Wij hebben boerenfox van bijna 15 weken oud. Toen we haar pas hadden, beet ze in alles waar ze maar bij kon of wat maar voorbij kwam wapperen, dus ook handen, tenen, broekspijpen en veters.
Alhoewel ze dat nu nog steeds erg veel doet, begint het inmiddels wat minder te worden.
Er lijkt echter ook een probleem bij te komen: Ze kent min of meer de betekenis van het woord "nee" maar ze accepteert het (nog) niet.
Als ze bv iets doet wat niet mag (meestal ergens op kauwen) en we zeggen rustig "nee" kijkt ze even op (soms terwijl ze bv door kauwt) om er vervolgens weer vol tegenaan te gaan. Als we dan een tweede keer "nee" zeggen en haar tegelijkertijd met zachte dwang wegduwen hapt ze gericht naar je handen. En als je handen niet in de buurt zijn, komt ze omhoog om er in te happen. Of in je gezicht, als je zo dom was om naar haar toe te buigen...
Ecth doorbijten is het niet, maar het doet wel zeer en het lijkt absoluut geen speelsheid te zijn maar gericht happen. Ook gromt ze soms of gaat boos naar je staan blaffen.
Afleiden heeft geen zin. Dat hebben we heel vaak geprobeerd maar er is niets dat haar aandacht op zo'n moment om kan buigen.
Hoe maken we haar duidelijk dat als wij "nee" zeggen we ook "nee" bedoelen? Zonder dat er naar ons gehapt of gegromd wordt? Ze heeft nu een houding van "nu effe niet, dus wegwezen baasje".
Ik vind dat een hondje niet mag bijten of grommen. Is dat teveel gevraagd van een 15 weken oude (jonge) pup en komt dat met de tijd vanzelf? Of kunnen we daar zelf iets aan doen?
Kortom: hoe zouden we dit het beste aan kunnen pakken?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "puppy bijt (niet speels?)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hoi Anjo,
Heel herkenbaar bij want bij een cursist van mij is dit ook het geval.
Nee, foei, niets helpt.
Maar je hond kikt nu op aandacht en dat is nu negatieve aandacht geworden. Bij de cursist loste ik het als volgt op. Hij sprong tegen mij aan en bijte mij in mijn trui. Nee zeggen, terug duwen niets hielp maar nu zei ik niets tegen hem. Liet hem zijn gang gaan en bleef echt stil staan. Na een tijdje hield hij op en toen pas zei ik iets nl. Goed zo maar toen ging hij weer door want meestal zeiden ze iets waar hij dan weer op inging.
En weer zei ik niets en hield hij sneller op met bijten en na die tijd ging hij bij mij liggen en ik beloonde dit weer met een voertje en goed zo. En hij bleef liggen terwijl ik er nu bij langs liep en anders kon dit nooit.
De eigenaren stonden verbaast te kijken hoe snel dit ging.
Ik hoop dat je hier wat aanhebt.
Groetjes van esther
Hey,
als hij ergens op aan het bijten is moet je het gewoonzonder pardon wegpakken niks zeggen, de hond gewoon compleet negeren voorwerp ergens neerleggen waar die hem niet kan zien en pakken na een weekje of 2 snapt ie de hint en stopt ie er als het goed is mee.
laat maar horen als het gelukt is!
Pootje van Falkor!!
@esther
Probleem is op zich niet dat we het boos worden niet kunnen stoppen, maar probleem is dus dat ze "nee" (nog) niet accepteert. We willen het boos worden dus voorkómen.
Nadat we ons hondje gecorrigeerd hebben (met "nee" zeggen) als ze iets doet wat niet mag, en ze dus vervolgens boos wordt op ons, hadden we dat inderdaad al genegeerd, min of meer op de manier die je beschrijft. En dat werkt, maar slechts tot op zekere hoogte. Dat wil zeggen: ze houdt dan wel op met boos zijn naar ons maar gaat vervolgens wel weer verder met waar ze mee bezig was. Onverstoorbaar. En daar ligt het probleem. Want dat mag ze niet. Misschien doet ze dat inderdaad om onze (negatieve) aandacht te krijgen, maar hoe kunnen we dit stoppen?
