Wie gaat regelmatig naar hondenshows met zijn hond en wat vinden jullie van de keuringen. Hoe hanteren de keurmeesters de rasstandaard. Begrijpen jullie altijd de verschillen in beoordeling.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hondenkeuringen op show." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Heb er van de week ook een topic over geopent ; apart wereldje
Ik ga altijd naar de jongen hondendag van de borderterriers dan komen de foksters en dan kun je de pup laten keuren.Verder heb ik niet veel met honden shows.
http://www.hondenpage.com/hondenforum/47846/appart-wereldje.php
Maar Ros blijft gewoon een prachtbeest . Lekker puh....voor de keurmeesters !!!
Dank je jacq
ik heb het voor het eerst gedaan in augustus
Het was een leuke ervaring, Jazz deed het uiststekend, maar het is een appart wereldje.
Buiten de standaard maten en de uitsraling zit er toch ook wel subjectiviteit van de keurders in denk ik.
Maar je moet het eens meegemaakt hebben, dan kun je kiezen of je ermee verder wilt.
Ik Nou ja, regelmatig, regelmatig.. Heb met Ollie nu twee shows gelopen voor de ervaring :P Ik begrijp ook echt niet altijd de verschillen in beoordeling. Sterker nog, 22 augustus stond op Ollie z'n keurrapport dat ie nog wat royale oren had. 29 augustus stond (bij een andere keurmeester) op z'n rapport dat ie zulke mooie oren al had voor z'n leeftijd. Zat een week tussen, die oren waren niet ineens gekrompen ofzo :')
Het blijft een 'jurysport' dus zal een keurmeester altijd in enige mate zijn persoonlijke smaak meenemen in zijn keuze. Als hij 2 uitmuntende reuen voor zich heeft staan, eentje die wat kleiner en fijner en eentje wat groter en grover, en de keurmeester is meer van de grove reuen, zal de grove reu als eerste geplaatst worden. Denk ik..
Wij gaan met onze schnauzers a.s weekend naar de show van de nerderlandse schnauzer klub. Ook we nemen allemaal de mooiste hond mee en hopen dat de keurmeester net zo slim is als wij zijn zodat hij ook inziet dat het hondje die wij meebrengen de mooiste is.
Twee nieuwe pup eigenaren die een familie lid hebben van Lady Fleurtje of Castle Greenwood gaan in dezelfde overtuiging als wij en natuurlijk is geen van ons bevooroordeeld. De keurmeester zit nu al in een lastig parket en krijgt het zwaar te verduren.
Toch begrijp ik de verschillen in beoordeling van de keurmeesters onderling soms ook niet.
Je bent afhankelijk van een keurmeester, dus van de smaak van die persoon. Helaas komt het ook wel eens voor dat er belangenverstrengeling is. Maar als je voor deelname aan een show kiest, weet je dit. Ik probeer er gewoon boven staan.
Binnen ieder ras heb je verschillende type honden. De Boston Terriër als voorbeeld nemend:
Ik zie veel Bostons als Puzzle: wat korter in de rug, een wat 'dribbelende' energieke gang, fijn gebouwd, dunne pootjes, klein koppie...
Maar ik show met Pim: een bredere hond, iets langere rug, mooie ruime gang, iets meer neus en rimpelvrije kop.
Binnen het ras zit dus zo'n verschil, dat je niet ontkomt aan een persoonlijke voorkeur van de keurmeester. Tot nu toe pakt het voor Pim juist goed uit, maar als er een keer een keurmeester is die juist veel meer van Puzzle's type houdt, dan weet ik dat Pim lager scoort. Ik vind dit geen enkel probleem, ik heb er begrip voor.
Waar ik geen begrip voor heb is als er een hond wint die onregelmatig loopt of duidelijk een niet gewenste afwijking heeft.
Ook vind ik dat een keurmeester verstand van het ras dient te hebben. Wat mij betreft moeten ze certificaten halen per ras. Iemand betaalt al snel 50 euro voor een dagje showen, dan mag dit ook door de organisatie serieus genomen worden.
