Yori heeft iets nieuws... Hij likt urine! Getsie! Nou doet hij het niet als hij aan de lijn loopt, dan loopt hij keurig naast me.. Maar ik laat hem zodra het kan eigenlijk altijd los. Ik heb hem ook geleerd geen plasjes te doen als hij aan de lijn loopt, dus ik wil eigenlijk dat los laten erin houden. Ik ben ook bang dat meneer weet dat hij het kán doen als hij los loopt.
Waarom doet hij dat? Yori is nog een volle reu. Ik heb wel eens gehoord dat het kan komen omdat ze dan de geur beter opnemen? En nog belangrijker: iemand tips hoe ik dit kan afleren?
Als ik hem roep met een koekje, of weg ren, of me verstop, of wat dan ook, neemt hij gewoon rustig de tijd, en komt dan achter me aan.. Ik kan op m'n rug gaan liggen spartelen, niks helpt. Als ik naar hem toe loop, dan loopt hij natuurlijk wel snel door, maar dan heeft hij al even wat opgelikt. Grrr...
Help!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Urine likken" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
niet goed vinden, zorg dat je hond bij je in de buurt blijft, zodat je kan ingrijpen, ziekte van weil komt niet alleen voor als er ratten urine geslikt wordt, ook van andere honden kan dat komen, dus probeer dat te voorkomen.
ja, dat van de ziekte van Weil wist ik.. Ik wil dus ook niet dat hij het doet, omdat er op die manier veel ziektes worden overgedragen. Bovendien vindt ik het gewoon smerig en onnodig! Viespeuk!
En zorgen dat hij bij me in de buurt blijft, bedoel je dan echt naast me, of een meter of 2 om mij heen?
Dan is er een loops teefje geweest.
Een reu "proeft" namelijk aan de urine hoever een teefje is voor de dekking. Soms staan ze dan ook erbij te klapperen met de bek.
Groetjes Cia
Die van mijn schoonvader doet dat ook altijd hij straft hem daar heel duidelijk voor niet goed vinden hoor Inge.. Mac heeft de laatste dagen ook deze neiging zit zeker in het weer maar voor mij is het een duidelijke en soms harde corectie aan de riem loopt hij los en zie ik het dan duw ik hem daar ook heel duidelijk weg met het commando NEE
Jip heeft dit ook een periode gedaan/geprobeert.
Omdat Jip zo onzeker is luistert hij over het algemeen snel en goed, dus de fase is weer over.
Volhouden, ik zou inderdaad in de buurt blijven. Hem niet erbij wegroepen (want daar geeft hij blijkbaar niks om) maar hem zelf uit de situatie halen.
@ Cia: klappertanden doet hij (nog) niet, wel schuimbekken.. Hij lijkt wel hondsdol...
@ Wil: Yori doet het alleen als hij los loopt, dus de correctie aan de riem heeft geen zin.. Maar als hij los loopt, zal ik het wegduwen met een NEE eens proberen! Dankjewel!
@ Petra: 'Gelukkig' is Yori ook heel onzeker, dus ik hoop dat dit weer snel over is! Viespeuk..
ach...een kusje hoef ik inderdaad ook niet direct nadien, maar liever dit dan poep eten
heeft idd waarschijnlijk te maken met een loops teefje!!!
@Petra: hahaha, dat zeker! Nee, poep eten doet ie niet. Gelukkig! Zelfs geen mensenpoep (ik heb iemand zien poepen in het park , en Yori vind die plek niet interessant.. )
Pim likte ook aan plasjes, en nog als we hem zijn gang laten gaan. Als Puzzle en plasje deed, dook hij er zo ongeveer onder. Nu doet hij het niet meer bij Puzzle en ook niet meer als we op hem letten. Ik weet natuurlijk niet wat hij doet als wij net een andere kant op kijken.
Ik vind het ook smerig, net als het eten van kattenpoep. En ze kunnen er parasieten door krijgen of ziekten. Het wordt hier dus niet getolereerd.
Ja dat doet een reu als er in de buurt een loops teefje loop, dan proeven ze hoever het teefje al is.
