je hebt een uitgebreide pb
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "wie kan mijn helpen met advies !!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
het lijkt me dat hij wat bezitterig is als het om jou gaat en zijn leeftijd zal ook mee spelen.
misschien kan het helpen om een soort van rangorde aan te houden.
bij mij thuis waren er al 2 katten voordat diesel erbij kwam. dus als ik bv thuis kom, krijgen de katten eerst aandacht en daarna pas diesel. de katten geef ik ook als eerste eten. ik geloof wel dat het werkt, want diesel doet ook geen poging om het af te pakken. hij gaat pas kijken of ze nog wat overgelaten hebben, als ze weg zijn.
wat ook kan helpen is om bv je katten te aaien en dan met dezelfde hand ook de hond te aaien en andersom. doordat dan hun geur aan je handen zit, laat je zien dat het goed is.
onze katten en diesel zijn geen maatjes, maar ze verdragen mekaar. diesel is ook nooit vijandig naar ze geweest, alleen wat te enthousiast en daar zijn ze niet erg gecharmeerd van. soms kan diesel het niet laten om ze een beetje uit te dagen, maar dan gaan ze gewoon weg. hij heeft 1x zijn neus door het kattenluikje gestoken en dat moest hij bekopen met een klap op zijn neus. het was gelijk ook de laatste x, hihihi
ik denk met veel geduld en consequentie dat het vanzelf goed komt.
succes!
Nou allereerst kan ik me voorstellen dat het heel vervelend voor je is.
Kan het niet zo zijn dat hij jaloers is? Daar lijkt het wel een beetje op. Wie waren er eerst de katten of hij?
Ik heb het een beetje als ik met mijn cavia's zit dan is Alex wel een beetje jaloers maar doet niks naars.
Soms wil het wel is helpen maar ik zeg er bij dat ik niet weet of het voor alle dieren helpt. Maar om op hun allemaal een sterke geur (waar ze niet dol op zijn) te smeren.
Hem eerst aandacht geven en daarna de katers. En hem wel laten weten dat hij niet mag uithalen. Wil hij ze ook pakken of dat niet?
Hij is er duidelijk niet van gecharmeerd. Geef het wat tijd en probeer zelf ook rustig te blijven want honden voelen alles. Wat extra spelen of tijd aan hem besteden misschien.
Ik hoop echt dat het snel beter zal gaan. Succes hoor.
Sorry dat ik zo laat reageer, weekend en zo
Ik vind dat je goede tips hebt gekregen als in, even de rangorde weer goed houden, even weer wat strakker. Zeker omdat je hond de puberleeftijd heeft.
Waar ik wel mee zou oppassen is het laten slaan van je kat. Iedereen raad het aan, maar stel dat je hond het niet pikt en je kat doodbijt? Ik heb het meer dan eens gehoord.
Dus als de kat slaat ook de kat corrigeren net zoals je de hond zou corigeren als hij de kat iets doet.
groetjes!
Heej, ik heb al eens eerder gereageerd en wil nog even zeggen dat de katten niet in de buurt van Chelsea haar bench moeten komen. Als Chelsea bij mij op de bank ligt en ze ziet een kat voor haar bench staan sprint ze er gelijk naar toe, gaat erin zitten en komt er direct uit als de kat weer weg is. Ze jaagt ze dus weg van haar plek. Misschien doordat jullie samen vakantie hebben gehad zonder katten dat ie denkt ieder plekje te bezitten in de woonkamer. Ik weet niet of hij vaker op je bed heeft gelegen? Zo nee, kan het bijvoorbeeld zo zijn doordat zij daar al lagen, hij aankomt en op dat moment zich aanpast omdat zij daar al lagen.
Misschien moet je Rocky zijn eigen plekje geven. Chelsea der bench staat er bijvoorbeeld alleen voor de nacht en het deurtje staat altijd open zodat als zij wilt en rust nodig heeft zij erin kan liggen. Voordat ik ga slapen zeg ik tegen haar: Chelsea bench. ze gaat erin zitten en wacht dan op haar welverdiende koekie. Probeer dit eens met Rocky, dat ie weet wat wél zijn eigen plekje is en beloon hem daarvoor. Verzin een naam voor dat plekje zodat ie er heen gaat als je dat zegt. Probeer wel een plek te geven waar de katten niet vaak komen. Succes
Hoi,
Kan het zijn dat jouw hond een alfa-hond wil zijn? (ik hoop dat je mij begrijpt) De leider van zijn roedel? (katten vallen er ook onder)
dit heb ik op internet gelezen misschien heb je er wat aan.
Soms gehoorzaamt de "roedel-leider" een hond die lager staat in de rest van de roedel, maar die de Alfa hond domineert. Soms wordt de Alfa dus gedomineerd door een hond die op zijn beurt weer gedomineerd wordt door een hond die onder de Alfa staat.