@Rhianne
Wegpakken heeft geen zin. Wat je beschrijft (wegpakken, compleet negeren) doen we ook met het merendeel, maar het gaat juist om situaties waarin dit niet kan. We hebben bijna alles "puppyproof" gemaakt, maar er zijn nou eenmaal dingen die we niet weg kunnen zetten/leggen of af kunnen schermen, zoals een tafel, vloerbedekking, deurkozijn of onszelf. En er zal ook een moment moeten komen dat het hondje beseft dat ze niet aan de tafel mag knagen.
Kortom: hoe kunnen we voorkomen dat ze boos wordt als we "nee" zeggen op momenten dat er geen andere opties zijn dan "nee" zeggen?
groetjes, Anjo
Hoi Anjo,
Pups bestraffen doe ik op 3 manieren. NEE zeggen, negeren en gaan afleiden. Deze 3 dingen gebruik ik door elkaar zodat de pup niet weet wanneer ik wat gebruik.
Maar als ze doorgaat nadat ze rustig is dan zou ik je pup even verplichte rust gunnen. Ik zou je pup gaan roepen en een koekje pakken en in de bench doen.
Komt ze niet terwijl je roept? Pak dan rustig even de halsband en lok haar mee van de plek af en dan naar de bench toe.
Vaak gunnen wij als mensen de pup geen verplichte rust maar dit is wel wat ze nodig hebben.
Groetjes van Esther
Mijn pup heeft gisteren onze nieuwe eetkamerstoel aangevreten. Nee zeggen vind ze alleen maar leuk, negeren kan echt niet want dan vreet ze maar door, afleiden reageert ze niet op, en als we er naar toe lopen wil ze spelen.
Wat kan ik hiermee doen?
Groetjes Simone en een poot van Tara
Hoi Simone,
Ik zou haar even aan het halsbandje meenemen naar de bench en haar even laten slapen. Koekje erbij en dan de benchdeur dicht zodat ze verplichte rust krijgt.
Groetjes van esther
Mijn hondtje deed ook
zei pakte juist altijd schoenen en kusens
ik heb haar een oude knuffel of pantoffel gegeven en een bijt bal
en dat ging super goed en beetje met knuffel spellen weg gooien enzo..dat deed ik een paar keer
sins dien heeft ze nooit meer aan de spullen gezeten dat ze niet mocht
groetjes Baasje van kaira
Dag Esther
Naar aanleiding van eerdere antwoorden van je geven we haar nu wat vaker "verplicht" rust. Helaas helpt dat alleen (ook voor andere dingen) als ze ook echt moe is en dus dingen "uitvreet" van vermoeidheid.
Ze doet het echter net zo vrolijk 's morgens, als ze net uit de bench is van de nacht, of op andere momenten als ze nog niet lang wakker is. Om haar dan terug in de bench te zetten is nogal wat. Los van het feit dat ze dan echt niet gaat rusten (integendeel!) voelt het dan voor mij een beetje alsof we haar in de bench "parkeren" omdat dat ons beter uitkomt.
Voor de goede orde: ik heb er absoluut helemaal niks op tegen dat te doen als ze wel toe lijkt te zijn aan wat rust. Ik vond dat eerder al een hele fijne tip waar we echt wat aan gehad hebben. Maar ik heb er wel een beetje moeite mee dat te doen als ze nog absoluut niet moe is omdat het dan een soort "straf" wordt.
Zo te lezen zie ik niet 1-2-3 een eenvoudige oplossing... misschien moet ze gewoon een beetje ouder worden?
In ieder geval heel erg bedankt dat je zo fijn meedenkt!
groetjes, Anjo
Nao deed dat ook altijd, en toch nee zeggen, negeren en afleiden (wat Esther zei)dat gaat op den duur ECHT helpen.
Noa is nu 7 maanden en heel heel soms krijg ze nog wel eens zo'n bui en dan helpt (1 van de 3 dingen) dat echt meteen.
Groetjes en succes.
Sandra en Noa
Nog een ander vraagje aan je Anjo. Waar staat de bench? En kun je een dagindeling globaal neerzetten zodat ik mee kan kijken of jullie nu de pup te weinig of teveel rust geven. En of jullie haar na een wandeling ook verplichte rust geven.