Doet onze reu ook altijd als ons teefje loops is.
Schuim hoort daar ook bij, ze klappentanden niet altijd, maar soms.
onze Roxy likt haar eigen plasje op wij hadden haar al een jaar voordat wij merkten dat ze in huis plaste .ik betrapte haar in de keuken ,ik zou niet weten hoe ik haar dat af kan leren .
Dat is toch iets anders. Een slimme hond, die mogelijk gestraft is voor het plassen in huis, zal dus de sporen van de daad willen uitwissen door het plasje op te likken.
Als je hond na een jaar nog steeds in huis plast, wat zou daarvan de reden kunnen zijn??
Quila likt urine van vrouwtjes en gaat hij klapper tanden...
Ik heb 2 reuen en beide reuen doen dit wel eens. Meestal zijn ze dan ook samen geïnterresseerd in het zelfde plasje en zitten er beide met hun neus bovenop. Dus ik verwacht dan ook dat daar een heerlijk teefje heeft zitten plassen Als ik ze zie lebberen, dan zeg ik er wel wat van, maar voorkomen kun je het denk ik niet als ze los lopen. Die 2 van mij staan meestal daarna ook te klappertanden en plassen dan zelf nog eens over dat plasje heen...Met het oplikken kunnen ze misschien wel de identiteit van het teefje ontdekken. Ik maak me niet zo druk over enge ziektes die ze daar van op kunnen lopen. Dat kunnen ze wel van meer dingen op lopen....
Nou ja, vanmorgen liep ik een rondje met Yori, en toen stond hij zo'n beetje om de 10 meter stil om aan een plasje te likken. Vind het ook gewoon niet nodig en smerig, en dan die enge ziektes.. Enneh.. Hij moet gewoon luisteren! Als het wel eens zou zijn, zou het wat anders zijn. Maar vanmorgen werd ik er gewoon echt sjaggo van.
Roxy heeft idd een verleden ,wij kregen haar toen ze 10 was , wij maken geen probleem van een ongelukje in huis ,dweil erover en klaar, dus daar heeft ze het niet van .we hebben geen idee wat ze heeft meegemaakt ,maar het zal vast niet allemaal even leuk geweest zijn
ik heb nog nooit een reu gehad die het niet deed, en ongecastreerd kan je wachten op klappertanden en soms wat schuimen.
tis gewoon de natuur, ze proeven en testen, hoe hoog de reu staat in rang (testoteron) hoe ver een teefje is in haar cyclus.
ik heb werkelijk nog nooit een punt van gemaakt, als de honden "vrij" krijgen, mogen ze ook "vrij" zijn en snuffelen wat ze willen. Dat ze daarbij ook proeven is voor mij een gegeven.
Weil gaat via ratten, en volgens mij niet van hond op hond, dat heb ik nog nooit gehoord, urine is niet echt een plek voor een ziekte om je te verstoppen.
Bovendien worden de honden inge-ent tegen weil.
Ik vind het gewoon "honds" gedrag, een hond ruikt, en proeft, pakt geurtjes uit de lucht, en ook dan proeft hij op zn tong, moet je maar eens opletten. He tis hun wereld, die van de geuren.
Het is inderdaad volkomen normaal gedrag, maar je kunt dit wel een flink stuk verminderen of zelfs verhelpen door de reu te laten castreren.
Als je niet wilt dat hij het doet, kun je misschien ervoor zorgen dat hij iedere keer dat hij het doet ergens van schrikt, bijvoorbeeld dat je dan rammelt met iets wat veel lawaai maakt of dat je iets richting hem gooit en dat vlak naast hem laat landen. Het voordeel hiervan is dat hij dan de link legt met plasjes likken en niet met jou!
nou, castreren lijkt me nou niet direct nodig. Ik heb geen last van Yori's mannelijkheid, en ik denk dat ik hem daarin heel goed kan kneden! Bovendien is hij van zichzelf al verschrikkelijk onzeker. Om dan het risico te lopen dat ik een nóg onzekerdere hond krijg! Nee.. Castreren laat ik zeker niet gebeuren!
