Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraag!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
huh? Nee natuurlijk niet. Ze halen de hele baarmoeder etc.weg. Net als bij een vrouw: als die niks meer heeft, is ze ook niet meer ongesteld.
dat is over dan...wat dat betreft zou ikzelf ook wel een steralisatie willen (ik had zelfs in mijn hele leven nog nooit een loopse hond gezien tot voor kort)
Loops worden ze niet meer. Maar we spreken nog steeds van sterilisatie in het algemeen terwijl er diverse mogelijkheden zijn. Ze halen niet altijd de baarmoeder weg! Ze kunnen ook de eileiders door snijden. Dat is een minder zware operatie en net zo effectief.
FOUT!!!!
Bij sterilisatie worden alleen de eileiders afgesloten en is er dus wel nog een loopsheid.
Bij castratie (dat heet ook zo bij een teefje) haalt men alles weg en is er dus geen loopsheid meer.
@ inge als een vrouw wordt gesteriliseerd halen ze niet alles weg maar sluiten ze enkel de eileiders af.. en heb je dus wel nog je regels....
Over het algemeen worden alleen de eierstokken weggenomen, maar omdat de hormoonproductie zo wordt stil gelegd, worden ze niet meer loops.
Ik dacht eigenlijk dat teven ook meestal gecastreerd werden, dus alles eruit. Maar omdat het een teefje betreft wordt het in de volksmond toch sterilisatie genoemd.
loops worden gebeurt dan niet meer, maar ik wel gemerkt dat ze nog wel extra geur hebben rond de tijd dat ze eigenlijk loops moesten worden. Iets meer likken e.d.
*zucht* Paméla, in de volksmond wordt castratie bij teefjes sterilisatie genoemd. Dat weet je best!
Daadwerkelijke sterilisatie wordt eigenlijk nooit uitgevoerd.
Juist Paméla, ik doelde ook op dat wat in de volksmond sterilisatie genoemd wordt! Ik heb gesteriliseerde familieleden, dus weet heus wel wat dit inhoudt! Maar iedereen spreekt altijd over de sterilisatie van de teef, terwijl het eigenlijk castratie is.
Duh.
Trouwens. Als je daadwerkelijk alleen een sterilisatie uit zou voeren, heb je nog steeds kans op zwangerschappen! Al is deze kans wel heeeeeel klein...
Castratie of sterilisatie?
Bij sterilisatie worden alleen de eileiders afgebonden waardoor een dier onvruchtbaar wordt.
Bij een hond is het daarnaast gewenst ook de effecten van de hormoonproductie door de eierstokken (o.a. de loopsheid) kwijt te zijn. Dit wordt alleen bereikt door de eierstokken te verwijderen.
Vandaar dat de operatie castratie moet heten, al wordt er in de praktijk nog vaak over sterilisatie gesproken als het een vrouwelijk dier betreft.
Voordelen van castratie.
Teven worden over het algemeen twee keer per jaar loops. Na de loopsheid volgt een periode met hetzelfde hormoonverloop als bij zwangerschap, ongeacht of de hond wel of niet gedekt is. Van deze schijndracht ondervindt een aantal teven ook nogal wat last.
Castratie voorkomt zowel de loopsheid als schijndracht.
Daarnaast heeft het wegvallen van de hormonale invloed enkele andere gunstige effecten. De teef zal geen baarmoederontsteking meer krijgen en de kans op het ontstaan van melkkliergezwellen en suikerziekte wordt kleiner.
Nadelen van castratie.
Een gecastreerde teef kan sneller te zwaar worden, waardoor extra aandacht voor een juist voer- en bewegingsbeleid nodig is.
Op latere leeftijd kan, vooral bij grotere honden, onbewust urine verlies ontstaan. Deze klacht is vrijwel altijd goed te behandelen.
De operatie is een echte buikoperatie die onder narcose moet worden uitgevoerd. Elke operatie onder narcose brengt een zeker risico met zich mee. Gelukkig zien wij bij een gezonde hond zelden complicaties bij deze operatie.
Wanneer castratie.
De operatie is al op een leeftijd van enkele maanden mogelijk en kan dus ook al voor de eerste loopsheid plaatsvinden.
Naarmate de operatie eerder wordt uitgevoerd lijkt de kans op melkklier tumoren kleiner te zijn. De kans op urine-incontinentie zou dan echter iets groter zijn. In veel gevallen zal operatie op een leeftijd van 6 - 7 maanden de voorkeur hebben, soms kiezen we liever voor operatie na de eerste loopsheid. Het beste kunt u even met de dierenarts overleggen wat voor uw hond het beste is.
De eerste twee maanden na de loopsheid staat de baarmoeder nog onder invloed van hormonen en dat is een nadeel voor het uitvoeren van de operatie. Wordt de hond na de eerste loopsheid gecastreerd, dan is het beste tijdstip in de derde of vierde maand na de eerste loopsheid
Dit bovenste heb ik op internet gevonden. Mss dat dit wat duidelijkheid geeft!!!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraag!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?