Wij hebben al heel wat shows gelopen en de raarste dingen mee gemaakt. Zoals onze U hond die een G liep. Wij stonden werkelijk versteld! Na het lezen van het keurverslag wist ik het zeker. Dit ging niet over ons beertje! Andere mensen die dag ook laten beoordelen en niemand begreep er iets van. We denken nog steeds dat er 2 hondjes door elkaar zijn gehaald.
Ook een kennis van ons, die een M behaalde en een week later 1U kreeg......dat kan toch niet?
Daarbij hebben wij ook heel wat vriendjespolitiek meegemaakt. Als er dan 2 uitmuntende honden tegen elkaar moeten, kun je van te voren al raden wie er gaat winnen.....de hond van het baasje die het beste bij de keurmeester ligt!
Eigenlijk zouden ze stewards moeten gebruiken, zodat de keurmeester niet ziet wie er aan het lijntje staat. Dan krijg je pas een objectieve beoordeling.
Dat gebeurt bij konijnenshows ook. Ik vind het ook een rare wereld en door de shows heb je nu de duitse herders met die aflopende rug en koehakkige achterbenen. De dierenbescherming wil ze afschaffen. Ik heb er een dubbel gevoel over. Aan de ene kant kan je allerlei rassen zien en is het leuk te winnen, aan de andere kan lijdt de gezondheid van honden er onder, doordat alle eigenschappen steeds extremer worden.
ach ja wat zal ik zeggen ik doenou al bijna 4 jaar en hebt een hoop geleerd maar leer nog elke dag meer.
het is zo dat wat een rasstandaard is niet elke keurmeester er rekening mee houd.
Ik zeg al de ene zegt van dit en de volgende keer heb je een g of zg terwijl je de week ervoor nog een u had.
ik vind het af en toe maar vaag.
Tja ik vind het showen persoonlijk ook erg dubbel. Het is leuk om de mening van een ander over je hond te horen maar het gaat lang niet altijd zo 'eerlijk' als gezegt wordt.
Bij ons ras de shetland sheepdog bijvoorbeeld (ik show de chi namelijk niet, is niet echt een showtypje ) wordt de Britse standaard nageleeft (immers land van herkomst). Maar tegenwoordig komen er steeds meer Amerikaanse invloeden in het ras. Iets waar ik op zich niet op tegen ben mits de honden niet te Amerikaans zijn. Maar tegenwoordig kun je dus ook wel goed aan keurmeesters zien op dat gebied waar ze van houden. Sommige keuren alleen de 'petit' hondjes goed terwijl andere juist toch voor wat meer vacht gaan.
Het blijft toch de mening van een persoon en ik heb sinds ik show wel geleerd dat deze onderling flink kunnen verschillen. Ik vind het nog steeds erg leuk om te doen maar ik denk wel dat je het niet te serieus moet nemen. Natuurlijk is het belangrijk voor de fok dat een hond een goede kwalificatie behaald maar een slechte bij de een is bij de ander soms een kampioen (heb het echt meegemakt).
Dus een apart wereldje idd ...
Het gekste wat ik op een show heb meegemaakt is dat een wat oudere dame die de eind puppy keuring deed zes puppy's had geselekteerd voor de eind klasering. Deze dame had 5 plaatsen te vergeven. Ze begon met plaats 5 te vergeven zo ging ze door tot plaats 1 waar ze liet merken dat ze het moeilijk vond welke van de twee overgebleven puppy's de eerste plaats zou krijgen toen ze dit bepaald had kreeg degene die het overgebleven hondje had voorgebracht een hand , veel lovende woorden over zijn pup en kon gaan. Terwijl hij dus duidelijk de tweede plaats en dus de daar voor beschikbare beker had moeten krijgen!!!!!!!!