Groetjes van esther
Dag Esther
De bench staat in de woonkamer, naast de bank. Niet in de loop maar wel redelijk centraal.
Ze wordt 's morgens rond half zeven wakker (man staat op) en gaat heel even in de tuin voor een plas. Vervolgens staan een voor een de andere gezinsleden op (2 kinderen en ik), ontbijten, pakken hun spullen en gaan weg. Om kwart over 8 gaat de laatste de deur uit. Alhoewel ik dit een lange periode vindt voor haar om wakker te zijn kan dit bijna niet anders. Er is te veel afleiding voor haar om te gaan slapen.
Vaak gaat dit goed maar als dat niet zo is en ze dus van zich af bijt, is dat vrij vroeg (en dus niet, zoals ik zou verwachten, als ze moe is).
Ik ga dan om kwart over 8 met haar wandelen en na terugkomst krijgt ze eten en dan zet ik haar in de bench. Wel met wat speeltjes maar meestal gaat ze dan (na soms wat protesten) vrij snel slapen (begrijpelijk!).
Vaak slaapt ze dan, met wat hele korte tussenpozen, bijna de hele ochtend. Niet aldoor in de bench, want die maak ik na een poosje open.
Dan krijgt ze tegen half 12 haar tweede maaltijd en dan is ze meestal wakker tot na 1 uur (mijn zoon is van 12 tot 1 thuis). De middag is heel wisselend. De ene keer slaapt ze veel, de andere keer wat minder. Rond half vier wandelen en daarna haar derde maaltijd. Deze periode is voor haar het moeilijkst omdat ze dan (denk ik) aan rust toe is maar dan zijn mijn beide kinderen uit school, soms vriendjes er bij en/of ze lopen dan in en uit. In de bench is dan een ramp. Ook ergens anders slapen doet ze niet. Omdat er geen rust is in huis neemt zij die ook niet.
Overigens is dit meestal niet de periode dat we "problemen" met haar hebben...
Tegen vijven keert meestal de rust weer en gaat ze ook slapen. Meestal niet zo lang, tot half zeven. Als wij eten drentelt ze meestal wat rond. Hierna krijgt zij eten (rond half 8). Als ze rustig is, komt ze vaak daarna bij ons op de bank (of bij de verwarming: haar favoriete plekje). Als ze erg druk is proberen we haar eerst op schoot te kalmeren en als dat niet gaat, gaat ze in de bench. Vaak slaapt ze de rest van de avond maar niet altijd.
Om ongeveer half 1 's nachts de laatste wandeling (meestal moet ze daarvoor wakker gemaakt worden) en daarna de rest van de nacht in de bench.
Het is een heel verhaal geworden... hopelijk kun je er wat mee.
Het afsnauwen wat ze soms doet lijkt voor mij geen relatie te hebben met moe zijn (ze doet het ook als ze net wakker is) maar misschien zit ik mis?
groetjes, Anjo
Dag Esther
en dank je wel dat je zoveel moeite doet om me te helpen. Niet alleen bij deze vraag, maar ook bij andere vragen!
groetjes, Anjo
Hoi Anjo,
Niets te danken hoor. Soms frusteerd het mij als toch het goede advies er niet bij zit en daarom vraag ik zoveel door.
Ik kan wel wat met je info.
Omdat de bench in de woonkamer staat krijgt je hond ongemerkt veel prikkels mee en daardoor kan ze niet echte rust nemen. Het kan wel maar dan moet ook de rest om haar heen rustig zijn en dit kan niet altijd gezien de gezinssituatie.
Is er een mogelijkheid om de bench te verschuiven voor een periode gedurende de dag?
Dan is er 's morgens geen echte tijd voor haar. Ja, wel na 8.00 uur maar ze is dan al vanaf half 7 op en ze krijgt geen echte aandacht en na een nacht kan dit behoorlijke frustratie opleveren en dat is ook wat er nu gebeurt.
Het is niet anders zeg je maar toch wil ik je adviseren om het anders te doen. Of jij gaat er eerder mee af om je pup moe te maken of je pup gaat in de bench en dan moet de bench op een plek staan waar ze echte rust kan krijgen.
