Vrij lopen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Billy (Gast)

Hallo,
Wij hebben nu iets meer dan een week onze 5,5 maand oude pup Billy, een mix Borderterrier, uit een asiel op Mallorca. We zijn druk bezig met opvoeden, vooral de basisdingen die een stadse hond moet kunnen, zoals wachten bij de stoeprand, goed aan de lijn lopen, en we beginnen nu met de Clickertraining.
In het begin was ze vooral erg angstig, zoveel nieuwe dingen, auto's,bussen, lawaai. Dat gaat elke keer wat beter, ze wordt echt een ontspannen vrolijke pup.
Nu denk ik dat we vorige week misschien een fout hebben gemaakt door de hond al vrij te laten lopen in het park. Ze reageerde hier erg goed op, was erg op ons als baasjes gefixeerd, bracht de bal terug, met beloning natuurlijk, en rende nooit erg ver weg, en luisterde goed als we riepen.
Gister merkten we echter dat ze veel zekerder was, wat natuurlijk fijn is, maar daardoor reageerde ze niet meer als we haar riepen terwijl ze los liep.
Nu hebben we daar op verschillende fora wat over gelezen en nu vrees ik dat het kwaad al een beetje geschied is, doordat ze nu door heeft dat er geen consequenties staan tegenover het niet komen. We proberen nu het hierkomen met een langere lijn een paar maal per dag te oefenen, ons interessanter te maken als de omgeving met worst, bal etc.
Echt een plek zonder teveel afleiding om te oefenen is er eigenlijk niet. Heeft iemand nog tips? Is het zo dat als een hond eenmaal weet dat er geen straf bestaat voor het niet komen dat het dan altijd zo blijft dat ze slecht komt?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vrij lopen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Een week is nog maar heeeeeeeeeel kort he? :-)

Een band opbouwen met een hond kost veel geduld en tijd. Zeker als ze 5,5 maand is, dan is ze al wat zelfstandiger en minder afhankelijk van je dan wanneer een pup 8 weken is. Ook weet je niet in hoeverre ze in Mallorca al op zichzelf aangewezen was.

Voor nu raad ik je aan: voerbak in de kast. Al het voer komt de eerstkomende tijd van jouw lijf. Niet 'gratis' uit de bak. Krijgt ze vlees of brokken?

Je hebtnog wel geluk dat je hondje nog een redelijke hongerprikkel heeft. Hoe ouder ze worden, hoe minder ze nog groeien, hoe kleiner die prikkel is. Dus hou je hondje wat schraal en laat haar werken voor haar eten.

Het grootste lijmmiddel is in feite toch het voer.

Geen straf voor niet komen?
Je kan het ook zo zien, de motivatie om iets anders te doen dan bij jou te komen, is groter.

Wees onvoorspelbaar, roep 20 keer en geef haar 20 keer een stukje kaas. Geef haar dan eens 3 stukjes, dan 1. Zorg dat ze niet even komt gappen en dan weer wegvliegt. Laat haar zitten, pak even de halsband vast, geef haar een kaasje, maak oogcontact, weer een kaasje, en dan mag ze weer.

Dit is trouwens ook een leuk filmpje om het loslopen te oefenen;

honden page profiel ashaasha

honden foto van asha

ach er is niks ergs gebeurd ook maar ik zou haar nu leker aan de lange lijn laten lopen. en mischien als je haar toch de vrijheod wilt geven naar een uitlaat plek waar een hek om heen is. dan leker laten ravotten. en dan met kaas in de hand of andere beloning roepen en lekers geven dan weer laten gaan. mischien gewoon niet weer aan de riem als je haar bij je roept. maar gewoon zonder dat ze het door heeft weer hup aan de riem. zodat ze leert bij jou komen is altijd een feest.

en als je in het park loopt gewoon lange lijn van 8 meter dan heb jij haar altijd in de hand.

super dat jullie met haar op training gaan!!!!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Super dat je die pup geadopteerd hebt en een goed leven gaat geven.

Toen wij onze hond adopteerden werd ons aangeraden dat ook al liep ze altijd los in Polen mee, haar toch tenminste 2 weken aangelijnd te houden. En dat bleek achteraf nog niet voldoende voor haar.

Verder ga je wel snel, om haar al in druk verkeer mee te nemen?

Ons werd aangeraden, eerst minstens een week wennen aan het huis en de mensen en alleen heel korte en saaie wandelingetjes maken, zodat de hond rustig kan wennen aan zijn nieuwe situatie, en daarna stapje voor stapje uit gaan breiden.

Billy (Gast)

Bedankt voor alle tips en interesse.

@Marit Een week is inderdaad nog maar heel kort ;-)
We geven haar brokjes, ik vind het heel logisch klinken wat je zegt en ga het vanaf nu dan ook invoeren, kijken hoe ze erop reageert, ik zal het resultaat zeker posten..

@asha Ja de lange lijn is bestelt, we hebben nu nog alleen de flexi. Omheinde uitlaatplek is hier in de stad meer een volgescheten stukje struik, daar vind ze echt niks aan, ik moet er nog eentje vinden die wat beter is en in de buurt..

@Dobry Ja, we wonen in de binnenstad, voor het huis is al een drukke weg, jammer genoeg. Zelfs korte wandelingetjes zijn voor haar al niet saai daardoor, maar ze went goed, en voelt ons huis al als het hare.

honden page profiel ashaasha

honden foto van asha

heel veel sterkte wel super leuk dat je zo een hondje hebt!!!!! :-D

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

De andere tips waren al goed.

Ik wil er nog wel (extra) aan toe voegen dat je je hond NOOIT moet straffen voor het niet komen.Als je hond namelijk zou straffen voor het niet komen,loop je een grote kans dat de hond jou niet meer kan vertrouwen,daarbij was je laatste commando:Kom of Hier,dus daar moet je nooit voor straffen als ze toch komt,ookal staat je er al een half uur.

Je moet er voor zorgen dat jij het leukse bent om naar te komen(d.m.v. kaasje /bal/piepbeestje,maar dat gebruik je al ).Dit blijf je laten zien tot je hond oud en grijs is.

Houdt er verder rekening mee dat ze een pup is en dat het gedrag wisselt tot het 2e jaar.(pubertijd)


Lees deze link even door,is van een Noorse honden trainster die heeft honden 2 jaar lang met andere hondentrainers geobserveerd en hele interessante dingen vast gelegd.

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

Mocht je het heel interessant vinden dan is er ook een boekje van haar:

http://www.mediaboek.nl/product/22189_Kalmerende%20Signalen%2A%20?lang=nl

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vrij lopen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: filmpje mike
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^