Wat is het probleem als een brok voor een (groot) deel uit granen bestaat. Honden zijn toch in tegenstelling tot katten omnivoren?
Is alleen voeren met vlees niet eigenlijk ongezond voor een hond?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Granen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Granen heeft je hond eigenlijk niks aan.
ze poepen er alleen veel meer van.
het vult wel,maar voed niet
hond is een carnivoor
Granen bevatten toch eiwitten, koolhydraten, vetten, maar ook mineralen en vitamines?
Een hond is geen omnivoor maar een opportunistische carnivoor. Dus bij gebrek aan een hapje vlees, gaan ze over op andere dingen die voedzaam zijn. De ideale voeding is en blijft dus vlees. Daar is de hele spijsvertering op gebaseerd.
In vrijwel alle brokken is het hoofdbestanddeel graan. Drie keer raden of deze voeding dan ideaal is
Neem bijvoorbeeld vetten. Je kunt niet zeggen dat vetten slechts vetten zijn. Je hebt plantaardige vetten en dierlijke vetten, verzadigde en onverzadigde vetten. Een hond heeft dierlijke vetten nodig.
Maar dat er naast dierlijke vetten ook plantaardige vetten in voeding zitten, kan in principe toch geen kwaad?
Ik weet dat ik heel lang geleden op school geleerd heb dat een kat een carnivoor is en een hond een omnivoor. Maar ik begrijp dat dit niet helemaal eenduidig is.
Bij het zoeken op internet kwam ik ook stukjes tekst tegen waarin aangegeven wordt dat alleen vlees eten ook niet heel goed is voor een hond:
Het ´all-meat-syndroom´ is een bekende aandoening bij honden die alleen maar vlees te eten krijgen. Het belangrijkste symptoom hierbij is een zeer slecht ontwikkeld skelet vanwege calciumtekort (= kalk). Kortom de hond is meer een omnivoor (= alleseter), dan een carnivoor (= vleeseter). Wil je als hondebezitter verzekerd zijn van een goede, uitgebalanceerde en volledige voeding, dan kun je het beste kiezen voor fabrieksmatig bereid voer. Kies dan altijd voor een gerenommeerd merk en als het etiket vermeld dat het kompleet is, zijn toevoegingen overbodig en kunnen zelfs schadelijk zijn (kans op stapeling in het lichaam).
http://www.kynotrain.nl/Voeding.php
Wat is nu dan waar
Als je een hond een goed uitgebalanceerde vlees-maaltijd geeft, zitten hier bot(mix) bij. Een calciumtekort zal dan niet ontstaan. Zou je een hond bijvoorbeeld alleen een biefstuk geven, dan ontstaan er inderdaad tekorten, omdat je dan alleen spiervlees geeft.
Het vermelden van termen en toevoegingen op verpakkingen, is een eenvoudige marketingtruc. Niet alleen bij voeding van honden, maar bijvoorbeeld ook bij die van mensen. Laat je er een voedingsdeskundige naar kijken, dan zal die verklaren dat er vaak grote nonsense op staat. Daarbij zijn heel veel toevoegingen simpelweg niet nodig, omdat bij goed samengestelde maaltijden voldoende voedingstoffen, vitaminen en mineralen aanwezig zijn.
Een hond is absoluut niet een omnivoor hoor, het is absoluut een carnivoor. Maar een carnivoor eet dan ook niet altijd uitsluitend vlees (sommige wel), opportunistische carnivoren vullen het vlees uit 'nood' aan.
Het is algemeen bekend dat een hond niets met graan kan. Voer je hond maar eens twee weken brok en vervolgens twee weken vers vlees. De ontlasting verklaart direct waar het graan blijft
Nog aanvullend:
http://www.raadvanbeheer.nl/aanschaf-verzorging-van-je-hond/verzorging-en-gezondheid/voeding/
Een hond is een alleseter. Een stukje appel, wat sla of een restje gekookte sperziebonen zal hij graag van u aannemen. Voor de meeste honden is pens lekkernij. Houdt er wel rekening mee dat niet in alle etenswaren voldoende voedingsstoffen zitten die voor de hond van belang zijn.
de hond die we nu als huishond kennen is van nature een carnivoer die af en toe ook planten eet...
Granen leveren slecht opneembare en onnatuurlijke eiwitten die voor honden meer als ballast dan als voedingsstof dienen
alleseter: ik denk dat ze hierin verwijzen naar het opportunistische. Maar iets voorhouden en kijken of de hond dit opeet, is niet een goede richtlijn.
Houdt mij een magnum voor en ik eet het ook op! Maar al die verzadigde vetten en suikers die daar in zitten, zijn nou juist hetgene wat ik beter niet kan eten
Mja duidelijk. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit. Op basis van zijn spijsverteringsstelsel klopt het dat een hond een carnivoor is.