Dan is ook het heikelijke punt rond half 4. Ik zou er voor zorgen dat ze dan of moe is of ze dan wakker is. Echte rust krijgt ze niet zeg je maar dan ook weer de bench ergens anders zodat ze die wel krijgt of ze moet juist eerder rust hebben om deze drukte aan te kunnen.
Ik zou echt meer echte rust in gaan bouwen. Bv een ruimte waar bijna niemand doorheen komt en je evt. kunt afsluiten met evt. een radio zacht aan.
Door de echte rust is ze 's avonds wat meer speelser en hoef je haar misschien voor de nachtwandeling niet meer wakker te maken.
Ik zal je een eigen vb vertellen over rust en opwinding. 2 weekenden geleden ging mijn vriend een weekend weg en omdat hij dingetjes had in te pakken liep hij veel door de ruimtes heen zonder de honden aan te kijken of iets met ze te doen. Hier werden ze opgewonden van en nadat hij weg was, zat ik even achter de pc en opeens hoorde ik achter me een hoop gegrom en gegrauw. De spanning/stress was te hoog opgelopen en ze moesten zich afreageren op elkaar. Ik was er snel bij en het was weer afgelopen.
Het tijdstip waarop dit gebeurde was 's morgens om 8.00 uur en ze hadden alleen nog maar gegeten en ze waren even naar buiten geweest voor een plas.
Zo snel kan een hondenleven op de kop gezet worden en dit waren volwassen honden.
Puppies kunnen nog eerder van slag raken en daarom mijn vraag voor de dagindeling.
Ik zou voor de echte rust de bench op een rustige plek neerzetten en voor in de huiskamer een lekker mand kopen zodat ze toch een eigen plekje heeft.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Groetjes van Esther
Dag Esther
tsja, slaap is natuurlijk niet hetzelfde als rust... dat verschil had ik me niet goed gerealiseerd.
Omdat de bench in de woonkamer staat krijgt je hond ongemerkt veel prikkels mee en daardoor kan ze niet echte rust nemen. Het kan wel maar dan moet ook de rest om haar heen rustig zijn en dit kan niet altijd gezien de gezinssituatie.
Is er een mogelijkheid om de bench te verschuiven voor een periode gedurende de dag?
helaas, dat kan niet. We wonen in een (stads-) rijtjeswoning en hebben geen bijkeuken of zoiets. De keuken en gang zijn te klein (en ook druk).
Dan is er 's morgens geen echte tijd voor haar. Ja, wel na 8.00 uur maar ze is dan al vanaf half 7 op en ze krijgt geen echte aandacht en na een nacht kan dit behoorlijke frustratie opleveren en dat is ook wat er nu gebeurt.
Ze krijgt op zich wel wat aandacht maar inderdaad niet de hele tijd...
Het is niet anders zeg je maar toch wil ik je adviseren om het anders te doen. Of jij gaat er eerder mee af om je pup moe te maken of je pup gaat in de bench en dan moet de bench op een plek staan waar ze echte rust kan krijgen.
Ik snap wat je bedoelt. Maar de bench kan echt niet ergens anders staan. Daar is het hier te klein voor.
Het enige dat in de (nabije) toekomst zal veranderen is dat ze een kwartiertje tussendoor alleen zal zijn. Ik sta nu nog wat vroeger op om te voorkomen dat ze alleen is (ze is nog niet zindelijk en we zijn bezig met trainen op alleen zijn) maar er zal dus een "gaatje" komen tussen het weggaan van mijn man en het opstaan van de volgende...
Dan is ook het heikelijke punt rond half 4. Ik zou er voor zorgen dat ze dan of moe is of ze dan wakker is. Echte rust krijgt ze niet zeg je maar dan ook weer de bench ergens anders zodat ze die wel krijgt of ze moet juist eerder rust hebben om deze drukte aan te kunnen.
Ik zal haar laten rusten voordat ze thuis komen (als ze dat niet zelf al doet).
Ik zou echt meer echte rust in gaan bouwen. Bv een ruimte waar bijna niemand doorheen komt en je evt. kunt afsluiten met evt. een radio zacht aan.
tsja. dat kan gezien het ruimtegebrek echt niet.
Ik zal proberen haar nog meer te laten rusten op het moment dat er verder niemand thuis is, zodat ze de drukkere tijden beter aan kan.
