Hallo,
Ik heb een Alaskan Malamute van nu 1 jaar oud. Eerst moet ik duidelijk maken dat dit een super hond is in alle opzichten: hij luistert goed naar bevelen (zit, lig, blijf, volg, afblijven, ...) en trekt niet aan de lijn, ik als baasje mag zijn koeken, speelgoed of eten gewoon wegnemen, hij heeft nog nooit gegromt of zijn lip opgetrokken of wat dan ook. Hij is goed met kinderen, vreemde mensen, andere honden, ... . Maaaaaar dan... : het is begonnen toen hij nog jonger was, maar werd toen als "spelen" en "puppykuren" aangezien. Hij begint plots, zonder duidelijk aanleiding en op de meest verschillende momenten, rond mij te springen, op mij te springen, bijten naar mijn armen en handen, ... . In het begin was dit ook nog vrij onschuldig, mede omdat hij nog kleiner was en ik hem sneller onder controle kreeg. Hij deed dit toen ook alleen op hondenschool en dit gedurende +/- 30 sec. en ook maar 1 maal. Nu is hij dus ouder en vooral veel groter en sterker geworden. We zijn een tijd niet naar de hondenschool kunnen gaan omdat hij ziek geweest is, die periode heeft hij het niet meer gedaan. Nu zijn we sinds een maand terug naar de hondenschool aan het gaan en het is niet alleen herbegonnen, maar ook veel erger geworden. Nu doet hij het niet alleen meer tijdens de hondenschool, maar ook soms op wandeling gewoon of gewoon in de tuin bij ons. Het duurt nog steeds maar een 30 -tal sec, maar hij doet het wel meer en meer en omdat hij sterker geworden is sta ik er vol blauwe plekken van. Ik krijg hem nog steeds gekalmeerd, maar vind dit zo erg. Vooral omdat het voor de rest zo'n schat van een hond is, maar gedurende die 30-sec zou je er echt schrik van krijgen, sommige zeggen dat dit nog steeds spelen is of puppystreken, andere zeggen dat hij mij wil domineren, ... . Ik weet het niet meer. Weet iemand hier raad mee? Op de hondenschool weten ze het ook niet.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Spelen of domineren of pijn willen doen of ..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Met cursus zaten wij met een hond die precies hetzelfde gedrag vertoonde.
De hond werd regelmatig aan het hek gebonden. Zodra hij rustig was, werd 'ie opgehaald, kreeg aandacht en mocht weer meedoen met de les. Je moet hierin consequent zijn en niet opgeven!
Ik vind het trouwens wel raar dat ze het op de hondenschool niet weten..
Krijgt hij wel voldoende rust?
Het lijkt op het gedrag van een oververmoeide hond.
Zorg dat hij voldoende rust krijgt
enne...aan het hek binden???
Dat lijkt me nou niet de oplossing tot het verbeteren van zn gedrag.........
Bij die hond op cursus hielp het wel. Als je de hond aan de riem hebt, en hij gaat in je arm bijten en springen, kan je het moeilijk negeren met een hond van dat formaat. Als je 'm dus aan het hek vastbindt, kan de hond niet meer opspringen, en zal het gedrag uiteindelijk stoppen.
Als je de hond dus naar beneden duwt of wegdrukt, ziet de hond dit als spelletje en zal het alleen maar erger worden.
Moeilijk zo te zeggen wat hiervan de oorzaak kan zijn. Ik denk dat er dan meer informatie nodig is. Kan het zijn dat hij dit doet in situaties waar teveel druk op hem gelegd wordt? Situaties die hem veel stress geven? Snapt hij misschien een commando niet, of krijgt hij teveel commando's achter elkaar? Wat geeft hij aan voordat hij zo wild wordt, tongelt hij veel of hijgt hij of geeft hij andere tekenen dat hij veel stress heeft?
Ik zou hier een gt bij halen die de situatie kan zien en ook hoe jouw omgaan met de hond is, de dagindeling van jullie, etc. Ik zou wel speciaal letten op een gt die met kalmerende signalen werkt. Deze ziet ook de lichaamstaal van de hond voordat hij zijn dolle 30 seconden heeft.