De roedel theorie is dus niet zo rechtlijnig als men altijd heeft gedacht. Echter, de technieken waarmee honden elkaar domineren zijn nog steeds hetzelfde, en om die reden voor het trainen van honden nog altijd relevant.
Hoe zit dit precies in elkaar? Wat meer informatie over klassieke roedeltheorie...
Roedeldieren
Honden zijn directe afstammelingen van de wolf, welke bekend staan om hun roedelgedrag. Een roedeldier opereert in een groep dieren om één geheel te vormen. Een minder bekend feitje is dat veel hedendaagse huishonden, zelfs die dit al vele generaties zijn, nog steeds bepaalde roedelinstincten kennen.
In een roedel is er een vaststaande sociale structuur. Ieder lid van de roedel weet zijn plek en rol in de roedelhiërarchie. De persoonlijkheid en acties van een roedellid wordt beïnvloed en bepaald door andere roedelleden. Dit betekent dat een hond in een roedel weet van wie hij commando’s op moet volgen en aan wie hij superieur is. Zijn positie in de hiërarchie bepaalt waar de hond slaapt en eet, en of hij het beste of het slechtste voedsel krijgt.
De invloeden van de roedelgedrag zijn vandaag de dag nog net zo te merken als duizend jaar geleden. Bijvoorbeeld, als twee honden elkaar voor het eerst ontmoeten, moeten ze bepalen wie er superieur is aan de ander. De ondergeschikte hond zal zich vaak ondergeschikt gaan gedragen wat te zien is aan de houding. Als twee honden zich als gelijke beschouwen kan het tot een klein gevecht komen om te bepalen wie er superieur is. Dit doen ze om een hiërarchische structuur van leiding te creëren; iets waar een roedel niet zonder kan. Zodra deze hiërarchie gevormd is, blijft dit vaak bestaan, ook wanneer ze elkaar later ontmoeten.
De Alfahond
Elk roedel heeft een leider, welke door iedereen gehoorzaamt wordt. De leider van de roedel is meestal een mannetje (niet altijd) en wordt aangeduid met “alfahond”.
In het wild zal de alfahond als eerste, en het beste voedsel eten, om zo zijn fysieke conditie op peil te houden in de roedel. De alfahond zal ook op een hoog strategische plaats slapen zodat hij een oogje in het zeil kan houden in zijn territorium. Hij maakt de beslissingen voor de roedel en is agressief tegen vreemdelingen die in het territorium van de roedel komen.
Ik hood dat je hier wat aan hebt, Dat je misschien het gedrag van je hond hierin herkent. Groetjes Ellen
Dit heb ik ook nog op internet gevonden. Ik denk dat je hier wel wat aan hebt!
Veel suc6!
In de natuur
Honden leven van nature volgens een strikte rangorde. De groep honden waar hij in leeft noemen we zijn roedel. De roedelleider is de “alpha.” De alpha krijgt overal het beste van: hij krijgt het beste eten, de beste slaapplaats, het beste speeltje enz. De alpha mag ook alles als eerste doen: hij mag het eerst eten, hij mag als eerste weggaan en hij krijgt als eerste aandacht. Alle andere honden in de roedel respecteren de wensen van de alpha. Een alpha hond vraagt niet eerst als hij iets wil: hij eist het gewoon. En hij laat op niet mis te verstane manier weten dat hij iets wil.
Bij u thuis
Uw familie is de roedel van uw hond. De meeste honden voegen zich zonder veel problemen in een lagere positie in de rangorde van de familie. Ze doen wat u van ze verlangt en ze betwisten uw autoriteit zelden of nooit. Andere honden hebben meer problemen om zich aan te passen aan uw autoriteit. Soms omdat ze van nature een “leider” zijn. Soms omdat ze van nature een “sociale klimmer” zijn. Een sociale klimmer zoekt altijd naar manieren om te stijgen in de rangorde. Deze honden kunnen veel problemen veroorzaken als zij in een familie terecht komen die geen idee heeft van hun natuurlijke rangorde instincten. Gezinsleden kunnen soms ongewild hun hond aanmoedigen om de roedelleider te worden binnen het gezin. Ze behandelen de hond als gelijke, en niet als lagere in rang. Ze geven de hond speciale privileges, zoals toestemming om op de bank te liggen. Of ze laten de hond zelfs op hun bed slapen. Ze staan toe dat de hond ongehoorzaam is en niet naar hun bevelen luistert. In de natuur zou alleen de alpha hond deze behandeling krijgen. In de natuur moet een hond het niet wagen op de plek van de alpha te gaan slapen, of om bevelen te negeren: de hond zou genadeloos afgestraft worden.