Het is overigens niet zo dat ze altijd vervelend is hoor. Het topic begon met dat ze geen "nee" accepteert en hopelijk kunnen we dat hiermee wat soepeler laten verlopen.
met dank voor het meedenken!
groetjes, Anjo
Veel succes met alles en laat je nog eens horen hoe het gaat?
Groetjes van Esther
Dag Esther
Zal ik zeker doen!
groetjes, Anjo
Hoi Anjo,
Heel herkenbaar het gedeelte over het blaffen na het 'straffen', wij hebben een boxerreu van nu 7 maanden. Gelukkig tot nu toe nooit echt iets noemenswaardig gesloopt, maar kon niet van de kamerplant afblijven, waardoor steeds heel het huis onder de aarde zat. Daarnaast ook gek op je handen om te pakken en in te bijten. Dus als we hem daar weg haalden wilde dat wel eens uit de hand lopen. Hij ging dan ook tegen je blaffen dat hij het er niet mee eens was.
Onze oude hond gaf zich altijd over als je boos op haar was als pup zijnde, maar deze doet dat niet heeft echt een eigen wil.
Wat wij gingen doen was de hond even op de gang zetten, bijv 15 sec ofzo. Even de situatie veranderen, jij bent de baas want jij beheerst de deur en zet hem echt even buiten spel, met de gedachten 'met dit gedrag hoor jij niet bij onze groep', de spanning gaat er even af. Onze hond zat dan altijd heel braaf achter de deur te wachten totdat deze weer open ging en afh van de situatie naar zijn mand sturen of met hem spelen.
Het woord nee ook constant blijven gebruiken en zo'n hard bot bij de hand houden en die in haar mond blijven stoppen, als alternatief om in te bijten, of een speeltje.
Nu weet hij wat 'de gang' inhoud als ik ermee dreig wordt hij al rustig, gaat hij door dan even de gang op nog steeds 15 sec ofzo, wacht nog steeds braaf (wat me echt verbaasd, want normaal zijn de schoenen niet altijd veilig) en gaat daarna braaf in zijn mand liggen.
Moet wel opletten nu want het is voor hem nu ook een manier om aan te geven om te moeten plassen, hij krijgt immers zo onze aandacht. Gelukkig hebben we dat nu door en kunnen dit snel stoppen door 'plasje doen' te zeggen
succes met je pup!
Groetjes Linda
Hoi Anjo,
Dit is zeer herkenbaar gedrag. Wij doen ook wat Eshter bechrijft en hiernaast hebben we een plantenspuit en hebben we hem regelmatig in de gang gezet. Alle spullen hoog zodat je niet hoeft te gaan kijken als hij zich ergens op uit leeft! Is hij stil/rustig dan mag hij weer bij de groep. Nu kunnen we hem ook naar zijn plaats sturen op een neutrale toon en hem daar een klein oefeningentje laten doen hierna een speeltje geven. (Advies van een gedragstherapeut). Wij hebben denk ik achteraf te lang en te vaak nee geroepen hierdoor werd het alleen maar erger zeker in zijn puberteit. Heel boos naar je hond kijken kan ook wonderen doen! Hi,hi. En als hij hapt met je rug naar hem toe gaan staan en handen over elkaar of de kamer verlaten...
Het gaat nu echt veel beter. Met tegenslag natuurlijk...
Succes gr Angel.
Dag Esther
Ik had je nog beloofd er op terug te komen om je te laten weten hoe het gegaan is, dus bij deze.
Ze krijgt nu iets meer rust maar zoals ik al aangaf is de positie van de bench niet gewijzigd.
Het boos worden als we "nee" zeggen is gebleven, en ze is zelfs nog wat feller daarin de laatste tijd. Het lijkt ons overigens wel steeds duidelijker te worden dat dat niet aan de rust ligt. Er lijkt namelijk totaal geen relatie te zijn tussen het boos worden omdat we "nee" zeggen en het moe/onrustig zijn.
Maar...: de extra rust lijkt wel minder situaties op te leveren waarin het nodig is om "nee" te zeggen en dat is natuurlijk alleen maar winst!