Dus zomaar vlees voeren is ook niet de bedoeling begrijp ik. Ook bij het voeren van vlees moet je kiezen voor een verstandige samenstelling. Dus vers vlees zonder bereiding, wel aangevuld met andere zaken.
De keus om een aantal keer vers vlees, aangevuld met brokken te geven, zou dat beter zijn dan alleen brokken?
Bedankt voor jullie reacties. Lastig. Want naast de keus tussen het een of het ander spelen ook nog dingen als gebruiksgemak mee.
Hoe meer vers vlees hoe beter zou ik zeggen. Maar als je er brok bij geeft, kies dan wel voor een voedzame brok en niet voor een brok waar zoveel graan in zit. Daar gaat je hond alleen maar veel van poepen
Maar als je voor een goede kvv gaat, dan is deze maaltijd al uitgebalanceerd. Daar zit een bot, spiervlees, organen en verschillende diersoorten in. Ook zijn er kvv's waar een beetje kruiden en groente doorzit. Nu zijn de meningen daarover verschillend, want er is ook een uitgangspunt dat kruiden en groente niet gewenst is in voeding.
Ik ga persoonlijk dan maar uit van het opportunistische: dus wel een kruidje hier en daar
Hoe dan ook, er zijn ook heel goede brokken die verhouding vlees wel hoog hebben. Bijvoorbeeld Orijen en Acana.
Het feit dat je serieus nadenkt over de voeding is al super. Het gaat mij er vooral om dat mensen begrijpen dat de grote merken brok absoluut niet de juiste verhoudingen aanhouden. En nog schandaliger: ze laten je betalen voor een A-product en je in de waan dat het gezond is, terwijl ze je een slecht product aansmeren met goedkope 'vulmiddelen'. Lekker veel winst maken dus
Natuurlijk moet je serieus over de voeding nadenken zou ik bijna zeggen. Maar ik wil de beslissing nemen op basis van mijn eigen afwegingen. Vandaar mijn vraag.
Mensen kiezen over het algemeen niet voor bepaalde voeding omdat ze het dier tekort willen doen, maar omdat ze onvoldoende geinformeerd een keus maken. Ik denk dat voor het voeren van vers vlees hetzelfde geldt. Dus eerst goed uitzoeken en dan pas beslissen.
Dat van die brokken is me inmiddels duidelijk. We hebben tot nu toe eerst een zak Prins brokken gegeven en zijn toen overgestapt op Farmfood brokken. Die vindt de hond een stuk smakelijker. Misschien ga ik het combineren met vers vlees. Maar dan wil ik daarin ook een goede keus maken. Want het zou mij niet verbazen als bij vers vlees iets vergelijkbaars speelt als bij brokken.
Dus als iemand een goed idee heeft en kan uitleggen waarom het goede voeding is, heel graag
Veel mensen hebben hier ervaring met vers vlees, die kunnen je ook vertellen wat de goede merken zijn.
Granen zijn puur toegevoegd omdat dit goedkoop is.
Door er lekker veel graan in te stoppen vul je de brok op een goedkope manier.
Helaas heeft de hond hier niks aan, gaat rechtstreeks naar de uitgang, een hond poept meestal veel.
Ik geef Farmfood maar om medische problemen heeft ze nu een streng dieet om te kijken of ze allergisch is voor bepaalde ingrediënten.
Je merkt wel het verschil, haar vacht is doffer en ze poept meer.
Dit moet ik 6 weken geven, als het totaal geen verschil maakt dan ga ik uiteraard weer verder met Farmfood geven.
Daarnaast denk ik dat je zelf moet kiezen of je brok geeft of vers vlees.
Kies waar jij je het prettigst bij voelt.
Onze pup krijgt nu Eergique hij kreeg hier voor brokken en hij had veel last van diaree en spugen. Il ben op vlees overgegaan en het gaat helemaal goed.Hij kon waarschijnlijk ook niet tegen granen
Bij kvv heb je ook veel verschillen. Net als bij brok.
Je hebt de goedkopere rodi en smuldier (ook in iets mindere mate duck, energique, prins etc). De kwaliteit is dan ook minder door het graan dat erin zit, de verkeerde verhoudingen (kvv moet afgeleid zijn van barf of NRV, deze houden bepaalde verhoudingen aan (15% bot, 15% orgaanvlees en 70% spiervlees bij NRV bv)) en ipv gemalen bot een poedertje te gebruiken.
Daarna zijn er merken die wat beter van kwaliteit zijn maar nog steeds niet aan alle punten voldoen zoals carnibest, naturis en farmfood fresh. Zij hebben geen graan, maar de verhoudingen kloppen nog steeds niet (orgaan is goedkoper en dus stoppen veel fabrikanten daar veel van in).