Ik ga me eens meer verdiepen in deze communicatie manier. Het is natuurlijk niet erg en volkomen natuurlijk als hij op die manier proeft, rang onderzoekt, e.d., maar hij kan helemaal geobsedeerd raken. Als ik zeg lopen, moet ie ook wel lopen. Nu gaat hij helemaal op in het likken van het plasje, en vergeet hij de rest van de wereld.
Laten schrikken gaat bij Yori ook niet goedkomen. Geen goed idee bij hem.
Dankjulliewel voor de tips en informatie!
Honden communiceren met ruiken, klappertanden
en likken.
Dat is gewoon honds gedrag.
Dit gedrag vinden wij vaak als baasjes vies en
bv. ook het likken aan de geslachtsdelen van
een ander reutje of teefje, vinden wij soms zelfs
beschamend.
Vaak worden honden hiervoor gecastreerd, terwijl
het eigenlijk gewoon honds gedrag is, wat wij niet
fijn vinden.
Hoe vaak trekken baasjes een hond niet weg of
laten hem voor dit gedrag castreren.
Onze gedragsdeskundige geeft les in het stimuleren
van dit gedrag.
Lees het artikel maar eens, Honden twitteren ook,
staat bij mijn profiel.
Wij laten de hond hierom castreren, de gedragstherapeut geeft les om dit gedrag te stimuleren.
@ Machtel: ik heb je PB gehad! Heb je stukje gelezen, ga eerst ff eten, en daarna ga ik reageren..
THX!
misschien lukt het je om eea meer onder commando te zetten.
als ik tegen Gorby zeg "volg" dan bedoel ik ook volg, uiteraard begin ik daar niet mee, eerst mag hij lekker snuffelen, goeie plekjes vinden om zijn spoor te zetten en bovendien....als hij buiten komt, moet hij plassen, daar gaat tie (oa) voor.
maar volg is volg, en aan het haspel (omdat Gorby niet los kan lopen oa door 1-zijdige doofheid en hij je dus heel slecht vinden kan) is "vrij" ook echt "vrij", hij dolt, snuffelt, huppelt, neemt sprintjes en proeft dan wat af, dat wil niet zeggen dat ik niet bepaal wanneer we verder lopen, maar soms is tie ook zo weg in een geurtje, dan zakt die grote zwiep naar beneden en is tie vol concentratie... ik gun hem dat ook, het is zijn wereld, hij leest de krant, communiceert door te antwoorden.
een ongecastreerde reu kan soms buitensporig gaan sporen en snufflen en kwijlen, tis zeker handig, zoals je aangeeft, hier paal en perk aan te stellen, anders kom je niet verder als de 1e boom en erger nog, de hond bepaald wat er gebeurd.
tis ee middenweg volgen.
want tis ook een hond en dan ook nog een reu.
Gorby is gecastreerd, dat moest omdat de onstekingen zo erg waren dat hij chronisch blaasonsteking had en das heel erg voor een reu. Maar sporen, snuffelen, geurtjes proeven, soms zelfs nog wat schuimen...... hij doet het nog steeds, gelukkig wel.
Als een mannelijke, stabiele volwassen reu wordt gecastreerd neemt de testoteron productie natuurlijk af, maar gelukkig produceren de bijnieren ook testoteron en zijn zijn hersenen mannelijk uitgegroeid. wij merkeen, behalve dat de enorme onsteking van zijn plasser (het bloed liep eruit) weg is, eigenlijk heel weinig verschil, hooguit iets minder gauw geprikkeld, maar zelfs dat durf ik niet te zeggen.
maar das geen reclame voor castreren hoor, das een heel persoonlijke overweging die je goed moet maken.
Ja hoor ik ken het, ik heb hier aan de overkant 2 loopse schotse collies en die 3 van mij zijn volledig van de rel.