Ik denk dat hij wel voldoende rust krijgt, dit omdat we juist heel stilletjes terug zijn beginnen opbouwen na zijn operatie. De dag dat ik naar de hondenschool ga, ga ik niet wandelen. Ik heb de eerste maand ook maar telkens 20 min meegedaan en zo opgebouwd tot nu terug de volledige 45 min, maar hij deed het vanaf de 2de of 3de les al terug. Soms ga ik een uur wandelen, doet hij heel de wandeling niets, maar als we dan op 20 m van het huis zijn begint hij. Soms ga ik een kwartiertje wandelen, en dan is het net hetzelfde. Soms ligt hij in de tuin en heeft hij bv iets gepikt wat hij niet mag een emmer ofzo, dan komt hij heel flink , pak ik de emmer rustig af en als ik dan wil weggaan komt hij weer... . Het zijn zo verschillende situaties allemaal! Ik zie gaan draad erin... . Ik dacht eerst dat het was omdat hij juist teveel energie over had en we te weinig gingen wandelen, maar hij doet het ook als hij moe is.
Ik weet niet of ik hem mag aan het hek binden in de hondenschool, opzich vind ik dit ook wel raar om te doen.
Ik denk niet dat hij stress heeft, nu ligt hij hier bv aan mijn voeten op zijn rug met de benen breed open. Hij lacht ook constant, kwispelt heel de tijd, ... . Maar tijdens die 30 sec is het juist een andere hond. Misschien moet ik idd een GT erbij halen... .
wij denken dat het een vorm van stress is, je zegt dat je de dag dat je naar de hondenschool gaat niet wandeld? dit kan stress veroorzaken, te weinig beweging kan ook dit soort gedragingen veroorzaken. een malamute moet wel zijn energie kwijt kunnen. ik zou gewoon een eind gaan wandelen en kijken of het ook veranderd ook op de dag van de hondenschool niet afwijken van je dagelijkse ritme.
als hij begint kan je hem dan niet laten zitten met een koekje ofzo, zodat je er ander gedrag (gewenst gedrag) voor in de plaats geeft???
Bij reizen een paar vragen. Hoeveel honden zijn er in de groep? Hoeveel afstand zit er tussen de oefeningen? Gebruik je beloningen en zo ja, welke?
Ikzelf vind het gedragingen van overprikkeling. Oefeningen te moeilijk, zie bovengenoemde dingen.
Hoeveel rust vind jij genoeg? En waar krijgt hij die rust?
Ik ga helemaal mee in bovenstaande reacties; overprikkeling. Dit kan zijn teveel negatieve en/of ook positieve prikkels.
Hoi,
Het ligt ook aan de reactie die je zelf geeft op het gedrag van je hond..
Je heb het eerst toegestaan...
Met wat voor halsband train je ..?
Ook hier kan de hond erg gestrest van raken..
Hengelen aan de lijn/halsband..
Ik zou zo wie zo een andere hondenschool aanraden..
Een hondenschool die dit niet kan oplossen...
Bedankt voor de reacties, al die dingen lijken wel een mogelijkheid, maar langs de andere kant kan ik zo ook een beetje weerleggen. Bv de overprikkeling, deze zondag was ik naar de hondenschool gegaan en van de eerste minuut dat we op het plein waren, onmiddellijk bij de eerste volg oefening, was het al van dat. Thuis doet hij al die oefeningen perfect en graag. Als hij thuis zijn kuur krijgt, is het dan weer gewoon op wandeling, zonder echt oefenen of aan de lijn trekken, we wandelen meestal met een lange rol lijn zodat hij vrij kan stappen en snuffelen. Soms is het ook in de tuin, als we even spelen met hem en dan ineens "klik" en begint hij te springen en te bijten voor even, enkele sec. later terug "klik" en dan is het weer voorbij.
Op de hondenschool zeiden ze wel dat ze er hun "huiswerk" van gingen maken om eens te kijken wat ze er aan konden doen, maar hij doet dit al van voor zijn operatie, dus en nu zouden ze pas eens gaan kijken wat er aan te doen... . Ik werk in de hondenschool heel veel met koekjes als beloning, hier reageert hij het best op. Zelf heb ik altijd de voorkeurgegeven om niet met een slipketting te werekn, hoewel de verplicht is eigenlijk in de school, maar ik werk met een nylon halve slip.Voor de oefeningen is dit ook heel goed, hij trekt bv helemaal niet bij een volg oefening en ik moet dus niet aan de lijn hangen.
Daar we juist pas de beweging terug goed aan het opdrijven zijn denk ik niet dat het te weinig beweging is, ik probeer langer en langer te gaan wandelen, maar of ik nu 15 min ga of ik wandel eeen uur zodat hij achter mij aanloopt in plaats van meewandeld, toch krijgt hij dan op het einde even zijn "kuur".
