Nieuws over "agressieve" inbeslaggenomen honden
Ruby glansrijk geslaagd en terug naar huis
Ruby, de zeven jaar oude American Staffordshire Terrier die ruim een jaar in een isoleercel van Justitie opgesloten heeft gezeten is op 5 februari alsnog met vlag en wimpel geslaagd voor de gedragstest. Voorafgaand aan deze test heeft zij drie weken bij Martin Gaus mogen herstellen van het door de lange en geisoleerde inbeslagname opgelopen trauma. Wij willen namens Ruby iedereen bedanken die een gift heeft gestort voor haar verblijf- en therapiekosten.
Ruby werd vorig jaar januari in beslag genomen omdat ze tegen een klein kind opsprong. Zij had niet gebeten, maar werd desondanks toch in beslag genomen omdat ze onder de toen nog bestaande Regeling Agressieve Dieren (RAD) viel. Ruby stond in april 2008 al op de dodenlijst bij Justitie omdat de kosten van de opslag niet opwogen tegen haar "waarde" en zij door angst niet benaderbaar was. Advocaat R. van Ommeren en Ruby's eigenaar Ernst Hemelrijk waren het hier niet mee eens en spanden een kort geding aan. Pas eind september werd duidelijk dat Ruby eerst een risicotest zou ondergaan voordat over haar lot beslist zou worden. In november werd er bij Ruby een testpoging gedaan, maar zij was toen door angst niet benaderbaar. Eenmaal bij Martin Gaus bleek Ruby al snel door veel persoonlijke aandacht en een vast hondenmaatje, te veranderen van een angstige onbenaderbare hond in een lieve aanhankelijke hond die bovendien aardig met kinderen om gaat. Eigenaar Hemelrijk, is "de hemel te rijk" dat Ruby is geslaagd voor de test en nu weer bij hem terug is.
Meer honden maken gebruik van nieuwe herstelmogelijkheid
Boran en Ruby zijn niet langer de enige honden die na een euthanasieadvies van Justitie de toestemming kregen om bij Martin Gaus te mogen herstellen om daarna opnieuw een test te doen. Bij Martin Gaus hebben zich inmiddels twee nieuwe honden gemeld die lang in opslag zaten vanwege de oude RAD en die een euthanasieadvies kregen omdat ze niet goed door het eerder afgenomen risico-assessment kwamen. Deze honden mogen nu van Justitie na een verzoek van de advocaat eerst herstellen om daarna opnieuw getest te worden. Hierdoor maken deze honden een zeer goede kans om toch te slagen en binnenkort eindelijk thuis te komen. De familie Gaus heeft inmiddels een protocol opgesteld voor het herstellen van inbeslaggenomen honden en haar tarieven (die zeer schappelijk zijn) voor de opslag en de therapie aan Justitie doorgegeven. Helaas weigert Justitie tot nu toe om zelfs de opslagkosten die zij anders voor deze honden ook kwijt zou zijn aan hen te vergoeden.
Minister Verburg weigert ter dood veroordeelde pitbulls zelfde kans te geven als Ruby
Helaas weigert minister Verburg de andere 58 pitbulls, die begin februari nog altijd opgesloten zaten vanwege de oude RAD, deze kans ook te geven. In september 2008 hadden wij al een brief naar haar gestuurd met daarin het verzoek of zij deze groep honden eerst een kans op herstel wilde geven voordat ze werden getest. Noch van de minister, noch van haar ambtenaren kwam een antwoord. Inmiddels heeft de minister alle honden vanuit hun maandenlange eenzame en traumatiserende huisvesting laten testen op leven en dood door middel van een nog niet gevalideerde risicotest. Deze honden waarvan een groot deel nooit iets misdaan heeft, worden nu afgerekend op de trauma's die zij notabene hebben opgelopen door de lange inbeslagname wegens een inmiddels als fout erkende regeling. De perswoordvoerder van het ministerie van LNV wil aan ons geen openheid van zaken geven over hoeveel van de ruim zestig geteste honden een euthanasieadvies hebben gekregen. Wij hebben daarom opnieuw een brief naar de minister gestuurd met het verzoek om de honden met een euthanasieadvies net als Ruby eerst een kans op herstel te geven en daarna opnieuw te testen. Eenzelfde verzoek hebben we naar de landsadvocaat gestuurd die ons verzoek heeft doorgestuurd naar het Parket-Generaal van het Ministerie van Justitie. Van Minister Verburg hebben wij nog steeds geen antwoord gehad. De Partij voor de Dieren heeft onlangs hierover vragen gesteld aan de minister.
Oneerlijke elementen in risico-assessment van Verburg
De gebeurtenissen waar honden in de test mee geconfronteerd worden, maken zij vrijwel nooit mee in hun leven, en als ze die al meemaken, dan is het een onderdeel, niet een veelvoud ervan. Ook houdt die situatie vrijwel nooit zo lang aan. Je bent wel erg gek bezig als je een verstijvende en grommende hond - al dan niet bij zijn voederbak - blijft aaien. In de test wordt de lichaamstaal van de hond niet gerespecteerd. Wanneer de hond waarschuwend gromt blijft men hem in de test nog lang daarna uitdagen. Ook gaan mensen in de test vlak voor de neus van de hond vechten en maakt men slagbewegingen naar de hond. In werkelijkheid is er vrijwel geen mens die een hond gaat bedreigen. Niet voor niets mijden inbrekers een huis met een hond erin en lopen mensen liever even om voor een (opgefokte) hond, zeker als hij naar hun uitvalt. De honden kunnen tijdens de test niet vluchten, hun lichaamstaal wordt op geen enkele manier gehonoreerd, de integriteit van hun lichaam wordt grenzeloos aangetast. Ze worden gepest en getreiterd. Je zou daarom kunnen spreken van dierenmishandeling.
