laserlampje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MariekeMariekegoedgekeurde fokker

honden foto van Marieke

Heeft iemand hier op het forum ervaring met het trainen van een dove hond met een lichtje ipv een clicker? Wat voor soort lichtje gebruik je dan, laserlampje, LED oid?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "laserlampje" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van C

Ik heb er nog nooit van gehoord, wel ooit een heel artikel gelezen in Hondenleven over het opvoeden van een dove hond.

Je kan het ook met gebarentaal opvoeden, weet niet of je daar ervaring mee hebt?

Lijkt mij erg lastig, een dove hond.

honden page profiel Remie met sledehondenteam Silver liningsRemie met sledehondenteam Silver linings 2 doggies

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

Silver is niet doof, maar ik heb hem wel geleerd om te reageren op lichaams bewegingen.

zoals, naar de grond wijzen is af.
vinger op houden, is zitten etc.

hij luisterd ook gewoon naar zit en af, alleen minder goed dan lichaamstaal. O-)

misschien een idee?

oh wacht dat was je vraag niet, haha. ik zou het niet weten, welk lampje zou kunnen gebruiken, misschien kun je googlen, en kijken of er speciale dove honden producten zijn? O-)

honden page profiel MariekeMariekegoedgekeurde fokker

honden foto van Marieke

De gebarentaal gaat op zich al heel goed, die gebruiken we sowieso al wel. Maar ik vind de clicker heel prettig om mee te werken en zat te denken aan een alternatief.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Margje & Biko

Ja ik heb aardig wat dove honden getraind met positieve training.
Heb er ook een artikel over geschreven:

Op onze hondenschool trainen we met handgebaren. Honden gebruiken heel veel lichaamstaal, met handgebaren leren we de hond op ons te letten, wij leren onze stem niet te gebruiken om meer druk op de hond te leggen.
Het gebruik van handgebaren is voor dove honden ook een uitkomst.

Op onze hondenschool werken we, zeker in het begin, alleen met handgebaren. Het werken met hangebaren in plaats van verbale commando’s heeft een aantal voordelen. De belangrijkste vind ik dat je met een handgebaar niet kunt ‘dwingen’.

Een hond moet een hele nieuwe oefening leren, bijvoorbeeld te gaan zitten. Vrijwel iedereen kan zijn hond ´zit´ leren. Al snel heeft de hond door dat zijn achterwerk op de grond plaatsen hem heel wat enthousiasme opleverd en zelfs vaak wat lekkers. In de woonkamer gaat dit vaak heel goed. Ook al hebben we het pas een paar keer geoefend, we zeggen er al meteen het woord ´zit´ bij. Trots als we zijn willen we dat aan onze partner laten zien. We zeggen weer ´zit´, de hond kijkt omhoog, valt daarbij haast automatisch op zijn achterwerk en helemaal trots vertel je dat je de hond ´zit´ hebt geleerd. Nu wil je het buiten aan iemand laten zien. Hier is echter veel meer afleiding dan binnen in huis! De hond ziet vanalles om zich heen gebeuren. Jij zegt ´zit´ tegen de hond, maar die kijkt niet op. Hij snuffelt en kijkt omzich heen heen, springt tegen een voorbijganger op en laat zich lekker aaien. Je weet zeker dat hij kan zitten, dat deed hij binnen ook! Dus pak je je hond er weer aan zijn halsbandje bij en zegt weer ´zit!´. De hond reageert nog steeds niet en dus zeg je ´nou, zitten!´ en daarna ´Binkie, zitten nu!, Binkie zit, ik zei zittten!!´ De hond gaat uiteindelijk zitten. Dan zeg je ‘jaa goed zo, dat is zitten!’ En ondertussen is hij al weer opgestaan. Dus zeg je ‘neee, zitten!’ en je duwt hem even op zijn achterwerk om hem toch in die zit te krijgen. Het simpele commando ‘zit’ is nu veranderd in ‘zitzit, zitten, zitten nu, ikzeizitten!’

Een ander belangrijk element van handgebaren is dat je ze kunt opbouwen. U kunt zich voorstellen dat in de woonkamer gaan zitten relatief makkelijk is voor uw hond. Allereerst brengt u een brokje naar de neus en trekt dat omhoog over zijn neus heen. Al snel hoeft u alleen uw hand omhoog te doen en de hond gaan zitten. Buiten is dat even een ander verhaal, door al die afleiding is de hond al snel vergeten wat er ook alweer van hem verwacht werd. Om hem toch zijn oefening te laten doen, gaat u dan een paar stapjes terug in uw hangebaar en begint weer met het brokje bij zijn neus. Zo houdt u de aandacht van uw hond vast. Wilt u toch graag met woorden werken? Voeg het woord er dan aan toe, als de hond al begrijpt wat de oefening is. Gaat een hond zitten, zeg dan tegelijkertijd met de actie naar het zitten het woord ‘zit’ erbij. De actie en het woord worden een.