Ik heb het gedrag nooit toegestaan, heb hem ook nog nooit de overhand laten halen, maar soms is het wel bijna een gevecht. Ik heb al veel dingen geprobeerd, snoepjes, speelgoed om hem af te leiden, soms dan iets strenger met zijn nekvel pakken, ... . Maar uiteindelijk moet ik hem steeds echtd domineren zodat hij met zijn rug op de grond ligt vooraleer hij stopt. Daar het een grote hond is sta ik dus ook vol blauwe plekken. Ik denk dat hij dit "vechten" juist leuk vind, dat hij het spelen vind, dus soms probeer ik ook negeren ofzo, maar dit helpt maar heeeel af en toe.
kan het michien liggen aan de pubertijd want dat is toch ook rond deze leeftijd.
ik denk dat aan het hek vastbinden wel een goede manier is want anders kan hij ook een keer doorgaan en een andere hond bijten of eens gaan doorbijten.
en je kan het toch altijd een keer proberen daar is niks mis mee.
of hij kan ook ergens bang voor zijn
kijk maar groetjes terry en kyra
Hij zit wel in zijn pubertijd ja, en het is ook wel erger worden als vroeger, maar hij deed hij wel ook al beetje als jongere hond. Alleen was het toen niet zo "problematisch" omdat ik hem nog gemakkelijker de baas kon.
Aan het hek binden wil ik wel eens proberen, maar moet ik dit dan doen juist als hij begint met zijn kuur? Want ja, het duurt standaard echt maar enkele sec. en als ik dan met hem naar het hek moet stappen denk ik dat het al over is tegen dan + het is niet erg gemakkelijk stappen met zo'n grote hond die tegen je aan zit te springen en te happen... .
Ik heb zelf ook al gedacht dat hij zich mss bedreigd voelt op de hondenschool door andere honden. Hij zelf reageert nooit op andere honden, maar soms zijn er wel honden die naar hem grommen of uithalen. Het is ook allemaal terug begonnen sinds ik terug begonnen ben met de hondenschool.
Een hondenschool die nog met slipkettingen werkt?
Hond in nekvel pakken, domineren, met zijn rug op de grond "dwingen"?
Ik zou er niet zo'n strijd van maken, vroeg of laat gaat dat mis...
.hij lijkt me toch wel te gestressed?
Wat IK zou doen: een andere hondenschool zoeken, een andere aanpak: geen strijd meer aangaan, maar weglopen of "bevriezen" hem negeren. Gebeurd het onderweg, stilstaan je van hem afdraaien, niet aankijken. Ik zou ook een gewone riem gebruiken.
Het lijkt me goed een gt erbij te halen die met kalmerende signalen werkt (dus een heel andere insteek dan de slipketting, in de nekvelgrijp methode), deze kan jou leren je hond te "lezen" en je daarop aan te passen.
Ik ben ook tegen al dat gedoe van, maar het is nu eenmaal zo dat als ik hem negeer of bevries of wegloop dat hij gewoon verder doet. Ik heb dit echt geprobeert hoor, als het in de tuin is kan ik beginnen gaan in het huis, maar op wandeling ofzo gaat dit niet en hij springt bijna tot aan mijn hoofd en als ik hem negeer springt hij tegen mijn rug en mijn armen, daarvan dus de vele blauwe plekken. Ik wil hem niet express pijn doen, maar voorlopig heeft niemand mij een manier getoond waarop hij stopt buiten hem te tonen wie de baas is.
Ik werk niet en heb ook nooit met een slipketting gewerkt zoals ik boven zei, ik heb een nylon halsband van 4 cm breedte die als je hem aantrekt ongeveer 4 cm kan sluiten.
Nah..precies dus wat mijn hond ook steeds bij mij doet!
En idd ook bij noa is het volgens mij niet dat ze moe is!
Komt zo in haar op..uit het niets.
Lees even mee vor tips
Daarom moet de oorzaak eerst opgespoord worden, het lijkt mij toch het beste door iemand die jullie interactie met eigen ogen ziet, een gt dus.