U bent roedelleider
Honden hebben leiding nodig. Sterker nog: de meeste honden willen dit ook graag! Ze hebben een instinctieve behoefte om in hun roedel te passen. Ze hebben de zekerheid nodig van de wetenschap dat ze hun plaats weten en kennen. De meeste honden willen helemaal geen alpha hond zijn. Ze willen dat een ander de beslissingen neemt en ze willen dat iemand anders hun bevelen geeft. Maar als zijn mensen de leiding niet op zich nemen, zal de hond de rol van leider zelf op zich nemen. Om voor uzelf en uw gezinsleden de rechtmatige plaats van roedelleiders terug te krijgen, moet uw hond leren om onderdanig te zijn, en geen gelijke. Ooit wist hij dit wel, toen hij nog een kleine pup was. Ooit leerde hij dit namelijk van zijn moeder. Zij liet hem al vroeg in zijn leventje zien dat zij de alpha was, en dat hij haar diende te respecteren. Nu is het tijd om zijn geheugen op te frissen!
Hoe wordt u alpha?
Voordat u de hond van zijn alpha positie kan verdrijven, moet u eerst zelf alpha worden en zijn respect verdienen. Alpha is een houding. Het houdt in dat u zelfverzekerd bent, waardig en intelligent. Ook moet u een air van autoriteit uitstralen. Uw hond voelt zo’n houding vrijwel direct aan. Dit is immers hoe zijn moeder tegen hem deed. Kijk maar eens naar goede honden trainers: zij staan rechtop en gebruiken hun ogen en stem om de honden het idee te geven dat ze capabel genoeg zijn om te krijgen wat ze willen. Ze zijn kalm en rechtvaardig, liefdevol maar toch streng. De meeste honden zijn direct onderdanig als zij zo’n persoonlijkheid tegenover zich krijgen, omdat ze een alpha meteen herkennen en respecteren zodra ze ermee geconfronteerd worden.
Sta dus rechtop, met uw schouders naar achteren. Maak uzelf lang. Oefen een nieuw stemgeluid, één die diep en krachtig is. Vraag uw hond niet om iets te doen (of laten): vertel het hem! Hier zit een verschil tussen, en uw hond zal dit opmerken. Als alpha bent u gerechtigd om de regels op te stellen en om orders uit te delen. Uw hond zal dit instinctief begrijpen.
Neem de tijd
Omdat u hond er aan gewend is geraakt dat alles op zijn manier gebeurt, is het hoogstwaarschijnlijk dat er meer voor nodig is dan alleen een verandering in uw houding, om hem gehoorzamer te maken. De verandering zal in eerste instantie schokkend voor de hond zijn, maar u zult er versteld van staan hoe de hond de verandering van rangorde oppikt, en hoe graag hij u terwille zal zijn.
Gebruik commando’s
Uw hond kent het “zit” commando al. Nu moet u elke keer dat de hond iets wil (hetzij eten, hetzij een wandeling, hetzij aandacht, enz.) tegen de hond zeggen (niet vragen dus) dat hij eerst moet gaan zitten. Als de hond hieraan gehoor geeft, prijst u hem (“goedzo!”) dan geeft u hem het “vrij” commando en hetgeen waar hij om vroeg als beloning. Als de hond weigert te gaan zitten, loopt u weg en u negeert hem verder. Niet zitten: geen beloning! Als u denkt dat de hond het zit commando niet begrijpt, zult u hem meer training moeten geven, ook kunt u (nog eens) een cursus gehoorzaamheid met uw hond volgen. Als de hond niet doet wat u wilt, negeer hem dan. Geef hem niet wat hij wil en beloon hem op geen enkele manier.
Laat hem gaan zitten voordat u hem zijn eten geeft, laat hem zitten voordat u hem uitlaat. Laat hem voor u zitten voordat u hem gaat aaien, laat hem zitten voordat u hem zijn speeltje geeft. Is het uw gewoonte om gedurende de hele dag iets te eten voor uw hond te hebben staan? Stop hier dan mee! Geeft hem niet vaker dan twee keer per dag te eten, op tijden die u bepaalt. Haal de restjes weg. Wil uw hond niet gaan zitten voordat u hem eten geeft: geen eten! Loop weg en negeer hem. Haal het eten later weer tevoorschijn en zeg weer dat hij moet gaat zitten. Als u er zeker van bent dat uw hond donders goed begrijpt wat hij moet doen als hij het “zitcommando” hoort, zeg het dan niet vaker dan eenmaal. Hij heeft u de eerste keer heus wel gehoord. Geef de commando’s terwijl u staat en met een diepe, ferme stemklank.
Om te voorkomen dat hij tegen u aanduwt in de deuropening, voordat u samen de deur uitloopt, doet u hem een halsband om. Laat hem zitten terwijl u de deur opent en geef hem toestemming om naar buiten te lopen. “ Ok, of: Vrij!”
