moment krijgt hij vast wel door wat je daar mee bedoelt.
Weet niet of het vaak gebeurt, maar misschien was net de situatie even zo dat hij het even niet overzag en toen maar ging rijden
Petit doet het ook.
Ik weet niet of je hem al aan de bench gewend hebt, maar dat zal ik echt doen!
Het is voor jou, maar ook je pup zo rustgevend.
Het geeft jou ruimte je dingen te doen, en hem/haar de rust om van de wakkere uurtjes te kunnen genieten.
Begin met de bench in de kamer te zetten.
En ga er wat mij part bij liggen (deed ik ook) en ga er met een brokje (of als je koekjes oid geeft daarmee) in met je hand, laat dat je pup zien en leid hem/haar er zo in. Probeer er bij in de buurt te zijn, mss met je hoofd er bij in.
Dan laat je hem daar opeten.
Dat is stapJE 1.
Dan ga je steeds verder leg er wat lekkers/leuks in en ga er voor zitten.
En zovoort.
Vervolgens kun je proberen hem er in te doen met het deurtje dicht, eventjes maar, en voor dat hij de kans krijgt te gaan huilen zet je hem (het liefst ongemerkt) weer open. Dan ziet hij dat het goed is en dat hij van zelf er weer uit kan.
Dan komt er na veel trainen en de minuten uit te breiden, het punt dat je even de kamer uit gaat.
Dan kun je op een zeker moment hem er eens in stoppen als hij moe is, mss is het even huilen, maar zijn moeheid overwint en gaat slapen. Als hij op zijn diepste slaappunt zit, zou ik de bench zachtjes open zettten, zodat wanneer hij wakker wordt, er gewoon uit kan (let wel op, hij kan gaan plassen,hahaha).
Nou goed en dit vervolg je steeds langer en verder van je af tot dat de bench de plek krijgt waar jij hem wil.
En idd.. het is geen dominantie, maar dat wist je inmiddels vast al wel
Succes hoor!
het hoeft niet altijd met te weinig rust te maken hebben het kan ook dat de hond ineens zoveel indrukken krijgt dat hij het gaat uiten in rijden...overprikkeling...
Ik heb de bench gister middag met een vriendin weer naar beneden gehaald en in de woonkamer gezet bij de banken in de buurt. Nu moet alleen me zoon wel leren dat de bench zijn plekje is.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nu al rijden (9wk)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?