Handgebaren zijn uiteraard heel praktisch bij dove honden. Zij kunnen je tenslotten niet horen. Voor het trainen van honden die wel kunnen horen gebruiken wij op de hondenschool de clicker. Voor dove honden heeft dit uiteraard geen nut. In plaats van de click gebruiken wij daarom het ok-symbool. Dit traint u op dezelfde manier in als de clicker. U zorgt dat uw hond voor u staat, en maakt het ok-symbool: uw maakt van uw duim en wijsvinger een rondje, de rest van uw vingers houdt u omhoog. Tegelijk met het ok-symbool geeft u een brokje of snoepje. Dit doet u een aantal keer achter elkaar. En een aantal keer per dag. Na een aantal sessies heeft uw hond door wat het ok-symbool betekend, het betekend wat lekkers!

Nu kunt u uw dove hond ook dingen leren met de voordelen van het clickersysteem. Belangrijk is dus wel oogcontact. Het is daarom slim om daarmee te beginnen met de ‘kijk-oefening’ in te trainen. U gaat dus belonen voor oogcontact. Telkens als hij naar u opkijkt, geeft u het ok-signaal en daarna wat lekkers. Naar u kijken wordt dus beloond.

Waarom gebruiken we het ok-signaal als tussenweg en belonen we niet meteen? Dit heeft te maken met het aanleren van oefeningen op afstand. Als u uw hond wil leren te blijven staan waar hij staat op het moment dat u uw linkerhand opheft, bijvoorbeeld omdat er fietsers aankomen, moet u uw hond kunnen belonen op afstand. Om dit mogelijk te maken gebruikt u het ok-signaal. Ook is de timing veel preciezer met het signaal. Tegen de tijd dat u het lekkers uit uw jaszak heeft gehaald, staat de hond al naast u en kunt u niet meer belonen voor de goede actie die u bedoelde. Op het filmpje kunt u zien dat Biko gaat zitten en liggen op handgebaar. Voor de duidelijkheid gebruik ik in het filmpje ook woorden. Mijn filmkwaliteiten moeten nog geoefend worden, maar het geeft een globaal beeld van hoe handgebaren eruit zien.


Een laserlampje met een rode straal heeft geen zin. Honden zien de kleur rood niet.. Alleen (primaire) kleuren blauw en geel. (dus ook groen enzovoorts)
Een lampje zou ik dus niet zo snel gebruiken.
Voordeel van het 'oke-symbool' is ook dat je hond op jou moet letten. Je moet oogcontact hebben en dat is juist zo belangrijk bij een dove hond.

Ik heb laatst nog Griekse herder op cursus gehad Witje, doof, 7 jaar en al die jaren bij een heel dominante hond gezeten waarvan hij niets mocht. De hond durfde dus heel weinig, op het apatische af. Speelde nooit, durfde niet te eten waar andere honden bij waren, rende nooit, alleen rustig lopen en veel stilstaan.
Door de positieve training kreeg de hond steeds meer zelfvertrouwen en door het clickersysteem, maar dan met oke-symbool, kreeg hij een band met zijn nieuwe baasje. Je moet dan met hele kleine stapjes beginnen.
Witje had het na een paar weken ineens door, ze durft nu zelfs op de bank! Gaat kleine streken uithalen, zoals iets van tafel durven pakken. Loop soms voor de baas uit aan de riem, allemaal dingen die ze absoluut niet durfde. En het fijnste voor de eigenaar en Witje, ze kan loslopen. Ze checkt elke tien seconden, soms vaker, bij de baas door oogcontact te maken.

Kortom een dove hond kun je heel goed trainen :-)

Margje

rebecca (Gast)

Hoi,
heb een dove dalmatier van 2jaar ze is doof en heb dr pas 2mnd
kan ik hier mee op een cursus ?
Wie kan me daar meer over vertellen ? ivm waar en hoe
Gr rebecca

honden page profiel Nicole en de woefkesNicole en de woefkes

honden foto van Nicole en de woefkes

je kant een lichtje prima gebruiken als alternatief voor de clicker. je leert dit op dezelfde manier aan, maar zorg er voor dat je niet in het ook van de hond schijnt! ;-)

de instructeur die mijn cursus geeft heeft met een lichtje haar goud vis kunnen trainen! dan zal het ook wel werken op een hond neem ik aan ;-)

en rebecca ik denk wel dat je cursussen kunt gaan doen, maar vraag het even na bij een vereniging of honden school in de buurt!

honden page profiel Nicole en de woefkesNicole en de woefkes

honden foto van Nicole en de woefkes

ik bedoel natuurlijk oog O-)

honden page profiel Nicole en de woefkesNicole en de woefkes

honden foto van Nicole en de woefkes

geen lazer lampje! dit is als je per ongeluk in de ogen schijnt veel schaden aan doen!

zo'n lampje wat je aan een sleutel hanger hangt kun je prima gebruiken. die zijn vaak in speelgoed zaken te krijgen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "laserlampje" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: lieve ,lieve gijs
^