Aanraken
Alpha honden zijn het gewend om veel aangeraakt te worden. In een echt hondenroedel wordt hij voordurend aangeraakt, gelikt en verzorgd door de honden die lager in rang staan. Dit is een teken van respect en onderdanigheid. Totdat uw hond zijn houding heeft verbeterd, kunt u hem beter minder vaak knuffelen en aaien. Wanneer hij aandacht wil, laat u hem eerst zitten. Hierna kunt u hem prijzen en even kort aaien. Maar niet te lang. Ga gewoon verder met waar u mee bezig was en negeer hem verder. Blijft hij u lastig vallen, zeg dan op ferme toon: “Nee!” En negeer hem verder. Aai de hond wanneer u daar zin in hebt en niet alleen omdat de hond erom vraagt. Ga hierbij niet op u knieën zitten en ga zeker niet naast hem op de grond liggen. Dat is namelijk een teken van onderdanigheid voor uw hond. Aai, prijs en beloon de hond altijd vanuit een positie waarbij u hoger dan hem geplaatst bent.
Wilde spelletjes
Worstel niet met de hond als u met hem speelt. Speel ook geen wilde spelletjes. Sta ook niet toe dat andere mensen dit met uw hond doen. Dergelijke wilde spelletjes moedigen uw hond aan om mensen fysiek te domineren. In een nestje of in een roedel, betekenen dit soort spelletjes meer dan alleen spel; ze helpen, gebaseerd op fysieke kracht, om de rangorde te bepalen. U hond is al sterker en sneller dan u bent. Wilde, lichamelijke spelletjes bewijzen dit alleen maar aan hem.
Uw domein
Waar slaapt uw hond? Niet in uw slaapkamer en zeker niet in uw bed! Uw slaapkamer is uw speciale plek. Een alpha hond zal zichzelf als uw gelijke beschouwen als u hem toestaat om op uw slaapplaats te slapen. Uw slaapkamer moet verboden terrein voor uw hond zijn, in iedere geval zeker tot het moment dat uw hond zijn “alpha” problemen tot het verleden behoren. Het zelfde geldt voor het slapen / liggen op uw bank. Kunt u de hond er niet van weerhouden op de bank te gaan zonder dat dit een strijd wordt tussen u en hem: verbiedt hem dan (tijdelijk) om in de kamer te komen waar de bank staat.
Teken van succes
Als uw alpha training succesvol verloopt, zal uw hond in afwachting van uw goedkeuring en / of instructies naar u kijken, voor hij bepaalde dingen doet. Hij zal laten zien dat hij u graag pleziert. Kijk hoe uw hond u benadert en begroet. Komt hij met zijn kop en zijn oren omhoog op u af? Dit ziet er misschien mooi uit, maar betekent wel dat uw hond zich nog steeds “alpha” gedraagt, en dat u nog steeds problemen heeft! Een hond die mensen accepteert als zijn meerdere, zal u benaderen met zijn hoofd licht gebogen en met zijn oren naar achteren of opzij wijzend. Hij zal zijn hele lichaam een beetje laten “krimpen” als zichtbaar teken van onderdanigheid. Kijk hoe hij de rest van de familie begroet. Als hij sommige gezinsleden op de onderdanige manier begroet en sommige niet, dan moeten de gezinsleden waarbij hij dit niet doet harder werken aan hun “alpha technieken.”
Na de training
Wanneer uw hond zijn nieuwe manier van leven en zijn nieuwe positie binnen het gezin eenmaal geaccepteerd heeft, is het verstandig om (nog eens) een gehoorzaamheidstraining met hem te volgen, onder leiding van een gekwalificeerde trainer. Gehoorzaamheidstraining is een proces dat een leven lang duurt. Gehoorzaamheidscommando’s moet u regelmatig blijven oefenen en toepassen. Ook in een echt roedel herinnert de alpha hond zijn roedel er regelmatig aan dat hij de leider is, om zijn autoriteit nog eens te bevestigen. Bepaalde commando’s, zoals: zit en blijf, zijn erg geschikt om de hond er van tijd tot tijd aan te herinneren wat zijn plaats is binnen uw gezin, en wie er de baas is. Een goedgetrainde, gehoorzame hond die zijn plaats weet, is zelfverzekerd en zit lekker in zijn vel. Hij weet wat er van hem verwacht wordt. Hij kent zijn grenzen en weet wie zijn leiders zijn. Hij is vrij om uw geliefde gezelschap te zijn en niet uw baas!
*Noot van de vertaalster: Voor de leesbaarheid is dit artikel in de “hij” vorm geschreven. Vanzelfsprekend kan “hij” en “hem” overal vervangen worden door “zij” en “haar.”
hoe gaat het nu met hem en je katten?
ik hoop dat het al wat rustiger is geworden!!!!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "wie kan mijn helpen met advies !!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?