En we hopen dat de keren dat ze zich zo verzet tegen ons "nee" ook wat minder worden naarmate ze ouder wordt... (even de pubertijd niet meetellen dan maar..)
met dank voor alle tips!
groetjes, Anjo
Hoi Anjo,
Ik ben blij dat je verteld hoe het gaat.
Je nee dringt niet door zeg je en ze wordt feller hierdoor.
Hieruit blijkt dat je NEE te scherp is en dit kan leiden tot vervelend gedrag zoals je merkt.
Ik probeer het vaak op 3 manieren als een hond iets doet wat niet mag. Nl. afleiden, nee en negeren.
Soms kan negeren niet en dan moet je optreden en dan ga je kiezen tussen naam roepen en een speeltje de andere kant op gooien of een nee.
Omdat je pup nu bezig is om juist negatieve aandacht te krijgen kun je het ook een positief gaan oplossen. Ik weet het klinkt vreemd maar toen ik 2,5 jaar de kelpie pup kreeg, heette na een week geen Tessa meer maar juist NEE. Toen zijn mijn raderen gaan draaien en moest het leren omdraaien. Toen heb ik deze dingen doorelkaar gebruikt en na 1 week zag ik ook weer een verbetering.
Ik hoop dat je hier weer wat aan hebt.
Groetjes van esther
Hoi pup-bezitters!
Wij zijn net in het bezit van een kleine Australian Kelpie pup. Ze is ruim 8 weken en de eerste week hebben we er net op zitten.
Het eerste weekend was lekker rustig, Pip (zo heet ze) heeft erg veel geslapen en zodra ze wakker werd kreeg ze alle aandacht. In de loop van de week merkte we dat ze steeds drukker wordt. Het lijkt wel of ze gek wordt van de energie die ze in haar lijfje heeft. Echt lang wandelen mag nog niet en tijdens het wandelen is het een gepiep van jewelste en is ze vrij bang voor alles om haar heen. Eenmaal terug naar huis trekt ze aan de riem en is alles koek en ei.
Ik lees hier veel tips over het afleren van het bijtgedrag. Ik heb nog nooit eerder een hond gehad en kan af en toe schrikken van haar "agressieve" gedrag. Ik begrijp dat dit normaal is voor een pup?
Als ze mij te hard bijt, dien ik haar dan te negeren? Hebben jullie andere tips voor me mbt de opvoeding en het verantwoord spelen? Misschien speciale speeltjes?
Hoor het graag!
Groetjes,
Marjolein
Oh, wauw een kelpie pup. Wij hebben ook een kelpie en het zijn heerlijke honden.
Onze Tessa hebben wij gelijk geleerd wat AUW betekend.
Als je pup bijt dan zeg je een duidelijke AUW. Je hand is stil en beweegt dan niet. Met je andere hand kun je een speeltje pakken zodat je pup dan is afgeleid en de hand dan met rust laat.
Als wij nu een AUW zeggen houdt Tessa er gelijk mee op.
Een foto van Tessa kun je vinden in mijn profiel. Ze is een heerlijke schat die wel snel onder de indruk is. Met haar heb ik de eerste 5 maanden veel geestelijke dingetjes gedaan. Dus getraind. Ook natuurlijk gewandeld maar nu is ze snel tevreden. Heeft wel conditie maar niet extreem veel want ze kunnen per dag 60 km.!! werken en dat kan hier niet.
Ga je ook met haar naar puppyles?
Groetjes van esther
Hey Esther,
Wat leuk dat jij ook een Kelpie hebt! Dan ken je het ras in ieder geval...Hier denkt iedereen dat het een lieve labrador is...grrr.
Ik ben daar inderdaad ook al mee begonnen. Maar ze is nog te energiek om het echt te snappen. De kat laat ze inmiddels wel met rust. Het zijn echt wandelende energiebommetjes. Ga verder met oefenen! Thanks voor de tip!
Aanstaande zaterdag heeft ze haar eerste les. Ben erg benieuwd, maar denk dat het erg leerzaam zal zijn. En daarna wil ik inderdaad ook andere hondensport gaan doen en uiteindelijk gaan schapendrijven. Klinkt lekker stoffig, maar dat schijnt geweldig te zijn!
Groetjes,
Marjolein
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "puppy bijt (niet speels?)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?