(ik bedoelde met slipkettingmethode een bepaalde manier van opvoeden van de hond, die men dus bij jullie op de hondenschool toepast, misschien is die manier niet de goede voor jullie, en heeft hij misschien daar wel die atressbuien van, was mijn gedachte, maar het kan natuurlijk ook aan iets anders liggen)
Ik wou niet bot reageren hoor, maar dat onderwerp ligt beetje gevoelig. Kreeg in de hondenschool al te horen dat ik van af 3 maand al met een slipketting moest werken omdat "dit soort honden" dat nodig heeft. Heb het nooit gedaan, nu zwijgen ze er ook over, ik ben ook heel trots dat hij de oefeningen allemaal doet zonder de slipketting, maar natuurlijk als hij zo blijft doen, denk ik dat ze dat terug gaan bovenhalen dat ik dat ga moeten gebruiken. Pff :( En het is echt zooooo'n lieverd anders!
hoi, die van mij doet dat ook weleens, waarom, ik weet het ook niet.
Wat mij dan wel opvalt is dat, ja het lijkt wel of hij het niet meer weet, wat hij anders moet doen, weet niet hoe ik het moet uitleggen
Wat bij Diesel heel goed werkt, ik buk, en zeg heel zachtjes ssst, en masseer heel zachtjes zijn buik, heel rustig.
Is het eigenlijk gelijk over, werkt super, hij wordt gelijk kalm, en legt zijn kop tegen me aan, zo van sorry, haha
Ik wil alles proberen, dus ga jou tip ook zeker eens doen Als hij mij de kans geeft om hem te strelen zonder mij pijn te doen. Ik heb ook altijd het idee dat hij gewoon weg is van de wereld, niet meer dezelfde hond voor even, en daarna is die ook weer gewoon van, heb ik iets gedaan?
ja ik snap wat je bedoeld, ik buig ook echt over hem heen zodat hij niet in mijn gezicht springt, hij kalmeert direct, komt ook gelijk tegen me aanzitten.
We zeggen altijd Diesel hypert weer even, heeft even een massage nodig.
Ik ga het eens proberen als we op wandeling zijn! Gho ik hoop echt dat ik het met zo'n trucje kan oplossen; Maar ik vraag me af wat de reden is van die "kuren". Er moet toch een aanleiding zijn!
Jazeker zal er een aanleiding zijn maar om die te takelen zal er veel informatie moeten komen.
Wat doe je overdag? Trekt hij aan de lijn? Hoe maak je je hond geestelijk moe? Hoe corrigeer je? hoe beloon je? Hoeveel rust krijgt je hond? etc.etc.etc.
Hallo,
om hier nog even op terug te komen. Ik ben nu een weekje niet naar de hondenschool kunnen gaan en hij heeft gedurende heel de week geen kuur gehad. Niet op wandeling, niet in de tuin, niks. Dus ik denk echt dat het er iets mee te maken heeft. Mss idd een overprikkeling op hondenschool dat hij dan mee naar huis neemt, of zoiets. Nu weet ik alleen niet, moet ik terug naar de hondenschool gaan of moet ik er gewoon mee stoppen? Zijn basisgehoorzaamheid is goed, voet, zit, lig, sta, volg, trekt niet aan de lijn. Het enige waar hij niet zo goed in is, is als hij afgeleid is dat hij soms geen oor heeft naar ons voor bv te komen als hij los is, uiteindelijk komt hij wel, maar hij doet eerst even zijn ding, en hij is ook nog heel speels, als hij een andere hond ziet wil hij gaan spelen. Maar heb schrik dat als ik terug ga, hij terug zijn "kuren" gaat krijgen en het dan mss ook terug thuis doet en wie weet blijft hij het op een moment wel doen. Weet niet wat doen! Volhouden en het proberen op te lossen? Of stoppen en blij zijn dat hij het niet meer doet?
je kan kijken of het uitmaakt als je naar een andere hondenschool gaat. en anders kan je ook kijken of je misschien privelessen kan krijgen.
als het echt niet lukt om met hem naar hondenschool te gaan, moet je gewoon ff vragen hoe je de dingen waar je moeite mee hebt moet trainen, en dan kan je die thuis zelf aanleren. want thuis had hij geen problemen met de oefeningen toch?
Nog even een update, hij heeft zijn kuur niet meer gehad! Niet thuis en niet op wandeling! We zijn niet meer naar de hondenschool gegaan. Ik zou naar een andere willen gaan, maar hier in de buurt (straal van 20 km) zijn er maar 2. En beide werken nog met de ouderwetse manier van slipketting, ... . Dus weet niet of het veel zin heeft om naar die andere eens te gaan. Ben nu wel blij hoe het gaat, hij is heel flink thuis en ook precies "gekalmeerd". Denk dus echt dat oorzaak bij de hondenschool lag.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Spelen of domineren of pijn willen doen of ..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?