Daarbij komt dat de eigenaar meestal niet samen met de hond de test mag doen. En mag de eigenaar dat in het uitzonderlijke geval wel, dan mag hij de hond geen commando's geven. Terwijl de eigenaar vervolgens in de test wel wordt uitgescholden en bedreigd om een reactie bij de hond uit te lokken.
Nog een ander bezwaar over het risico-assessment is dat de mening van de opslaghouder erg zwaar mee weegt. Diverse keren is nu al uit rapportage bij honden met een euthanasieadvies gebleken dat de opslaghouder zeer bevooroordeeld was terwijl hij niet veel tijd en energie in de hond gestoken had om daadwerkelijk goed contact met de hond te krijgen. Frappant is deze honden die volgens de opslaghouder en de tester niet benaderbaar waren, bij Gaus na het geven van veel persoonlijke aandacht en een soortgenoot in een mum van tijd veranderden in vriendelijke en aardige honden.
Het risico-assessment in alle gemeenten?
Omdat de minister het risico-assessment aan alle gemeenten in ons land gaat aanbieden, gaan wij als drie samenwerkende organisaties: Comite Dierennoodhulp, Sophia-vereeniging tot Bescherming van Dieren en Rechten voor al wat leeft, dit jaar door om alle gemeenten te benaderen voor een humanere behandeling van honden die vanwege hun gedrag in beslag genomen worden en een test moeten ondergaan. Hoewel wij op zich niet tegen het testen zijn van "agressiev" honden, zijn wij wel tegen de manier waarop het nu gebeurd en de wijze waarop honden nu in de kennels van Justitie opgesloten zitten. In plaats vanuit een inbeslagname kan een hond zo mogelijk beter vanuit de huiselijke situatie getest worden en in de tussentijd een aanlijn- en muilkorfgebod krijgen. De isolatie van een inbeslagname kan bij een hond dermate traumatiserend werken dat het grote invloed op het resultaat van de test kan hebben. Boran en Ruby zijn hier sprekende voorbeelden van. Nog beter zou het zijn als hond en baas eerst een intensieve training moeten volgen en pas daarna getest worden. Zo kan er echt iets veranderen in het gedrag van de hond en de houding van de baas, waardoor ook het aantal bijtincidenten daadwerkelijk kan terugdringen. De oneerlijke elementen zouden uit het risico-assessment gehaald moeten worden en het uitgangspunt van de test zou zich moeten richten op wat men ten goede kan veranderen in het gedrag van hond en baas inplaats van het uitgangspunt zoals het nu is: een euthanasieadvies of niet. Hoe nodig het is om de gemeenten hierover te benaderen blijkt wel uit het feit dat het in Nederland totaal om enkele duizenden honden gaat die langdurig in een kennel van Justitie eenzaam opgesloten zitten, met alle trauma's, negatieve testuitslagen en doodstraffen vandien. Er is voor ons dus nog veel werk aan de winkel om er voor te zorgen dat gemeenten de omstandigheden waarin honden in opslag opgesloten zitten willen verbeteren en niet klakkeloos gebruik gaan maken van het risico-assessment dat hen door de minister wordt aangeboden. De familie Gaus helpt actief hieraan mee. Daarbij kunnen wij ook terzijnertijd uw hulp goed gebruiken, maar daarover hoort u later meer van ons.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Update RAD regeling, goed begin!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zeker een goed begin, maar tegelijk ook nog zoveel wat helemaal fout is...ik word ook gewoon weer boos als ik dit lees.
Bureaucratie, inbeslagname, isoleer, slechte testen, honden die zinloos dreigen te worden afgemaakt...wat een land is dit toch op sommige vlakken...
Ik hoop dat alle acties van deze 3 organisatie en andere organisaties die zich hiervoor inzetten, hun uitwerking zullen hebben!!
Groetjes, Anita.
Wat is dit een raar land.
Dat justitie zo met dieren omgaat!!!
Ik hoop dat jullie hier vlug iets tegen kunnen doen, en ik blijf jullie volgen.
Groetjes Angelique
De RAD opzich was al de meest belanchelijke regeling van Nederland (en een volslagen diskwalificate van de Raad van Beheer en Amstaff vereniging Nederland die het gore lef hadden zich hierbij neer te leggen in plaats van er tegen te blijven ageren!).
Ik hoop dat andere eigenaren net zo betrokken zijn bij het lot hun hond die nu nog vast zitten als dhr. Hemelrijk. Daarnast ben ik het absoluut eens met de beoordeling dat je een hond echt niet kan testen nadat deze maanden aaneengesloten afgezonderd heeft gezeten, laat staan met de testmethodes die hieboven staan beschreven. Ik denk dat er heel veel honden niet door zo'n test heen zouden komen als ze wel uit een stabiele veilige situatie zouden komen, laat staan na maanden afzondering.
Jammer dat dit de media dan weer niet haalt, maar oh wee als er sensatie bij komt kijken, dan staat de media wel vooraan. Bah.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Update RAD regeling, goed begin!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?