De beste merken zijn oa all animal, haaksbarf, darf, alaska, bibi, bandit, black-dog, carnivoer, tinlo en de kvv van lotgering en herby/richard vers.
Sluit me aan bij alles wat al gezegt is en daarnaast wil ik nog even zeggen dat het niet verstandig is om brok en kvv te gaan mengen.
Bedankt voor jullie reacties. Ik ga er eens rustig vergelijkend warenonderzoek naar doen.
Sanne, waarom is het niet verstandig om brok en kvv te mengen?
En bedoel je met mengen door elkaar of ook de ene maaltijd brok en de andere vlees?
Xanne het all meat syndrome gaat inderdaad over honden die alleen maar vlees te eten krijgen.
Honden die rauw voer krijegn, krijgen niet alleen vlees, maar ook botten en organen (en afhankelijk van de stroming eventueel ook groenten, ik ben zelf ook voor groenten). Die hebben dus geen last van het all meat syndrome.
Granen kunnen honden alleen verteren als de cellen kapot zijn (is bij groenten ook zo), maar het heeft weinig voedingswaarde. De ph waarde van het maagzuur is ook veel lager dan voor het verteren van vlees, dus als je het in 1 maatijd samen geeft wordt maar 1 van beide fatsoenlijk verteerd.
Waarom wel groenten? Omdat daar veel waardevolle voedingsstoffen in zitten (in granen dus niet, is er eenzijdig). Wel koken of pureren om de celwanden kapot te maken, anders kan een hond het niet verteren.
Sommige groenten of pitten van groenten zijn giftig, dus weet wat je geeft.
Hier een link over het mengen van brok met kvv en de nadelen hiervan.
http://www.barfplaats.nl/forum/index.php/topic,25841.0.html
ok, duidelijk, dus wel een maaltijd brokken en dan een maaltijd vlees.
Wat mij tegenhoud om (helemaal) over te stappen op vlees zijn 2 dingen:
Is het niet lastig als je hond ergens mee naar toe neemt een zakje brokken stop je in je tas maar een bakje met vlees zul je koel moeten bewaren
En bij ons is de diepvries voor mij lastig bereikbaar en dus moet iemand anders altijd het voer halen. Dat vraagt meer planning en ik weet niet in hoeverre dat echt uitvoerbaar is.
Ik ga in ieder geval eens heel goed kijken welk soort vlees ik geven ga, want dat ik deels ga overstappen weet ik zeker.
Je kunt brokken prima tegelijk geven met vers vlees voeding.
Er werd altijd gedacht dat dat fout zou gaan omdat de vertering anders is, maar dat is inmiddels achterhaald.
Het blijkt prima te kunnen en geen verteringsproblemen op te leveren.
Tenslotte verteert een stuk kippenvleugel met bot ook anders dan een stronk gekookte broccoli, en ook dat kan gewoon tegelijk gevoerd worden aan een hond.
Zelf geef ik mijn honden ook af en toe wat brokken bij hun verse maaltijd, ik geef het zelfs tegelijk met groente, vlees, orgaan, pens, bot etc. ook gaat daar nog wel eens wat blik bij, een rauw ei, wat fetakaas, rauwe noten en ga zo maar door.
Ik maak er dus geregeld een feestje van, en al die voedingsmiddelen verteren verschillend.
Als je dus wilt mengen, is dat geen enkel probleem.
Het is net hondenopvoeden 1 en 1 is nooit 2.
Wat was het bij de kinderen toch gemakkelijk, daarvan wist ik precies wat gezonde voeding was
Sanne die link van je op barfplaats waar gezegd wordt dazt brok mengen met kvv niet goed is is al 4 jaar oud en is ondertussen al tegengesproken oa ook op barfplaats stel die vraag daar nu anno 2010 maar eens opnieuw en je zal zien dat je kvv perfect kan mengen met brok
Het was me al opgevallen dat het om een iets oudere link ging, ik ga rustig door met zoeken en ik zal in de loop van de week wel eens wat voer ergens vandaan halen en kijken hoe de hond het vindt. En hoe ik het ga geven, weet ik nog niet.
Toch schijnt het nog steeds niet handig te zijn om brok met kvv te mengen i.v.m. de verschillende manier waarop de producten verteerd worden en de zuurgraad. Ik weet dat jij het hier (als bijna enige) niet mee eens bent maar ik ga het risico niet nemen.
zijn er wel meer hoor Sanne maar die gaan die discussie niet aan
ik wel dus...
trouwens er is hier eens een maand geleden ofzo een topic over geweest wie mengt er kvv met brok waren er toch meer dan 20 die zonder probleem deden
tot spijt van de ts
volgens mij kan mengen wel maar je moet bijv geen eukanuba gaan mengen met een graanloze kvv!!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Granen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?