Puzzel en Pim ik ben het met je eens dat er natuurlijk persoonlijke voorkeuren mogen zijn over hoe een hond zich toont maar als je een rashond keurt moet je je houden aan de rasstandaard en mag je de aanbevelingen daar in niet negeren. Bij de dwerg schnauzers toont een iewat forsere en grotere hond zich vaak wat beter dan een hond die precies aan de schoft hoogte van 35 cm voldoet.Wat ik dan niet begrijp is dat een hond van 39 cm een uitmuntent kan krijgen. Zulke fouten mag een keurmeester toch eigenlijk niet maken dit is slecht voor het ras
Nou om het meteen slecht voor het ras te noemen vind ik ook wel ver gaan, zeker als de hond misschien op andere gebieden wel erg goed scoort. Maar een U'tje is dan inderdaad niet helemaal terecht.
Trouwens wat je zegt over dat pupje vind ik inderdaad wel erg vreemd ja...
Ik noem de maat omdat ik zelf een reutje had die 39 cm is geworden en diverse4 malen met een uitmuntent is beoordeeld. Het is ook een pracht hondje en met een gouden karakter. Maar in de ras standaard wordt een overschrijding tot 1 cm een fout genoemd en de hoogte tussen de 36 en de 37 een grote fout hoger dan 37 cm kan zelfs een reden zijn de hond uit de ring te vewijderen. Honden die met een uitmuntent worden beoordeeld zoude als er geen betere tegenstanders zijn kampioen worden. Kampioenen worden gevraagd voor dekkingen zo ga je dus het ras verknallen. Ik heb besloten niet met dit reutje te gaan fokken!!!!!!, ik ben te gek met dit ras om het te verknallen.
Wie kent nog meer van dit soort situaties.
Ik snap je standpunt en idd 'te' grote of 'te' kleine honden verdienen het niet om kampioen te worden (bij ons is er een afwijking van 2,5cm toegestaan maar ligt de schoft dus ook rond die maat). Maar dat ze het ras verpesten ben ik niet met je eens. De maat zegt immers lang niet altijd wat over hoe groot de pups zullen worden (neem ons eerste nest, reu die kampioen is en prachtig klein en onze Abby die ook prima binnen de maat is nou en dan hebben we er toch 2 te grote pups bij zitten). Is de hond verder helemaal gezond, prima karakter en ziet die er op de maat na goed uit dan vind ik best dat deze ingezet kan worden voor de fok. Het is dan aan de eigenaren van de teef om te besluiten of zij deze reu zullen gebruiken of niet. Ik persoonlijk zou niet gauw een te grote reu nemen maar ik ken zat fokkers die het wel doen en daar komen echt niet altijd mindere pups uit ...
Maar nogmaals inderdaad een U'tje of Kampioenstitel verdienen ze niet.
Ik heb natuurlijk ook wel eens dingen op shows gezien dat ik dacht echt helemaal eerlijk verloopt dit niet. Maar dat hoort er nu eenmaal bij (vind hier dus ook niet de plaats om dat te gaan vertellen ), 'part of the game'. Het blijft de mening van een persoon en helaas zijn niet alle rasbeschrijvingen specifiek genoeg om altijd dezelfde uitslag te geven. Er blijft altijd ruimte voor eigen interpretatie (nu bedoel ik natuurlijk niet de maat maar andere dingen) en hoewel we het hier misschien niet altijd mee eens zijn ben ik toch wel van mening dat dit zo moet blijven.
Ik moet zeggen dat ik het wel leuk vind eigenlijk. Het is ook hoe ga je erheen..
Ik probeer elke keer weer contact te leggen met bekenden en nieuwe mensen in en om de witjes ring. Men is eigenlijk altijd vriendelijk en aardig tegen mij (onderling gaat het soms flink minder).
Ik ken nu een boel keurmeesters (niet persoonlijk) en hun manier van keuren. Bij 3 mensen kom ik gewoon niet meer omdat zij op voor Mexx ongunstige manieren keuren.
1 houdt niet van vrije karakters 1 zet Mexx op de laatste U plek vanwege zijn leeftijd in open klasse en 1 valt niet op zijn type.
Kijk dan ga ik niet voor niets erheen en me ergeren maar blijf ik weg.