@ Gorby: Dat bedoel ik inderdaad: paal en perk eraan stellen. Onder commando staat Yori perfect, maar het is en blijft (gelukkig) een eigenwijze Toller-puber van 2 jaar. Ik vind het proeven en ruiken dan ook prima, maar wel met mate. Als hij zo geobsedeerd is dat hij niet meer meekomt, en dat ik zelfs ver weg van hem kan lopen, terwijl hij normaal nooit verder dan 20 meter bij me vandaan loopt (ivm zijn onzekerheid) gaat er iets niet goed. Ruiken en proeven ok, maar wanneer ik fluit, moet ie dan ook komen.
En nogmaals: castreren is bij Yori echt niet ter sprake! Tenzij er inderdaad een medisch probleem komt opzetten.
Oh ja, @ Gorby: voor de zekerheid heb ik het even opgezocht. En de ziekte van weil komt vanaf de ratten, maar wordt bij honden weldegelijk via de urine overgebracht. Nou is Yori natuurlijk gewoon ingeënt tegen deze griezelige ziekte, maar dat geeft natuurlijk geen garantie dat hij het niet kan krijgen. Maar ik ga ervan uit dat alle honden in Nederland daar gewoon gezond tegen ingeënt zijn.. Maar nu ben je weer wat kennis wijzer.
oke weer wat geleerd, ik weet dat Weil een bacterie is en geen virus, knap dat die blijft leven in urine, maar dan er buiten niet lang blijkbaar want de enting werkt maar 6mnd en onze da ent honden in het voorjaar tegen Weil. 2x is niet nodig, dus in de winter zal de bacterie wel geen overlevingskans hebben.
onze da vindt Weil enten trouwens redelijk onzinnig gezien de hoeveelheid soorten, maar goed je ent 1x per jaar (voor 6mnd werking trouwens)
heeft iemand trouwens weleens echt te maken gehad met een hond met Weil, ik in die 20-25jaar dat we honden hebben nog nooit, niet gehad, niet gezien nooit van gehoord, Parvo, hondenziekte dat wel, maar geen Weil.
En over die 6 maanden: ik heb dat gevraagd aan een dierenarts die een lezing gaf afgelopen zaterdag, bij mij op de hondenschool. En hij zegt dat dat aan het merk vaccin ligt. Je hebt er die maar 6 maanden werken, maar ook die 1 jaar werken. De dierenarts zei inderdaad dat de besmettingskans hoger is in het voorjaar. Er zijn zelfs dierenartsen die 2x enten, in het voorjaar en in het najaar, omdat de enting maar 6 maanden zou werken.
Weer wat geleerd..
Ik heb ook nog nooit een hond gezien/gehoord met de ziekte van Weil, maar ik loop nog niet zo lang mee... Echt intensief "pas" een jaar of 10/12. Volgens mij komt het hier in Nederland niet zo vaak voor, maar in het buitenland nog wel.
Tsja, volgens mij blijven er wel meer bacterieën leven in urine, maar ik weet het niet..
ik heb ff gegoogeld maar Weil kan echt overal zijn, ook via runderen, maar de kern is toch de bruine rat en het water waar de honden in zwemmen.
ik weet niet beter dan dat we honden hebben, maar 1 met Weil in onze omgeving, nooit gehoord.
ik laat Gorby trouwens helemaal niet meer enten, hooguit 1x in de 3 jaar maar dan laat ik eerst zijn bloedwaardes bepalen, ik ben niet zo van het enten.
Weil maak ik me ook niet zo druk over, maar omdat Gorby zo verzwakt was heeft hij die nog gehad.
2x enten zou ik zo-wie-zo niet doen persoonlijk, waarom als het in de winter niet voorkomt?
Al die rotzooi in die hond.
Maar.... das, net als castreren, een persoonlijke afweging.
bovendien las ik dat honden heel makkelijk zeer milde besmettingen kunnen doormaken, afweer opbouwen, zonder dat je er iets van merkt.
tja, en castreren is ook iets wat je zelf moet afwegen met het belang van de hond voorop, persoonljik denk ik dat het effect er van overdreven wordt, maar het net het topje van het "te" afhaalt, maar zoals gezegd, das helemaal mijn idee
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Urine likken" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?