Elke KM kent de rasstandaard, maar ze kunnen allemaal bepaalde punten belangrijker vinden dan andere. Soms is de maat belangrijk, soms niet, soms is karakter belangrijk, soms niet (nouja, witjes mogen terughoudend zijn en sommige vinden tikkie angstig ook nog goed), soms gaat men op vacht etc.
Maar meestal wint er echt geen lelijke hond.
Bij Bostons heb je drie gewichtsklassen die gezamenlijk gekeurd worden. Bij volwassen honden lopen de gewichten al uiteen van 5 tot 12 kg... De grootste hond is dus ruim dubbel zo zwaar... hoe keur je dat?
Tot nu toe heb ik ook geen lelijke of onbekwame hond zien winnen. Pim heeft zijn eerste show gewonnen van een hond die tijdens de tweede show BoB werd. Raar? Nee hoor, ook een prachthond!
Klopt Mexx, zo zag ik laatst een keurmeester die een te kleine welsh op 1U zette, puur omdat ie het gangenwerk belangrijk(er) vond. Tja, en die kleine had wel een portie stuwing van achter waar je U (letterlijk :P ) tegen zegt :j
@ Renee, ja sommige KM's kijken tegenwoordig soms meer naar uiterlijk (is een show natuurlijk ook voor) maar zien daarbij karakter en gangwerk als bijpuntjes. Terwijl ik ook een KM had die zei: dit is een herder, een hond die moet uitstralen dat hij km's kan meelopen in het veld en die stabiel/moedig genoeg is om een huis te bewaken.
Hij keek dus naast naar uiterlijk ook erg naar gangwerk en karakter. Tja en dan kunnen sommige mooie honden ineens veel lager eindigen.
Shows zijn leuk om te doen, ook wij zijn het niet altijd eens met de keus van de keurmeester.
Er word nog te vaak gekeken naar ... wat aan het andere eind van het lijntje loopt.
Wij zijn een keer twee dagen achter elkaar naar een show geweest, eerst de clubmatch, daarna de show in Almere. Dezelfde hond had de eerste dag onvoldoende voorborst en de dag daarna ruim voldoende voorborst. Groeit dat toch snel hé?
Ik ga eigenlijk alleen nog heen om mijn verplichte U-tjes te halen om te mogen fokken. Er zijn toch bijna geen keurmeesters meer die voor het oude werktype gaan, dus heb ik er ook niks meer te zoeken.
@Mexx ja precies :j het blijft een jurysport en je zit altijd met de voorkeur van de jury.
Ach, ik vind het leuk om te doen, en ik heb tóch de allermooiste hond bij me, wat een ander ook zegt :P Hahaha
Idd ik vind ook dat je op zo een manier mee moet doen. Jouw hond is toch de allerbeste wat een keurmeester ook zegt !
Niet alleen de allerbeste maar de allerbeste en liefste hond neem ik na de show mee naar huis!!
Groetjes Cia
Hihi, idd !
Zo is het maar net.
het is inderdaad een heeel vreemd wereldje, waar zeker niet altijd de honden worden gekeurd, maar dikwijls meer de handlers..............., de rasstandaard?????????? ik vraag me som, nee eigenlijk heel vaak af hoe het kan dat deze door de meeste keurmeesters zo verschillend wordt ingevuld hoewel er voor ieder ras maar 1 rasstandaard is.
Ik zeg altijd maar zo ben je niet een megabekende fokker, met geen dikke portemonnee en zit je toch bij de eerste 4.......dan heb je toch echt de beste hond
Ik ging vroeger wel kijken bij de bobtails. Showde zelf niet maar ging naar de honden van de fokker van m'n hond kijken. Bij dit ras draaide het voor een groot deel om het opkammen en touperen om raspunten te benadrukken en/of te camoufleren. Bussen haarlak werden er gebruikt. Hoewel ik het zelf leuk vond m'n eigen hond mooi te borstelen (zonder lak en maizena)vond ik het gedoe op de shows niets. Ook het geroddel en de afgunst onder fokkers onderling stond me erg tegen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hondenkeuringen op show." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?